Srijeda, 15.05.2024 | 08:52
IZVOR: kolektiv.me

FOTO: BBC World Travel Show snima sa Laboratorijom za arheologiju pomorstva

Uspjesi i inovacije Laboratorije za arheologiju pomorstva, Univerziteta Crne Gore, privukle su kamere svjetski poznatog BBC World Travel Show serijala.




Foto: Univerzitet Crne Gore

Izvanredna multidisciplinarna istraživanja i inovativne prezentacije prošlosti, koje sprovodi tim Laboratorije za arheologiju pomorstva, biće predstavljene gledaocima širom svijeta kroz fascinantne 3D modele, WRECKS4ALL virtuelnu realnost i ronjenja na potonulim brodovima u Boki Kotorskoj.

Tim Laboratorije za arheologiju pomorstva i voditeljka Carmen Roberts, uz podršku Adriatic Blue ronilačkog centra iz Herceg Novog, u emisiji posvećenoj Crnoj Gori, predstaviće atraktivne turističke potencijale i istorijske priče crnogorskog podmorja.

"Tema kojom će se tim Laboratorije predstaviti je digitalizacija podvodne kulturne baštine i proizvodnja medija koji prenose, ne samo istorijske poruke, već i doživljaj posete ovim vrednim lokalitetima skrivenim ispod površine mora. Emisija će otkriti istraživačke potencijale Laboratorije i Univerziteta Crne Gore, a potom i bogatstvo podvodne kulturne baštine, roneći i snimajući na olupinama u Boki Kotorskoj, u akvatorijumu Herceg Novog", saopšteno je iz Univerziteta Crne Gore.

Foto: Univerzitet Crne Gore

Foto: Univerzitet Crne Gore

Kako su navelu, učešće uBBC World Travel Show serijalu nije samo prilika za prezentaciju jedinstvenog podvodnog naslijeđa Crne Gore, već i prilika da se istakne važnost očuvanja i istraživanja ovih dragocjenih lokaliteta.

"Tim Laboratorije se zahvaljuje na velikoj podršci koju je dobio od Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Uprave za pomorsku sigurnost, kao i partnera iz Boke Kotorske koji prepoznaju doprinos i važnost razvoja podvodne arheologije i odgovornog podvodnog turizma u Crnoj Gori. Laboratorija za arheologiju pomorstva i Univerzitet Crne Gore nastavljaju svoju misiju otkrivanja priča iz prošlosti kroz najnovije tehnološke inovacije, inspirišući publiku širom svijeta da cijeni i poštuje nasleđe koje krije Jadransko more", zaključeno je u saopštenju.

Foto: Univerzitet Crne Gore

Foto: Univerzitet Crne Gore

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Knežević Spajiću: Pošto voliš Karleušine pjesme, zamoliću je da ti da autogram kad bude održala koncert u Zeti

Utorak, 28.05.2024 | 12:30

"Miki, pošto ste izgoreli poligraf u CB-u, a ti imaš veze u Njemačkoj, da odemo u Visbaden na poligraf da vidimo ko meni baje, a ko laže od nas dvojice. I da onaj na koga zapišti poligraf podnese ostavku na sve funkcije? Je li to pošteno?" napisao je na svom Instagram profilu predsjednik DNP-a Milan Knežević.

Spajić odgovorio Kneževiću: "Ko ti to BAJE?"

Utorak, 28.05.2024 | 11:08

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić, reagovao je na izjavu lider DNP-a Milana Kneževića. 

Asanović: Ibrahimović iznio neistine koje nemaju veze sa sportom, krivo mu što su Budva i Zeta u višem rangu

Utorak, 28.05.2024 | 13:47

Predsjednik Bošnjačke stranke ErvIn Ibrahimović iznio je neistine koje nemaju veze sa sportom, već pokazuju da mu je krivo što su fudbalski klubovi Budva i Zeta obezbijedili plasman u viši rang, saopštio je predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović.

Za ova DVA horoskopska znaka, JUN će biti MJESEC ZA PAMĆENJE

Utorak, 28.05.2024 | 11:53

Nalazimo se na pragu juna, a prvi mjesec ljeta biće izuzetno povoljan za dva znaka Zodijaka.

Pavićević: Jovanović stvarni POBJEDNIK u Budvi, rezultat PES-a katastrofalan

Utorak, 28.05.2024 | 10:26

Nosilac liste "Budva naš grad" Nikola Jovanović je stvarni pobjednik lokalnih izbora u Budvi jer je ostvario rezultat koji je promašio sve prognoze, smatra politički analitičar Vladimir Pavićević.

Nemaju sreće u životu: Ovi znakovi horoskopa stalno upadaju u nevolje

Srijeda, 29.05.2024 | 09:46

Nevolje su neizbježan dio života svakog od nas, a neki ljudi privlače ih više nego drugi.

UP: U akciji "Brzina" sankcionisana 72 vozača

Srijeda, 29.05.2024 | 09:34

Crnogorska policija je u Podgorici sprovela akciju ,,Brzina” koja je rezultirala sankcionisanjem 72 vozača, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Naplata parkinga na Cetinju počinje 15. juna - Ovo je CJENOVNIK

Srijeda, 29.05.2024 | 09:30

Prijestonica Cetinje započeće 15. juna realizaciju projekta Smart parking sistema, koji podrazumijeva naplatu parkinga putem SMS-a, samouslužnih aparata i kartica.

"Sam pao, sam se udario" - Petar Strugar progovorio o braku

Srijeda, 29.05.2024 | 09:26

Strugar trenutno uživa kraj koleginice Nine Nešković, a 2015. godine razveo se od Ivane Nikolić sa kojom ima sina Zarija

UCG: Na Metalurško-tehnološkom fakultetu 100 mjesta za upis

Srijeda, 29.05.2024 | 08:51

Na Metalurško-tehnološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore za novu studijsku 2024/25. godinu predviđeno je 100 mjesta za upis.

Od socijale se ne može: Više od hiljadu porodica u Nikšiću traži pomoć Crvenog krsta

Srijeda, 29.05.2024 | 08:23

Oko 1.400 porodica i pojedinaca iz Nikšića ispunjavaju uslove Crvenog krsta o dodjeli pomoći. Nikšić je od bogatog industrijskog grada došao do velikog broja stanovnika koji su u stanju socijalne potrebe, a podaci Crvenog krsta Nikšić to i potvrđuju, objavila je TVCG

Trijumf na startu Rolan Garosa: Pobjeda Đokovića u tri seta

Utorak, 28.05.2024 | 23:13

Novak Đoković je upisao pobjedu na startu Rolan Garosa.

Srijeda u znaku KIŠE? Pročitajte šta kažu meteorolozi

Utorak, 28.05.2024 | 22:00

Pročitajte prognozu meteorologa za srijedu.

Đurović Novaković: PES doživio debakl u Budvi, parlamentarna većina ne postoji

Utorak, 28.05.2024 | 21:56

Pokret Evropa sad je doživio debakl na izborima u Budv, a do toga ih je dovela politička fama i nedosljednost i obećanja koja se ne ispunjavaju, smatra poslanica i politička direktorka Građanskog pokreta URA Ana Novaković-Đurović.

Uklonite TAMNE MRLJE na koži pomoću ova četiri PRIRODNA SASTOJKA

Utorak, 28.05.2024 | 21:55

Neki od prirodnih sastojaka koristili su se i prije modernog doba, zato je dobro prisjetiti se kako su nekada davno žene svoju kožu održavale ujednačenom. U našoj kuhinji krije se niz izvrsnih ideja, koje su ponekad najpraktičnije rješenje.