Srijeda, 15.05.2024 | 13:03
IZVOR: vijesti.me

Hrvatska uputila PROTESTNU NOTU Crnoj Gori zbog rezolucije o Jasenovcu

Hrvatska je danas uručila protestnu notu Crnoj Gori na predlog predsjednika Skupštine Andrije Mandića koji je rekao da će politički predstavnici Srba predložiti rezoluciju o Jasenovcu, prenosi Večernji list.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Taj medij navodi da nota "apostrofira neprimjerenost manipulacijom žrtava Jasenovca u političke svrhe", instrumentalizaciju Hrvatske za unutrašnju politiku u Crnoj Gori i poziva Crnu Goru da se suzdrži od bilo čega što može ugroziti njen put prema Evropskoj uniji.

Večernji list podsjeća da je Hrvatska odmah, po početku inicijative u crnogorskom parlamentu, vlastima u Podgorici iznijela svoje neslaganje, s napomenom da će pratiti stanje i zvanično reagovati. To se dogodilo danas, kad je u hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova pozvan otpravnik poslova Crne Gore te mu je uručena nota.

U noti se izražava zabrinutost činjenicom da se spomen na žrtve Jasenovca politizuje i zloupotrebljava za unutrašnja politička nadmetanja u Crnoj Gori te stavlja u kontekst rasprava o Rezoluciji Generalne skupštine UN-a o komemoraciji genocida u Srebrenici, s kojom nije ni u kakvoj političko-istorijskoj vezi, i to na način koji ne doprinosi iskrenom izražavanju pijeteta prema žrtvama, osudi zločina i razvijanju kulture sjećanja.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Koprivica: Cilj Strategije očistititi sistem od korupcije i reformisati zakonodavstvo

Utorak, 04.06.2024 | 20:55

Nakon pauze od deset godina, Crna Gora ponovo je usvojila Strategiju za borbu protiv korupcije do 2028. Strategija, koja je jedna od obaveza iz pregovaračkog procesa, a odnosi se na dobijanje IBAR-a, dobila je zeleno svjetlo Evropske komisije. Cilj je očistititi sistem od korupcije koja se uvukla u svaku poru crnogorskog društva, ističe potredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica.

Borovinić-Bojović: Bivši odbornici PES-a da prelome: Jesu li sa nama ili sa DPS-om

Utorak, 04.06.2024 | 19:59

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović poručila je u izjavi za Gradsku da bi skraćivanje mandata vlasti u Podgorici značilo izigravanje povjerenja građana koji su aktuelnom rukovodstvu dali povjerenje za puni mandat. Ona ističe ga Gradski parlament funkcioniše redovno, jer je, kao što je i obećala postao kuća demokratije i to je ono što je potrebno Podgorici, da njena skupština bude mjesto dijaloga i dogovora, a ne poligon za izazivanje krize.

Vlada donijela Strategiju za borbu protiv korupcije 2024-2028, evo šta su njeni strateški ciljevi

Utorak, 04.06.2024 | 18:29

Strategija, kažu, predstavlja okvir za donošenje akcionih planova, u kojima su određeni ciljevi, mjere, nosioci aktivnosti, kao i dinamika njihovog ostvarivanja i indikatori učinka, a sve u skladu sa preporukama EU i Savjeta Evrope i drugih međunarodnih partnera.

Mašković: PES i DF se boje izbora jer su u rapidnom padu, Čarapić građane zamajava “ekonomskim” temama

Utorak, 04.06.2024 | 16:54

Pokret Evropa sad (PES) i DF se boje izbora, jer su u rapidnom padu i znaju da nikada više neće biti u prilici da vrše vlast u Podgorici, kazao je šef Kluba odbornika SD-LP Miloš Mašković.

Živković: Istrajnost i jasno upiranje prstom u one koji su odgovori za uništavanje resursa, vratiće DPS na pozicije vlasti

Utorak, 04.06.2024 | 16:10

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković, otvorio je opštinsku izbornu konferenciju DPS Žabljak, na kojoj su birani članovi opštinskog odbora.

Vremenska prognoza: Srijeda nam donosi OVE temperature

Utorak, 04.06.2024 | 22:01

Kakvo nam vrijeme donosi srijeda?

"Rezultati ispita podstrek da se stane na kraj prepisivačima i neznalicama"

Utorak, 04.06.2024 | 21:50

Rezultati maturskih i eksternih ispita trebalo bi da nas osvijeste da se stane na kraj prepisivačima i neznalicama ovjenčanim peticama i Lučama, poručila je redovna profesorica UCG Branka Bošnjak.

Jovetić: Igramo protiv jedne od najboljih selekcija na svijetu

Utorak, 04.06.2024 | 21:38

Duel sa Belgijom u Briselu je idealan test mogućnosti crnogorske reprezentacije, smatra kapiten “sokola” Stevan Jovetić uoči susret na stadionu “Kralj Boduen”.

Radovi u Budvi i dalje traju, smetaju i turistima

Utorak, 04.06.2024 | 21:17

Osim mora i sunca, Budva ove godine nudi i novu atrakciju – poligon za pripremu za najstariju atletsku disciplinu – skok udalj. U glavnoj gradskoj ulici, koja vodi do Starog grada, turiste i građane čekaju brojne prepreke, prenosi TVCG.

Koprivica: Cilj Strategije očistititi sistem od korupcije i reformisati zakonodavstvo

Utorak, 04.06.2024 | 20:55

Nakon pauze od deset godina, Crna Gora ponovo je usvojila Strategiju za borbu protiv korupcije do 2028. Strategija, koja je jedna od obaveza iz pregovaračkog procesa, a odnosi se na dobijanje IBAR-a, dobila je zeleno svjetlo Evropske komisije. Cilj je očistititi sistem od korupcije koja se uvukla u svaku poru crnogorskog društva, ističe potredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica.

Đoković poslije povlačenja: Igrao sam srcem…

Utorak, 04.06.2024 | 19:19

Novak Đoković povukao je bolan, ali razuman potez na Rolan Garosu. Zbog povrede koljena odlučio je da napusti takmičenje. 

Sok od nane koji se ne kuva: Hladi i sladi, kao stvoren za vrućine

Utorak, 04.06.2024 | 18:59

Nema više stajanja uz šporet i miješanja, ovaj sok je san svake domaćice. Domaći sok od nane koji nećete prestati da pijete u ovim vrelim ljetnjim danima.

Injac: Počela rekonstrukcija školskog poligona u Drezgi, vjerujem da ćemo okolinu Podgorice učiniti perspektivnom za život

Utorak, 04.06.2024 | 18:48

Osim radova na asfaltiranju saobraćajnica, gradsko preduzeće ,,Putevi“ započelo je rekonstrukciju poligona koji se nalazi u dvorištu piperske Osnovne škole ,,Vojin Popović” u Drezgi, saopšteno je iz Glavnog grada.

Prvo mjesto na ATP listi i polufinale Rolan Garosa: Siner maksimalan protiv Dimitrova

Utorak, 04.06.2024 | 17:51

Novi broj jedan svjetskog tenisa, Janik Siner, prošao je u polufinale Rolan Garosa maksimalnom pobjedom protiv Grigora Dimitrova.

"BIO SAM IZRIČIT DA NE PRIČA O TOME": Aco Pejović je dugo krio jednu tajnu, a onda je ona sve razotkrila

Utorak, 04.06.2024 | 17:36

Aco Pejović ovu informaciju nije htio da podijeli sa medijima.