Četvrtak, 13.02.2020 | 15:38
IZVOR: lovesensa.rs

"Oči su slijepe - treba tražiti srcem": Pet životnih LEKCIJA koje smo naučili od MALOG PRINCA!

Evo kojih 5 životnih lekcija smo naučili od Malog princa!




Foto: KissAsian

Mali princ je knjiga koju ne možete da ne zavolite već pri prvom čitanju i rado joj se vraćate nekoliko puta tokom života, piše Lovesensa.

Ova knjiga je lektira za osnovnu školju, ali je, kao što i sam autor kaže, namjenjena odraslima kako bi ih podsjetila na prave vrijednosti života.

Pisac Antoan de Sent Egziperi od Malog princa stvorio je heroja i vječitog učitelja života. Od susreta pilota sa Malim princem, do njihovog rastanka, svaka priča ima duboko značenje i pouku koja zaista može da vam pomogne da se izborite sa raznim životnim dilemama i teškoćama - i sasvim promijenite pogled na svijet.

Evo kojih 5 životnih lekcija smo naučili od Malog princa:

1. Moramo se ponovo povezati sa dječijom maštom i kreativnošću

Narator priče o Malom princu kao dijete nacrtao je zmiju koja je progutala slona, ali odrasli su na tom crtežu vidjeli samo običan šešir. Jedini ko je shvatio da je na crtežu boa koja guta slona jeste Mali princ.

Životna lekcija: Kada ostarite ne dozvolite da izgubite taj dječiji spoj mašte, "ludila" i kreativnosti. Odrasli preferiraju brojeve i praktične ideje, ali ne zaboravite da sagledate stvari u životu dublje, da zagrebete ispod površine. Ne budite pasivni i ne gradite velike granice, već probudite radoznalost i maštu. Samo tako ćete otkriti skriveno blago života.

2. Cijenite u životu sitna zadovoljstva i ne budite previše ozbiljni

Na svom putovanju i obilasku drugih planeta, Mali princ upoznao je biznismena koji cio svoj život posmatra galaksiju i broji zvijezde. Srećan je zbog toga što zna sve o svom poslu, ali njegov život je tužan i monoton. On u zvijezdama vidi broj, a zbog takvog ograničenog pogleda nije u stanju da primijeti njihovu ljepotu.

Životna lekcija: Počnite što prije da uživate u sitnim zadovoljstvima koje život donosi. Imate samo jednu šansu da iskoristite svoj život, nemojte tu šansu potrošiti na rad, odgovornost i sticanje statusa. Živite punim plućima.

3. Uvijek imajte vremena za sebe - to je ključ najveće sreće

Na petoj planeti koju ju je Mali princ posjetio svaki dan traje samo jedan minut. Na toj planeti upoznao je čovjeka koji je zadužen da "pali" i "gasi" lampione. Svakog minuta uključio bi svijetlo na jednom lampionu, a sljedećeg minuta morao je da ga "izgasi" i tako svakog dana u nedogled. Nikada nije imao vremena za spavanje.

Životna lekcija: Treba da cijenite svaki trenutak koji vam život donosi. Budite svoj najveći prijatelj. Kada vam se spava, spavajte, kada vam se plače, plačite, kada ste srećni, smijte se... Živite život onako kako samo vi to želite. Ne dozvolite da vam obaveze ukradu vaše osnovne potrebe.

4. Imajte hrabrosti da istražujete

Na šestoj planeti Mali princ upoznaje ozbiljnog gospodina koji piše obimnu knjigu. Mali princ je pomislio da je on ozbiljan istraživač i da je bio svedok mnogih zanimljivih dešavanja, ali je nažalost saznao da taj gospodin nikada nije iskoračio iz svoje kancelarije.

Životna lekcija: Mnogi od nas se plaše da izađu iz svoje zone komfora. Lakše je biti u prijatnom i poznatom nego rizikovati. Ali naša svrha je da istražimo nepoznate stvari tokom života i doživimo različita iskustva, upoznamo nove ljude, putujemo i svakog dana razbijemo užasnu monotoniju.

5. "Oči su slijepe. Treba tražiti srcem."

Mali princ na svojoj planeti ima ružu koju voli svoim svojim srcem. U susretu sa drugim ružama, Mali princ je dokazao da je njegova ruža jedinstvena, pripitomljena i da je voli jer je njegovo srce izabralo baš nju. I da će je voljeti čak i kada bude stara i sva njena ljepota iščezne.

Životna lekcija: Samo želje srca mogu donijeti radost. Nikada ne idite protiv svog srca, jer ćete tada izgubiti onu najvažniju nit života - izgubićete osjećaj za ljubav.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Naki
14.02.2020 11:35

😍♥️

1 0

OSTALE VIJESTI

Svečano OTVOREN 18. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja: Čitaj, budi klasik!

Petak, 10.05.2024 | 18:08

18. Međunarodni podgorički sajam knjiga, jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija u Crnoj Gori, svečano je otvoren u Muzičkom centru Crne Gore. Prisutnima se na samom početku obratio Predrag Uljarević, direktor izdavačke kuće Nova knjiga i osnivač Sajma knjiga, koji je posjetio na velike uspjehe koje su ostvarili u prethodnim godinama toko 18. velikih sajamskih događaja.

Otvaranje 18. Međunarodnog sajma knjiga u Podgorici: Već prvog dana u programu - Kristian Novak, Miro Vuksanović, Vjera Mujović,...

Petak, 10.05.2024 | 09:36

18. Međunarodni podgoricki sajam knjiga, jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija kod nas, svečano će biti otvoren 10. maja u 13 časova u Muzičkom centru i u 14 časova na sajamskom prostoru Big fashion.

PROČITAJTE program 18. Međunarodnog Sajma knjiga u Podgorici

Četvrtak, 09.05.2024 | 14:17

Pročitajte program 18. Međunarodnog Sajma knjiga u Podgorici, koji će se održati od 10. do 17. maja.

U susret 18. Sajmu knjiga, Vujović: Neka nas uvijek osvjetljava književni plamen u Crnoj Gori

Četvrtak, 09.05.2024 | 08:29

Program pod nazivom Uvod u Sajam knjiga održan je sinoć u Biblioteci Gimnazije ,,Slobodan Škerović”, te je poslužio kao odlična najava za sve što će uslijediti tokom 18. izdanja Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, koji će se održati u sajamskom prostoru tržnog centra Big Fashion od 10. do 17. maja.

Sala DODEST - Na LiTeritoriji trećeg dana čitanje kratkih priča

Srijeda, 08.05.2024 | 10:17

Treće večeri LiTeritorije (četvrtak, 9. maj) u programu čitanja učestvovaće svi gosti ovogodišnjeg festivala. Kratke priče čitaće: Srđan Srdić, Alena Begić, Srđan Gavrilović, Tijana Rakočević, Nikola Nikolić, Marina Gudelj i Željko Janković. Program će se održavati u sali DODEST sa početkom u 20 sati.

Pred nama sunčani dan - UŽIVAJTE u početku VIKENDA uz ove TEMPERATURE

Petak, 10.05.2024 | 22:22

U subotu nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Kavarić: NE POSTOJE osnove za pritvor Kneževiću, u Londonu spašavao sebi život

Petak, 10.05.2024 | 22:15

Osnove za pritvor predsjedniku Atlas grupe ne postoje i može se predložiti jemstvo kako bi se Duško Knežević branio sa slobode, smatra advokat Dalibor Kavarić.

Ferel: "Ovo je liga bez integriteta, sudije varaju za dva ista tima"

Petak, 10.05.2024 | 22:08

Plemejker Budućnost Volija Jogi Ferel je imao kratku i jasnu poruku nakon majstorice polufinala AdmiralBet ABA lige protiv Partizana.

KK Budućnost nakon meča sa Partizanom: "Sve je JASNO"

Petak, 10.05.2024 | 22:00

Košarkaši Budućnost Volija večeras su u Beogradu poraženi od Partizana (100:84) i nisu uspjeli da izbore plasman u finale Admiralbet ABA lige.

Žakelj: Isključenje Ferela PRELOMILO meč, PONOSAN sam ekipu

Petak, 10.05.2024 | 21:50

Budućnost je tri četvrtine bila ravnopravan rival Partizanu i sanjala iznenađenje. Ipak,nekoliko diskutabilnih osudijskih odluka u trećoj četvrtini rasprišlio je san o finalu ABA lige.

Flašu i pivo imate, ali nemate zatvarač? Možete ga otvoriti i - PAPIROM (VIDEO)

Petak, 10.05.2024 | 21:41

Pored papira, postoji i čitav niz alternativnih opcija za otvaranje flaše.

UDES u Podgorici - POVRIJEĐEN motociklista

Petak, 10.05.2024 | 21:35

Udes!

Sjajan TRIK kako da NE BOLE noge u štiklama

Petak, 10.05.2024 | 21:01

Štikle su divne iako ima niz ravnih varijanti.

Đoković SAVLADAO Mutea za uspješnu premijeru u Rimu

Petak, 10.05.2024 | 20:47

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković savladao je Francuza Koernatana Mutea u dva seta 6:3, 6:1, na startu mastersa u Rimu.

Ficdžerald: Knežević NE SMIJE da bude u pritvoru, bez GARANCIJE nije smio da bude izručen

Petak, 10.05.2024 | 20:41

Advokat Duška Kneževića ocijenio je nakon posjete pritvorenom predsjedniku Atlas grupe da je njegov klijent veoma borbenog duha.