Srijeda, 02.06.2021 | 15:40
IZVOR: stil.kurir.rs

Za njenom LJEPOTOM je čeznuo - "Jelena, žena koje NEMA" nije bila fikcija Ive Andrića

Čuveni jugoslovenski književnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost prije braka sa kostimografkinjom Milicom Babić žudio je za jednom Poljakinjom.




Foto: RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal/YouTube screenshot

Ivo Andrić je u Beogradu u kontinuitetu proveo četiri godine tokom kojih je živio u hotelu Ekscelzior, intenzivno pišući prvi deo triptiha “Jelena, žena koje nema”. Ovo djelo je godinama stvaralo misteriozno pitanje ko je ona koje nema?

Mnogi smatraju da je Andrić pišući priču o ženi Jeleni na umu imao baš suprugu Milicu Babić, prvu školovanu kostimografkinju, udatu Jovanović, na koju je čekao punih 30 godina da napokon postane slobodna.

Međutim, jedna Jelena zaista je postojala u Andrićevom životu. Bila je Poljakinja zanosne ljepote…

Za vrijeme studija u Poljskoj, Andrić je uoči Prvog svjetskog rata 1914. godine, upoznao 16- ogodišnju Jelenu Iržikovsku, devojku zanosne ljepote, koja mu neće uzvratiti ljubav, ali će ostaviti dubok trag u njegovom stvaralaštvu.

Istoričar književnosti Dragoljub Vlatković je svojevremeno dokazao da čuvena Andrićeva “Jelena, žena koje nema” nije samo plod piščeve mašte.

Bila je Andrićeva velika neostvarena ljubav, opisana kroz mnoge likove u njegovim djelima. Zvala se Jelena Iržikovska, bila je Poljakinja iz Krakova i imala je samo šesnaest godina kada je Andrić ugledao i zaljubio se.

„Kada je otvorio vrata Andrić je ugledao više djevojčicu nego pravu djevojku ‘neodređenih godina’. A ona je – odmah je to primjetio – i u izgledu imala nečeg božanskog, nečeg anđeoskog. I kao da je bila poslata odnekud, od nekog i sa nekom porukom. Prvo što mu je privuklo pažnju i palo u oči bile su njene – oči. Bolje reći tamnoplava jezerca – lijepa, pametna, nasmijana!”.

Kada je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu poslije 40 godina ćutanja javila mu se njegova velika neostvarena ljubav Jelena.

- Ja sam Jelena Iržikovska (Puca) sada stara udova Lutavska. Moram vam poslati srdačne čestitke za vašeg „Nobela”. Mnogo sam zaboravila izraze, ali ako mi hoćete otpisati, pišite možda vam mogu pisati poljski. Čitala sam sve vaše knjige koje su prevedene na poljski, ali drago bi mi bilo da ih čitam u originalu. Neću više pisati samo vas srdačno pozdravljam i čekam na odgovor.

Vaša stara prijateljica Jelena. ”

Krakov, 15. 11. 1961.

Više puta javljale su se glasine o Andrićevoj veridbi i ženidbi, bilo je tračeva, ali i afera, poput one sa ženom Gustava Krkleca, takođe Poljakinjom Persidom.

Međutim, Andrić se oženio tek posle šezdesete sa Milicom Babić, kostimografom u beogradskom Narodnom pozorištu. Za razliku od Jelene ova njegova poslednja ljubav nije, po mišljenju Vlatkovića, bila ni književna inspiracija ni junakinja nekog njegovog djela. Mada je sam Andrić tvrdio da su mu godine provedene sa Milicom bile najsrećnije u životu.

– Nema podataka da su se Iva i Jelena ikada ponovo sreli – kaže Vlatković. –

Međutim, Jelenom je ostao opčinjen do kraja života. A u naslovu „Jelena žena koje nema”, Andrić je izostavio samo jednu riječ – više – „Jelena, žena koje nema (više). Ta riječ bi zapravo sve otkrila.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Hood
02.06.2021 16:03

E da sambpisao za svaku koju sam volio i za kojom sam ceznuo...

1 0

OSTALE VIJESTI

FOTO: Svečano otvorena manifestacija "Dani DRAGANA RADULOVIĆA“

Petak, 26.04.2024 | 13:29

Dvodnevna regionalna manifestacija književnosti za djecu i mlade "Dani Dragana Radulovića", u organizaciji Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica, svečano je otvorena u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.

Vujović: Knjige su kamen temeljac svake kulture

Utorak, 23.04.2024 | 16:50

Knjige su najsigurnija uporišta i oslonac u učenju, one su inspiracija čovjeku i kamen temeljac svake kulture i zbog toga je važno podsticanje na čitanje svih, a naročito mladih, poručila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović povodom 23. aprila Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Noć knjige se po jedanaesti put obilježava u Crnoj Gori

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 14:21

Noć knjige se po jedanaesti put obilježava u Crnoj Gori, u utorak, 23.4. 2024. u partnerstvu sa Hrvatskom, Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, te drugim zemljama regiona i šire.

Na rakršću svjetova "Uski prolaz" i poezija Senadina Pupovića (II)

Utorak, 19.03.2024 | 08:59

Dr Senadin Pupović, istaknuti poslenik kulture i autor mnogobrojnih zbirki poezije i jedne novele, nedavno je objavio zbirku poezije “Uski prolaz” koja čini jednu od kruna njegovog poetskog stvaralaštva.

Kapije svjetlosti i umjetnički i naučni univerzum Dr Pupovića (I)

Ponedjeljak, 18.03.2024 | 08:22

Iz živopisnog grada Plava, smještenog na sjeveru Crne Gore, ponikao je Senadin Pupović, čovjek čija biografija svjedoči o neiscrpnoj želji za znanjem, umjetnošću i stvaralaštvom.

Veljko Ražnatović osvojio medalju i obezbijedio sebi NACIONALNU PENZIJU

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:38

Veljko Ražnatović na Evropskom prvenstvu u boksu osvojio je bronzanu medalju, a uz bronzano odličje dobio je i novčanu nagradu. Međutim, velikim uspjehom sebi je obezbijedio i nacionalnu penziju.

Da li ste čuli za burito metodu? Pomoću nje ćete osušiti veš za dva minuta (VIDEO)

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:26

Isprobajte način sušenja veša za koji mnogi tvrde da provjereno radi

Pet znakova po kojima odmah možete prepoznati pasivno-agresivnu osobu

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:17

Većina nas može lako prepoznati otvoreno agresivnu osobu koja voli kritikovati, omalovažava ili vrijeđa, ali to može biti malo teže kada je u pitanju neko ko je pasivno-agresivan. To je zbog toga što ovo ponašanje podrazumijeva prikrivenu agresivnost, odnosno ima efekat na vas iako niste u potpunosti sigurni zašto.

Šta godišnje doba u kojem ste se rodili govori o vama? Evo kada se rađaju avanturisti, a kada nježne duše

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:05

Poput astrologije, popularna vjerovanja tvrde da godišnje doba u kojem smo rođeni može uticati na našu ličnost 

Raznovrstan kulturni program i tokom maja mjeseca u KIC-u

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:05

Kontinuitet promocije raznovrsnog umjetničkog stvaralaštva biće nastavljen i tokom maja u Kulturno - informativnom centru “Budo Tomović”.

"U ovom trenutku..." Marija Šerifović otkrila da li planira da dobije još DJECE preko surogat majke

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 09:50

Pjevačica Marija Šerifović je nedavno održala koncert u Helsinborgu u Švedskoj.

Planirate da se preselite u Njemačku? Evo koliko dugo ćete tražiti stan

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 09:44

U Njemačkoj se veliki broj građana našao u problemu zbog visokih kirija i nedostatka stanova na tržištu.

Šušanj: Izgorio montažni objekat, nema povrijeđenih

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 09:31

U požaru koji je izbio u noći između nedjelje i ponedjeljka u gornjem Šušanju, u naselju Peranovići, u potpunosti je izgorio montažni objekat. Na sreću povrijeđenih nije bilo.

VIDEO: Da li ste počeli da je gledate? Ovu seriju upoređuju s "Igrom prijestola" i nazivaju je jednom od NAJBOLJIH

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 09:28

Otkako se završila "Igra prestola", obožavatelji te serije žude za još sličnog sadržaja.

Đoković započeo svoju 423. NEDJELJU na vrhu ATP liste

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 09:17

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković, zadržao je prvo mjesto na ATP listi.