Utorak, 10.08.2021 | 13:13
IZVOR: nova.rs

Prvi put u ISTORIJI: Dim iz sibirskih POŽARA stigao čak do Sjevernog pola

Oblaci dima koji su stigli iz požara u Sibiru, prva su ovakva pojava iznad Sjevernog pola u istoriji. Ruski meteorolozi upozoravaju da se situacija sa požarima pogoršava, prenosi Gardijan.




Foto: Ilustracija, Unsplash.com

Dim iz razornih šumskih požara koji su zahvatili Sibir, prvi put u istoriji, stigao je čak do Sjevernog pola, prenosi Gardijan.

Američka svemirska agencija NASA saopštila je da su njeni sateliti snimili dimne oblake koji su prešli više od 3 hiljade kilometara od sibirske oblasti Jakutije do Sjevernog pola. Nazvala je ovaj događaj „prvi u zabilježenoj istoriji“ i dodala da je od 6. avgusta veći deo Rusije prekriven dimom.

Jakutija, najveća sibirska oblast, do nedavno se smatrala najhladnijim područjem u Rusiji. Regija je sada najteže pogođena šumskim požarima i bilježi rekordne temperature i suše.

Ruski meteorološki institut Rosgidromet izjavio je da situacija u regionu „nastavlja da se pogoršava“ i da 3.4 miliona hektara šume gori. Sibir je u posljednjih nekoliko godina često zahvaćen požarima, dok ovogodišnja „šteta“, prema podacima ruske šumarske agencije, iznosi 14 miliona hektara. Ovaj požar, drugi je najgori u posljednjih 20 godina.

Ekolozi krive vlast koja je donijela zakon da se ne interveniše ukoliko su troškovi gašenja požara veći od nastale štete, ili ako požar ne utiče na naseljena područja. Tvrde da su razlog ovolikih požara klimatske promjene, ali i nedovoljno finansirana šumarska služba.

Klimatski stručnjaci Ujedinjenih Nacija u ponedeljak su objavili izvještaj, koji nedvosmisleno tvrdi da se globalno zagrijavanje odvija mnogo brže nego što se predviđalo i da je čovječanstvo glavni vinovnik.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"NISAM pristao na ULTIMATUM“: Miloš Biković PRVI PUT o skandalu sa serijom „The White Lotus“

Četvrtak, 16.05.2024 | 14:23

Glumac Miloš Biković, koji je početkom godine ostao bez uloge u hit seriji “White Lotus” zbog veza sa Rusijom, u prvom intervjuu za neki medij govorio je o svojoj odluci i svemu što se dešavalo kasnije.  

Podgorica: Vozilo se PREVRNULO na krov

Četvrtak, 16.05.2024 | 14:18

Saobraćajna nezgoda. 

PROTEST advokata, notara i izvršitelja: Sjutra će na sat PREKINUTI sa radom

Četvrtak, 16.05.2024 | 14:11

Iz Advokatske komore Crne Gore su saopštili da će crnogorski advokati, notari i izvršitelji sjutra u 10 sati na kratko prekinuti rad u trajanju od jednog časa i okupiti se ispred svih osnovnih sudova u zemlji.

UP -Strani državljanin OSUMNJIČEN za nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi

Četvrtak, 16.05.2024 | 13:59

Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“, Odjeljenja bezbjednosti Pljevlja, podnijeli su krivičnu prijavu protiv lica za koje postoji sumnja da je izvršio krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

NAJČEŠĆI korišćeni PIN-ovi: Ako je vaš među njima, PROMIJENITE ga

Četvrtak, 16.05.2024 | 13:43

U izvještaju “Information is Beautiful”, na osnovu 3,4 miliona PIN-ova, navedene su najčešće korišćene kombinacije brojeva, a to su upravo nizovi brojeva koje bi neko mogao da pokuša da unese da bi ušao u vaš mobilni telefon ili ih unio na bankomatu

Vlahović: “Opet smo u Ligi šampiona, imamo TROFEJ"

Četvrtak, 16.05.2024 | 13:31

Plasman u Ligu šampiona i osvojen Kup Italije – u Juventusu su zadovoljni sezonom, poruka je Dušana Vlahovića.

KRAJ LJUBAV - RAZVODE se Dženifer Lopez i Ben Aflek?

Četvrtak, 16.05.2024 | 13:18

SvIJet šoubiza potresla je vIJest o navodnom razvodu jednog od najpopularnijih slavnih parova.

"Kad si VATRA" - Poruka Natalije Jokić za Nikolu privukla VELIKU PAŽNJU (FOTO)

Četvrtak, 16.05.2024 | 13:08

Nikola Jokić je treći put osvojio titulu MVP-a regularnog dela NBA lige, a tim povodom se oglasila i njegova supruga Natalija.

PROPAO još jedan pokušaj da se izabere PREDSJEDNIK Vrhovnog suda

Četvrtak, 16.05.2024 | 13:02

Opšta sjednica Vrhovnog suda nije danas utvrdila predlog kandidata za čelnika te sudske instance.

MUP: U Budvi 19.034 BIRAČA, 125 VIŠE nego prošle godine

Četvrtak, 16.05.2024 | 12:54

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da pravo glasa u opštini Budva na dan 15. maj 2024. ima 19.034 birača.