Utorak, 05.04.2022 | 09:05
IZVOR: rtcg.me

Crna Gora - Od jeseni, STOMATOLOZI se vraćaju u škole

Plan je da sa novom školskom godinom učenici u 59 obrazovnih ustanova dobiju stomatološke ambulante, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Ona je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro", na Televiziji Crne Gore, kazala da se očekuje rekonstrukcija tih ambulanti i raspisivanje tendera za njihovu opremu.

Ministarka je izrazila zadovoljstvo što je stav Udruženja roditelja isti kao i Ministarstva zdravlja i prosvjete. 

Dodala je da su formirali radnu grupu sačinjenu od stručnjaka iz ove oblasti i predstavnika ministarstava.

"Ono što je prvo trebalo uraditi jeste obići sve škole i provjeriti prostorije koje su nekad služile kao ambulante. Taj posao je zahtijevao veliko vrijeme i došli smo do zaključka da se mnoge prostorije ne mogu više koristite. Na kraju, došli smo do brojke od 59 škola u kojima postoji mogućnost adaptacije i vraćanja stomatologije. Bitno je da svaka opština ima tu uslugu i bitno je da svako dijete ima pravo na stomatološku zaštitu", kazala je Borovinić Bojović za TVCG.

Dodala je da je važno i da se obuhvate i djeca u vrtićima, budući da je, kako je istakla, preventiva često zanemarena.

"Veliki broj stomatoloških oboljenja nastaje u djetinjstvu", navela je ministarka.

Istakla je i da će stomatološke ambulante u određenom broju škola raditi u dvije smjene.

"Od tih 59 školskih ambulanti, u 11 će se raditi u dvije smjene, a djeca u čijoj školi nema ambulanti, ići će u najbližu kod stomatologa", poručila je Borovinić Bojović.

Na ideju o vraćanju stomatologa u škole pozitivno je reagovala i Stomatološka komora, saopštila je ministarka zdravlja u emisiji "Dobro jutro Crna Goro". 

I bivši ministar podržao ideju

Bivši ministar zdravlja Miodrag Radunović podržao je ideju o vraćanju stomatologa u škole. On je u uključenju u Jutarnji program TVCG kazao da ranijom odlukom nije uskraćeno pravo na stomatološku zaštitu. Istakao je da je bila prebukiranost u javnom sistemu.

"Bilo je 238 stomatologa, 345 srednjeg stomatološkog kadra, stotinjak ilegalnih ordinacija. Znam da je Fond tada plaćao nekih pet miliona za stomatološku zdravstvenu zaštitu", kazao je Radunović.

"Oni su trebali da pružaju zdravstvenu zaštitu sa planom i programom, da li je to urađeno kako treba nije mi poznato. Vjerujem da i danas kreatori politika imaju određenu analizu,", dodao je on. 

Podržao je ideju o vraćanju stomatologa u škole:

"Vjerujem da će, kroz kadrovsko jačanje i kontrolom relizacije, sigurno  imati viši kvalitiet i bolje oralno zdravlje", zaključio je bivši ministar zdravlja. 

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Niki
05.04.2022 13:47

To je dobro.A da li će se smanjiti cijene fiksnih proteza ili biti besplatne za djecu do 18 godina

3 0
Niki
05.04.2022 13:48

Bilo bi lijepo postaviti to pitanje

0 0
Leo
05.04.2022 13:48

Napokon da se ispravi nepravda , naša djeca će sada imati ponovo stomatologa u školama , time se. zdravstvena zaštita povećava na zavidni nivo.

1 0
jes
05.04.2022 14:28

Oće vala znaš kako će se poboljšat ni ovi što za pare rade veze nemaju no će nečiji tatin sin da vježba na sirotinji a đeca i dalje škrbava kao nama što je bilo

0 1

Smjenjivaće se KIŠA i SUNCE - Meteorolozi najavljuju ove TEMPERATURE za PONEDJELJAK

Nedjelja, 19.05.2024 | 15:07

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju za ponedjeljak najavljuju pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima. 

Ove VRSTE VOĆA se posebno preporučuju ljudima sa dijabetesom

Nedjelja, 19.05.2024 | 14:51

Dijagnostikovanje dijabetesa tipa 2 može biti zbunjujuće - odjednom postoje nova pravila ishrane kojih se pojedinac mora pridržavati kako bi svoje zdravstveno stanje držao pod kontrolom.

Herceg Novi: Kontrolisano loženje vatre na otvorenom samo do 1. JUNA

Nedjelja, 19.05.2024 | 14:43

Hercegnovska Služba zaštite i spašavanja spremna je za ovogodišnju požarnu sezonu, kadrovski i tehnički. Iako još nijesu počele vrućine i zabrana loženja vatre na otvorenom, pripadnici Službe zaštite i spasavanja tokom 24-časovnog dežurstva imaju, srećom, dosta manjih intervencija. Oni više nisu samo vagtrogasci, kao nekada.

ABA liga šalje delegata, ne osjeća se nadležnom zbog incidenta

Nedjelja, 19.05.2024 | 14:35

Rukovodstvo ABA lige upoznato je sa današnjim incidentom između košarkaša Partizana Džejmsa Nanelija i Crvene zvezde Stefana Lazarevića i poslalo je disciplinskog sudiju u Beograd, ali se ne osjeća nadležnim jer se incident dogodio van terena.

Sve više VOZILA u Crnoj Gori: Teretnjaka 20.472, motocikala 8,3 hiljada, a evo koliko ima PUTNIČKIH AUTOMOBILA

Nedjelja, 19.05.2024 | 14:24

Broj registrovanih drumskih motornih i priključnih vozila u 2023. godini iznosio je 285.257, što je za 6,9 odsto više nego u 2022. godini, kada je broj registrovanih drumskih motornih i priključnih vozila iznosio 266.747,objavila je Uprava za statistiku MONSTAT.

KK Crvena zvezda: Naneli FIZIČKI NAPAO Lazarevića

Nedjelja, 19.05.2024 | 14:14

Nemile scene pred večerašnji treći meč finala ABA lige – kako je saopšteno iz tabora Crvene zvezde, košarkaš Partizana Džejms Naneli je fizički napao Stefana Lazarevića. 

Astrolozi OTKRIVAJU - Žene rođene u ovim znakovima Zodijaka NISU ZA BRAK

Nedjelja, 19.05.2024 | 14:03

Astrolozi tvrde da žene u ova tri horoskopska znaka jako teško ostvaruju ljubavne veze jer im karakter ne dozvoljava da se predugo zadržavaju u nekoj zajednici.

Koliko je LJUDI POSJETILO baš SVE ZEMLJE SVIJETA?

Nedjelja, 19.05.2024 | 13:38

Nisam vidio baš sve, ali mi je na listi.

INCIDENT u Areni: Košarkaš Partizana pesnicom udario igrača Crvene zvezde

Nedjelja, 19.05.2024 | 13:16

Košarkaš Partizana Džejms Naneli udario je igrača Crvene zvezde Stefana Lazarevića pesnicom u glavu, prenosi Meridiansport.

NE PEČE SE i ima samo DVA SASTOJKA - Čokoladni kolač idealan za sve sladokusce

Nedjelja, 19.05.2024 | 13:08

Recept za ovaj kolač je vrlo jednostavan.