Petak, 30.06.2023 | 21:58
IZVOR: 24sedam.rs

BEZBJEDNOST na PRVOM MJESTU - Pročitajte koje navike za volanom su IZUZETNO OPASNE

Vožnja je aktivnost koju mnogi od nas svakodnevno obavljaju.




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com 

Međutim, često smo nesvjesni da u našim navikama za volanom možemo imati pogrešne pristupe koji su izuzetno opasni. Bez obzira na iskustvo i vještinu, često se uljuljkamo u rutinu i dopuštamo loše navike da postanu dio naše vožnje.

Ovo može imati ozbiljne posljedice, kako po nas same, tako i po druge učesnike u saobraćaju. Zbog toga je izuzetno važno da budemo svjesni i prepoznamo koje su to pogrešne navike koje treba izbjegavati tokom vožnje.

1. Vožnja jednom rukom

Ukoliko vi ne praktikujete ovo, sigurno ste čuli za ljude koji smatraju da je to "šmekerski", privlačno ili kul. Bez sumnje, ima nešto privlačno u takvom stavu za volanom, međutim...

Tokom intenzivne vožnje, brzina reakcije na promjene u saobraćaju može biti nedovoljna!

Pored toga, u slučaju aktiviranja vazdušnog jastuka, postoji velika vjerovatnoća da ćete pretrpjeti ozbiljne povrede.

Preporučujemo da rasporedite ruke na volanu kao da su kazaljke na časovniku kada je 15 do 3 ili 10 do 2. Ovaj položaj zavisi od samog volana, ali nikako nemojte držati ruke previše nisko, jer to može otežati reagovanje na situacije u saobraćaju.

2. Vozačko sjedište

Bitno je da pravilno podesite položaj sjedišta tako da budete dovoljno udaljeni od volana i komandi, ali i dovoljno blizu.

Vaša udobnost je ključna, pa ukoliko vozite isti automobil kao vaš brat ili drug, ne žurite. Podesite udaljenost sjedišta i ogledala prema vašim potrebama i osjećaju udobnosti.

3. Vožnja bez odmora

Nema potrebe za dodatnim komentarima, jer je vožnja bez odmora jednako opasna kao i vožnja pod uticajem alkohola. Ukoliko osjetite umor, parkirajte vozilo, odmorite se i nastavite vožnju. Bezbjednost je prioritet, pa je bolje kasniti 15 minuta na odredište nego rizikovati bezbjednost sebe i drugih u saobraćaju.

4. Neadekvatna obuća

Nikako nemojte obuvati patike samo da biste izjbegli kaznu. Važno je razumijeti da morate dobro osjetiti otisak noge na pedalu i da nošenje neadekvatne obuće može biti veoma opasno. Neadekvatna obuća obuhvata sandale, japanke, cipele sa visokom potpeticom i sve ostalo u čemu se ne osjećate udobno tokom vožnje.

Ako vaša noga nije stabilna na komandi, postoji rizik da klizne sa pedale ili da se zaglavi, što može dovesti do nemogućnosti pravovremenog kočenja. Preporučujemo vam da uvijek imate rezervnu obuću pri ruci za izlazak, ako se ne možete prilagoditi nošenju istih patika tokom vožnje. I naravno, nikada ne vozite bosi.

5. Stvari koje odvlače pažnju vozačima

To je sve individualno, ali najčešće su to: cigareta, mobilni telefon, šminkanje tokom vožnje, ljubimac u krilu, a na sve to se dodaje i omiljena muzika ili partner na suvozačevom sjedištu.

Ne, ovo se ne odnosi samo na početnike, nego na sve vozače. Multitaskovanje nikako ne može biti dobro jer vozač ostaje bez fokusa, sa rizikom da mu neka od važnih situacija promakne. A u vožnji, sve je važno!

6. Nepropisno parkiranje

Nepropisno parkiranje p može biti vrlo opasno i takođe može veoma biti štetno ako pređe u naviku. Vozači koji ulaze u krivinu mogu da ne primjete da ste se zaustavili 10 metara nakon skretanja. Još bitnija stvar, kada zaustavite auto na pešačkom prelazu, pješaci će se truditi da vas zaobiđu i bezbjedno pređu na drugu stranu kolovoza, a tom prilikom su u opasnosti od drugih automobila koji učestvuju u saobraćaju.

7. Rastojanje

Održavajte rastojanje, ako ne zbog vas, onda zbog onih "pametnih", što vole da nebezbjedno pretiču. U tom slučaju ćete mu omogućiti da se brzo vrati u desnu traku ispred vas i izbjegne nezgodu.

Takođe kada je riječ o semaforu, nemojte se "nabijati" ljudima uz branik. Zaustavite auto nekoliko metara iza i dajte prostora i vremena vozaču ispred vas da krene (ako je početnik, može se desiti da na blagoj uzbrdici krene unazad, pa će moći na vrijeme da odreaguje).

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Opština Bar opredijeljena za koncept NULTOG OTPADA

Nedjelja, 28.04.2024 | 15:01

U okviru projekta "Osnaživanje kapaciteta i procesa za dobro upravljanje u Crnoj Gori", koji sprovodi Međunarodni republikanski institut (IRI), u Budvi je održana dvodnevna tematska sesija o zaštiti životne sredine na lokalnom nivou. Učesnici sesije bili su predstavnici četiri crnogorske opštine: Bara, Cetinja, Plava i Žabljaka.

RECEPT za tiramisu s jagodama koji se BRZO priprema i još BRŽE NESTANE sa TANJIRA

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:54

Obožavate tiramisu?

Andrija Milošević donio ODLUKU, fanovi ODUŠEVLJENI - "Vrijeme je za NOVE STVARI" (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:37

Andrija Milošević već više od 25 godina glumi, smišlja, piše, kreira i producira značajne umjetničke i komercijalne sadržaje.

Znate li šta je VITANIN N?

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:25

Vitamin N neophodan je za fizičko i mentalno blagostanje, oslobađa nas stresa, puni energijom kada smo loše raspoloženi i jača imunitet. O čemu se zapravo radi?

Nenezić: PONOSAN sam što sam sa svojim sugrađanima spriječio kupovinu feribota "AF Francesca"

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:19

Predsjednik barskog parlamenta i poslanik Socijaldemokrata (SD) Branislav Nenezić kazao je danas da je ponosan što je sa građanima Bara upio da spriječi kupovinu feribota “AF Francesca”.

Kontrola optužnice: Slavko Stojanović sjutra PRED SUDOM

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:13

Bivši direktor Uprave policije Slavko Stojanović naćiće se sjutra pred podgoričkim Viši sudom, za kada je zakazana kontrola optužnice u predmetu koji Spcijalno državno tužilaštvo vodi protiv njega.

TRIK kako da vam mlijeko NE ISKIPI, voda NE PRELIJE...

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:59

Kuvanje može biti zadovoljstvo, ali čišćenje ploče za kuvanje nakon svakog obroka može biti prilično naporan posao.

Liberalna partija sjutra organizuje PROTEST ispred Ustavnog suda

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:47

Liberalna partija LP organizovaće sjutra protest ispred zgrade Ustavnog suda u Podgorici sjutra u 12 sati.

Kućni lijek za MAMURLUK - Ako ste popili malo više, razbistrite glavu uz ovaj PRIRODNI NAPITAK

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:29

Mnogi vikendom umiju da pretjeraju s alkoholom kada izađu u provod. Evo kako da ga brzo izbacite iz tijela.

U toku ISTRAGA zbog NAPADA golmana Pavličića na saigrača Ivanovića

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:08

Saopšteno je iz Uprave policije.