Nedjelja, 28.04.2024 | 14:25
IZVOR: zadovoljna.hr

Znate li šta je VITANIN N?

Vitamin N neophodan je za fizičko i mentalno blagostanje, oslobađa nas stresa, puni energijom kada smo loše raspoloženi i jača imunitet. O čemu se zapravo radi?




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Moćni i svjestrani vitamin N zapravo je priroda.

Ne dobija se hranom, a ne postoji ni čarobna tableta kojom ćemo unijeti potrebnu dozu. Jednostavno moramo ustati, maknuti se od ekrana i izaći na svjež vazduh, što bliže nekom zelenilu.

Vitamin N dobivajo kada smo u mogućnosti energizovati svoja osjećanja u prirodnom okruženju i potpuno se opustiti. Njegova terapeutska moć potkrijepljena je i  naučmim dokazima.

Provođenje većine svakog dana u zatvorenom prostoru, satima gledajući u ekran i dugotrajno sjedeći, postalo je normalno i potpuno uobičajeno.

Ako vitamin N konzumiramo na pravi način, evo koje nas sve dobrobiti očekuju:

smanjuje stres i poboljšava kvalitet sna

smanjuje rizik od krvnog pritiska, dijabetesa 

poboljšava funkciju imunološkog sastava

jača mentalno zdravlje i smanjuje depresiju i anksioznost

pomaže da se osjećamo zadovoljniji sobom

povećava socijalnu povezanost i učvršćuje odnose

Američki pisac i novinar Richard Louv posvetio je ovome vitaminu cijelu knjigu, a ustvrdio je i ovo: "Istraživanje je pokazalo da priroda jača dječju sposobnost učenja, pomaže im u izgradnji samopouzdanja, smanjuje simptome poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, smiruje ih i pomaže im da se koncentrišu.“

Kako povećati svoj nivo vitamina N?

Kako bismo adekvatno „konzumirali“ vitamin N i imali koristi od njegove terapeutske i blagotvorne moći, važno je shvatiti koliko dugo moramo boraviti u prirodi, ali i koliko osviješteno i intenzivno.

Boravak u prirodi mora biti potpuno svjestan i namjeran, slučajni prolazak parkom dok gledamo u  telefon i žurimo na posao zapravo se ne računa jer da bismo iz prirode upili sve ono korisno, moramo je biti u potpunosti svjesni.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Janović: DPS neće ući u vlast, želimo NOVE IZBORE

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 19:28

Demokratska partija socijalista smatra da su Crnoj Gori potrebniji novi izbori nego rekonstrukcija Spajićeve Vlade, poručio je poslanik DPS-a i član Odbora za bezbjednost Skupštine Nikola Janović, u emisiji “Referat” Gradske RTV.

"KRALJ EMOCIJA“ - Aco Pejović NOVOM PJESMOM pomjera granice, fanovi ODUŠEVLJENI (VIDEO)

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 19:19

Nakon što je za samo 24 sata numera „Soba 501“ osvojila publiku, Aco Pejovć danas je objavio pjesmu „Posljednji valcer“.

SLABIJI zemljotres na Kosovu, OSJETIO se u Crnoj Gori

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 19:10

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju saopštio je da su danas u 18.04 registrovali zemljotres manje jačine, sa epicentrom 19 kilometara istočno od Kline (Kosovo).

Disciplinska komisija ABA lige KAZNILA Partizan i Budućnost

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 19:02

Zbog propusta u oganizaciji majstorice polufinala plej-ofa protiv Budućnost Volija, Košarkaški klub Partizan kažnjen je 20 hiljada eura, odluka je Disciplinske komisije ABA lige.

Kralj Čarls: IZGUBIO sam ČULO UKUSA tokom liječenja od raka

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 18:55

Britanski kralj Čarls Treći izjavio je danas da je tokom liječenja od raka izgubio čulo ukusa.

Uz njih ćete lakše SMRŠATI - NAMIRNICE koje možete jesti KOLIKO GOD POŽELITE

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 18:50

Konzumacija samo pola svježeg grejpa pre obroka povezana je sa primjetnim gubitkom težine. 

U TOKU SASTANAK parlamentarne većine o Rezoluciji o Jasenovcu

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 18:40

U Skupštini Crne Gore u toku je sastanak lidera parlamentarne većine na kojem bi trebalo da se raspravlja o rezoluciji o Jasenovcu, saznaje portal Dan.

VJERIDBA na Eurosongu: Dečko ZAPROSIO djevojku tokom nastupa Teya Dore (VIDEO)

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 18:29

Društvenim mrežama širi se snimak nastala tokom nastupa srpske predstavnice Teje Dore u finalu, tiokom kojeg je dečko iz publike zaprosio svoju djevojku. 

Advokat: Napale su me dvije osobe, POLOMLJENA mi je vilica

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 18:16

Iz Osnovnog tužilaštva u Beranama kažu da je predmet u radu i da napadači još uvijek nisu procesuirani. "Čeka se da se kvalifikuje krivično djelo i da se tužilaštvo odredi prema ovom krivičnom djelu"

TRIK kako UZGAJATI limun kod kuće (VIDEO)

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 18:05

Stabla limuna najbolje uspijevaju pri visokoj vlažnosti i potrebno im je zaštićeno, sunčano mjesto, a ovo je jednostavan trik koji će potaknuti rast ove "tvrdoglave" biljke.