Ponedjeljak, 04.12.2023 | 14:04
IZVOR: Kolektiv.me

Predstava "Pokojnik" na Velikoj sceni CNP-a

Predstava „Pokojnik“, prema Branislavu Nušiću, u adaptaciji i režiji Egona Savina, biće izvedena u utorak 5. decembra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20h.




Foto: Duško Miljanić

U predstavi “Pokojnik”, koja je nastala u koprodukciji Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat, uloge tumače: Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Nada Vukčević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Stefan Vuković, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović.

Autorski tim predstave čine: Vesna Popović, scenografkinja, Jelena Stokuća, kostimografkinja, Gordana Bulatović, asistentkinja kostimografkinje, Dubravka Drakić, scenski govor, organizatorka Gordana Smodlaka, izvršna producentkinja Nela Otašević i asistentkinja reditelja Radmila Božović.

Kako ističe kritičarka Ana Tasić, polazeći od Pokojnika, jednog od posljednjih Nušićevih djela (1937), mračne satire koja se opako razračunava sa lažnim društvenim moralom, licemjerjem, korupcijom, lopovlukom i raznim drugim vidovima bitangluka u krugovima takozvanog visokog društva, reditelj Egon Savin gradi preciznu, kompaktnu i tragično savremenu predstavu.

“Režija Egona Savina je preovlađujuće realistička, likovi su određeni suptilnom psihološkom vjerodostojnošću i skoro opipljivom težinom dramskog izraza. U njima gotovo da više nema one lepršave, bezazlenije komičnosti Nušićevih ranijih likova, smiješnih bijednika poput lešinara iz ožalošćene porodice ili gramzive ministarkine familije. Stvarnost društveno-političke truleži je ubila mogućnost naivnije i laganije igre, ostavljajući skoro samo prostor za tamnu grotesku. Ona povremeno izaziva gorak smijeh zbog apsurdnih rješenja, na primjer u sceni lažnog kolektivnog čitanja novina, u pokušaju ignorisanja pokojnikovog povratka”, zapisala je Tasić.

Ulaznice se mogu rezervisati i kupiti na veb-sajtu www.cnp.me, kao i na biletarnici Pozorišta, dok se publika o aktivnostima nacionalnog teatra može informisati i putem društvenih mreža Facebook i Instagram.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

CNP: „Ibzen mašina“ dvije večeri na Velikoj sceni

Četvrtak, 16.05.2024 | 12:34

Predstava „Ibzen mašina“ biće izvedena večeras i sjutra veče (16. i 17. maj) na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Objavljena imena finalista prvog RMF festivala „Biser Jadrana“

Četvrtak, 16.05.2024 | 09:22

Selekciona komisija odabrala finaliste.

Na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga PROMOVISAN roman "Kofer misli" i književni portret Dragana Lakićevića

Srijeda, 15.05.2024 | 17:17

Šestog dana Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja održana je promocija izdanja JU “Zahumlje” Nikšić na kojoj su govorili Goran Radojičić i Ilija Bajović. Potom je publici predstavljen književni portret  Dragana Lakićevića srpskog pjesnika, pripovjedača, romansijera, tumača i priređivača književnosti.

Najavljen bogat program: Festival komedije i zabave "FunFest Cetinje" od 11. do 23. juna

Srijeda, 15.05.2024 | 13:54

Festival komedije i zabave „FunFest Cetinje“ je prvi pozorišno žanrovski festival u Crnoj Gori, kao prvi festival komedije u državi, održaće se ove godine na Cetinju od 11-23. juna 2024 godine, saopšteno je iz Centra za kulturu Prijestonice Cetinje.

Sjutra u CNP-u Narodno pozorište iz Sarajeva

Utorak, 14.05.2024 | 14:11

Predstava “Jedan je Muhammad Ali”, koju je prema tekstu Almira Imširevića režirao Dino Mustafić u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, biće izvedena sjutra (15. maj) na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta s početkom u 20h.

Novi film Breda Pita o Formuli 1 u velikim problemima

Petak, 17.05.2024 | 10:57

Troškovi proizvodnje dugoočekivanog filma na temu Formule 1, u kojem Bred Pit glumi, a Luis Hamilton se potpisuje kao koproducent, premašili su prvobitni budžet.

Odaberite NIJANSU RUMENILA prema boji kose: Koje je idealno za plavuše, a koje za brinete?

Petak, 17.05.2024 | 10:35

Uz pomoć rumenila možete koži dati blistav i zdrav izgled, što je posebno važno sada, kada noći provodimo bez punog sna, a ujutru izgledamo umorno.   

Poslije 20 godina progovorila: Avril Lavinj otkrila da li je angažovala DVOJNICU

Petak, 17.05.2024 | 10:22

 Avril Lavinj nedavno je govorila o mitu koji je godinama prati, a rIJeč je o tome da je na vrhuncu svoje karijere odlučila da angažuje dvojnicu čije je ime Melisa.

Stavite papirni ubrus u frižider na fioke sa voćem i odmah ćete riješiti ovaj problem

Petak, 17.05.2024 | 10:01

Ispostavilo se da nam papirni ubrusi mogu pomoći kada želimo da nam povrće duže ostane svježe i da se ne pokvari.

Ova pića izbjegavajte po velikoj vrućini, mogu da izazovu tešku dehidrataciju

Petak, 17.05.2024 | 09:49

Šta jesti i piti po vrućini pitanja su koja muče većinu ljudi po ovakvim danima.

Nikšić: Vozilo sletjelo, tri osobe teže povrijeđene

Petak, 17.05.2024 | 09:36

Saopšteno iz OKC-a.  

Nadalov trener: "Ništa nismo odlučili"

Petak, 17.05.2024 | 09:21

Karlos Moja, trener Rafaela Nadala, kaže da još ništa nije odlučeno u vezi sa nastupom na Rolan Garosu

Ovo je najbolji nastup u „Zvezdama Granda“ ikada: Ima više pregleda od najpopularnijih hitova, a nadmašio je i originalnu verziju pjesme (VIDEO)

Petak, 17.05.2024 | 09:12

Na velikoj sceni u dosadašnjoj istoriji najpopularnijeg muzičkog programa predstavile su se hiljade takmičara.

Postala doktor nauka sa 17 godina, a ovo su njeni planovi (FOTO)

Petak, 17.05.2024 | 08:49

Tinejdžerka iz Čikaga Doroti Džin Tilman Druga, doktorirala je na Univerzitetu u Arizoni sa samo 17 godina. Studirala je onlajn, a diplomu je preuzela na svečanoj ceremoniji proglašavanja uvođenja u naučni stepen doktora.

PROTEST advokata zbog napada na Simonovića

Petak, 17.05.2024 | 08:40

Crnogorski advokati će se okupiti ispred svih osnovnih sudova zbog napada na kolegu Aleksandra Simonovića. Advokatska komora Crne Gore saopštila je da će crnogorski advokati na jedan sat prekinuti rad u petak 17. maja.