Četvrtak, 25.01.2024 | 13:32
IZVOR: Kolektiv.me

Gradsko pozorište: "Ivana će zauvijek ostati u našim sjećanjima kao velika umjetnica i dragocjena osoba koja je obogatila našu scenu"

U parališućem šoku nas je ostavila vijest o smrti naše koleginice, posvećene prijateljice i umjetnice izrazitog glumačkog dara, saopšteno je iz Gradskog pozorišta.




Foto: arhiva, YouTube screenshot/ivana mrvaljevic

Ivana Mrvaljević je bila članica Gradskog pozorišta od 1999. godine, prolazeći sve turbulentne faze razvoja naše kuće. Bila je direktorica Gradskog pozorišta u periodu od 2012. do 2018. godine, za čijeg mandata su producirane predstave koje i danas pune sale đe god da se izvode. Neke od najznačajnijih njenih produkcija su "Čuvari tvog poštenja” u režiji Borisa Liješevića, "Filomena Marturano" Jagoša Markovića, "Pogled s mosta" Milana Karadžića, "Slasti slave" Stefana Sablića, "Pepeljugino maslo" Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović i druge.

"Njena predanost umjetnosti, profesionalnost i neprikosnovena ljubav prema glumi osvjedočene su u produkcijama dječjih predstava "Ružno pače" Jaroslava Antonjuka, najnagrađivanija "Bajka o ribaru i ribici" Evgenija Ibragimova, "Čarobnjak iz Oza" Jagoša Markovića, "Snježana i sedam patuljaka" Veljka Mićunovića, "Modro blago" Staše Koprivice…"

O svojoj borbi sa teškom bolesti, Ivana je govorila u medijima, uzimajući na sebe aktivističku ulogu u podršci svim ženama i osobama koje se bore sa karcinomom.

"Gluma me po mnogo pitanja spašavala u životu. Mislim da se to dogodilo i sad. Igra na sceni mi je dala dodatnu snagu. Žene najčešće sve - djecu, porodicu, posao, obaveze - stavljaju ispred sebe. Sjutra ću poći, preksjutra ću, imam kad… To sam i ja radila. Zato želim da ovo bude moj podstrek ženama da obavezno pođu na pregled. Ne želim da se moj život, pa ni javni, pretvori u priču o kanceru", govorila je naša Ivana.

Ivana Mrvaljević je rođena 26. septembra 1976. godine na Cetinju. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, odsjek-gluma, u klasi profesora Bora Stjepanovića. Magistrirala je na univerzitetu u Torinu kinematografsku i TV produkciju i cross medijalne komunikacije na temu: Projekat Montenegro Film Comission. Bila je i jedan od osnivača NVO Teatar mladih 2002. godine. Među posljednjim projektima je predstava "Mislim da treba da razgovaramo" Gradskog pozorišta u režiji Danila Marunovića koja je 2023. premijerno izvedena, kao i monodrama "Neobjavljeni dnevnik Katerine Radonjić" u režiji Dušanke Belade, ali i dokumentarno-igrani film "Živko Nikolić - Nedosanjani san" u režiji Senada Šahmanovića.

"Pamtićemo je kao harizmatičnu i inspirativnu umjetnicu koja je osvajala publiku svojim talentom. Pamtićemo je po ulogama u legendarnim predstavama Stevana Koprivice poput Jagode u "Zauvijek tvoj", Senke iz "Bokeškog d-molla", Marucele iz "Betule u malu valu”, Pavle Okloparke iz "Novele od ljubavi”, Marijete u "Inominatu”… Bila je Milosnica u "Komediji zabune” Jagoša Markovića i Joka saboterka u "Kozocidu” Vide Ognjenović. Prerana smrt prekinula je njene započete probe u predstavi "Nadpop Kojović” u režiji Vide Ognjenović, koja je trebala da bude njena sljedeća premijera u Gradskom pozorištu. Ako nadnaravno postoji, osjećamo da će Ivana bdjeti nad našim premijerama i predstavama iz vječnog pozorišta. Naše misli i molitve su uz njenu šestogodišnju Idu i porodicu, kako bi pronašli snagu i utjehu u ovim teškim vremenima. Ivana će zauvijek ostati u našim sjećanjima kao velika umjetnica i dragocjena osoba koja je obogatila našu scenu. Neka Ivana Mrvaljević počiva u miru", zaključeno je u saopštenju Gradskog pozorišta.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Osmi regionalni književni festival „LiTeritorija“ u KIC-u

Petak, 03.05.2024 | 09:17

Osmo izdanje LiTeritorije, regionalnog književnog festivala KIC-a „Budo Tomović“, održaće se od 7. do 9. maja 2024. godine.

Uprkos kiši, SENZACIONALNA karnevalska fešta u Budvi (FOTO/VIDEO)

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:29

Velikom karnevalskom povorkom i spektakularnim tačkama 56 karnevalskih grupa sinoć je na izuzetan način završeno 21. izdanje Međunarodnog budvanskog karnevala koje je organizovano pod sloganom “Zajedno!”

SAJAM KNJIGA u Podgorici: Ambasadorka Francuske An-Mari Maske najavila BOGAT i RAZNOVRSTAN umjetnički program

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:56

Međunarodni podgorički sajam knjiga počinje 10. maja i trajaće osam dana u Sajamskom prostoru – Big fashion, najavili su organizatori na Press konferenciji na kojoj su govorili Predrag Uljarević osnivač Sajma knjiga i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i An-Mari Maske ambasadorka Francuske u Crnoj Gori.

MKM: Objavljen Javni poziv za uključivanje u program obilježavanja 18. maja, Međunarodnog dana muzeja

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 12:43

Ministarstvo kulture i medija poziva sve nacionalne i lokalne ustanove iz oblasti kulture i kulturne baštine da se 18. maja 2023. kroz organizovanje aktivnosti i programskih sadržaja uključe u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja.

Premijerno u CNP-u: „Ibzen mašina“ priča o našoj sadašnjosti

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:41

Predstava „Ibzen mašina“ sinoć je premijerno izvedena u Crnogorskom narodnom pozorištu. Riječ je o šestoj premijeri CNP-a u jubilarnoj 70. sezoni. Režiju potpisuje crnogorska rediteljka Ana Vukotić koja je, sa dramaturškinjom Željkom Udovičić-Pleština, u „Ibzen Mašinu“ objedinila četiri djela čuvenog norveškog dramskom pisca Henrika Ibzena.

Otkazan nastup Jelene Karleuše u Budvi, ona tvrdi da je građanima Srbije ugrožena bezbjednost

Petak, 03.05.2024 | 18:31

Hotel Podgorica otkazao je juče nastup Jelene Karleuše, koji je bio najavljen za 9. maj.

Obratite pažnju – Ovi zdravi napici vam mogu SMANJITI želju za slatkišima

Petak, 03.05.2024 | 11:12

Kada je u pitanju obuzdavanje žudnje za šećerom, dobra je ideja da potražite pića koja osvježavaju, ali koja ne sadrže ili su sa minimalnim dodatkom šećera.

Đurović studentima: Nadam se da ćete za sljedeću Medicinijadu pozvati nekog muzičara dostojnog vašeg zvanja

Petak, 03.05.2024 | 20:35

Bivši ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović obratio se studentima putem društvene mreže X.

Fond PIO: Krajem maja ili početkom juna odluka o eventualnom povećanju penzija

Petak, 03.05.2024 | 17:38

Fond PIO donijeće krajem maja ili početkom juna odluku o eventualnom povećanju penzija.

Vujović: Dužni smo da osiguramo i podržimo slobodu medija i slobodu mišljenja i izražavanja

Petak, 03.05.2024 | 12:54

Sloboda izražavanja je stub demokratije, današnji datum - 3. maj, donosioce odluka, svake godine podsjeća na dužnost da osiguramo i podržimo slobodu medija i slobodu mišljenja i izražavanja. To uključuje uslove za profesionalan i kvalitetan rad novinara, efikasnu zaštitu, brzu reakciju nadležnih i pravedne i temeljne istrage o svim napadima, prijetnjama, zastrašivanjima, saopštila je ministarska kulture i medija Tamara Vujović.

Niske temperature i jaka vulkanska aktivnost: Kako vulkan na Antarktiku izbacuje 80 grama ZLATA dnevno?

Subota, 04.05.2024 | 10:02

Planina Erebus, krije jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu, koji svakoga dana izbaci oko 80 grama zlata u hladan vazduh Antarktika. Antarktik je ledeni kontinent sa izuzetno niskim temperaturama, ali ima i jaku vulkansku aktivnost.

VIDEO: INCIDENT u Istanbulu; Jasikevičijus: Izvinjavam se Evroligi i Monaku

Subota, 04.05.2024 | 09:25

Košarkaši Monaka savladali su sinoć Fenerbahče (65:62) i izborili majstoricu u četvrtfinalu Evrolige.

Motociklista podlegao povredama nakon udesa u Budvi

Petak, 03.05.2024 | 21:56

Budvani M.Š. (38) podlegao je povredama koje je zadobio u udesu koji se večeras dogodio na bulevaru u Budvi.

FK Budućnost: Puna podrška Brnoviću, vjerujemo da će nadležni rasvijetliti nemili događaj

Petak, 03.05.2024 | 21:43

"Fudbalski klub Budućnost, u svjetlu najnovijih događaja sa kojima je javnost upoznata, želi još jednom da iskaže punu podršku šefu stručnog štaba Ivanu Brnoviću, uz vjeru da će nadležni organi preduzeti sve mjere na rasvjetljavanju nemilih događaja", navodi se u saopštenju Podgoričana.

Rajković: Sumnjam da iza nelegalne sječe u Jelovici stoji korupcija

Petak, 03.05.2024 | 21:29

V.d. direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Miloš Rajković u emisiji Okvir rekao je da sumnja, ali nema dokaze da iza velike nelegalne sječe u Jelovici stoji korupcija. Pomoćnik direktorice Uprave za inspekcijske poslove Darko Rašović kazao je da su inspektori u prethodnih desetak godina  podnijeli sedam krivičnih prijava protiv zaposlenih u Upravi za šume u Beranama od čuvara do menadžmenta, da su neki sankcionisani, ali da ti isti ljudi još rade.    

Popijte ga uveče i nećete zažaliti: Moćan napitak rješava nervozu i poboljšava san

Petak, 03.05.2024 | 21:16

Na pomen banana, većina pomisli na veliki broj kalorija

Da li subota donosi PRESTANAK PADAVINA? Pročitajte šta meteorolozi kažu

Petak, 03.05.2024 | 21:08

Pročitajte vremensku prognozu!

Uhapšena dva vozača: Auto-putem vozili 183 i 200 na sat

Petak, 03.05.2024 | 20:54

Mobilna jedinica saobraćajne policije uhapsila je dva vozača koji su auto-putem Princeza Ksenija vozili brzinom od 183 i 210 kilometara na sat, saopšteno je iz Uprave policije.

Đurović studentima: Nadam se da ćete za sljedeću Medicinijadu pozvati nekog muzičara dostojnog vašeg zvanja

Petak, 03.05.2024 | 20:35

Bivši ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović obratio se studentima putem društvene mreže X.

Rast i plata i kredita: Građani duguju 1,8 milijardi eura

Petak, 03.05.2024 | 20:17

Više od 150.000 građana u Crnoj Gori je kreditno zaduženo, pa bankama duguju milijardu i 786 miliona eura podaci su Centralne banke Crne Gore.