Srijeda, 21.02.2024 | 20:55
IZVOR: kolektiv.me

Veče POSVEĆENO UMJETNOSTI I POEZIJI Marinka Pavićevića na Cetinju

Na svečanoj autorskoj večeru, održanoju prostorijama JU Narodna biblioteka i čitaonica Njegoš na Cetinju, proslavljeni crnogorski kantautor i pjesnik Marinko Pavićević bio je u centru pažnje brojne publike i ljubitelja književnosti.




Foto: Božidar Proročić

Događaj, obilježen emotivnim trenucima i dubokim poštovanjem prema umjetničkom izrazu, okupio je različite generacije koje vole i cijene Pavićevićev rad.

Moderator večeri, poznata kulturologinja Saša Božović, uvodno je predstavila Pavićevića, osvrćući se na njegov bogati umjetnički opus i značajan doprinos kulturi. Njene riječi bile su uvod u veče puno poezije, muzike i lijepih emocija.

Poseban segment programa bio je posvećen mladim talentima, učenicima osnovne škole Njegoš, Lani Milić i Petru Perišiću, koji su pod mentorstvom profesorice književnosti Vesne Radišić recitovali Pavićevićeve stihove. Njihova interpretacija dala je svježinu i ljepotu večeri, naglašavajući univerzalnost i vječnost Pavićevićeve poezije.

Božidar Proročić, je pročitao je dio svog eseja o Pavićevićevoj umjetnosti, ističući njegovu zbirku poezije “Papirusova tajna” kao “impozantan mozaik melanholičnih, emotivno zbijenih stihova”.

Proročić je naglasio kako Pavićevićeva djela odražavaju duboku introspekciju i emotivnu vezanost za njegovo okruženje, nudeći višeslojnu umjetničku dubinu kroz jezički precizne stihove, snažne metafore i alegorijske slike. Autorova sposobnost da u svojim djelima sjedini više umjetničkih izraza, bilo da je riječ o poeziji, muzici ili slikarstvu, bila je posebno naglašena. Svaka pjesma u zbirci “Papirusova tajna” predstavljena je kao trag emocionalnog doživljaja, zapisanog na “papirusu” autorove duše, što je dodatno približilo Pavićevića publici.

Foto: Božidar Proročić

Kroz interakciju sa publikom, koja je sa oduševljenjem pratila program i zajedno s autorom pjevala njegove pjesme, veče je dobilo poseban šarm i toplinu. Pavićevićeva velika ljubav i poštovanje prema Cetinju i njegovim stanovnicima bili su očigledni, a njegove riječi su odjekivale salom, ostavljajući utisak duboke povezanosti i zajedništva. 

Pavićević, duboko vezan za Crnu Goru, uz zahvalnost publici se obratio riječima: “Cetinje je sve što jesam, srce moje inspiracije i izvor neiscrpne energije. Ovaj grad je utkao u mene duh slobode i ponosa, oblikovao moj umjetnički izraz i dao mi snagu da svoje stihove i melodije dijelim s vama. Zahvalan sam što mogu svoju umjetnost večeras živjeti upravo ovdje, među vama.”

Veče posvećeno Marinku Pavićeviću na Cetinju bilo je pravo poštovanje poezije, muzike i umjetnosti, koje je još jednom potvrdilo neizbrisiv trag koji ovaj umjetnik ostavlja u srcima svoje publike i na kulturnoj sceni Crne Gore.

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
MN.
22.02.2024 09:41

Marinko , Kralj .

0 0

OSTALE VIJESTI

Osmi regionalni književni festival „LiTeritorija“ u KIC-u

Petak, 03.05.2024 | 09:17

Osmo izdanje LiTeritorije, regionalnog književnog festivala KIC-a „Budo Tomović“, održaće se od 7. do 9. maja 2024. godine.

Uprkos kiši, SENZACIONALNA karnevalska fešta u Budvi (FOTO/VIDEO)

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:29

Velikom karnevalskom povorkom i spektakularnim tačkama 56 karnevalskih grupa sinoć je na izuzetan način završeno 21. izdanje Međunarodnog budvanskog karnevala koje je organizovano pod sloganom “Zajedno!”

SAJAM KNJIGA u Podgorici: Ambasadorka Francuske An-Mari Maske najavila BOGAT i RAZNOVRSTAN umjetnički program

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:56

Međunarodni podgorički sajam knjiga počinje 10. maja i trajaće osam dana u Sajamskom prostoru – Big fashion, najavili su organizatori na Press konferenciji na kojoj su govorili Predrag Uljarević osnivač Sajma knjiga i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i An-Mari Maske ambasadorka Francuske u Crnoj Gori.

MKM: Objavljen Javni poziv za uključivanje u program obilježavanja 18. maja, Međunarodnog dana muzeja

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 12:43

Ministarstvo kulture i medija poziva sve nacionalne i lokalne ustanove iz oblasti kulture i kulturne baštine da se 18. maja 2023. kroz organizovanje aktivnosti i programskih sadržaja uključe u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja.

Premijerno u CNP-u: „Ibzen mašina“ priča o našoj sadašnjosti

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:41

Predstava „Ibzen mašina“ sinoć je premijerno izvedena u Crnogorskom narodnom pozorištu. Riječ je o šestoj premijeri CNP-a u jubilarnoj 70. sezoni. Režiju potpisuje crnogorska rediteljka Ana Vukotić koja je, sa dramaturškinjom Željkom Udovičić-Pleština, u „Ibzen Mašinu“ objedinila četiri djela čuvenog norveškog dramskom pisca Henrika Ibzena.

Brnović: Nijednog trenutka nisam pomislio da odem, to što se desilo nema veze sa organizovanim navijačima

Subota, 04.05.2024 | 21:41

Poslije turbulentnih dešavanja u i oko kluba – tuče saigrača, upada navijača u svlačionicu i prijetnji igračima, te užasne situacije u kojoj su se našli trener Ivan Brnović i njegova porodica – za Budućnost stižu bolji dani. Podgoričani su u Tivtu savladali Arsenal 4:0 i ostali u igri za titulu prvaka Crne Gore, mada je i dalje sve u rukama Dečića.

McDonald's bi uskoro trebao predstaviti svoj najveći burger ikada, evo šta je poznato do sada

Subota, 04.05.2024 | 21:26

Hamburgeri iz McDonald'sa vrlo su ukusni i često poželimo da su još veći. Čini se da bi se to sada moglo i ostvariti jer su iz McDonald'sa potvrdili da njihovi timovi širom svijeta rade na lansiranju još većeg i još zasitnijeg hamburgera.

Kolašinci strahuju da infrastruktura ne može da podrži nove objekte

Subota, 04.05.2024 | 20:48

U Kolašinu gotovo da nema ulice u kojoj se ne gradi zgrada ili hotel. Ekspanzija gradnje zabrinjava građane koji strahuju da postojeća infrastruktura neće moći da podrži novoizgrađene objekte, ali iz opštine uvjeravaju da će sve probleme riješiti u narednih par godina. Građanski aktivisti ukazuju i na urbanističke probleme, koji su, kažu, više nego očigledni.

Smolović: Usluge geronto domaćica u Crnoj Gori koristi 850 osoba

Subota, 04.05.2024 | 20:21

Crveni krst Crne Gore, iako je najveći licencirani pružalac usluga pomoći u kući, i dalje nema program geronto domaćica u Glavnom Gradu. Iako za njim postoji veliko interesovanje, te usluge se koriste u svega petnaest opština, navode iz Crvenog krsta za Gradsku RTV.

Karleušin nalog na Instagramu OBRISAN, a evo i ZBOG ČEGA

Subota, 04.05.2024 | 19:54

Jelena Karleuša, koja je na Instagramu imala više od dva miliona pratilaca, a svoj nalog je redovno koristila kako bi objavljivala fotografije, u posljednje vrijeme sve češće govor mržnje, ostala je bez istog, potvrdio je njen menadžer Zoran Birtašević na društvenoj mreži Iks.

DPS: Da li je skandalozna izjava Šćekića zvanični stav Vlade?

Subota, 04.05.2024 | 19:06

Danas je javnost još jednom imala priliku da se uvjeri u kom pravcu ide zvanična državna politika Vlade Crne Gore i to kroz izjavu potpredsjednika Dragoslava Šćekića koji je saopštio da će glasati protiv toga da Crna Gora u UN podrži rezoluciju o Srebrenici, saopštila je Demokratska partija socijalista (DPS).

RECEPT ZA POSNE PALAČINKE: Napravite poslasticu koja će oduševiti sve ukućane

Subota, 04.05.2024 | 18:49

Idealan predlog za današnju večeru.

Koprivica: Praznik Hristovog Vaskrsenja predstavlja pobjedu dobra nad zlom

Subota, 04.05.2024 | 18:36

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica čestitao je Vaskrs mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, arhijerejima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, sveštenstvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti

Bliži se MET GALA 2024 - događaj koji čeka modni svijet: ONI će biti voditelji, a ovo je TEMA VEČERI

Subota, 04.05.2024 | 18:08

Met Gala 2024 održaće se u ponedjeljak, 6. maja u Njujorku.

Kako se na Balkanu opisuje zgodan muškarac, a kako u svijetu: Komični video nasmijao region

Subota, 04.05.2024 | 17:13

Hrvatska glumica i tiktokerka Nina Čudić koju na mrežama prepoznaju po nadimku “Slađa s brda” uspjela je da nasmije region snimkom na kojem pokazuje kako se na Balkanu opisuje zgodan muškarac, a kako u svijetu.