Subota, 24.02.2024 | 09:33
IZVOR: MediaBiro

FOTO/VIDEO: Morski svijet, likovi iz bajki, pečurke,... Nezaboravan provod na Tradicionalnom kotorskom maskenbalu

Tradicionalni kotorski maskenbal održan je sinoć u Poslovnom centru „Vukšić“ gdje se okupilo 160 kreativnih i bajkovitih maski, koje su uz muzičku podršku klape ASA VOĆE i Ansambla Toć napravili nezaboravnu atmosferu koja je trajala do kasno u noć.




Peškarin; Foto: MediaBiro

Maskenbal je upriličen u sklopu Zimskih kotorskih karnevalskih fešti, koje organizuje JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor.

Direktorica Kulturnog centra, Radmila Beća Radulović istakla je da su prezadovoljni sjajnom posjećenošću i dobrim uslovima pod kojima je maskenbal protekao.

“Srećni smo da baš mi kao Kulturni centar imamo priliku da baštinimo ovakve događaje. Kotorski karneval ima tradiciju od preko 500 godina, mi nastavljamo da čuvamo to naše nasljeđe i presrećni smo što je večeras ovako divno veče. Učesnici su uglavnom ljudi iz Boke koji prepoznaju ovu tradiciju karnevala i maskenbale. Imamo maske iz Tivta, Budve, Herceg Novog, Kotora,” saopštila je Radulović.

Među maskama su se našli likovi iz bajki, kultnih ostvarenja pop kulture, horoskopski znakovi, pečurke, bombe, dinamiti, predstavnici aristorkratije…. Od svih tih maštovitih maski, stučni žiri i publika imali su težak zadatak da odaberu najbolje, a dodatna motivacija svim učesnicima da se pokažu u što boljem svjetlu bio je nagradni fond od 3.800 eura.

Likovi iz bajki; Foto: MediaBiro

Stručni žiri koji su činili Bojan Usanović, Vlasta Mandić, Mira Koh, Dušica Ivetić i direktorica Kulturnog centra Radmila Beća Radulović treće mjesto u kategoriji pojedinačnih maski i nagradu od 200 eura dodijeli su maski pod nazivom “Vrijeme je za igru”, drugo mjesto i 300 eura pripalo je Pepeljuzi, dok su prvo mjesto i 400 eura zaslužile Manite funge.

Manite funge; Foto: MediaBiro

U kategoriji grupnih maski treće mjesto (500 eura) je osvojila grupa Karambol, drugo mjesto (700 eura) Zodijak, dok je prvo mjesto i nagradu od 900 eura osvojila grupna maska pod nazivom Peškarija.

Karambol; Foto: MediaBiro

Zodijak; Foto: MediaBiro

Publika je takođe izglasala Peškariju kao najbolju, te su tako nagrađeni sa dodatnih 800 eura.

Iza ove kreativne maske koja je na inovativan način predstavila morski svijet stoji vrijedni tim NVU Karampana.

“Ova godina je izvanredna kada su u pitanju konkurencija i maske i bilo je stvarno zadovoljstvo biti u konkurenciji. Mi smo svi maltene iz istog grada i okoline tako da je baš bilo zadovoljstvo nastupati na maskenbalu poslije korone, svi su se vratili tom nekom guštu i onom kotorskom momentu po kojem je naš grad poznat. Možda je to nešto što ovaj period u februaru čini specijalnim u Kotoru,” kazala je predstavnica NVU Karampana i pobjedničke maske Peškarija.

Značaj Tradicionalnog kotorskog maskenbala prepoznao je i sam predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, koji je istakao da osim što građankama i građanima Kotora nudi dobru zabavu pod maskama, ova manifestacija se uklapa kvalitetnu ponudu zahvaljujući kojoj je ovaj primorski grad atraktivan za turiste tokom cijele godine.

“Mi smo prije sedam dana zatvorili Kotor Winter Fest, večeras imamo Maskenbal, naredne nedjelje imamo Karneval, nakon toga nam počinje kruzing sezona, sezona turista. Kotor živi tokom cijele godine i siguran sam da će i narednih godina biti jednako tako,” kazao je Jokić.

Oriđinali; Foto: MediaBiro

Foto: MediaBiro

Suorganizator Tradicionalnih zimskih kotorskih karnevalskih fešti jeste Turistička organizacija Kotor, koja svojim aktivnostima takođe teži da Kotor pozicionira kao centar karnevalskih svečanosti ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu.

“Ove godine smo sa našim partnerima iz Kulturnog centra pripremili jedan sjajan program i veliki je odaziv grupa što je ohrabrujuće i ponovo imamo neke grupe kojih nije bilo prethodnih godina, što je divno. Karnevalske fešte privlače veliki broj gostiju u ovo doba godine kako iz Crne Gore, tako i iz cijelog regiona,” istakao je direktor TO Kotor, Jovan Ristić.

Nakon sjajnog Maskenbala, velika kulminacija Zimskih kotorskih karnevalskih fešti biće Tradicionalni kotorski karneval koji će, se nakon odlaganja zbog najave lošeg vremena, održati u nedjelju, 3. marta kada će mnogobrojni posjetioci moći da isprate veliku karnevalsku povorku, suđenje i spaljivanje karnevala, te da uživaju u nastupima lokalnih bendova – Vis Tetra i Ansambl Toć i velikom koncertu Crvene jabuke na Trgu od oružja.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

KONCERT džez ansambla Lorana Kulondra 30. aprila u KIC-u

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:31

Jedan od najboljih francuskih pijanista i kompozitora mlađe generacije Loran Kulondr, prirediće sa svojim džez ansamblom koncert u čast obilježavanja Međunarodnog dana džeza u Podgorici u utorak, 30. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

FOTO: VELIČANSTVENIM KONCERTOM obilježeno 78 godina folklornog ansambla "Budo Tomović"

Petak, 26.04.2024 | 11:46

Da je Folklorni ansambl “Budo Tomović” vjerni čuvar i reprezent tradicije i kulturne baštine, pokazao je još jednim sjajnim koncertom, ovog puta u čast 78 godina trajanja i postojanja.

Koncertna promocija novog albuma Ivana Marovića

Petak, 26.04.2024 | 10:42

Crnogorski kompozitor i instrumentalista Ivan Marović promovisaće svoj novi bend "Bisamkiez" (čita se Bizamkic) sa kojim je objavio debi album pod nazivom "I dreamt that I had done it, I awoke to find it true”.

SVEČANO OTVARANJE manifestacije “Dani Dragana Radulovića” u petak u KIC-u

Srijeda, 24.04.2024 | 16:40

Svečano otvaranje manifestacije "Dani Dragana Radulovića" održaće se u petak, 26. aprila, u 11 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović". Manifestaciju će otvoriti gradonačelnica Podgorice  Olivera Injac, a u programu će nastupiti djeca iz Umjetničkog ateljea "Arlekin" i hor "Zvjezdice", saopštili su iz Glavnnog grada. 

Koncert Folklornog ansambla “Budo Tomović” u Velikoj sali KIC-a

Srijeda, 24.04.2024 | 09:16

Sedamdeset osam godina uspješnog postojanja, Folklorni ansambl „Budo Tomović” obilježiće koncertom koji će biti održan u četvrtak, 25. aprila, na velikoj sceni KIC-a, u 20 sati

Trener Budućnosti: NISAM vidio šta se DESILO, rješavaćemo sve unutar ekipe

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:00

Trener fudbalera Budućnosti Ivan Brnović je nakon remija sa Sutjeskom (2:2) kratko prokomentarisao incident koji je obilježio završetak utakmice kada je golman “plavih” Đorđije Pavličić udario saigrača Igora Ivanovića.

Problem RIJEŠEN - Evo kada će ŽIČARA Kotor – Lovćen biti PUŠTENA u komercijalnu upotrebu

Nedjelja, 28.04.2024 | 08:30

Žičara Kotor - Lovćen u komercijalnu upotrebu će biti puštena 1. maja jer su riješeni svi problemi koji su prijetili da se to ne desi.

MINUS u kasi Željezare iz mjeseca u mjesec SVE VEĆI

Nedjelja, 28.04.2024 | 08:03

Kriza u Željezari ne jenjava. Dok se traži investitor za zakup pogona u toj fabrici, radnici negoduju zbog kašnjenja zarada, a menadžment sa Elektroprivredom i resornim ministarstvom traži model opstanka.

AKCIJA SPAŠAVANJA: Kotorski vatrogasci pet sati TRAŽILI STRANU DRŽAVLJANKU na brdu Vrmac (FOTO/VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:23

Služba zaštite i spašavanja je, u 16:20 sati, dobila poziv od policijske ispostave Kotor, da se u reonu brda Vrmac izgubila jedna osoba i da je potrebna akcija spašavanja.

Supruga priredila nevjerovatno IZNENAĐENJE Nikoli Rokviću na putu ka Grčkoj (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:41

Proslavljeni pjevač Nikola Rokvić, krenuo je prije par dana pješke na put do Grčke, gdje će se pokloniti Svetom Nektariju Eginskom u istoimenom manastiru, a razlog njegove odluke je human.

Opština Bar opredijeljena za koncept NULTOG OTPADA

Nedjelja, 28.04.2024 | 15:01

U okviru projekta "Osnaživanje kapaciteta i procesa za dobro upravljanje u Crnoj Gori", koji sprovodi Međunarodni republikanski institut (IRI), u Budvi je održana dvodnevna tematska sesija o zaštiti životne sredine na lokalnom nivou. Učesnici sesije bili su predstavnici četiri crnogorske opštine: Bara, Cetinja, Plava i Žabljaka.

RECEPT za tiramisu s jagodama koji se BRZO priprema i još BRŽE NESTANE sa TANJIRA

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:54

Obožavate tiramisu?

Andrija Milošević donio ODLUKU, fanovi ODUŠEVLJENI - "Vrijeme je za NOVE STVARI" (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:37

Andrija Milošević već više od 25 godina glumi, smišlja, piše, kreira i producira značajne umjetničke i komercijalne sadržaje.

Znate li šta je VITANIN N?

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:25

Vitamin N neophodan je za fizičko i mentalno blagostanje, oslobađa nas stresa, puni energijom kada smo loše raspoloženi i jača imunitet. O čemu se zapravo radi?

Nenezić: PONOSAN sam što sam sa svojim sugrađanima spriječio kupovinu feribota "AF Francesca"

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:19

Predsjednik barskog parlamenta i poslanik Socijaldemokrata (SD) Branislav Nenezić kazao je danas da je ponosan što je sa građanima Bara upio da spriječi kupovinu feribota “AF Francesca”.

Kontrola optužnice: Slavko Stojanović sjutra PRED SUDOM

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:13

Bivši direktor Uprave policije Slavko Stojanović naćiće se sjutra pred podgoričkim Viši sudom, za kada je zakazana kontrola optužnice u predmetu koji Spcijalno državno tužilaštvo vodi protiv njega.

TRIK kako da vam mlijeko NE ISKIPI, voda NE PRELIJE...

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:59

Kuvanje može biti zadovoljstvo, ali čišćenje ploče za kuvanje nakon svakog obroka može biti prilično naporan posao.

Liberalna partija sjutra organizuje PROTEST ispred Ustavnog suda

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:47

Liberalna partija LP organizovaće sjutra protest ispred zgrade Ustavnog suda u Podgorici sjutra u 12 sati.

Kućni lijek za MAMURLUK - Ako ste popili malo više, razbistrite glavu uz ovaj PRIRODNI NAPITAK

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:29

Mnogi vikendom umiju da pretjeraju s alkoholom kada izađu u provod. Evo kako da ga brzo izbacite iz tijela.

U toku ISTRAGA zbog NAPADA golmana Pavličića na saigrača Ivanovića

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:08

Saopšteno je iz Uprave policije.