Ponedjeljak, 26.02.2024 | 07:19
IZVOR: rtcg.me

Radovi traju četiri godine: Evo kada će biti NASTAVLJENA gradnja puta Rožaje-Špiljani

Rekonstrukcija 18 i po kilometara puta od Rožaja do Špiljana traje tri i po godine.




Foto: arhiva, YouTube screenshot/Uprava za saobraćaj Crne Gore

Radovi su počeli u avgustu 2020, a rokovi su probijani zbog korone, neblagovremene eksproprijacije zemljišta i rata u Ukrajini, kažu iz Uprave za saobraćaj. Poručuju da će izgradnja, koja je prekinuta tokom zime, biti nastavljena 1. marta.

Kada bi bio u pitanju neki sporedni put možda i ne bismo toliko obraćali pažnju na odugovlačenje završetka radova, ali dionica od Rožaja do Špiljana jedna je od najprometnijih u Crnoj Gori. Ta trasa je izlaz iz Crne Gore, odnosno ulaz u našu državu, u zavisnosti da li idete prema Srbiji ili obrnuto. Teren je težak za rad, ali projektom je definisano mnogo kraće vrijeme za rekonstrukciju u odnosu na ono što imamo sada.

"Od početka je bilo malo problematično za izvođenje radova. Ako se sjetite, tad je bilo doba korone. Rožaje je bilo zatvoreno jedno vrijeme a onda smo imali problema oko eksproprijacije i vezano za revidovanu projektnu dokumentaciju koju smo morali preprojektovati tako da su se radovi odužili. Ovo je već četvrta godina", kazao je Dušan Kokić iz Uprave za saobraćaj.

U međuvremenu je povećana prvobitna cijena radova.

"Ugovorena cijena radova je bila oko 23 miliona eura međutim u međuvremenu je došlo zbog krize u Ukrajini do povećanja jediničnih cijena i Vlada Crne Gore je odobrila da izvođač ima pravo na kliznu skalu i mu tu kliznu skalu primjenjujemo tako da će na osnovu tih razlika u cijeni i nekih dodatnih radova koji su tamo izvođeni vrijednost ugovora biti poskupljena za 4 miliona eura", kazao je Kokić.

U toku zime, iako smo imali najtopliji januar u prethodnih 70 godina i mnogo sunčanih dana, bez snijega, kompanija Štrabag ne izvodi radove.

"Radovi se ne izvode zbog toga što je izvođač radova mislio da će vremenski uslovi u toku zime biti mnogo lošiji nego što su sad. Imamo najave, on je trebao da planira odnosno planirao je 15. mart za nastavak radova ali zbog boljih uslova radovi se nastavljaju 1. marta", kazao je Kokić.

Novi rok za završetak radova je 15. jun. Za prethodna kašnjenja nema penala, a svaki prekoračeni dan, nakon novog roka, izvođača će koštati 0,1 odsto ugovorene vrijednosti radova.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"Daj mi bilo šta TVOJE": O ovom GESTU će se pričati - Nadal ODUŠEVIO protivnika i publiku (VIDEO)

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:41

Zanimljiva situacija po završetku meča između Rafe i Pedra Kaćina. 

PAO Instagram - Hiljade korisnika ŠIROM SVIJETA prijavljuju dva problema

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:20

Instagram se suočava sa prekidima širom svijeta, ostavljajući hiljade korisnika nemogućim da koriste aplikaciju.

Nič: Spajić kazao da će Crna Gora PODRŽATI Rezoluciju UN o Srebrenici, ali je neće KOSPONZORISATI"

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:13

Njemački stručnjak za Zapadni Balkan i proširenje NATO Milan Nič kazao je da je, između ostalog, pitao premijera Milojka Spajića o potencijalnom crnogorskom sponzorisanju Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, na šta je Spajić odgovorio da Crna Gore neće sponzorisati Rezoluciju, ali će je podržati.

SAJAM KNJIGA u Podgorici: Ambasadorka Francuske An-Mari Maske najavila BOGAT i RAZNOVRSTAN umjetnički program

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:56

Međunarodni podgorički sajam knjiga počinje 10. maja i trajaće osam dana u Sajamskom prostoru – Big fashion, najavili su organizatori na Press konferenciji na kojoj su govorili Predrag Uljarević osnivač Sajma knjiga i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i An-Mari Maske ambasadorka Francuske u Crnoj Gori.

BOJOM ODJEĆE šaljete PORUKU o sebi: Kada izabrati LJUBIČASTU i CRVENU, a kada ŽUTU

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:52

Koja je vaša omiljena boja kada je u pitanju odjeća? Vjerujete li da ona šalje određenu poruku o vama?

Šaljaj: Ako podgorička Čistoća OTPUSTI radnike u administraciji, terenski radnici će ŠTRAJKOVATI

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:38

Ukoliko novom sistematizacijom u podgoričkoj Čistoći bude otpušteno 69 zaposlenih u administraciji, terenski radnici će se solidarisati i organizovati štrajk, kazao je za Gradsku RTV predstavnik radnika tog preduzeća Mensur Šaljaj.

Ovo je NAJGORA HRANA za bebe koju treba IZBJEGAVATI, TVRDE stručnjaci

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:27

Obroci koji su napravljeni za bebe moraju biti zdravi i prikladni. Pojedina hrana za bebe u osnovi je potpuno bezvrijedna i nezdrava.

Predata lista DPS u Budvi: "Vrijeme je za PROMJENU VLASTI"

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:15

Predata pobjednička izborna lista Demokratske partije socijalista “Budva može bolje!” Opštinskoj izbornoj komisiji Budve. Nosilac liste sa 33 kandidata za odbornike u Skupštini Opštine Budva na izborima koji su zakazani za 27. maj je prof. dr Nikola Milović. 

Nadal pokazao da može da POBJEĐUJE i nakon tri sata - Teniser SAVLADAO Kačina

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:04

Ako je bilo sumnje da li se Rafael Nadal potpuno oporavio od povrede, ona bi trebalo da je otklonjena na šljaci španske prijestonice.

URA predala listu za lokalne izbore u Budvi; Rađenović: Budva zaslužuje DRUGAČIJE

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:50

Građanski pokret URA večeras je predao listu za lokalne izbore u Budvi pod nazivom "URA - dr Dritan Abazović - Drugačije.