Ponedjeljak, 01.04.2024 | 10:37
IZVOR: kolektiv.me

Promocija zbirke poezije “Ekspres lonac” u KIC-u "Budo Tomović"

Zbirka poezije „Ekspres lonac“ pjesnikinje Milene Radević biće predstavljena u KIC-u „Budo Tomović” u srijedu, 3. aprila u sali DODEST od 20 sati. O knjizi će, sa autorkom, govoriti pisac Vasko Raičević.




Foto: KIC "Budo Tomović"

Prva samostalna knjiga poezije Milene Radević objavljena je u izdanju izdavačke kuće Otvoreni kulturni forum na Cetinju.

„Kao što u ekspres loncu voda ključa i hrana se kuva pod pritiskom, lirski glas iz pjesme u pjesmu sugeriše da prolazi sličan emocionalni proces dok kumulira mnoge podražaje i intimne reakcije na zadate obrasce ponašanja, od tradicionalnih uloga u patrijarhalnoj sredini, preko malograđanskih očekivanja okruženja, sve do modernih načela jedne izmijenjene paradigme svijeta - novog normalnog. U tako postavljenoj pjesničkoj slici preko koje bi se mogla otvoriti početna interpretacija ove knjige, poetska riječ je jedini pronađeni sigurnosni ventil kroz koji se ispušta „višak pare“. Milena Radević nalazi adekvatan, originalan i svjež izraz za bunt u svojoj lirici, bilo da je riječ o formulisanju sopstvenih feminističkih stavova, ili o prkosu gdje god se individualno sudara sa kolektivnim, ali i u odgovoru na druge izazove koje u zbirci tematizuje - poput digitalnog opredjeljenja i automotizovanosti savremenog svijeta”, ističe Valentina Knežević u pogovoru ove zbirke.

Milena Radević (1998, Podgorica) diplomirala je francuski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Nikšiću, a trenutno je studentkinja master studija novinarstva. Dobitnica je dvije treće nagrade na konkursu za mlade pjesnike na 50. i 51. Ratkovićevim večerima poezije u Bijelom Polju. Finalistkinja je konkursa za prvu zbirku poezije festivala Trgni se! Poezija! Trećeg trga iz Beograda za 2022. godinu, kao i 3. ZaNa Literature festivala (Mitrovica) za 2023. godinu. Pjesme su joj objavljene u brojnim zbornicima, antologijama i literarnim časopisima, među njima ARS, Fragment, Libartes, Lichtungen, Nova BHSC poezija i Rukopisi (43, 45 i 46). Poezija joj je prevedena na njemački, francuski, poljski, grčki, a očekuje se i prevod na albanski i engleski jezik.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

CNP: Predstava "Posjeta" na Velikoj sceni

Petak, 10.05.2024 | 12:55

Predstava “Posjeta” nastala prema tekstu “Posjeta stare dame”, Fridriha Direnmata u režiji Aleksandra Morfova, biće izvedena u subotu 11. maja na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati.

Predstava “Brod” na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta

Četvrtak, 09.05.2024 | 14:12

Predstava “Brod” po tekstu i u režiji Ane Đorđević, rađena u koprodukciji nacionalnog teatra sa Beoartom biće izvedena večeras u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Vujović: Herojstvo i žrtve naših predaka ne smiju biti zaboravljeni

Četvrtak, 09.05.2024 | 10:51

Evropska unija je naše stremljenje, jedini put i krajnje odredište. I pored brojnih izazova danas, više nego ikad, odlučno koračamo ka tom cilju, posvećeni suštinskim rezultatima, progresivnim idejama i vrijednostima, ponosni na naše građansko opredjeljenje i antifašističko nasljeđe. Uskoro će se otvoriti vrata za prvu sljedeću članicu evropske porodice - za Crnu Goru. Na nama je da učinimo da se to što prije dogodi, saopštila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović povodom 9.maja - Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom.

VIDEO: Svečano otvoren Proljećni Pazar: Trg nezavisnosti je ponovo centar radosti i dobrog provoda

Srijeda, 08.05.2024 | 08:53

Proljećni Pazar zvanično je počeo sinoć na Trgu nezavisnosti, gdje će sve do 21. maja biti upriličen raznovrstan kulturno-umjetnički program sa bogatom gastronomskom ponudom.

JUBILEJ: Deveta simfonija puni 200 godina

Utorak, 07.05.2024 | 20:54

Deveta simfonija Ludviga van Betovena prvi put je izvedena prije 200 godina davnog 7. maja 1824. a tom prilikom doživela je veliki uspeh.

Primorac ŠAMPION Crne Gore

Subota, 11.05.2024 | 20:23

Vaterpolisti Primorca se prekinuli veliki niz Jadrana i nakon 16 godina došli do titule prvaka Crne Gore.

Vlada usvaja amandmane: Odgovornost za zločine isključivo individualna

Subota, 11.05.2024 | 20:10

Uskoro počinje elektronska sjednica Vlade na kojoj bi trebalo da bude usvojena informacija o amandmanima Crne Gore na Rezoluciju o Srebrenici, prenosi Portal RTCG.

Velika akcija uklanjanja opožarenih stabala i ostalog biljnog otpada na Gorici

Subota, 11.05.2024 | 19:56

Danas se na Gorici, od 8 do 13 časova odvijala akcija na uklanjanju opožarenih stabala i drugog biljnog otpada. Akciju je inicirao Savez izviđača Crne Gore, kojem je ovo početna aktivnost u okviru realizacije projekta „Boranka“, kroz koji se vrši pošumljavanje opožarenih područja

Protest ispred SDT-a: Spasimo život Milivoju Katniću – potonja je ura; Čime Novović drži u šaci Borisa Savića?

Subota, 11.05.2024 | 19:37

U organizaciji grupa crnogorskih građana i političkih aktivista danas je ispred zgrade Specijalnog državnog tužilaštva SDT održan treći protest podrške bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću. Sa protesta je zatraženo da mu se zbog lošeg zdravstvenog stanja omogući odbrana sa slobode.       

Šest namirnica koje treba da držite u frižideru

Subota, 11.05.2024 | 19:15

Svježe meso, ribu i mlječne proizvode sigurno ćete da držite u frižideru, ali postoje namirnice koje možda nepravilno odlažete.

Imaju užasne navike i skaču po živcima: Ovo su najiritantniji znakovi horoskopa

Subota, 11.05.2024 | 18:27

Svojim osobinama živciraju ljude u svom prisustvu - preostaje vam samo da se naviknete na to.

Ovo je trik da vaše kokice budu savršeno hrskave i ukusne svaki put: Tajne eksperata!

Subota, 11.05.2024 | 18:17

Trik da vaše kokice budu savršeno hrskave? Ovo su tajne stručnjaka – kako izbjeći uobičajene greške.

Rafa o Rolan Garosu: Frustriran sam, ali ne želim još da odlučim (VIDEO)

Subota, 11.05.2024 | 17:10

Rafael Nadal je doživio veoma težak poraz u drugom kolu Mastersa u Rimu.

Pekić: Građani Bara osjećaju i sve više će osjećati posljedice haotičnih aktivnosti vladajuće koalicije u Baru

Subota, 11.05.2024 | 16:59

Sujeta je slast za ego, a otrov za dušu. Dok sam čitao vaše sarkastično saopštenje pred očima su mi išle slike Maljevika, Možure, posječenih čempresa, Stare masline na umoru i ostalih simbola budvanizovanog Bara. Tek malo kasnije počeše da se ređaju i starije slike velikih kompanija kao što su jedinstvena Luka Bar, Primorka, Rumija trans, Izbor Bar itd. Građani Bara se ne sjećaju transparentnih javnih rasprava, tenderskih procedura, ekoloških studija ili studija izvodljivosti koje su dovele do ovih promašaja, ali osjećaju i sve više će osjećati posljedice haotičnih aktivnosti vladajuće koalicije, saopštio je u odgovoru na saopštenje barske vlasti predsjednik opštinskog odbora URA Bar Darko Pekić.  

NOVI HAOS NA EVROVIZIJI: Još tri zemlje se nisu pojavile tokom defilea zastava na generalnoj probi

Subota, 11.05.2024 | 16:41

Pogledajte koje zemlje su u pitanju