Petak, 01.12.2017 | 12:47
IZVOR: rtcg.me

Marković: Rezultati su ostvareni u atmosferi nikad AGRESIVNIJE političke destrukcije

Premijer Duško Marković saopštio je da je članstvo u NATO alijansi najvažnije dostignuće u prvoj godini rada Vlade na čijem je čelu. On je ocijenio da je rad Vlade u cjelini i svih ministara pojedinačno, u prvoj godini mandata, bio uspješan.

Foto: gov.me

Opoziciju je optužio da je koristila svaku priliku da pokušaju da kompromituju državu i njene institucije.

Marković je, na presu, povodom godišnjice rada 41. Vlade Crne Gore, podsjetio da smo u junu ove godine postali 29 članica NATO-a. Crna Gora je tako, kako je rekao, osigurala bezbjednost zemlje, ekonomski rast i razvoj, prenosi portal RTCG.

"Ovaj događaj izdvajam kao najvažnije dostignuće u prvoj godini rada Vlade", rekao je Marković, navodeći da ništa manje značajne nijesu ni evropske integracije Crne Gore.

On je podsjetio da je Crna Gora otvorila 28 pregovaračkih poglavlja, te da se u narednim nedjeljama očekuje otvaranje makar "još dva  poglavlja". Cilj je, kako je rekao, da u mandatu ove vlade Crna Gora okonča pregovore s Evropskom unijom (EU).

"Vodeći ova dva integraciona procesa nijesmo zanemarli regionalnu saradnju", rekao je Marković.

Bojkot usložnjavao političku scenu

Podsjetio na ukupno društveni ambijent, u kojem je vlada sprovodila svoj program.

"Rezultati o kojima smo sada govorili ostvareni su u atmosferi nikad agresivnije političke destrukcije od strane opozicionih stranaka, koje su bojkotovale rad parlamenta. Koristili su svaku priliku da pokušaju da kompromituju državu i njene institucije", rekao je Marković.

Bojkot parlamenta od strane opozicije je, kako je rekao, usložnjavao političku scenu, iako Vlada, kako je rekao, nije proizvela tu situaciju.

"U cilju njenog prevazilaženja više sam puta nudio dijalog opoziciji, čak i mjesta u mom kabinetu", rekao je Marković, podsjećajući i na žestoka osporavanja konstituisanja nove vlade.

Marković je rekao da se stiče utisak da je stvorena sinergija nekih stranaka, dijela medija i NVO sektora da se ne govori o realnim rezultzatima vlade, već da se osporava njen kredibilitet i proriče brzi kraj.

Ocjenjujući rad ministara u Vladi, Marković je rekao da je rad Vlade u cjelini i svih ministara pojedinačno bio uspješan.

"Vlada je u prvoj godini rada pokazala odgovornost i posvećenost realizaciji programa. Vjerujem da su benefiti tog rada počeli da se osjećaju i u svakodnevnom životu građana", ocijenio je Marković.

Crna Gora je, smatra premijer, popravila rejting na međunardnom finansijskom tržištu, uz ocjene Svjetske banke i MMF-a da je Vlada sposobna da upravlja finansijama i ekonomijom.

Foto: gov.me

Snažan rast donio nova zapošljavanja

Marković je saopštio da je za 2017. godinu projektovan realan rast od 2,7 odsto, a da je on ustvari znatnno veći od planiranog i da iznosi 4,4 odsto.

Snažan rast, kako je rekao, donio je i nova zapošljavanja. Marković je rekao da se bilježi i rast prosječne neto zarade, koja je po posljednjim podacima iznosila 511 eura.

Kad je riječ o fiskalnoj konsolidaciji, on je rekao da je ona osmišljena tako da se ne naruši poslovni ambijent i da se sačuva standard socijalno ranjivih kategorija stanovništva.

Marković je rekao da je oko 80 odsto kapitalnog budžeta u ovoj godini bilo usmjereno na projekte u sjevernom regionu, što će biti nastavljeno i u narednoj godini.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, saopštio je da rezultati Vlade daju za pravo da budemo optimisti i da budemo ambiciozni u planovima za narednu godinu.

"I ne samo za narednu godinu", poručio je Simović.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin rekao je da je u toku reizbor sudskih tumača i vještaka, te da će se donošenjem nove advokatske tarife ograničiti visoki iznos za advokate u radnim sporovima male vrijednosti.

"U saradnji sa CANU, počeli smo istorijski projekat kodifikacije građanskog prava koja treba da rezultira građanskim zakonikom", rekao je on.

Potpredsjednik Vlade Rafet Husović rekao je da Vlada Crne Gore ima poseban odnos prema sjeveru Crne Gore, te da investicije u sjeverni regiona dominiraju u sklopu razvojne politike s ciljem smanjenja nejednakog razvoja.

Ministar finansija Darko Radunović rekao je da su mjere fiskalne konsolidacije raspoređene tako da se ne uspori ekonomski vlast i da se obezbijedi pravednija raspodjela socijalnih fondova.

"Kao takve doprinijele su smanjenje tekuće potrošnje u odnosu na plan, kao i budžetskog deficita", rekao je Radunović.

Rezultati, kako je rekao, ukazuju na odgovorno vođenje javnih finansija.

Kad je riječ o budžetu za 2018. godinu, Radunović je rekao da ga karakterišu brži rast prihoda, nego rashoda, ali i smanjenje defita.

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova, Zoran Janković, rekao da na današnji dan državljani 103 države mogu slobodno da dolaze u Crnu Goru, dok građani Crne Gore mogu slobodno bez viza da borave u 71 državi svijeta.

"Pažnju smo posvetili na jačanju administrativnih kapaciteta, što je prepoznato u novom Zakonu o vanjskim poslovima, što će obezbijediti kvalitetniji rad diplomatsko-konzularnih predstavništava", rekao je Janković.

Stižu helikopteri, oklopna vozila...

Ministar odbrene, Predrag Bošković, saopštio je da je prva godina u tom resoru ocijenjena izuzetno uspješna. Bili su, kako je rekao, posvećeni ostvarivanju strateškog cilja - članstvo u NATO.

"Prvi put ova Vlada je ostvarila dodatni napor i u finalnoj fazi smo nabavke tri multifunkcionalna helikoptera za potrebe Vojske Crne Gore, koji će biti isporučeni tokom 2018. godine, kada očekujemo isporuku oklopnih vozila i bespilotnih letjelica", rekao je Bošković.

Ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović, rekao je da "sve što smo uradili u prvoj godini vlade omogućava Crnoj Gori da bude lider u evropskim integracijama i da tako nastavimo".

"Kad je u pitanju vladavina prava, nastavili smo sa sprovođenjem akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24", rekao je Pejović.

Govoreći o rezultatima rada Vlade u resoru održivog razvoja i turizma, ministar Pavle Radulović, rekao je da je u kolektivnom smještaju boravilo više od 900.000 ljudi, koji su ostvarili više od 3,7 miliona eura.

Foto: gov.me

To je, saopštio je on, rast od više od deset odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Od turizma je u prvih devet mjeseci ove godine prihodovano preko 900 miliona eura, što je rezultat od kompletne prethodne godine", saopštio je Radulović, koji je kazao da Crna Gora bilježi rast broja turista u odnosu na rekordnu 1987. godinu. 

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da naša zemlja, po posljednjim prognozama SB, u 2017. godini spada među najbrže rastuće ekonomije među zemljama Zapadnog Balkana.

"Što se tiče ekonomskog rasta, veliki doprinos tome dao je rast izvoza. Ukupno spoljnotrgovinska robna razmjena za period januar-oktobar 2017. iznosila je 2.189,5 miliona eura, što ukazuje na rast od 10,3 odsto", rekla je Sekulić, uz ocjenu da je povećan izvoz.

Ministar pomorstva i saobraćaja, Osman Nurković, rekao je da je pred nama još dinamičnija godina, u odnosu na prethodnu, uz ocjenu da je istu obilježila gradnja autoputa, prioritetne dionice Podgorica-Mateševo.

Za medicinsku opremu 11,8 miliona eura

"Od ukupno 16 tunela, radovi se izvode na 15. Radovi se izvode na 15 mostova, a na Moračici se radovi izvode brže od planirane dinamike", rekao je Nurković.

Kad je riječ o tunelima, probijeno je ukupno 63 odsto njihove ukupne dužine, dok su plaćeni radovi u vrijednosti od 147,9 miliona eura.

"Vode se intenzivni razgovori u pravcu pronalaženja modela i partnera za početak radova na dionici Mateševo-Andrijevica", rekao je Nurković.

Kad je riječ o stanju u Montenegroerlajnzu, Nurković je rekao da su se odlučili da pokušaju da pomognu kompaniji da nastavi sa radom.

Ministar sporta Nikola Janović ocijenio je da je osnivanjem tog resora Vlada Crna Gora jasno nagovijestila opredjeljenje da je sport jedan od najznačajnijih prioriteta.

Kad je riječ o rezultatima u resoru zdravstva, ministar Kenan Hrapović rekao je da su za nabavku medicinske opreme opredijelili 11,8 miliona eura.

"U narednoj godini posebno ističem nabavku dva digitalna mamografa za sjevernu i južnu regiju, koji će biti namijenjeni za preventivne programe za rano otkrivanje karcinoma dojke", rekao je Hrapović.

Podsjetio je da su ponovo umrežene privatne apoteke u javni zdravstveni sistem, kako bi građani bili u prilici da na recept uzimaju lijekove.

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, saopštio je da su se osnivanjem tog resora stvorili uslovi za intenziviranje reforme javne uprave u Crnoj Gori, kao jednog od tri stuba procesa proširenja Evropske unije.

"Posebno smo ponosni na Zakon o prijestonici", rekla je Pribilović, navodeći da je zaokružen zakonodavni okvir za saradnju sa NVO.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

OSTAJE ISTI KOEFICIJENT: Službenicima Skupštine ipak NEĆE biti smanjene plate

Ponedjeljak, 18.06.2018 | 08:03

Prema saznanjima “Vijesti”, Zakonodavni odbor Skupštine uputio je amandman na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kojim se traži da se službenicima ne smanjuju plate, odnosno da im koeficijenti za obračun zarade ostanu isti.

OSNOVNI SUD: Kneževiću odobren raniji izlazak

Utorak, 12.06.2018 | 07:52

Osnovni sud u Podgorici usvojio je molbu za uslovni otust predsjednika Demokratske narodne partije (DNP) i jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Milana Kneževića.

Čeka se IZBOR: Ivan Vuković favorit za GRADONAČELNIKA Podgorice?

Subota, 09.06.2018 | 09:00

Nosilac liste koalicije “Za dobro građana Podgorice”, Ivan Vuković, najozbiljniji je kandidat za gradonačelnika Podgorice, saznaju “Vijesti”.

Premijer čestitao godišnjicu članstva u NATO: Crna Gora je danas STABILNA, SIGURNA i BEZBJEDNA država

Utorak, 05.06.2018 | 20:21

Crna Gora je danas stabilna, sigurna i bezbjedna država, kazao je premijer Duško Marković na prijemu povodom prve godine od članstva u NATO.

Nije se štedjelo tokom PREDSJEDNIČKE KAMPANJE: Đukanović POTROŠIO NAJVIŠE, evo i koliko

Utorak, 05.06.2018 | 19:52

Tokom prvih pet mjeseci ove godine, odnosno za vrijeme kampanje za predsjedničke i lokalne izbore, državni organi su zakonito prikazivali kako troše drzavni novac i koriste javne resurse, tvrde u Agenciji za sprečavanje korupcije.

VIDEO: "Oću li umjet ja to KUMARA?" Bio je dovoljan MINUT I PO, da Dido i Miga ponovo ODUŠEVE

Ponedjeljak, 18.06.2018 | 22:36

Ovo morate pogledati!

Savićevića IZNERVIRALI Švajcarci: GENIJE zna kako da Srbija ZAUSTAVI "sajdžije"

Utorak, 19.06.2018 | 08:23

Fudbaleri Srbije igraće u subotu od 20 časova ključnu utakmicu za plasman u nokaut fazu Svjetskog prvenstva. Biće to "više od igre" protiv ekipe Švajcarske, u kojoj je veliki broj naturalizovanih Albanaca, koji su posebno motivisani za duel protiv Srbije.

DETALJI o hapšenju Stanovića: Imao FALSIFIKOVANI pasoš, a u ovim se gradovima KRIO

Utorak, 19.06.2018 | 07:18

Dvadesetdvogodišnjem Arseniju Stanoviću iz Kotora juče je određen pritvor od 30 dana  zbog sumnje daje 11. maja na svirep način ubio Ukrajinku Anastasiju Lašmanovu (30).

Osumnjičena NIKŠIĆKA GRUPA: Planirali LIKVIDACIJU više POLICIJSKIH FUNKCIONERA?

Utorak, 19.06.2018 | 07:09

Nikšićanin Ranko Radulović (58), njegov bratanić Stefan Radulović, rođak Luka Radulović, te Darko Vicković, Ratko Martinović, Nikola Mandić kao i dvojica bosanskih državljana uhapšeni su juče u velikoj policijskoj akciji po nalogu Specijalnog tužilaštva zbog osnovane sumnje da su dio kriminalne organizacije koja je planirala likvidacije osam policijskih funkcionera i službenika ANB-a te dvije bezbjednosno interesantne osobe.

Ko je mladi glumac koji je IMITACIJAMA Lukasa i Kristijana Golubovića ODUŠEVIO REGION?

Utorak, 19.06.2018 | 09:32

Vladimir Kovačević je izveo imitacije po kojima je čuven, ne samo na Fakultetu dramskih umjetnosti gdje je, u velikoj mjeri, zahvaljujući njima i položio prijemni ispit, nego i među već afirmisanim kolegama koji za njega imaju samo riječi hvale.

"DAJEM MALINJAK OD 80 ARI": Razočarani Bjelopoljac postavio NEOBIČAN oglas na Fejsbuku

Utorak, 19.06.2018 | 20:38

Na Fejsbuku je osvanuo neobičan oglas.

NE DOZVOLJAVAJU NASTAVAK RADOVA: Mještani Brezana BLOKIRALI put, a OVO SU IM ZAHTJEVI!

Utorak, 19.06.2018 | 19:12

Naveli su, takođe, i da dovodjenje vode u selo nije u njihovoj nadležnosti.

POVRIJEĐEN: Nejmar NAPUSTIO trening Brazila!

Utorak, 19.06.2018 | 19:03

Brazil u petak nastavlja takmičenje na Mundijalu utakmicom protiv Kostarike.

"AJ BOGA TI KUME, SNAJPEROM GA ROKNI": Crni humor na suđenju Stamatovićevoj ekipi

Utorak, 19.06.2018 | 18:49

U jednom od razgovora okrivljeni Dejan Deletić traži od optuženog Aleksandra Bojovića da mu nabavi četiri kilograma eksploziva.

NEVJEROVATNO: Višnja je LIJEK za mnoge BOLESTI!

Utorak, 19.06.2018 | 21:00

Ovi crveni plodovi su nevjerovatni.

KRVAVI DAN ZA MUZIČARE: Ubijen još jedan REPER!

Utorak, 19.06.2018 | 18:31

Na Džimija (21) je pucano isti dan kada i na repera XXXTentaciona (20) i to na sličan način. Naime, Vopo se nalazio u kolima s prijateljem, kada je na njih ispaljeno nekoliko hitaca.

HIT NA INTERNETU: Svlačionica u OVOM primorskom gradu prkosi GRAVITACIJI!

Utorak, 19.06.2018 | 17:58

Na jednoj od sutomorskih plaža ovog ljeta turisti će morati do svlačionice da dolaze po vrlo nepristupačnom terernu, a dok dođu nje slobodno će se osjećati kao da su pješačili do Lovćena.

NAJVEĆI BJUTI TREND: Zaboravite na SIMETRIJU OBRVA!

Utorak, 19.06.2018 | 17:44

Isticanje obrva kao detalja na licu, trenutno je možda i jedan od najvećih bjuti trendova.

OBRATITE PAŽNJU: Ovo su znaci da ste SRODNE DUŠE!

Utorak, 19.06.2018 | 17:30

Ako se pronađete u ovih 5 pokazatelja, to je to!

FOTO: "Čuvaću te i voljeću te, obećavam": Natašu Bekvalac dočekalo pismo na NASTUPU!

Utorak, 19.06.2018 | 17:08

Nataša Bekvalac dobila je poruku od nepoznatog udvarača kada je u subotu nastupila na jednom beogradskom splavu.