Petak, 01.12.2017 | 12:47
IZVOR: rtcg.me

Marković: Rezultati su ostvareni u atmosferi nikad AGRESIVNIJE političke destrukcije

Premijer Duško Marković saopštio je da je članstvo u NATO alijansi najvažnije dostignuće u prvoj godini rada Vlade na čijem je čelu. On je ocijenio da je rad Vlade u cjelini i svih ministara pojedinačno, u prvoj godini mandata, bio uspješan.

Foto: gov.me

Opoziciju je optužio da je koristila svaku priliku da pokušaju da kompromituju državu i njene institucije.

Marković je, na presu, povodom godišnjice rada 41. Vlade Crne Gore, podsjetio da smo u junu ove godine postali 29 članica NATO-a. Crna Gora je tako, kako je rekao, osigurala bezbjednost zemlje, ekonomski rast i razvoj, prenosi portal RTCG.

"Ovaj događaj izdvajam kao najvažnije dostignuće u prvoj godini rada Vlade", rekao je Marković, navodeći da ništa manje značajne nijesu ni evropske integracije Crne Gore.

On je podsjetio da je Crna Gora otvorila 28 pregovaračkih poglavlja, te da se u narednim nedjeljama očekuje otvaranje makar "još dva  poglavlja". Cilj je, kako je rekao, da u mandatu ove vlade Crna Gora okonča pregovore s Evropskom unijom (EU).

"Vodeći ova dva integraciona procesa nijesmo zanemarli regionalnu saradnju", rekao je Marković.

Bojkot usložnjavao političku scenu

Podsjetio na ukupno društveni ambijent, u kojem je vlada sprovodila svoj program.

"Rezultati o kojima smo sada govorili ostvareni su u atmosferi nikad agresivnije političke destrukcije od strane opozicionih stranaka, koje su bojkotovale rad parlamenta. Koristili su svaku priliku da pokušaju da kompromituju državu i njene institucije", rekao je Marković.

Bojkot parlamenta od strane opozicije je, kako je rekao, usložnjavao političku scenu, iako Vlada, kako je rekao, nije proizvela tu situaciju.

"U cilju njenog prevazilaženja više sam puta nudio dijalog opoziciji, čak i mjesta u mom kabinetu", rekao je Marković, podsjećajući i na žestoka osporavanja konstituisanja nove vlade.

Marković je rekao da se stiče utisak da je stvorena sinergija nekih stranaka, dijela medija i NVO sektora da se ne govori o realnim rezultzatima vlade, već da se osporava njen kredibilitet i proriče brzi kraj.

Ocjenjujući rad ministara u Vladi, Marković je rekao da je rad Vlade u cjelini i svih ministara pojedinačno bio uspješan.

"Vlada je u prvoj godini rada pokazala odgovornost i posvećenost realizaciji programa. Vjerujem da su benefiti tog rada počeli da se osjećaju i u svakodnevnom životu građana", ocijenio je Marković.

Crna Gora je, smatra premijer, popravila rejting na međunardnom finansijskom tržištu, uz ocjene Svjetske banke i MMF-a da je Vlada sposobna da upravlja finansijama i ekonomijom.

Foto: gov.me

Snažan rast donio nova zapošljavanja

Marković je saopštio da je za 2017. godinu projektovan realan rast od 2,7 odsto, a da je on ustvari znatnno veći od planiranog i da iznosi 4,4 odsto.

Snažan rast, kako je rekao, donio je i nova zapošljavanja. Marković je rekao da se bilježi i rast prosječne neto zarade, koja je po posljednjim podacima iznosila 511 eura.

Kad je riječ o fiskalnoj konsolidaciji, on je rekao da je ona osmišljena tako da se ne naruši poslovni ambijent i da se sačuva standard socijalno ranjivih kategorija stanovništva.

Marković je rekao da je oko 80 odsto kapitalnog budžeta u ovoj godini bilo usmjereno na projekte u sjevernom regionu, što će biti nastavljeno i u narednoj godini.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, saopštio je da rezultati Vlade daju za pravo da budemo optimisti i da budemo ambiciozni u planovima za narednu godinu.

"I ne samo za narednu godinu", poručio je Simović.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin rekao je da je u toku reizbor sudskih tumača i vještaka, te da će se donošenjem nove advokatske tarife ograničiti visoki iznos za advokate u radnim sporovima male vrijednosti.

"U saradnji sa CANU, počeli smo istorijski projekat kodifikacije građanskog prava koja treba da rezultira građanskim zakonikom", rekao je on.

Potpredsjednik Vlade Rafet Husović rekao je da Vlada Crne Gore ima poseban odnos prema sjeveru Crne Gore, te da investicije u sjeverni regiona dominiraju u sklopu razvojne politike s ciljem smanjenja nejednakog razvoja.

Ministar finansija Darko Radunović rekao je da su mjere fiskalne konsolidacije raspoređene tako da se ne uspori ekonomski vlast i da se obezbijedi pravednija raspodjela socijalnih fondova.

"Kao takve doprinijele su smanjenje tekuće potrošnje u odnosu na plan, kao i budžetskog deficita", rekao je Radunović.

Rezultati, kako je rekao, ukazuju na odgovorno vođenje javnih finansija.

Kad je riječ o budžetu za 2018. godinu, Radunović je rekao da ga karakterišu brži rast prihoda, nego rashoda, ali i smanjenje defita.

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova, Zoran Janković, rekao da na današnji dan državljani 103 države mogu slobodno da dolaze u Crnu Goru, dok građani Crne Gore mogu slobodno bez viza da borave u 71 državi svijeta.

"Pažnju smo posvetili na jačanju administrativnih kapaciteta, što je prepoznato u novom Zakonu o vanjskim poslovima, što će obezbijediti kvalitetniji rad diplomatsko-konzularnih predstavništava", rekao je Janković.

Stižu helikopteri, oklopna vozila...

Ministar odbrene, Predrag Bošković, saopštio je da je prva godina u tom resoru ocijenjena izuzetno uspješna. Bili su, kako je rekao, posvećeni ostvarivanju strateškog cilja - članstvo u NATO.

"Prvi put ova Vlada je ostvarila dodatni napor i u finalnoj fazi smo nabavke tri multifunkcionalna helikoptera za potrebe Vojske Crne Gore, koji će biti isporučeni tokom 2018. godine, kada očekujemo isporuku oklopnih vozila i bespilotnih letjelica", rekao je Bošković.

Ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović, rekao je da "sve što smo uradili u prvoj godini vlade omogućava Crnoj Gori da bude lider u evropskim integracijama i da tako nastavimo".

"Kad je u pitanju vladavina prava, nastavili smo sa sprovođenjem akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24", rekao je Pejović.

Govoreći o rezultatima rada Vlade u resoru održivog razvoja i turizma, ministar Pavle Radulović, rekao je da je u kolektivnom smještaju boravilo više od 900.000 ljudi, koji su ostvarili više od 3,7 miliona eura.

Foto: gov.me

To je, saopštio je on, rast od više od deset odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Od turizma je u prvih devet mjeseci ove godine prihodovano preko 900 miliona eura, što je rezultat od kompletne prethodne godine", saopštio je Radulović, koji je kazao da Crna Gora bilježi rast broja turista u odnosu na rekordnu 1987. godinu. 

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da naša zemlja, po posljednjim prognozama SB, u 2017. godini spada među najbrže rastuće ekonomije među zemljama Zapadnog Balkana.

"Što se tiče ekonomskog rasta, veliki doprinos tome dao je rast izvoza. Ukupno spoljnotrgovinska robna razmjena za period januar-oktobar 2017. iznosila je 2.189,5 miliona eura, što ukazuje na rast od 10,3 odsto", rekla je Sekulić, uz ocjenu da je povećan izvoz.

Ministar pomorstva i saobraćaja, Osman Nurković, rekao je da je pred nama još dinamičnija godina, u odnosu na prethodnu, uz ocjenu da je istu obilježila gradnja autoputa, prioritetne dionice Podgorica-Mateševo.

Za medicinsku opremu 11,8 miliona eura

"Od ukupno 16 tunela, radovi se izvode na 15. Radovi se izvode na 15 mostova, a na Moračici se radovi izvode brže od planirane dinamike", rekao je Nurković.

Kad je riječ o tunelima, probijeno je ukupno 63 odsto njihove ukupne dužine, dok su plaćeni radovi u vrijednosti od 147,9 miliona eura.

"Vode se intenzivni razgovori u pravcu pronalaženja modela i partnera za početak radova na dionici Mateševo-Andrijevica", rekao je Nurković.

Kad je riječ o stanju u Montenegroerlajnzu, Nurković je rekao da su se odlučili da pokušaju da pomognu kompaniji da nastavi sa radom.

Ministar sporta Nikola Janović ocijenio je da je osnivanjem tog resora Vlada Crna Gora jasno nagovijestila opredjeljenje da je sport jedan od najznačajnijih prioriteta.

Kad je riječ o rezultatima u resoru zdravstva, ministar Kenan Hrapović rekao je da su za nabavku medicinske opreme opredijelili 11,8 miliona eura.

"U narednoj godini posebno ističem nabavku dva digitalna mamografa za sjevernu i južnu regiju, koji će biti namijenjeni za preventivne programe za rano otkrivanje karcinoma dojke", rekao je Hrapović.

Podsjetio je da su ponovo umrežene privatne apoteke u javni zdravstveni sistem, kako bi građani bili u prilici da na recept uzimaju lijekove.

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, saopštio je da su se osnivanjem tog resora stvorili uslovi za intenziviranje reforme javne uprave u Crnoj Gori, kao jednog od tri stuba procesa proširenja Evropske unije.

"Posebno smo ponosni na Zakon o prijestonici", rekla je Pribilović, navodeći da je zaokružen zakonodavni okvir za saradnju sa NVO.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

KONAČNO PROGOVORILA: Evo šta Emina kaže o razvodu

Ponedjeljak, 19.03.2018 | 20:41

Emina Jahović oglasila se danas na Instagramu željeći da otkrije pravu istinu o njenom razvodu i svemu što se piše posljednjih nedjelja o njoj.

USKORO DOSTUPNA: Kontraceptivna pilula za muškarce

Ponedjeljak, 19.03.2018 | 20:37

Razvoj kontraceptivne pilule za muškarce jedan korak je bliži konačnom proizvodu. Pilula, koja se uzima na dnevnoj bazi kao ona namijenjena ženama, "isključuje" testosteron muškaraca i hormone zadužene za proizvodnju spermatozoida.

SPREMITE SE: Za dvije godine stiže AUDI Q1

Ponedjeljak, 19.03.2018 | 20:17

Najmanji član Audijeve Q porodice SUV klase Q1 ugledaće svjetlost dana tokom 2020. godine.

MOMČILO OTAŠEVIĆ ISKRENO: Nikada ne bih počinio prevaru

Ponedjeljak, 19.03.2018 | 19:57

Otašević se mnogo ponosi svojim crnogorskim porijeklom, a, kaže, to se u mnogim stvarima ogleda.

Ovako izgleda SAVRŠEN muškarac

Ponedjeljak, 19.03.2018 | 19:32

Pojam savršenstva razlikuje se od osobe do osobe, ali naučnici su ipak pokušali da pronađu fizičke karakteristike koje bi trebao da ima savršen muškarac. Ovo su neke predispozicije koje muškarcima povećavaju šanse kod žena- i to na osnovu naučnih činjenica.

VODI RAČUNA O SVOM IZGLEDU: Lepa Brena se podvrgla tretmanu uljepšavanja

Ponedjeljak, 19.03.2018 | 19:10

Folk diva Lepa Brena i te kako vodi računa o svom izgledu, pa joj nije strano da se podvrgne nekom tretmanu kada je riječ o ljepoti.

MEDIJI BRUJE DA JE NEVENA BOŽOVIĆ U VEZI SA CRNOGORCEM: Evo šta o tome kaže pjevačica

Ponedjeljak, 19.03.2018 | 18:56

Pjevačica Nevena Božović je mjesecima pokušavala da sakrije vezu sa crnogorskim bogatašem, ali je sada odlučila da ipak progovori.

HERCEG NOVI: "Podivljalo" more napravilo veliku štetu

Ponedjeljak, 19.03.2018 | 18:09

Oštećena infrastruktura i mobilijar novskih plaža sa kojih je more odvuklo pijesak a nanijelo ogromnu količinu kamenja, vidljivi su nakon što je “protutnjalo” nevrijeme kroz ovu primorsku opštinu.

ZNA DA BUDE PRESUDNA: Polovni automobili OVE BOJE su najskuplji

Ponedjeljak, 19.03.2018 | 17:45

Mnogo faktora utiče na cijenu polovnog automobila, a iako je mmogima mnogima potpuno nebitna, i boja zna da bude presudna.

PONEDJELJAK: Ove crnogorske opštine će biti BEZ STRUJE!

Ponedjeljak, 19.03.2018 | 17:24

Zbog planiranih radova na mreži u utorak 20. marta bez napajanja električnom energijom biće: