Petak, 01.12.2017 | 12:47
IZVOR: rtcg.me

Marković: Rezultati su ostvareni u atmosferi nikad AGRESIVNIJE političke destrukcije

Premijer Duško Marković saopštio je da je članstvo u NATO alijansi najvažnije dostignuće u prvoj godini rada Vlade na čijem je čelu. On je ocijenio da je rad Vlade u cjelini i svih ministara pojedinačno, u prvoj godini mandata, bio uspješan.

Foto: gov.me

Opoziciju je optužio da je koristila svaku priliku da pokušaju da kompromituju državu i njene institucije.

Marković je, na presu, povodom godišnjice rada 41. Vlade Crne Gore, podsjetio da smo u junu ove godine postali 29 članica NATO-a. Crna Gora je tako, kako je rekao, osigurala bezbjednost zemlje, ekonomski rast i razvoj, prenosi portal RTCG.

"Ovaj događaj izdvajam kao najvažnije dostignuće u prvoj godini rada Vlade", rekao je Marković, navodeći da ništa manje značajne nijesu ni evropske integracije Crne Gore.

On je podsjetio da je Crna Gora otvorila 28 pregovaračkih poglavlja, te da se u narednim nedjeljama očekuje otvaranje makar "još dva  poglavlja". Cilj je, kako je rekao, da u mandatu ove vlade Crna Gora okonča pregovore s Evropskom unijom (EU).

"Vodeći ova dva integraciona procesa nijesmo zanemarli regionalnu saradnju", rekao je Marković.

Bojkot usložnjavao političku scenu

Podsjetio na ukupno društveni ambijent, u kojem je vlada sprovodila svoj program.

"Rezultati o kojima smo sada govorili ostvareni su u atmosferi nikad agresivnije političke destrukcije od strane opozicionih stranaka, koje su bojkotovale rad parlamenta. Koristili su svaku priliku da pokušaju da kompromituju državu i njene institucije", rekao je Marković.

Bojkot parlamenta od strane opozicije je, kako je rekao, usložnjavao političku scenu, iako Vlada, kako je rekao, nije proizvela tu situaciju.

"U cilju njenog prevazilaženja više sam puta nudio dijalog opoziciji, čak i mjesta u mom kabinetu", rekao je Marković, podsjećajući i na žestoka osporavanja konstituisanja nove vlade.

Marković je rekao da se stiče utisak da je stvorena sinergija nekih stranaka, dijela medija i NVO sektora da se ne govori o realnim rezultzatima vlade, već da se osporava njen kredibilitet i proriče brzi kraj.

Ocjenjujući rad ministara u Vladi, Marković je rekao da je rad Vlade u cjelini i svih ministara pojedinačno bio uspješan.

"Vlada je u prvoj godini rada pokazala odgovornost i posvećenost realizaciji programa. Vjerujem da su benefiti tog rada počeli da se osjećaju i u svakodnevnom životu građana", ocijenio je Marković.

Crna Gora je, smatra premijer, popravila rejting na međunardnom finansijskom tržištu, uz ocjene Svjetske banke i MMF-a da je Vlada sposobna da upravlja finansijama i ekonomijom.

Foto: gov.me

Snažan rast donio nova zapošljavanja

Marković je saopštio da je za 2017. godinu projektovan realan rast od 2,7 odsto, a da je on ustvari znatnno veći od planiranog i da iznosi 4,4 odsto.

Snažan rast, kako je rekao, donio je i nova zapošljavanja. Marković je rekao da se bilježi i rast prosječne neto zarade, koja je po posljednjim podacima iznosila 511 eura.

Kad je riječ o fiskalnoj konsolidaciji, on je rekao da je ona osmišljena tako da se ne naruši poslovni ambijent i da se sačuva standard socijalno ranjivih kategorija stanovništva.

Marković je rekao da je oko 80 odsto kapitalnog budžeta u ovoj godini bilo usmjereno na projekte u sjevernom regionu, što će biti nastavljeno i u narednoj godini.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, saopštio je da rezultati Vlade daju za pravo da budemo optimisti i da budemo ambiciozni u planovima za narednu godinu.

"I ne samo za narednu godinu", poručio je Simović.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin rekao je da je u toku reizbor sudskih tumača i vještaka, te da će se donošenjem nove advokatske tarife ograničiti visoki iznos za advokate u radnim sporovima male vrijednosti.

"U saradnji sa CANU, počeli smo istorijski projekat kodifikacije građanskog prava koja treba da rezultira građanskim zakonikom", rekao je on.

Potpredsjednik Vlade Rafet Husović rekao je da Vlada Crne Gore ima poseban odnos prema sjeveru Crne Gore, te da investicije u sjeverni regiona dominiraju u sklopu razvojne politike s ciljem smanjenja nejednakog razvoja.

Ministar finansija Darko Radunović rekao je da su mjere fiskalne konsolidacije raspoređene tako da se ne uspori ekonomski vlast i da se obezbijedi pravednija raspodjela socijalnih fondova.

"Kao takve doprinijele su smanjenje tekuće potrošnje u odnosu na plan, kao i budžetskog deficita", rekao je Radunović.

Rezultati, kako je rekao, ukazuju na odgovorno vođenje javnih finansija.

Kad je riječ o budžetu za 2018. godinu, Radunović je rekao da ga karakterišu brži rast prihoda, nego rashoda, ali i smanjenje defita.

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova, Zoran Janković, rekao da na današnji dan državljani 103 države mogu slobodno da dolaze u Crnu Goru, dok građani Crne Gore mogu slobodno bez viza da borave u 71 državi svijeta.

"Pažnju smo posvetili na jačanju administrativnih kapaciteta, što je prepoznato u novom Zakonu o vanjskim poslovima, što će obezbijediti kvalitetniji rad diplomatsko-konzularnih predstavništava", rekao je Janković.

Stižu helikopteri, oklopna vozila...

Ministar odbrene, Predrag Bošković, saopštio je da je prva godina u tom resoru ocijenjena izuzetno uspješna. Bili su, kako je rekao, posvećeni ostvarivanju strateškog cilja - članstvo u NATO.

"Prvi put ova Vlada je ostvarila dodatni napor i u finalnoj fazi smo nabavke tri multifunkcionalna helikoptera za potrebe Vojske Crne Gore, koji će biti isporučeni tokom 2018. godine, kada očekujemo isporuku oklopnih vozila i bespilotnih letjelica", rekao je Bošković.

Ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović, rekao je da "sve što smo uradili u prvoj godini vlade omogućava Crnoj Gori da bude lider u evropskim integracijama i da tako nastavimo".

"Kad je u pitanju vladavina prava, nastavili smo sa sprovođenjem akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24", rekao je Pejović.

Govoreći o rezultatima rada Vlade u resoru održivog razvoja i turizma, ministar Pavle Radulović, rekao je da je u kolektivnom smještaju boravilo više od 900.000 ljudi, koji su ostvarili više od 3,7 miliona eura.

Foto: gov.me

To je, saopštio je on, rast od više od deset odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Od turizma je u prvih devet mjeseci ove godine prihodovano preko 900 miliona eura, što je rezultat od kompletne prethodne godine", saopštio je Radulović, koji je kazao da Crna Gora bilježi rast broja turista u odnosu na rekordnu 1987. godinu. 

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da naša zemlja, po posljednjim prognozama SB, u 2017. godini spada među najbrže rastuće ekonomije među zemljama Zapadnog Balkana.

"Što se tiče ekonomskog rasta, veliki doprinos tome dao je rast izvoza. Ukupno spoljnotrgovinska robna razmjena za period januar-oktobar 2017. iznosila je 2.189,5 miliona eura, što ukazuje na rast od 10,3 odsto", rekla je Sekulić, uz ocjenu da je povećan izvoz.

Ministar pomorstva i saobraćaja, Osman Nurković, rekao je da je pred nama još dinamičnija godina, u odnosu na prethodnu, uz ocjenu da je istu obilježila gradnja autoputa, prioritetne dionice Podgorica-Mateševo.

Za medicinsku opremu 11,8 miliona eura

"Od ukupno 16 tunela, radovi se izvode na 15. Radovi se izvode na 15 mostova, a na Moračici se radovi izvode brže od planirane dinamike", rekao je Nurković.

Kad je riječ o tunelima, probijeno je ukupno 63 odsto njihove ukupne dužine, dok su plaćeni radovi u vrijednosti od 147,9 miliona eura.

"Vode se intenzivni razgovori u pravcu pronalaženja modela i partnera za početak radova na dionici Mateševo-Andrijevica", rekao je Nurković.

Kad je riječ o stanju u Montenegroerlajnzu, Nurković je rekao da su se odlučili da pokušaju da pomognu kompaniji da nastavi sa radom.

Ministar sporta Nikola Janović ocijenio je da je osnivanjem tog resora Vlada Crna Gora jasno nagovijestila opredjeljenje da je sport jedan od najznačajnijih prioriteta.

Kad je riječ o rezultatima u resoru zdravstva, ministar Kenan Hrapović rekao je da su za nabavku medicinske opreme opredijelili 11,8 miliona eura.

"U narednoj godini posebno ističem nabavku dva digitalna mamografa za sjevernu i južnu regiju, koji će biti namijenjeni za preventivne programe za rano otkrivanje karcinoma dojke", rekao je Hrapović.

Podsjetio je da su ponovo umrežene privatne apoteke u javni zdravstveni sistem, kako bi građani bili u prilici da na recept uzimaju lijekove.

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, saopštio je da su se osnivanjem tog resora stvorili uslovi za intenziviranje reforme javne uprave u Crnoj Gori, kao jednog od tri stuba procesa proširenja Evropske unije.

"Posebno smo ponosni na Zakon o prijestonici", rekla je Pribilović, navodeći da je zaokružen zakonodavni okvir za saradnju sa NVO.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

ĐUKANOVIĆ u BRISELU: Čestitke za napredak u PREGOVORIMA sa EU

Srijeda, 19.12.2018 | 15:55

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović boravi u Briselu, gdje na poziv visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federike Mogerini učestvuje na radnom ručku koji priređuje za lidere zemalja Zapadnog Balkana.

SUD donio ODLUKU: Obustavlja se ZATVORSKA KAZNA Nebojši Medojeviću!

Srijeda, 19.12.2018 | 15:15

Ustavni sud obustavio je izvršenje rješenja Višeg suda, kojim je lideru PzP-a Nebojši Medojeviću određena dvomjesečna zatvorska kazna.

Glavni grad obilježava 19. decembar, Vuković poručio: Podgorica će biti grad u kojem je PRIVILEGIJA ŽIVJETI

Srijeda, 19.12.2018 | 09:00

Glavni grad obilježava 19. decembar - Dan oslobođenja Podgorice.

Đukanović uoči 19. DECEMBRA: Podgorica je postala SIMBOL dinamičnog razvoja naše zemlje

Utorak, 18.12.2018 | 15:16

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom 19. decembra - Dana Glavnog grada, gradonačelniku Ivanu Vukoviću, predsjedniku Skupštine Đorđu Suhihu, odbornicima, građanima Podgorice i svim učesnicima svečane sjednice, uz najsrdačnije čestitke i najbolje želje za dalji uspješan rad, saopšteno je iz njegovog kabineta.

KRAPOVIĆ prepušta stolicu GRADONAČELNKA: EVO koje su rotacije planirane u budvanskoj vlasti

Utorak, 18.12.2018 | 10:27

Sjednica Skupštine opštine Budva na kojoj će biti konstatovana ostavka dosadašnjeg predsjednika Opštine Dragana Krapovića biće, najvjerovatnije, održana, 4. januara, saznaju Dnevne novine iz vladajuće budvanske koalicije.

Živite na SJEVERU Crne Gore i u potrazi ste za POSLOM? Postanite dio tima portala KOLEKTIV!

Utorak, 18.12.2018 | 17:38

Portal Kolektiv.me vam nudi šansu da postanete dio našeg mladog i uspješnog tima, i učestvujete u kreiranju vijesti koje svakodnevno prezentujemo našim čitaocima.

Ministar Radunović: Mi se više NE MOŽEMO ZADUŽIVATI ni za autoput, narednu dionicu će graditi PRIVATNICI

Utorak, 18.12.2018 | 17:32

Mi se više ne možemo zaduživati ni za autoput. Naredna dionica će se graditi kroz privatno javno partnerstvo, a to će biti uskoro definisano. Davanje autoputa na koncesiju jeste profitabilno, a zainteresovanost partnera koji bi gradili budeću dionice zavisi od spremnosti Srbije da završi svoju dionicu do Crne Gore, kazao je ministar finansija Darko Radunović na Odboru za ekonomiju u okviru rasprave o budžetu za narednu godinu.

VIDEO: Jelena se pohvalila RASKOŠNOM novogodišnjom jelkom: Kad Karleuša dekoriše, evo kako to IZGLEDA!

Utorak, 18.12.2018 | 19:07

Nije tajna da javne ličnosti svake godine kao da se trude ko će od njih najbogatije da ukrasi novogodišnju jelku i pohvali se najljepšom, a Jelena Karleuša iz godine u godinu uspijeva u tome da očara fanove svojom jelkom.

SVETITELJ koji je postao VOLJENA ličnost širom SVIJETA! Ko je bio Sveti Nikola?

Utorak, 18.12.2018 | 18:00

Sveti Nikola je možda bio inspiracija za Deda Mraza, ali priča o njegovom porijeklu nije baš toliko vesela. Saznajte zašto je postao voljena ličnost širom svijeta i kako se njegova slika mijenjala tokom godina.

VIDEO: Stranci su došli u SRBIJU na 24 SATA, a onda BUM - ono što su snimili ima preko 200.000 PREGLEDA!

Utorak, 18.12.2018 | 17:48

Sredinom novembra blogeri Jeff i Anne, koji vode Facebook stranicu What Doesn't Suck?, posjetili su Beograd, a njihov video u kojem su zabilježili 24 sata provedena u Srbiji u šest je dana pregledan 200.000 puta.

U čast Šumaherovog 50. rođendana Ferrari pripremio iznenađenje posvećeno njegovoj KARIJERI!

Srijeda, 19.12.2018 | 17:07

Šumi će 3. januara napuniti 50 godina, a tog dana će u Maranelu biti postavljena izložba sa najznačajnijim fotografijama njegove karijere.

Košarkaš Nikola Vučević pamtiće 2018. godinu ne samo po blistavosti na terenu ove sezone!

Srijeda, 19.12.2018 | 16:53

Vučević blista na terenu ove sezone, sada se ostvario i kao otac, tako da će 2018. godinu pamtiti zauvijek, kao, vjerovatno, najljepšu u životu.

FOTO: Rafting u Mojkovcu: Otvorena zimska sezona AVANTURA na SNIJEGU!

Srijeda, 19.12.2018 | 16:36

Igre na snijegu u Mojkovcu ove zimske sezone nude pregršt zanimljivih stvari.

"Budućnost je opasna kod kuće": DUEL favorita i autsajdera

Srijeda, 19.12.2018 | 16:15

Biće to duel prvog i pretposljednjeg tima Evrolige, duel sa jasnom podjelom na favorita i autsajdera

Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) donirana OPREMA koja će omogućiti brže i kvalitetnije DIJAGNOSTIČKE PRETRAGE!

Srijeda, 19.12.2018 | 15:58

Interna klinika Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) dobila je gastroskop i kolonoskop, a tu donaciju je obezbijedila kompanija “AbbVie“ iz Sarajeva, što će omogućiti brže i kvalitetnije dijagnostičke pretrage pacijentima.

ĐUKANOVIĆ u BRISELU: Čestitke za napredak u PREGOVORIMA sa EU

Srijeda, 19.12.2018 | 15:55

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović boravi u Briselu, gdje na poziv visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federike Mogerini učestvuje na radnom ručku koji priređuje za lidere zemalja Zapadnog Balkana.

VIDEO: Žoze Murinjo uhvaćen na ulicama Londona nakon smjene sa klupe Mančester junajteda!

Srijeda, 19.12.2018 | 15:49

Junajted je danas postavio Olea Gunara Solskjera na njegovo mjesto, a pojedini španski mediji javili da je Murinjo već dobio poziv Real Madrida.

"Tenis je postao esktremno zahtjevan sport": FEDERER ISKRENO o tenisu nekad i danas

Srijeda, 19.12.2018 | 15:29

Ako neko zna kako se jedan sport promijenio u posljednje dvije decenije i kakva je razlika između "nekada i sada" onda je to Rodžer Federer

Eraković: Buduće aktivnosti KCCG-a biće usmjerene na edukaciju i usavršavanje ljekara

Srijeda, 19.12.2018 | 15:10

Klinički centar Crne Gore (KCCG) posjeduje najsavremeniju medicinsku opremu, u svim oblastima se uvode nove dijagnostičke i terapijske procedure, a buduće aktivnosti te zdravstvene ustanove biće usmjerene na edukaciju i usavršavanje ljekara u najreferentnijim evropskim i svjetskim centrima.

"Tata, jedva čekam da te VIDIM": Na INSTAGRAMU se oglasio USVOJENI sin BRED PITA i ANDŽELINE DŽOLI!

Srijeda, 19.12.2018 | 14:59

Paks je objavio fotografiju svog oca iz dječačkih dana i na taj način mu čestitao rođendan.