Petak, 01.12.2017 | 12:47
IZVOR: rtcg.me

Marković: Rezultati su ostvareni u atmosferi nikad AGRESIVNIJE političke destrukcije

Premijer Duško Marković saopštio je da je članstvo u NATO alijansi najvažnije dostignuće u prvoj godini rada Vlade na čijem je čelu. On je ocijenio da je rad Vlade u cjelini i svih ministara pojedinačno, u prvoj godini mandata, bio uspješan.

Foto: gov.me

Opoziciju je optužio da je koristila svaku priliku da pokušaju da kompromituju državu i njene institucije.

Marković je, na presu, povodom godišnjice rada 41. Vlade Crne Gore, podsjetio da smo u junu ove godine postali 29 članica NATO-a. Crna Gora je tako, kako je rekao, osigurala bezbjednost zemlje, ekonomski rast i razvoj, prenosi portal RTCG.

"Ovaj događaj izdvajam kao najvažnije dostignuće u prvoj godini rada Vlade", rekao je Marković, navodeći da ništa manje značajne nijesu ni evropske integracije Crne Gore.

On je podsjetio da je Crna Gora otvorila 28 pregovaračkih poglavlja, te da se u narednim nedjeljama očekuje otvaranje makar "još dva  poglavlja". Cilj je, kako je rekao, da u mandatu ove vlade Crna Gora okonča pregovore s Evropskom unijom (EU).

"Vodeći ova dva integraciona procesa nijesmo zanemarli regionalnu saradnju", rekao je Marković.

Bojkot usložnjavao političku scenu

Podsjetio na ukupno društveni ambijent, u kojem je vlada sprovodila svoj program.

"Rezultati o kojima smo sada govorili ostvareni su u atmosferi nikad agresivnije političke destrukcije od strane opozicionih stranaka, koje su bojkotovale rad parlamenta. Koristili su svaku priliku da pokušaju da kompromituju državu i njene institucije", rekao je Marković.

Bojkot parlamenta od strane opozicije je, kako je rekao, usložnjavao političku scenu, iako Vlada, kako je rekao, nije proizvela tu situaciju.

"U cilju njenog prevazilaženja više sam puta nudio dijalog opoziciji, čak i mjesta u mom kabinetu", rekao je Marković, podsjećajući i na žestoka osporavanja konstituisanja nove vlade.

Marković je rekao da se stiče utisak da je stvorena sinergija nekih stranaka, dijela medija i NVO sektora da se ne govori o realnim rezultzatima vlade, već da se osporava njen kredibilitet i proriče brzi kraj.

Ocjenjujući rad ministara u Vladi, Marković je rekao da je rad Vlade u cjelini i svih ministara pojedinačno bio uspješan.

"Vlada je u prvoj godini rada pokazala odgovornost i posvećenost realizaciji programa. Vjerujem da su benefiti tog rada počeli da se osjećaju i u svakodnevnom životu građana", ocijenio je Marković.

Crna Gora je, smatra premijer, popravila rejting na međunardnom finansijskom tržištu, uz ocjene Svjetske banke i MMF-a da je Vlada sposobna da upravlja finansijama i ekonomijom.

Foto: gov.me

Snažan rast donio nova zapošljavanja

Marković je saopštio da je za 2017. godinu projektovan realan rast od 2,7 odsto, a da je on ustvari znatnno veći od planiranog i da iznosi 4,4 odsto.

Snažan rast, kako je rekao, donio je i nova zapošljavanja. Marković je rekao da se bilježi i rast prosječne neto zarade, koja je po posljednjim podacima iznosila 511 eura.

Kad je riječ o fiskalnoj konsolidaciji, on je rekao da je ona osmišljena tako da se ne naruši poslovni ambijent i da se sačuva standard socijalno ranjivih kategorija stanovništva.

Marković je rekao da je oko 80 odsto kapitalnog budžeta u ovoj godini bilo usmjereno na projekte u sjevernom regionu, što će biti nastavljeno i u narednoj godini.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, saopštio je da rezultati Vlade daju za pravo da budemo optimisti i da budemo ambiciozni u planovima za narednu godinu.

"I ne samo za narednu godinu", poručio je Simović.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin rekao je da je u toku reizbor sudskih tumača i vještaka, te da će se donošenjem nove advokatske tarife ograničiti visoki iznos za advokate u radnim sporovima male vrijednosti.

"U saradnji sa CANU, počeli smo istorijski projekat kodifikacije građanskog prava koja treba da rezultira građanskim zakonikom", rekao je on.

Potpredsjednik Vlade Rafet Husović rekao je da Vlada Crne Gore ima poseban odnos prema sjeveru Crne Gore, te da investicije u sjeverni regiona dominiraju u sklopu razvojne politike s ciljem smanjenja nejednakog razvoja.

Ministar finansija Darko Radunović rekao je da su mjere fiskalne konsolidacije raspoređene tako da se ne uspori ekonomski vlast i da se obezbijedi pravednija raspodjela socijalnih fondova.

"Kao takve doprinijele su smanjenje tekuće potrošnje u odnosu na plan, kao i budžetskog deficita", rekao je Radunović.

Rezultati, kako je rekao, ukazuju na odgovorno vođenje javnih finansija.

Kad je riječ o budžetu za 2018. godinu, Radunović je rekao da ga karakterišu brži rast prihoda, nego rashoda, ali i smanjenje defita.

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova, Zoran Janković, rekao da na današnji dan državljani 103 države mogu slobodno da dolaze u Crnu Goru, dok građani Crne Gore mogu slobodno bez viza da borave u 71 državi svijeta.

"Pažnju smo posvetili na jačanju administrativnih kapaciteta, što je prepoznato u novom Zakonu o vanjskim poslovima, što će obezbijediti kvalitetniji rad diplomatsko-konzularnih predstavništava", rekao je Janković.

Stižu helikopteri, oklopna vozila...

Ministar odbrene, Predrag Bošković, saopštio je da je prva godina u tom resoru ocijenjena izuzetno uspješna. Bili su, kako je rekao, posvećeni ostvarivanju strateškog cilja - članstvo u NATO.

"Prvi put ova Vlada je ostvarila dodatni napor i u finalnoj fazi smo nabavke tri multifunkcionalna helikoptera za potrebe Vojske Crne Gore, koji će biti isporučeni tokom 2018. godine, kada očekujemo isporuku oklopnih vozila i bespilotnih letjelica", rekao je Bošković.

Ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović, rekao je da "sve što smo uradili u prvoj godini vlade omogućava Crnoj Gori da bude lider u evropskim integracijama i da tako nastavimo".

"Kad je u pitanju vladavina prava, nastavili smo sa sprovođenjem akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24", rekao je Pejović.

Govoreći o rezultatima rada Vlade u resoru održivog razvoja i turizma, ministar Pavle Radulović, rekao je da je u kolektivnom smještaju boravilo više od 900.000 ljudi, koji su ostvarili više od 3,7 miliona eura.

Foto: gov.me

To je, saopštio je on, rast od više od deset odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Od turizma je u prvih devet mjeseci ove godine prihodovano preko 900 miliona eura, što je rezultat od kompletne prethodne godine", saopštio je Radulović, koji je kazao da Crna Gora bilježi rast broja turista u odnosu na rekordnu 1987. godinu. 

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da naša zemlja, po posljednjim prognozama SB, u 2017. godini spada među najbrže rastuće ekonomije među zemljama Zapadnog Balkana.

"Što se tiče ekonomskog rasta, veliki doprinos tome dao je rast izvoza. Ukupno spoljnotrgovinska robna razmjena za period januar-oktobar 2017. iznosila je 2.189,5 miliona eura, što ukazuje na rast od 10,3 odsto", rekla je Sekulić, uz ocjenu da je povećan izvoz.

Ministar pomorstva i saobraćaja, Osman Nurković, rekao je da je pred nama još dinamičnija godina, u odnosu na prethodnu, uz ocjenu da je istu obilježila gradnja autoputa, prioritetne dionice Podgorica-Mateševo.

Za medicinsku opremu 11,8 miliona eura

"Od ukupno 16 tunela, radovi se izvode na 15. Radovi se izvode na 15 mostova, a na Moračici se radovi izvode brže od planirane dinamike", rekao je Nurković.

Kad je riječ o tunelima, probijeno je ukupno 63 odsto njihove ukupne dužine, dok su plaćeni radovi u vrijednosti od 147,9 miliona eura.

"Vode se intenzivni razgovori u pravcu pronalaženja modela i partnera za početak radova na dionici Mateševo-Andrijevica", rekao je Nurković.

Kad je riječ o stanju u Montenegroerlajnzu, Nurković je rekao da su se odlučili da pokušaju da pomognu kompaniji da nastavi sa radom.

Ministar sporta Nikola Janović ocijenio je da je osnivanjem tog resora Vlada Crna Gora jasno nagovijestila opredjeljenje da je sport jedan od najznačajnijih prioriteta.

Kad je riječ o rezultatima u resoru zdravstva, ministar Kenan Hrapović rekao je da su za nabavku medicinske opreme opredijelili 11,8 miliona eura.

"U narednoj godini posebno ističem nabavku dva digitalna mamografa za sjevernu i južnu regiju, koji će biti namijenjeni za preventivne programe za rano otkrivanje karcinoma dojke", rekao je Hrapović.

Podsjetio je da su ponovo umrežene privatne apoteke u javni zdravstveni sistem, kako bi građani bili u prilici da na recept uzimaju lijekove.

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, saopštio je da su se osnivanjem tog resora stvorili uslovi za intenziviranje reforme javne uprave u Crnoj Gori, kao jednog od tri stuba procesa proširenja Evropske unije.

"Posebno smo ponosni na Zakon o prijestonici", rekla je Pribilović, navodeći da je zaokružen zakonodavni okvir za saradnju sa NVO.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

DUŠKO MARKOVIĆ: Mora se ići u valorizaciju Aerodroma, od toga zavisi cijela ekonomija

Petak, 21.09.2018 | 15:52

Crnogorski premijer Duško Marković danas je na Miločerskom razvojnom forumu izjavio da nema dilemu kada je riječ o valorizaciji Aerodroma Crne Gore jer od toga zavisi cijela naša ekonomija.

Đukanović: Pojedinim strukturama nije stalo da se otkriju napadači na novinare

Četvrtak, 20.09.2018 | 13:08

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da pojedinim strukturama u Crnoj Gori nije stalo do otkrivanja napadača na novinare, već da žele da zaustave evropski put države. Đukanović je to kazao komentarišući nedavnu izjavu evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana koji je poručio da je “Crna Gora još lider u regionu kad su u pitanju evropske integracije, ali taj epitet može izgubiti, ukoliko ne vidimo napredak u rješavanju slučaja napada na novinare”.

Đukanović uputio čestitku Jom Kipuru: Ovaj praznik je prilika da se posvetimo pomirenju i čovjekoljublju

Utorak, 18.09.2018 | 20:41

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, uputio je svim pripadnicima Jevrejske zajednice u Crnoj Gori i jevrejskom narodu, u svoje i ime građana Crne Gore, najiskrenije čestitke povodom svetog dana – Jom Kipura.

Janjić: Đukanović je novi regionalni moderator, CG mjesto na koje svi mogu da dođu

Subota, 15.09.2018 | 08:12

Zapadni Balkan zaista mora da prizna jednu činjenicu i da počne da je koristi Crna Gora je zapravo tačka regionalnih susreta, kazao je za Vikend novine politički analitičar Dušan Janjić, komentarišući nedavnu posjetu kosovskog predsjednika Hašima Tačija Podgorici i susret sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Sprema se sveobuhvatna REORGANIZACIJA policije: Ukida se PET centara bezbjednosti, ostaju centrale u tri grada?

Petak, 14.09.2018 | 08:09

Tim novoimenovanog direktora Uprave policije Veselina Veljovića već uveliko radi na pripremi novog koncepta unutrašnje organizacije ove službe, promjene su izvjesne čak i do kraja ove godine. Očekuje se ukidanje pet centara bezbjednosti i kompletna reorganizacija Sektora kriminalističke policije, saznaje portal Standard.

VIDEO: Kristijan Golubović ponovo "na tapetu": Mladi glumac je već ODUŠEVIO imitacijama, ali ove najnovije su HIT!

Subota, 22.09.2018 | 08:26

Mladi glumac Vladimir Kovačević, polako ali sigurno osvaja publiku širom regiona svojim talentom.

Zaštićeni svjedok ne zna da li su se Radulović i Vukotić sreli, ali misli da su komunicirali KRIPTOVANIM telefonom

Subota, 22.09.2018 | 08:38

Zaštićeni svjedok kodnog imena imena Jadranko Jonski u procesu protiv tri kriminalne grupe koje se sumnjiče za najteža krivična djela kazao je da ne zna da li su se osumnjičeni Igor Vukotić i Ranko Radulović sreli, ali misli da su pričali posredstvom kriptovanih telefona.

Engleski mediji BRUJE o srpskom fudbaleru koji je za Dukija uplatio 70.000 EURA: Nevjerovatan čovjek, pravi HEROJ!

Subota, 22.09.2018 | 10:47

U engleskim medijima Nemanja Matić je tema dana. 

UDAR na kućni budžet: Gorivo u Crnoj Gori među NAJSKUPLJIMA u regionu

Subota, 22.09.2018 | 08:55

Ministarstvo ekonomije objavilo je juče prvi sedmični bilten o cijenama naftnih derivata, prema kojem su cijene eurodizela i eurosupera 95 u Crnoj Gori među prosječnim u Evropi.

VIDEO: Federer nije dobro prošao: Novakov projektil završio GDJE NE TREBA, a njihova reakcija je NEPROCJENJIVA!

Subota, 22.09.2018 | 09:37

Novak Đoković i Rodžer Federer prvi put su igrali skupa, na jednoj strani, a teniski svijet vidio je dvojicu ponajboljih igrača u istoriji u Čikagu tokom egzibicije na "Lejver Kupu".

ANKETA: Da li je osim u Podgorici, i u drugim gradovima potrebno više ZELENIH POVRŠINA?

Subota, 22.09.2018 | 22:32

U Glavnom gradu je počela realizacija projekta "Moje drvo".

Lejdi Gaga PRIZNALA: “U potpunosti sam spremna za majčinstvo"

Subota, 22.09.2018 | 21:44

“Želim dijete. Želim da osnujem porodicu”, kaže Gaga.

Dame, na ovo OBRATITE PAŽNJU: Ovo su TIPOVI djevojaka na koje muškarci padaju

Subota, 22.09.2018 | 21:30

Nedavno sprovedeno istraživanje nastojalo je doći do odgovora što to točno privlači muškarce.

Džikić nakon POBJEDE: Ivanović možda neće igrati u finalu, momcima ću reći sve u svlačionici

Subota, 22.09.2018 | 20:57

Finale je u nedjelju od 21 sat.

Počasna titula za pjevačicu: Rijana imenovana za ambasadorku Barbadosa

Subota, 22.09.2018 | 20:31

Muzička zvijezda Rijana proglašena je za ambasadorku Barbadosa, zemlje u kojoj je rođena i gdje je odrasla.

PROBAJTE: Ovako možete da napravite LAKO sami lisnato tijesto!

Subota, 22.09.2018 | 19:57

Napravite!

TVRDI DA JE KUPIO JORGAN: Ukinuta presuda cariniku, da li je primio mito?

Subota, 22.09.2018 | 19:33

Šest carinika i špeditera optuženo je tada da su tražili ili primali poklone ili “drugu korist” i da su “zauzvrat propuštali da pregledaju i utvrde stvarne količine i vrijednosti određene robe”.

ITALIJANI OTKRILI ZANIMLJIV PODATAK: Ronaldo zarađuje tri puta više nego cijela ekipa!

Subota, 22.09.2018 | 19:17

Ronaldo je u Juventus došao ljetos iz Real Madrida.

PROBAJTE: Evo kako da svoj PAMETNI telefon pretvorite u WI - FI ruter!

Subota, 22.09.2018 | 19:07

Iako smo već valjano zagazili u 21. vijek i neke stvari odavno uzimamo zdravo za gotovo, kao što je na primjer mogućnost pristupa internetu, praksa je pokazala da Marfi nikada ne spava – pogotovo kada je u pitanju pristup internetu.

Vratio se u Los Anđeles: Ben Aflek spreman za novi početak

Subota, 22.09.2018 | 18:40

Holivudski glumac se već nekoliko puta liječio od pretjerane ljubavi prema kapljici.