Petak, 25.05.2018 | 12:38
IZVOR: PR Centar

„Osvjetlimo mrak seksualog nasilja“: Projekat će doprinijeti suzbijanju seksualnog zlostavljanja djece i žena

Seksualno zlostavljanje djece i žena je još uvijek tabu tema u Crnoj Gori, a projekat „Osvjetlimo mrak seksualog nasilja“ doprinijeće praćenju rada svih institucija u sistemu zaštite i unapređenju zakonskog okvira i njegovog usklađivanja sa evropskim standardima.

Foto: PR Centar

To je poručeno na pres konferenciji povodom predstavljanja dvogodišnjeg projekta „Osvjetlimo mrak seksualog nasilja“, koji realizuju nevladine organizacije (NVO) Sigurna ženska kuća, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić i Prima, a koji finansira Evropska unija sa 149.784 eura.

Predsjednica Sigurne ženske kuće, Ljiljana Raičević, kazala je da podaci Savjeta Evrope pokazuju da je jedno od petoro djece u Evropi žrtva nekog od oblika seksualnog zlostavljanja.

„Istraživanja pokazuju da će najmanje dvoje od deset djevojčica, i jedan od deset dječaka, biti na neki način seksualno zlostavljani do svoje 14. godine. Svog zlostavljača poznaje 90 odsto djece, a u 30 odsto slučajeva su zlostavljači članovi porodice“, rekla je Raičević u PR Centru.

Ona je kazala da svaki drugi građanin vjeruje da seksualno nasilje nad djecom nije prisutno u Crnoj Gori, ali da, kako je navela, gotovo svaki deseti građanin poznaje dijete žrtvu seksualnog zlostavljanja.

„Centrima za socijalni rad je u toku prošle godine prijavljeno 15 slučajeva seksualnog nasilja nad djecom, a od toga je tri dječaka i 12 djevojčica. Tokom 2016. godine je evidentirano 12 takvih slučajeva“, navela je Raičević.

Prema njenim riječima, ti podaci upućuju na to da se slučajevi seksualnog nasilja ne prijavljuju.

„Seksualno zlostavljanje djece i žena je još uvijek tabu tema u našoj državi, tema o kojoj se ćuti i ovi slučajevi ostaju neprijavljeni. Sa druge strane, one žrtve koje se odluče da objelodane seksualno nasilje budu najčešće sigmatizovane od strane društva, a počinilac najčešće ostane nekažnjen zbog nedostatka dokaza“, ocijenila je Raičević.

Ona je najavila da će se, u okviru projekta, organizovati javne kampanje, sprovoditi radionice u vrtićima i omladinskim centrima u svim crnogorskim gradovim, kao i, kako je pojasnila, edukovati novinari i novinarke o etičkom izvještavanju o seksualnom nasilju.

Foto: PR Centar

Izvršna koordinatorka SOS telefona, Nataša Međedović, poručila je da uloga medija u oblasti seksualnog nasilja nad djecom i ženama mora biti pod kritičkom lupom javnosti.

„Neki mediji se ne mogu pohvaliti etičkim izvještavanjem. Čitamo senzacionalističke naslove i tekstove, u kojima se koriste neprimjereni izrazi i otkrivaju detalji koji za žrtvu mogu biti vrlo traumatični“, ocijenila je Međedović.

Prema njenim riječima, potrebno je mijenjati negativne prakse u izvještavanju medija, posebno kada je riječ o, kako je pojasnila, odabiru tema, izbora vizuala i slika koji se koriste pri izvještavanju.

„Često se prikazuju brutalne scene, naročito kada je u pitanju rodno zasnovano nasilje. Takođe, iako se koriste inicijali u svrhu zaštite žrtve, upotrebom detalja koji se odnose na mjesto ili nači izvršena krivičnog djela, opisivanje komšiluka i slično, kompromituje se ili indirektino otkriva identitet žrtve“, pojasnila je Međedović.

Takva praksa je, kako je kazala, problematična jer može doprinijeti daljoj viktimizaciji žrtava.

„Nužno je da novinari i urednici koriste rodno osjetljivo izvještavanje, bez upotrebe stereotipa u prikazivanju muških i ženskih uloga, kao i da izbjegavaju senzacionalizam i bombastičke naslove. Mediji treba da se uključe u prevenciju seksualnog nasilja zbog ogromnog uticaja koju imaju na javnost“, poručila je Međedović.

Ona je kazala da bi svi urednici i urednice, novinari i novinarke trebalo da prođu specijalizovanu obuku o toj oblasti, zbog toga što „seksualno nasilje nije tema koja bi trebala da poveća tiraž ili gledanost“.

Izvršna direktorica NVO Prima, Aida Perović Ivanović, kazala je da će ta organizacija imati za cilj jačanje prevencije seksualnog nasilja kod mladih i roditelja.

„Prevencijom želimo da povećamo svijest da je rizik od seksualnog nasilja u Crnoj Gori sveprisutan, kao i da javnost može da prepozna suptilne oblike ovog nasilja, čime bismo prevenirali eskalaciju i doprinijeli tome da osobe budu što kraće u iskustvu seksualnog nasilja“, ocijenila je Perović Ivanović.

Seksualni oblici nasilja su, kako je ocijenila, najopasniji zbog toga što se, zbog tabloidizacije, najviše prikrivaju.

„Nadam se da ćemo, kroz kampanju i prevenciju tokom projekta, uspjeti da podignemo svijest građana i građanki, izvršimo određeni pritisak na institucije, kako bi postigli da kazne za počinioce seksualnog zlostavljanja budu adekvatne, ali i da se osmisle adekvatne mjere zaštite za žrtve“, poručila je Perović Ivanović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

PUTOVAO ČAK 19 SATI: Voz iz Beograda za Bar zamalo oborio rekord

Ponedjeljak, 25.06.2018 | 11:10

Međutim, to ne znači da su svi vozovi kasnili devet sati koliko je trajao kvar.

TRAGEDIJA: Glumac iz popularne serije "Korak naprijed" PREMINUO u 40. godini

Ponedjeljak, 25.06.2018 | 11:00

On se u seriji se pojavio 2005. i stekao veliku popularnost.

UHAPŠEN Podgoričanin: Prijetio PIŠTOLJEM radnicima na bazenu?

Ponedjeljak, 25.06.2018 | 10:56

Njega su ubrzo nakon incidenta uhapsili pripadnici Intervente policije.

TEST LIČNOSTI koji je 99% TAČAN: Ono što ste prvo uočili otkriva kakvo će vam biti LJETO

Ponedjeljak, 25.06.2018 | 10:36

Da, toliko je lako - samo pogledajte fotografiju, a ono što vam je na njoj prvo privuklo pažnju otkriva šta za vas sprema ovo vruće ljeto 2018.

POBJEDNICA "Zadruge" postaje PJEVAČICA? Kija ugovorila PRVI NASTUP i dobiće "debeo" HONORAR

Ponedjeljak, 25.06.2018 | 10:10

Kiji Kockar život polako počinje da se mijenja nakon učešće u "Zadruzi".

PARADAJZ TURISTI VIŠE NISU DOBRODOŠLI: Na grčkim plažama zabranjen UNOS HRANE I PIĆA

Ponedjeljak, 25.06.2018 | 10:08

Svi oni koji godinama idu na ljetovanje tako što na plažu nose frižidere sa hranom, sendviče u torbi, piće ili voće u kesi, u Grčkoj to više neće moći da rade.

Ovo su TRI NAJSREĆNIJE ZEMLJE NA SVIJETU: Otkrijte njihovu TAJNU!

Ponedjeljak, 25.06.2018 | 09:44

Iako najsrećnije zemlje imaju mnogo toga zajedničkog, svaka od njih ima svoje specifične faktore koji doprinose sreći.

Bil Gejts kreće sa PROJEKTOM: Uložiće ČETIRI MILIONA DOLARA da iskorijeni OVU SMRTONOSNU BOLEST

Ponedjeljak, 25.06.2018 | 09:40

Gejts planira da uloži novac iz sopstvene dobrotvorne organizacije "Bill and Melinda Gates Foundation".

Snažan ZEMLJOTERS pogodio GRČKU, osjetio se i u ITALIJI

Ponedjeljak, 25.06.2018 | 09:28

Snažan zemljotres jačine 5,5 stepeni po Rihteru pogodio je jutros Grčku. Korisnici društvenih mreža kažu da se tremor osjetio i u Italiji.

DANAS POČINJE UPIS: Pročitajte na kojim fakultetima ima NAJVIŠE MJESTA

Ponedjeljak, 25.06.2018 | 09:20

Prijave na konkurs za upis studenata u prvu godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore (UCG) za 2018/2019. godinu, koji se finansiraju iz budžeta, podnose se danas i sjutra, a mjesta ima za 3,5 hiljada brucoša.