Petak, 25.05.2018 | 12:38
IZVOR: PR Centar

„Osvjetlimo mrak seksualog nasilja“: Projekat će doprinijeti suzbijanju seksualnog zlostavljanja djece i žena

Seksualno zlostavljanje djece i žena je još uvijek tabu tema u Crnoj Gori, a projekat „Osvjetlimo mrak seksualog nasilja“ doprinijeće praćenju rada svih institucija u sistemu zaštite i unapređenju zakonskog okvira i njegovog usklađivanja sa evropskim standardima.

Foto: PR Centar

To je poručeno na pres konferenciji povodom predstavljanja dvogodišnjeg projekta „Osvjetlimo mrak seksualog nasilja“, koji realizuju nevladine organizacije (NVO) Sigurna ženska kuća, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić i Prima, a koji finansira Evropska unija sa 149.784 eura.

Predsjednica Sigurne ženske kuće, Ljiljana Raičević, kazala je da podaci Savjeta Evrope pokazuju da je jedno od petoro djece u Evropi žrtva nekog od oblika seksualnog zlostavljanja.

„Istraživanja pokazuju da će najmanje dvoje od deset djevojčica, i jedan od deset dječaka, biti na neki način seksualno zlostavljani do svoje 14. godine. Svog zlostavljača poznaje 90 odsto djece, a u 30 odsto slučajeva su zlostavljači članovi porodice“, rekla je Raičević u PR Centru.

Ona je kazala da svaki drugi građanin vjeruje da seksualno nasilje nad djecom nije prisutno u Crnoj Gori, ali da, kako je navela, gotovo svaki deseti građanin poznaje dijete žrtvu seksualnog zlostavljanja.

„Centrima za socijalni rad je u toku prošle godine prijavljeno 15 slučajeva seksualnog nasilja nad djecom, a od toga je tri dječaka i 12 djevojčica. Tokom 2016. godine je evidentirano 12 takvih slučajeva“, navela je Raičević.

Prema njenim riječima, ti podaci upućuju na to da se slučajevi seksualnog nasilja ne prijavljuju.

„Seksualno zlostavljanje djece i žena je još uvijek tabu tema u našoj državi, tema o kojoj se ćuti i ovi slučajevi ostaju neprijavljeni. Sa druge strane, one žrtve koje se odluče da objelodane seksualno nasilje budu najčešće sigmatizovane od strane društva, a počinilac najčešće ostane nekažnjen zbog nedostatka dokaza“, ocijenila je Raičević.

Ona je najavila da će se, u okviru projekta, organizovati javne kampanje, sprovoditi radionice u vrtićima i omladinskim centrima u svim crnogorskim gradovim, kao i, kako je pojasnila, edukovati novinari i novinarke o etičkom izvještavanju o seksualnom nasilju.

Foto: PR Centar

Izvršna koordinatorka SOS telefona, Nataša Međedović, poručila je da uloga medija u oblasti seksualnog nasilja nad djecom i ženama mora biti pod kritičkom lupom javnosti.

„Neki mediji se ne mogu pohvaliti etičkim izvještavanjem. Čitamo senzacionalističke naslove i tekstove, u kojima se koriste neprimjereni izrazi i otkrivaju detalji koji za žrtvu mogu biti vrlo traumatični“, ocijenila je Međedović.

Prema njenim riječima, potrebno je mijenjati negativne prakse u izvještavanju medija, posebno kada je riječ o, kako je pojasnila, odabiru tema, izbora vizuala i slika koji se koriste pri izvještavanju.

„Često se prikazuju brutalne scene, naročito kada je u pitanju rodno zasnovano nasilje. Takođe, iako se koriste inicijali u svrhu zaštite žrtve, upotrebom detalja koji se odnose na mjesto ili nači izvršena krivičnog djela, opisivanje komšiluka i slično, kompromituje se ili indirektino otkriva identitet žrtve“, pojasnila je Međedović.

Takva praksa je, kako je kazala, problematična jer može doprinijeti daljoj viktimizaciji žrtava.

„Nužno je da novinari i urednici koriste rodno osjetljivo izvještavanje, bez upotrebe stereotipa u prikazivanju muških i ženskih uloga, kao i da izbjegavaju senzacionalizam i bombastičke naslove. Mediji treba da se uključe u prevenciju seksualnog nasilja zbog ogromnog uticaja koju imaju na javnost“, poručila je Međedović.

Ona je kazala da bi svi urednici i urednice, novinari i novinarke trebalo da prođu specijalizovanu obuku o toj oblasti, zbog toga što „seksualno nasilje nije tema koja bi trebala da poveća tiraž ili gledanost“.

Izvršna direktorica NVO Prima, Aida Perović Ivanović, kazala je da će ta organizacija imati za cilj jačanje prevencije seksualnog nasilja kod mladih i roditelja.

„Prevencijom želimo da povećamo svijest da je rizik od seksualnog nasilja u Crnoj Gori sveprisutan, kao i da javnost može da prepozna suptilne oblike ovog nasilja, čime bismo prevenirali eskalaciju i doprinijeli tome da osobe budu što kraće u iskustvu seksualnog nasilja“, ocijenila je Perović Ivanović.

Seksualni oblici nasilja su, kako je ocijenila, najopasniji zbog toga što se, zbog tabloidizacije, najviše prikrivaju.

„Nadam se da ćemo, kroz kampanju i prevenciju tokom projekta, uspjeti da podignemo svijest građana i građanki, izvršimo određeni pritisak na institucije, kako bi postigli da kazne za počinioce seksualnog zlostavljanja budu adekvatne, ali i da se osmisle adekvatne mjere zaštite za žrtve“, poručila je Perović Ivanović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Traga se za počiniocem: Ni nakon dvije godine se ne zna ko je ubio Đurića

Utorak, 25.09.2018 | 21:00

Zbog likvidacije člana škaljarskog kriminalnog klana odgovaraju samo navodni pomagači egzekutora - Kotorani Dejan Pavićević i Miloš Trbo.

Ubistvo Nemanje Medina: Pavlović tvrdi da mu Ulama prijeti, tražio zaštitu u zatvoru

Utorak, 25.09.2018 | 20:26

Viši državni tužilac Željko Tomković predloži je danas da se u nastavku suđenja optuženima za ubistvo Nemanje Medina 8. jula 2016, Vladimiru Ulami i Darku Mijoviću, u svojstvu svjedoka sasluša Ilija Pavlović, njegova sestra i njegova majka.

Otac UBIJENOG košarkaša: "Vrijeme je bilo da se to riješi, možete zamisliti kako se OSJEĆAMO"

Utorak, 25.09.2018 | 18:01

Porodica ubijenog košarkaša Ljuba Jovanovića osjetila je olakšanje nakon što je saznala da je uhapšen osumnjičeni za ubistvo koje se dogodilo prije sedam godina u Cetinju.

Rožajcu odloženo suđenje: Krenuo da se obračuna sa kolegom, pa UBIO brata

Utorak, 25.09.2018 | 16:44

U Višem sudu u Bijelom Polju danas je nastavljen glavni pretres Rožajcu Enesu H. Škrijelju (49), izvođenjem pisanih dokaza pred vijećem sudije Vukomira Boškovića u Višem sudu. Škrijelj se tereti da je na pragu porodične kuće ubio 12 godina mlađeg brata Mersada Škrijelja.

Klinički centar odobrio, ali Hrapović NE DA: Ministarstvo zdravlja USKRAĆUJE usavršavanje najboljima?

Utorak, 25.09.2018 | 15:54

Klinički centar odobrio specijalizacije dvjema doktorkama medicine, Ministarstvo zdravlja umjesto njih šalje kandidate koji nijesu prošli na konkursu KC-a.

Decenijama privlačio pažnju širom svijeta: Buba ODLAZI u ISTORIJU!

Utorak, 25.09.2018 | 21:44

Njemački auto-div Folksvagen će u julu 2019. godine prestati da proizvodi popularnu bubu, automobil najupečatljivijeg dizajna na svijetu, koji je decenijama privlačio poklonike širom svijeta.

Naučnici tvrde: Tri porcije dnevno MLIJEČNIH proizvoda štite SRCE i MOZAK!

Utorak, 25.09.2018 | 21:33

Tri manje porcije mliječnih proizvoda dnevno mogu da zaštite od srčanih bolesti i moždanog udara.

Spava vam se i umorni ste? Evo kako možete to da RIJEŠITE!

Utorak, 25.09.2018 | 20:47

Činjenica da ukoliko ne pijete vodu nećete preživjeti, trebalo bi da je dovoljna sama po sebi da mislite o tome da li unosite dovoljno tečnosti. Ali, to često ne radimo. Voda je najvažniji dio našeg tijela (60 %) i da organizam ne bi patio taj procent moramo održavati konstantnim.

Ubistvo Nemanje Medina: Pavlović tvrdi da mu Ulama prijeti, tražio zaštitu u zatvoru

Utorak, 25.09.2018 | 20:26

Viši državni tužilac Željko Tomković predloži je danas da se u nastavku suđenja optuženima za ubistvo Nemanje Medina 8. jula 2016, Vladimiru Ulami i Darku Mijoviću, u svojstvu svjedoka sasluša Ilija Pavlović, njegova sestra i njegova majka.

EJR JE NEVJEROVATAN: U njemu se nalaze jezero, pustinja i slana ravnica

Utorak, 25.09.2018 | 20:18

Jezero Ejr se zapravo i ne može nazvati jezerom. To su 2 plitka i prostrana udubljenja unutar žedne australijske pustinje. Ejr (eng. Eyre) je najniža tačka kopnenog dijela Australije oivičena dinama Sampsonove pustinje na sjeveru, na istoku i zapadu velikim površinama spaljenog zemljišta i kamenja, a na jugu mnoštvom slanih i isušenih slatina.

Dame, na ovo OBRATITE PAŽNJU: Ovako možete da PREPOZNATE čovjeka za brak

Utorak, 25.09.2018 | 19:49

Popularna blogerka je podijelila savjete kako da prepoznate čovjeka za brak.

Da li znate? Evo kada muškarci misle da mirišete neodoljivo

Utorak, 25.09.2018 | 19:38

Švajcarski naučnici nedavno su otkrili kada ženski miris budi veliko interesovanje kod jačeg pola.

"On je dio mojih nagrada": Luka Modrić zahvalan Peđi Mijatoviću

Utorak, 25.09.2018 | 19:22

Luka Modrić vratio se danas u Madrid nakon što je juče u Londonu osvojio nagradu FIFA za najboljeg fudbalera svijeta u 2018. godini prilikom čega je rekao kako igračku karijeru želi da završi u Real Madridu.

"Apsolutno zasluženo majstore, bravo Luka": Novak Đoković ČESTITAO Modriću na nagradi za najboljeg fudbalera SVIJETA!

Utorak, 25.09.2018 | 18:59

Srbin je osvojio pehar u Londonu, a Hrvati su bili drugi na Svjetskom prvenstvu.

ZDRAVA POSLASTICA: Napravite LIMUN kuglice koje će vas ODUŠEVITI!

Utorak, 25.09.2018 | 18:50

Zasladite se uz ovu zdravu poslasticu.