Ponedjeljak, 18.06.2018 | 08:03
IZVOR: vijesti.me

OSTAJE ISTI KOEFICIJENT: Službenicima Skupštine ipak NEĆE biti smanjene plate

Prema saznanjima “Vijesti”, Zakonodavni odbor Skupštine uputio je amandman na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kojim se traži da se službenicima ne smanjuju plate, odnosno da im koeficijenti za obračun zarade ostanu isti.

Foto: skupstina.me

Plate službenicima Skupštine Crne Gore ipak neće biti smanjene iako je Ustavni sud nedavno odlučio da parlament to mora učiniti.

Ustavni sud Crne Gore donio je odluku da su mimo zakona uvećani koeficijenti na zaradu službenicima Skupštine Crne Gore, zbog čega će plate službenika parlamenta biti znatno umanjene i Skupštini dostavio odluku prema kojoj će plate službenicima biti umanjene od 150 do 180 eura. 

Prema saznanjima “Vijesti”, Zakonodavni odbor Skupštine uputio je amandman na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kojim se traži da se službenicima ne smanjuju plate, odnosno da im koeficijenti za obračun zarade ostanu isti. Izvor “Vijesti” iz Skupštine kazao je da je taj amandman upućen u petak, te da ga je Ministarstvo finansija, kao predlagač izmjene Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sekotru, prihvatilo, te da će amandman biti sastavni dio zakona.

Prethodno je Administrativni odbor Skupštine u aprilu 2016. godine donio odluku kojom je službenicima uvećan koeficijent za obračun zarade, pa je tako samostalni savjetnik prve klase imao obračunsku vrijednost koeficijenta 10,5, što je 633 eura osnovne zarade, dok je samostalni savjetnik prve klase u nekom drugom državnom organu imao koeficijent 7,4, a osnovna zarada im je bila 466 eura. Administrativni odbor tada je odlučio da viši savjetnik u parlamentu ima koeficijent 9,6, dok službenik istog ranga u drugom državnom organu ima koeficijent od 6,5.

Viši namještenik u parlamentu, po toj odluci imao je koeficijent 6,2 dok je u drugom državnom organu imao 3,1. Iz parlamenta nisu odgovorili Vijestima na pitanja da li je tačno da je Ustavni sud ocijenio da je neustavan obračun plata za službenike Skupštine i da će im plate biti umanjene. Vijestima nije odgovoreno ni da li je Skupština tražila ocjenu ustavnosti ili je inicijativu uputio neko drugi.

Prema informacijama Vijesti, plate sekretarima skupštinskih odbora neće biti umanjene, već se odluka Ustavnog suda odnosi na savjetnike i namještenike u drugim skupštinskim službama. Administrativni odbor je 2016. odlučio i da naučni i stručni konsultanti, koje budu angažovala parlamentarna radna tijela (odbori, komisije, radne grupe), dobijaju mjesečne naknade od 750 eura.

Poslanici vladajuće većine u parlamentu nagradili su sebe krajem prošle godine sa po 387 eura na decembarsku platu zbog značajnog doprinosa u aktivnostima radnih tijela, na sjednicama Skupštine i dodatnog angažovanja.

KOMENTARI (3)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Štossss
18.06.2018 14:45

Paz'da im ne s manje, imaju oni koga "jahat"

0 0
Juriš
18.06.2018 14:49

Ne njima kumim Vas bogom, udri te na plate doktora, profesora, radnika i ostalih jaadnika, a gospoda nek živi i uživa

0 0
Denis i Margareta
18.06.2018 17:06

Samo Marti da ne smanje koeficjent i onako je premršava

0 0

VIDEO: NEVJEROVATNO: Helikopter poletio samo 10 metara pa se srušio!

Petak, 20.07.2018 | 21:40

Letjelica je navodno bila na probnom letu nakon popravke.

OBDUKCIJA POKAZALA: Tajler Hanikat je izvršio samoubistvo

Petak, 20.07.2018 | 20:36

Američki košarkaš Tajler Hanikat nije nastradao u razmjeni vatre sa policijom već je sam sebi oduzeo život, pokazali su rezultati obdukcije.

HRVATSKA OSTAJE BEZ SELEKTORA: Dalić ima ponudu na stolu od 5 miliona godišnje!

Petak, 20.07.2018 | 19:42

Usred euforije koja vlada povodom osvajanja drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu u fudbalu, u Hrvatskoj je kao bomba odjeknula vijest da bi selektor Zlatko Dalić mogao da napusti klupu "Vatrenih".

ANKETA: Šta je VAMA potrebno da budete zaista SREĆNI?

Petak, 20.07.2018 | 19:07

Teško je baš cijelu godinu proživjeti bez stresa. Međutim, uprkos svim preprekama mnogi su optimisti i nadaju se kako će im sljedeća godina biti bolja. Nego, to uveliko zavisi od nas.

VRLO MALO VAM TREBA: Naučite da budete srećni, to je stvar izbora

Petak, 20.07.2018 | 19:01

Teško je baš cijelu godinu proživjeti bez stresa. Međutim, uprkos svim preprekama mnogi su optimisti i nadaju se kako će im sljedeća godina biti bolja. Nego, to uveliko zavisi od nas.

NA CIJENI: Fatos Bećiraj iz Belgije prelazi u Tursku

Petak, 20.07.2018 | 18:49

Fatos Bećiraj je nadomak prelaska u redove turskog Eskišehira, tvrde tamošnji mediji.

PRAVA POSLASTICA: Napravite sami mekane i mirisne JAFA MAFINE

Petak, 20.07.2018 | 18:28

Mafini su poslastica koja spada u kategoriju onih koje brzo i bez mnogo truda možete da napravite.

UNIVERZITET CG: Treći upisni rok u avgustu, evo na kojom fakultetima ima još mjesta

Petak, 20.07.2018 | 18:08

Univerzitet Crne Gore raspisaće krajem avgusta konkurs za upis studenata u prvu godinu osnovnih studija u trećem upisnom roku, koji će biti objavljen u crnogorskim dnevnim listovima.

KOLIKO ČESTO PRESVLAČITE KUPAĆI: Kada ovo pročitate promijenićete navike odmah!

Petak, 20.07.2018 | 17:46

Čuli ste već toliko puta da mokar kupaći nije baš dobra zona za vaše intimno zdravlje.

FOTO: NE RAZDVAJAJU SE: Ova Podgoričanka je zavela Dejana Savićevića

Petak, 20.07.2018 | 17:30

Šarmantna Jelena Babić iz Podgorice je prije tri godine osvojila srce poznatog fudbaleraDejana Savićevića. Njih dvoje vezuje prije svega veliko prijateljstvo i razumijevanje.