Četvrtak, 16.08.2018 | 16:28
IZVOR: Kolektiv.me

Instruktor vožnje za KOLEKTIV ističe: Žene VIŠE POŠTUJU SAOBRAĆAJNE PROPISE od muškaraca

U stalnoj “borbi polova”, koja posebno dolazi do izražaja posljednjih decenija, često se mogu čuti konstatacije tipa da su neke stvari “samo za muškarce” i da se u njima žene ne snalaze baš dobro.

Foto: Kolektiv.me

Jedna od takvih je, svakako, ona da su muškarci bolji vozači od žena, što pripadnici jačeg pola tvrde bez imalo sumnje.

Međutim, novija istraživanja su ustanovila i potvrdila da su, ipak, žene bolji vozači od muškaraca.

Žene se vrlo rijetko hvale svojim vozačkim sposobnostima, dok su muškarci itekako skloni tome, pa se vremenom uvriježilo mišljenje da su muškarci bolji vozači, odnosno žene su nepravedno „obilježene“ kao loše za volanom.

U razgovoru sa instruktorom vožnje Nikolom Dragašem pokušali smo da saznamo da li je to zaista tako i kakvo je stanje u Crnoj Gori u tom pogledu.

Istraživanja pokazuju da su žene mnogo savjesniji vozači od muškaraca. Nesporno je da više poštuju saobraćajne propise i u saobraćaju učestvuju sa većom opreznošću od muškaraca. Žene kao vozači pokazuju veću odgovornost i disciplinovanije su od muškaraca, što je vjerovatno uzrokovano psihološkom i emocionalnom ličnošću čovjeka”, ističe Dragaš za portal Kolektiv.me.

Foto: Privatna arhiva

Često su žene te koje prave pometnju u saobraćaju, pa ih gotovo svakodnevno možemo vidjeti u vrlo nelogičnim, čak smiješnim situacijama. S druge strane, muškarci voze agresivnije, brže, jure kroz semafore, ne vezuju sigurnosni pojas, ulaze u „makaze“, itd.

Naš sagovornik to ovako objašnjava:

To se može objasniti činjenicom da većina žena obavlja više radnji istovremeno, pa se nerijetko desi da se u toku vožnje šminka, lista spisak obaveza, čita rokovnik, slika selfi i slično, čime se smanjuje pažnja upućena na saobraćaj. Prilikom svih tih radnji velika je mogućnost da dođe do pometnje u saobraćaju. Za razliku od njih, muškarci, naročito oni mlađe dobi, pripadaju onoj grupi učesnika u saobraćaju koji uživaju u brzoj vožnji ili pak žele da se dokazuju i takmiče u bahatoj vožnji, pa u tim prlikama dođe do saobraćajne nezgode.

Mnogi učesnici u saobraćaju ističu da su žene smirenije u vožnji od muškaraca. Interesovalo nas je kakvo je Dragaševo iskustvo kao instruktora vožnje, koji već više od deceniju obučava ljude svih generacija.

Moje mišljenje kao instruktora vožnje koji već jedanaest godina radi taj posao je da žene jesu smirenije u vožnji od muškaraca, ali, kao i u svemu, stvar ne možemo generalizovati”, smatra on.

Foto: TNW

Statistika o saobraćajnim nesrećama pokazuje da žene učestvuju u mnogo manjem broju saobraćajki od muškaraca (35% žena u odnosu na 65% muškaraca). Dovoljno je da se osvrnete na brojne udese koji se događaju na teritoriji Crne Gore.

Naš sagovornik to potvrđuje.

U saobraćaju, svakako, ima manje žena kao učesnika saobraćajnih nezgoda. To je možda povezano sa činjenicom da žene u velikom broju slučajeva prvi put sjednu u vozilo kada počinju obuku u auto školi i tom prilikom prihvataju sve ono što instruktor vožnje kaže i to kasnije primjenjuju. Za razliku od njih, muškarce je u većini slučajeva već neko ‘obučavao’  prije obuke u auto školama  i nakon obuke im više odgovara da voze brže od propisanog, da pretiču i slično. Kao što sam i naveo, žene su opreznije za upravljačem i više poštuju propise, dok sa druge strane muškarci kršenjem saobraćajnih propisa na pogrešan način dokazuju hrabrost. Svima bih poručio da je DIVLJANJE TRENUTNO, A TUGA JE VJEČNA.

A nestrpljenje pojedinih vozača za volanom je više nego očito. Ako vozač ispred njega ne krene “iste sekunde” kada se na semaforu upali zeleno svijetlo ili ne razvije odmah odgovarajuću brzinu, sirene za upozorenje su neizbježne.

Na naše pitanje kakva je generalno saobraćajna kultura u Crnoj Gori, odnosno koliko naši sugrađani poštuju saobraćajne propise, te da li ih se više pridržavaju muškarci ili žene, Dragaš ovako odgovara:

Saobraćajna kultura u Crnoj Gori nije na zavidnom nivou. Svjedoci smo da su česte saobraćajne nezgode sa težim posljedicama. Na našim putevima prisutna je bahata vožnja, a učesnici saobraćajnih nezgoda su većinom mlađe osobe. Sve to se dešava zbog nepoštovanja saobraćajnih propisa i loše saobraćajne kulture. Žene, svakako, više poštuju saobraćajne propise. Zanimljivo je da ih i muškarci dobro savladaju, ali ne primjenjuju to što su savladali.” 

Foto: Portal Analitika

U Crnoj Gori, a posebno u Podgorici, sve je više kružnih tokova, a za vožnju u okviru njih potrebno je posebno znati i poštovati saobraćajne propise. Samo jedna greška je dovoljna da nastane haos.

Interesovalo nas je kako se naši vozači snalaze u njima.

Kao i na ostalim djelovima saobraćajnica, tako i za kružne tokove postoje učesnici koji poštuju i poznaju pravila, dok su tu i oni koji ne poštuju ili čak i ne poznaju pravila kružnih tokova. Takođe, tu su i oni koji se ‘na mišiće’ uključuju u kružni tok, pa dolazi do saobraćajnih nezgoda. Mišljenja sam da, kada se poznaju saobraćajna pravila sve je lako savladati, pa tako i kružni tok. Primijetio sam da se mlađe osobe znatno lakše snalaze, moguće zato što prilikom obuke za vožnju prolaze i upoznaju se sa pravilima vezanim za kružne tokove”, ističe naš sagovornik.

Na našim cestama sve su pristutniji slučajevi izuzetno bahate vožnje, pravog divljanja koje odnosi sve veći broj života, posebno mladih. Zabilježeni su čak i slučajevi vožnje u tunelima brzinom od skoro 200 km­/h.

Dragaš je mišljenja da takvi učesnici u saobraćaju ne vode računa ni o svom, ni o tuđim životima.

Smatram da učesnici u saobraćaju koji divljaju po crnogorskim putevima ne cijene ni sebe ni ostale učesnike, jer dovode u pitanje živote ljudi. Kada se izvrši analiza slučajeva brze vožnje, zaključuje se da su to uglavnom mlađi muškarci, koji obično nisu pod uticajem ni alkohola ni narkotika. Tada dolazimo do zaključka koji sam i ranije naveo, a to je da su to osobe koje na pogrešan način žele da dokažu svoju hrabrost i svoje sposobnosti, a to potvrđuje i činjenica da se takve vožnje snimaju i objavljuju na društvenim mrežama. Smatram da nadležni organi moraju posvetiti veću pažnju i naći način da se utiče na poboljšanje saobraćajne kulture u Crnoj Gori.

Kao instruktor sa višedecenijskim iskustvom, Dragaš se susretao sa različitim situacijama, a neke od njih su mu se posebno urezale u pamćenje, pa ih i dan-danas rado prepričava.

Foto: Kolektiv.me

Tako je jednu anegdotu podijelio i sa čitaocima portala Kolektiv.

Kako je na poligonu po zakonu obavezno prebaciti iz prve u drugu brzinu tokom radnje kretanja naprijed-nazad često pitanje kandidata bude: ‘Instruktore, a kako ćemo sad u rikverc drugom?’

Dakle, može se zaključiti da i muškarci i žene mogu biti dobri vozači, ali da li će to i postati zavisi isključivo od njih samih. Muškarci imaju problem sa prevelikom opuštenošću i agresijom u vožnji, dok su žene možda i previše obazrive, do nivoa kada to muškarcima smeta na putu.

Kakvo je vaše mišljenje?

ANKETA: Ko su bolji vozači – muškarci ili žene?

Marija RADINOVIĆ

KOMENTARI (7)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
formula
16.08.2018 16:58

Žene su naravno bolji vozači, svaki trkač koji vozi od 200 pa na više je muškarac

5 1
vesko
16.08.2018 16:59

Žene su od straha obazrivije ali nekad i ta pretjerana obazrivost može da dovede do nekog incidenta u saobraćaju

8 2
endži
16.08.2018 17:01

ŽENE naravno! a ovi što trkaju neka nadju drugo mjesto da se izivljavaju nad volanom!

5 1
bibi
16.08.2018 17:01

Kako se danas bjesni na putevima i oni koji poštuju pravila u saobraćaju su ugruženi..

6 1
kaća
16.08.2018 17:03

Samo vidite statistiku kada su teški saobraćajni prekršaji u pitanju, muškarci prednjače, pa bolje biti obazriv i poštovati pravila nego ugrožavati sve ostale!

4 1
aleksandar
16.08.2018 22:15

ne lazi

0 3
zena
17.08.2018 15:55

jedan broj zena vozaca kad sjedne za volan vidi sam put kojim se upute. ni lijevo, ni desno... semafor ne vide, pjesake ne vide...

1 0

“Krenuo sam ispočetka, za mene sve nepoznato..." ISKUSTVO ljekara iz CRNE GORE koji je radio na KRUZERU

Nedjelja, 17.02.2019 | 08:49

Koliko crnogorskih ljekara radi na kruzerima nema zvanične evidencije, nezvanično njih oko 30 otisnulo se na more u potrazi za boljom zaradom, od čega je čak dvadesetak iz Kliničkog centra.

Koristili NESREĆU na Skadarskom jezeru: Dvije osobe zatečene u KRIVOLOVU, dok se tragalo za NESTALIMA

Nedjelja, 17.02.2019 | 09:09

Angažman spasilačkih službi, policije i nadzornika službe zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero u okviru potrage za nestalim osobama iz čamca koji se kod Vranjine prevrnuo 2. februara, pokušavaju da iskoriste na sebi svojstven način ribokradice pod okriljem noći i uz pomoć električne struje, piše Pobjeda.

VIDEO: Na kraju SPORTSKI ZAGRLJAJ: Jokić bolji u TAKMIČENJU VJEŠTINA od Vučevića

Nedjelja, 17.02.2019 | 08:32

Crnogorski as Nikola Vučević poražen je u prvoj rundi skils čelendža, jednom od takmičenja subotnjeg programa ''All star'' vikenda u Šarlotu, od imenjaka iz Srbije, Nikole Jokića.

VIDEO: Pobijedio je u "Pinkovim zvezdicama", a sada ide na EVROVIZIJU: On će predstavljati HRVATSKU u Izraelu

Nedjelja, 17.02.2019 | 09:28

Momak iz Splita trijumfovao sa numerom "The Dream" na hrvatskom nacionalnom takmičenju koje je bilo održano u Opatiji. 

VIDEO: Ponovo RASPRAVA u studiju: "Sram vas bilo kako ste glasali", Karleuša: "Ona je oličenje neukusa"

Nedjelja, 17.02.2019 | 10:42

U prvom krugu dobila je dva glasa, a Ana Bekuta je odlučila da joj bude mentor. U drugom krugu Mira Medan predstavila se pJesmama "Boliš i ne prolaziš" Lepe Brene i "Dođi što prIJe" Vesne Zmijanac. Žiri joj je dodIJelio samo dva glasa od Snežane i Viki, što je probudilo veliko nezadovoljstvo kod Ane Bekute.

Nesvakidašnja PLASTIČNA operacija: Htjela je da bude VIŠA pa se odlučila da ugradi IMPLATANTE...

Nedjelja, 17.02.2019 | 21:47

Nekadašnja rijaliti zvijezda šokirala pratioce.

VIDEO: 1978. godine Šaban je napisao OVU PJESMU, za koju su mu rekli da je PROMAŠAJ: Oborila je sve REKORDE!

Nedjelja, 17.02.2019 | 21:46

Svi znaju njegove pjesme. Ako ih i niste slušali, sjećate se pjesama sa radija u kući vaše bake ili mame. Čak i ako ga niste slušali, kada čujete prve taktove "Dođi da ostarimo zajedno", znaćete da je to pjevao Šaban Šaulić.

Popravite sopstvenu SLIKU o sebi: Pet načina da steknete SAMOUZDANJE!

Nedjelja, 17.02.2019 | 21:25

Ako ne cijenite sebe dovoljno, postoje načini kako to promijeniti… Samopouzdanje kao takvo može biti definisano na mnogo načina, a u jedno smo sigurni – ono daje pravu sliku o tome koliko sami sebe cijenimo i koliko smo zaista važni.

SNAGA RIJEČI: Svi SREĆNI PAROVI izgovaraju ovih SEDAM REČENICA

Nedjelja, 17.02.2019 | 21:03

U vezama je podjednako važno pokazivati ljubav i podršku djelima, ali ne bi trebalo zanemariti niti snagu riječi. Srećni parovi razumiju koliko veliku ulogu ima i verbalna komunikacija te izražavanje podrške svom partneru.

VIDEO: Planinar PREŽIVIO napad PUME u BORBI za ŽIVOT: "Znao sam da su KANDŽE NAJOPASNIJE..."!

Nedjelja, 17.02.2019 | 20:12

Dok je mirno prelazio svoju uobičajenu rutu u parku na planini Horstut, Amerikanac Trevis Kofman nije mogao ni da nasluti da će se samo nekoliko minuta kasnije rvati sa pravom zvijeri.

Zvezda ispustila PRODUŽETAK: Partizan u DRAMATIČNOM MEČU osvojio KUP

Nedjelja, 17.02.2019 | 19:39

Partizan je u nevjerovatno uzbudljivom finalu Kupa u Nišu slavio protiv favorizovane Crvene zvezde.

"Zastrašujuće je tako MLAD biti u BRAKU": Supruga slavnog PJEVAČA otkrila kako se snalazi u BRAČNIM VODAMA!

Nedjelja, 17.02.2019 | 19:18

Manekenka Hejli Boldvin, koja se u septembru prošle godine, na privatnoj ceremoniji u Njujorku, udala za Džastina Bibera, sada je priznala da joj brak i zajednički život još djeluju zastrašujuće.

FOTO: Ne, nije FILM u pitanju: Istinita LJUBAVNA priča između INDIJCA i ŠVEĐANKE raznježila je SVIJET!

Nedjelja, 17.02.2019 | 18:57

Životna priča kao sa filma - njihov susret je bio sudbonosan, a uprkos svim preprekama oni i dan danas uživaju u srećnom braku. Ljubavna priča koja će vas potpuno raznježiti...

Šaulić je sa suprugom bio u braku 43 GODINE: 20 dana bili su RAZVEDENI, a evo i zbog čega

Nedjelja, 17.02.2019 | 18:53

Šaban Šaulić jutros je poginuo u Njemačkoj, a brojni fanovi iz čitavog regiona opraštaju se od njega na društvenim mrežama.

Zaštitite TEKSTURU odjeće tokom PRANJA: Omiljene farmerke, džemper, svilu ODRŽAVAJTE na ovaj NAČIN!

Nedjelja, 17.02.2019 | 18:24

Koliko ste se puta zapitali kako da održavate kožne stvari, kako se najbolje peru brushalteri, a kako džemperi od kašmira. Ne morate odmah da trčite do hemijskog čišćenja. Operite ih sami.