Četvrtak, 16.08.2018 | 16:28
IZVOR: Kolektiv.me

Instruktor vožnje za KOLEKTIV ističe: Žene VIŠE POŠTUJU SAOBRAĆAJNE PROPISE od muškaraca

U stalnoj “borbi polova”, koja posebno dolazi do izražaja posljednjih decenija, često se mogu čuti konstatacije tipa da su neke stvari “samo za muškarce” i da se u njima žene ne snalaze baš dobro.

Foto: Kolektiv.me

Jedna od takvih je, svakako, ona da su muškarci bolji vozači od žena, što pripadnici jačeg pola tvrde bez imalo sumnje.

Međutim, novija istraživanja su ustanovila i potvrdila da su, ipak, žene bolji vozači od muškaraca.

Žene se vrlo rijetko hvale svojim vozačkim sposobnostima, dok su muškarci itekako skloni tome, pa se vremenom uvriježilo mišljenje da su muškarci bolji vozači, odnosno žene su nepravedno „obilježene“ kao loše za volanom.

U razgovoru sa instruktorom vožnje Nikolom Dragašem pokušali smo da saznamo da li je to zaista tako i kakvo je stanje u Crnoj Gori u tom pogledu.

Istraživanja pokazuju da su žene mnogo savjesniji vozači od muškaraca. Nesporno je da više poštuju saobraćajne propise i u saobraćaju učestvuju sa većom opreznošću od muškaraca. Žene kao vozači pokazuju veću odgovornost i disciplinovanije su od muškaraca, što je vjerovatno uzrokovano psihološkom i emocionalnom ličnošću čovjeka”, ističe Dragaš za portal Kolektiv.me.

Foto: Privatna arhiva

Često su žene te koje prave pometnju u saobraćaju, pa ih gotovo svakodnevno možemo vidjeti u vrlo nelogičnim, čak smiješnim situacijama. S druge strane, muškarci voze agresivnije, brže, jure kroz semafore, ne vezuju sigurnosni pojas, ulaze u „makaze“, itd.

Naš sagovornik to ovako objašnjava:

To se može objasniti činjenicom da većina žena obavlja više radnji istovremeno, pa se nerijetko desi da se u toku vožnje šminka, lista spisak obaveza, čita rokovnik, slika selfi i slično, čime se smanjuje pažnja upućena na saobraćaj. Prilikom svih tih radnji velika je mogućnost da dođe do pometnje u saobraćaju. Za razliku od njih, muškarci, naročito oni mlađe dobi, pripadaju onoj grupi učesnika u saobraćaju koji uživaju u brzoj vožnji ili pak žele da se dokazuju i takmiče u bahatoj vožnji, pa u tim prlikama dođe do saobraćajne nezgode.

Mnogi učesnici u saobraćaju ističu da su žene smirenije u vožnji od muškaraca. Interesovalo nas je kakvo je Dragaševo iskustvo kao instruktora vožnje, koji već više od deceniju obučava ljude svih generacija.

Moje mišljenje kao instruktora vožnje koji već jedanaest godina radi taj posao je da žene jesu smirenije u vožnji od muškaraca, ali, kao i u svemu, stvar ne možemo generalizovati”, smatra on.

Foto: TNW

Statistika o saobraćajnim nesrećama pokazuje da žene učestvuju u mnogo manjem broju saobraćajki od muškaraca (35% žena u odnosu na 65% muškaraca). Dovoljno je da se osvrnete na brojne udese koji se događaju na teritoriji Crne Gore.

Naš sagovornik to potvrđuje.

U saobraćaju, svakako, ima manje žena kao učesnika saobraćajnih nezgoda. To je možda povezano sa činjenicom da žene u velikom broju slučajeva prvi put sjednu u vozilo kada počinju obuku u auto školi i tom prilikom prihvataju sve ono što instruktor vožnje kaže i to kasnije primjenjuju. Za razliku od njih, muškarce je u većini slučajeva već neko ‘obučavao’  prije obuke u auto školama  i nakon obuke im više odgovara da voze brže od propisanog, da pretiču i slično. Kao što sam i naveo, žene su opreznije za upravljačem i više poštuju propise, dok sa druge strane muškarci kršenjem saobraćajnih propisa na pogrešan način dokazuju hrabrost. Svima bih poručio da je DIVLJANJE TRENUTNO, A TUGA JE VJEČNA.

A nestrpljenje pojedinih vozača za volanom je više nego očito. Ako vozač ispred njega ne krene “iste sekunde” kada se na semaforu upali zeleno svijetlo ili ne razvije odmah odgovarajuću brzinu, sirene za upozorenje su neizbježne.

Na naše pitanje kakva je generalno saobraćajna kultura u Crnoj Gori, odnosno koliko naši sugrađani poštuju saobraćajne propise, te da li ih se više pridržavaju muškarci ili žene, Dragaš ovako odgovara:

Saobraćajna kultura u Crnoj Gori nije na zavidnom nivou. Svjedoci smo da su česte saobraćajne nezgode sa težim posljedicama. Na našim putevima prisutna je bahata vožnja, a učesnici saobraćajnih nezgoda su većinom mlađe osobe. Sve to se dešava zbog nepoštovanja saobraćajnih propisa i loše saobraćajne kulture. Žene, svakako, više poštuju saobraćajne propise. Zanimljivo je da ih i muškarci dobro savladaju, ali ne primjenjuju to što su savladali.” 

Foto: Portal Analitika

U Crnoj Gori, a posebno u Podgorici, sve je više kružnih tokova, a za vožnju u okviru njih potrebno je posebno znati i poštovati saobraćajne propise. Samo jedna greška je dovoljna da nastane haos.

Interesovalo nas je kako se naši vozači snalaze u njima.

Kao i na ostalim djelovima saobraćajnica, tako i za kružne tokove postoje učesnici koji poštuju i poznaju pravila, dok su tu i oni koji ne poštuju ili čak i ne poznaju pravila kružnih tokova. Takođe, tu su i oni koji se ‘na mišiće’ uključuju u kružni tok, pa dolazi do saobraćajnih nezgoda. Mišljenja sam da, kada se poznaju saobraćajna pravila sve je lako savladati, pa tako i kružni tok. Primijetio sam da se mlađe osobe znatno lakše snalaze, moguće zato što prilikom obuke za vožnju prolaze i upoznaju se sa pravilima vezanim za kružne tokove”, ističe naš sagovornik.

Na našim cestama sve su pristutniji slučajevi izuzetno bahate vožnje, pravog divljanja koje odnosi sve veći broj života, posebno mladih. Zabilježeni su čak i slučajevi vožnje u tunelima brzinom od skoro 200 km­/h.

Dragaš je mišljenja da takvi učesnici u saobraćaju ne vode računa ni o svom, ni o tuđim životima.

Smatram da učesnici u saobraćaju koji divljaju po crnogorskim putevima ne cijene ni sebe ni ostale učesnike, jer dovode u pitanje živote ljudi. Kada se izvrši analiza slučajeva brze vožnje, zaključuje se da su to uglavnom mlađi muškarci, koji obično nisu pod uticajem ni alkohola ni narkotika. Tada dolazimo do zaključka koji sam i ranije naveo, a to je da su to osobe koje na pogrešan način žele da dokažu svoju hrabrost i svoje sposobnosti, a to potvrđuje i činjenica da se takve vožnje snimaju i objavljuju na društvenim mrežama. Smatram da nadležni organi moraju posvetiti veću pažnju i naći način da se utiče na poboljšanje saobraćajne kulture u Crnoj Gori.

Kao instruktor sa višedecenijskim iskustvom, Dragaš se susretao sa različitim situacijama, a neke od njih su mu se posebno urezale u pamćenje, pa ih i dan-danas rado prepričava.

Foto: Kolektiv.me

Tako je jednu anegdotu podijelio i sa čitaocima portala Kolektiv.

Kako je na poligonu po zakonu obavezno prebaciti iz prve u drugu brzinu tokom radnje kretanja naprijed-nazad često pitanje kandidata bude: ‘Instruktore, a kako ćemo sad u rikverc drugom?’

Dakle, može se zaključiti da i muškarci i žene mogu biti dobri vozači, ali da li će to i postati zavisi isključivo od njih samih. Muškarci imaju problem sa prevelikom opuštenošću i agresijom u vožnji, dok su žene možda i previše obazrive, do nivoa kada to muškarcima smeta na putu.

Kakvo je vaše mišljenje?

ANKETA: Ko su bolji vozači – muškarci ili žene?

Marija RADINOVIĆ

KOMENTARI (7)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
formula
16.08.2018 16:58

Žene su naravno bolji vozači, svaki trkač koji vozi od 200 pa na više je muškarac

5 1
vesko
16.08.2018 16:59

Žene su od straha obazrivije ali nekad i ta pretjerana obazrivost može da dovede do nekog incidenta u saobraćaju

8 2
endži
16.08.2018 17:01

ŽENE naravno! a ovi što trkaju neka nadju drugo mjesto da se izivljavaju nad volanom!

5 1
bibi
16.08.2018 17:01

Kako se danas bjesni na putevima i oni koji poštuju pravila u saobraćaju su ugruženi..

6 1
kaća
16.08.2018 17:03

Samo vidite statistiku kada su teški saobraćajni prekršaji u pitanju, muškarci prednjače, pa bolje biti obazriv i poštovati pravila nego ugrožavati sve ostale!

4 1
aleksandar
16.08.2018 22:15

ne lazi

0 3
zena
17.08.2018 15:55

jedan broj zena vozaca kad sjedne za volan vidi sam put kojim se upute. ni lijevo, ni desno... semafor ne vide, pjesake ne vide...

1 0

OSTALE VIJESTI

ZBOG POŽARA NA TRAFOSTANICI: Dio Podgorice opet bez struje

Petak, 16.11.2018 | 19:04

Dio potrošača u Podgorici danas je ponovo ostao bez struje nakon što je izbio požar na trafostanici između naselja Blok V i Dalmatinske ulice.

VIŠE PUTA UDARIO KOMŠIJU NOŽEM: Plavljanin osuđen na dvije i po godine zatvora

Petak, 16.11.2018 | 18:15

Mulješković se tereti da je 27. maja u Plavu pokušao da liši života DŽenana Lukovića. Navodi se u optužnici da ga je više puta udario nožem u predjelu leđa i stomaka i tom prilikom mu nanio teške tjelesne povrede.

ISKLJUČENJA: Ove crnogorske opštine će 17, 18 i 19. novembra biti BEZ STRUJE

Petak, 16.11.2018 | 17:25

Zbog planiranih radova na mreži, u subotu 17. novembra, nedelju i ponedeljak (18. i 19. novembar), bez napajanja električnom energijom će ostati:

NASTAVLJENO SUĐENJE VIDMARU: Otkriveno da li je eksplozivna naprava mogla biti aktivirana MOBILNIM

Petak, 16.11.2018 | 16:50

Pred podgoričkim Osnovnim sudom na suđenju Milošu Vidmaru, koji se tereti da je neovlašćeno napravio i držao improvizovanu eksplozivnu napravu, saslušan je vještak za požare, eksplozije i havarije Nenad Milikić, koji je bio decidan da navedena naprava nije mogla biti aktvirana mobilnim telefonom.

AMFILOHIJE OSUDIO PARADU PONOSA: Čega se pametan stidi, time se lud ponosi

Petak, 16.11.2018 | 15:30

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije je danas, kao i prethodnih godina, osudio održavanje Parade ponosa u Podgorici, i kazao da je došlo vrijeme da današnji Crnogorci stavljaju svoje brkove, svoj muški ponos, tamo gdje im mjesto nije. U Podgorici će se sjutra održati šesta Parada ponosa pod sloganom Ne ljubimo lance!

Priča sedmogodišnjeg dječaka RASTUŽILA REGION: U školi me zovu STRAŠILO, TUŽAN SAM

Petak, 16.11.2018 | 11:40

Ovaj dječak iz Bihaća zbog problema sa živcima na očnim kapcima ne vidi dobro.

Stižu pooštrene kazne za BAHATE VOZAČE: Za ove prekršaje slijedi ZATVOR, ZABRANA VOŽNJE ili čak kazna od 1.000 EURA!

Petak, 16.11.2018 | 10:48

„Podgoričanin vozio 200 km na sat“, „Baranin vozio 198 kilometara na sat“, „Vozio 185 na sat, oduzeta mu vozačka pa vozio 180 na sat“, „Novljanin vozio 210 km na sat“, „Mladić od 21 godinu kroz Gospoštinu vozio 199 kilometara na sat“, „Na putu Podgorica – Danilovgrada vozio 213 kilometara na sat“...

Tromjesečna OBUKA: Ko odsluži DOBROVOLJNI VOJNI ROK, postaje dio rezervnog sastava Vojske Crne Gore

Petak, 16.11.2018 | 09:09

Tromjesečna obuka biće gotovo identična onoj koju sada pohađaju budući profesionalni vojnici. Nakon toga, oni koji odsluže dobrovoljni vojni rok postaju dio rezervnog sastava Vojske Crne Gore i biće na raspolaganju državi u svim vanrednim uslovima.

Albanski državljanin TUŽI Crnu Goru zbog ODUZETOG BRODA: Traži 300.000 EURA odštete

Petak, 16.11.2018 | 07:14

Albanski državljanin Osman Mema, vlasnik broda “Adal” koji je prije 13 godina oduzet zbog šverca cigareta, od države traži 300.000 eura za naknadu štete i izmaklu dobit.

Prošetale do paviljona F: Dvije osobe PROBILE zaštitnu ogradu ZIKS-a i osuđeicima PREBACILE PAKET?

Petak, 16.11.2018 | 07:53

Najmanje dvije osobe u nedjelju veče probile su dvije zaštitne ograde zatvora u Spužu i prošetale do paviljona F i odatle preko treće žice prebacile paket koji je završio u rukama osuđenika, saznaju "Vijesti".

FOTO: NIJE LAKO: Evo kako izgleda Marina Tucaković nakon BORBE sa opakom bolešću

Petak, 16.11.2018 | 21:43

Nije bilo lako izboriti se sa svim...

VJEROVALI ILI NE: Ovo je najluđi način da SMRŠATE, a morate da SJEDITE

Petak, 16.11.2018 | 21:25

Ovo je do sada najnevjerovatniji način da smršate. Naime prema istraživanju koje je sprovedeno gledanje horor filmova podstiče gubitak kilograma. 

DOBITNIK DVA OSKARA: Preminuo scenarista Vilijam Goldman

Petak, 16.11.2018 | 21:16

Američki pisac i scenarista, dobitnik dva prestižna Oskara, Vilijam Goldman preminuo je u Njujorku, saopštila je njegova ćerka, prenijela je agencija AP.

EROTSKI HOROSKOP: Ovaj znak ZODIJAKA je ubjedljivo NAJGORI u krevetu

Petak, 16.11.2018 | 20:51

Blizanci, vodolije i škorpije smatraju se onim horoskopskim znakovima koje nećete tako lako zaboraviti.

KRALJICA ELIZABETA IMA POSEBAN NAČIN NA KOJI JEDE BANANU: Ona ne želi da izgleda kao MAJMUN

Petak, 16.11.2018 | 20:21

Za kraljicu Elizabetu drugu mnogi iz njene službe tvrde da je jako stroga, te da insistira da se poštuje svaki protokol. Sada je njen kuvar otkrio da kraljca ima poseban način čak i za jedenje banane, i to da ne bi "izgledala kao majmun".

FOTO: NEMA VIŠE DUGE PLAVE KOSE: Rada Manojlović drastično promijenila imidž

Petak, 16.11.2018 | 19:58

Iako je posljednjih godina rijetko mijenjala frizuru i dužinu kose, Rada Manojlović napravila je promjenu kada je u pitanju njen imidž, vidljivu već na prvi pogled.

NAUČNICI IMAJU OBJAŠNJENJE: Evo zašto žene vole NAMRŠTENOST

Petak, 16.11.2018 | 19:45

Naučnici su za to dali i objašnjenje. Naime, žene biraju partnere koji ponosno drže glavu, ali i one na kojima se vidi sramežljivost.

U NEDJELJU DERBI ABA LIGE: Puštene karte u prodaju za meč Budućnost - Partizan

Petak, 16.11.2018 | 19:24

U nedjelju, 18. oktobra, sa početkom u 19 časova, Budućnost Voli dočekuje Partizan u SC Morača, u okviru osmog kola ABA Lige.

ZBOG POŽARA NA TRAFOSTANICI: Dio Podgorice opet bez struje

Petak, 16.11.2018 | 19:04

Dio potrošača u Podgorici danas je ponovo ostao bez struje nakon što je izbio požar na trafostanici između naselja Blok V i Dalmatinske ulice.

Kompanija H&M ponovo zaobišla CG: Evo u kojem gradu u regionu otvaraju ROBNU KUĆU

Petak, 16.11.2018 | 18:39

Svjetski poznata kompanija sa sjedištem u Švedskoj, H&M zvanično je potvrdila da će 2019. godine u BiH otvoriti svoju prvu prodavnicu.