Četvrtak, 16.08.2018 | 16:28
IZVOR: Kolektiv.me

Instruktor vožnje za KOLEKTIV ističe: Žene VIŠE POŠTUJU SAOBRAĆAJNE PROPISE od muškaraca

U stalnoj “borbi polova”, koja posebno dolazi do izražaja posljednjih decenija, često se mogu čuti konstatacije tipa da su neke stvari “samo za muškarce” i da se u njima žene ne snalaze baš dobro.

Foto: Kolektiv.me

Jedna od takvih je, svakako, ona da su muškarci bolji vozači od žena, što pripadnici jačeg pola tvrde bez imalo sumnje.

Međutim, novija istraživanja su ustanovila i potvrdila da su, ipak, žene bolji vozači od muškaraca.

Žene se vrlo rijetko hvale svojim vozačkim sposobnostima, dok su muškarci itekako skloni tome, pa se vremenom uvriježilo mišljenje da su muškarci bolji vozači, odnosno žene su nepravedno „obilježene“ kao loše za volanom.

U razgovoru sa instruktorom vožnje Nikolom Dragašem pokušali smo da saznamo da li je to zaista tako i kakvo je stanje u Crnoj Gori u tom pogledu.

Istraživanja pokazuju da su žene mnogo savjesniji vozači od muškaraca. Nesporno je da više poštuju saobraćajne propise i u saobraćaju učestvuju sa većom opreznošću od muškaraca. Žene kao vozači pokazuju veću odgovornost i disciplinovanije su od muškaraca, što je vjerovatno uzrokovano psihološkom i emocionalnom ličnošću čovjeka”, ističe Dragaš za portal Kolektiv.me.

Foto: Privatna arhiva

Često su žene te koje prave pometnju u saobraćaju, pa ih gotovo svakodnevno možemo vidjeti u vrlo nelogičnim, čak smiješnim situacijama. S druge strane, muškarci voze agresivnije, brže, jure kroz semafore, ne vezuju sigurnosni pojas, ulaze u „makaze“, itd.

Naš sagovornik to ovako objašnjava:

To se može objasniti činjenicom da većina žena obavlja više radnji istovremeno, pa se nerijetko desi da se u toku vožnje šminka, lista spisak obaveza, čita rokovnik, slika selfi i slično, čime se smanjuje pažnja upućena na saobraćaj. Prilikom svih tih radnji velika je mogućnost da dođe do pometnje u saobraćaju. Za razliku od njih, muškarci, naročito oni mlađe dobi, pripadaju onoj grupi učesnika u saobraćaju koji uživaju u brzoj vožnji ili pak žele da se dokazuju i takmiče u bahatoj vožnji, pa u tim prlikama dođe do saobraćajne nezgode.

Mnogi učesnici u saobraćaju ističu da su žene smirenije u vožnji od muškaraca. Interesovalo nas je kakvo je Dragaševo iskustvo kao instruktora vožnje, koji već više od deceniju obučava ljude svih generacija.

Moje mišljenje kao instruktora vožnje koji već jedanaest godina radi taj posao je da žene jesu smirenije u vožnji od muškaraca, ali, kao i u svemu, stvar ne možemo generalizovati”, smatra on.

Foto: TNW

Statistika o saobraćajnim nesrećama pokazuje da žene učestvuju u mnogo manjem broju saobraćajki od muškaraca (35% žena u odnosu na 65% muškaraca). Dovoljno je da se osvrnete na brojne udese koji se događaju na teritoriji Crne Gore.

Naš sagovornik to potvrđuje.

U saobraćaju, svakako, ima manje žena kao učesnika saobraćajnih nezgoda. To je možda povezano sa činjenicom da žene u velikom broju slučajeva prvi put sjednu u vozilo kada počinju obuku u auto školi i tom prilikom prihvataju sve ono što instruktor vožnje kaže i to kasnije primjenjuju. Za razliku od njih, muškarce je u većini slučajeva već neko ‘obučavao’  prije obuke u auto školama  i nakon obuke im više odgovara da voze brže od propisanog, da pretiču i slično. Kao što sam i naveo, žene su opreznije za upravljačem i više poštuju propise, dok sa druge strane muškarci kršenjem saobraćajnih propisa na pogrešan način dokazuju hrabrost. Svima bih poručio da je DIVLJANJE TRENUTNO, A TUGA JE VJEČNA.

A nestrpljenje pojedinih vozača za volanom je više nego očito. Ako vozač ispred njega ne krene “iste sekunde” kada se na semaforu upali zeleno svijetlo ili ne razvije odmah odgovarajuću brzinu, sirene za upozorenje su neizbježne.

Na naše pitanje kakva je generalno saobraćajna kultura u Crnoj Gori, odnosno koliko naši sugrađani poštuju saobraćajne propise, te da li ih se više pridržavaju muškarci ili žene, Dragaš ovako odgovara:

Saobraćajna kultura u Crnoj Gori nije na zavidnom nivou. Svjedoci smo da su česte saobraćajne nezgode sa težim posljedicama. Na našim putevima prisutna je bahata vožnja, a učesnici saobraćajnih nezgoda su većinom mlađe osobe. Sve to se dešava zbog nepoštovanja saobraćajnih propisa i loše saobraćajne kulture. Žene, svakako, više poštuju saobraćajne propise. Zanimljivo je da ih i muškarci dobro savladaju, ali ne primjenjuju to što su savladali.” 

Foto: Portal Analitika

U Crnoj Gori, a posebno u Podgorici, sve je više kružnih tokova, a za vožnju u okviru njih potrebno je posebno znati i poštovati saobraćajne propise. Samo jedna greška je dovoljna da nastane haos.

Interesovalo nas je kako se naši vozači snalaze u njima.

Kao i na ostalim djelovima saobraćajnica, tako i za kružne tokove postoje učesnici koji poštuju i poznaju pravila, dok su tu i oni koji ne poštuju ili čak i ne poznaju pravila kružnih tokova. Takođe, tu su i oni koji se ‘na mišiće’ uključuju u kružni tok, pa dolazi do saobraćajnih nezgoda. Mišljenja sam da, kada se poznaju saobraćajna pravila sve je lako savladati, pa tako i kružni tok. Primijetio sam da se mlađe osobe znatno lakše snalaze, moguće zato što prilikom obuke za vožnju prolaze i upoznaju se sa pravilima vezanim za kružne tokove”, ističe naš sagovornik.

Na našim cestama sve su pristutniji slučajevi izuzetno bahate vožnje, pravog divljanja koje odnosi sve veći broj života, posebno mladih. Zabilježeni su čak i slučajevi vožnje u tunelima brzinom od skoro 200 km­/h.

Dragaš je mišljenja da takvi učesnici u saobraćaju ne vode računa ni o svom, ni o tuđim životima.

Smatram da učesnici u saobraćaju koji divljaju po crnogorskim putevima ne cijene ni sebe ni ostale učesnike, jer dovode u pitanje živote ljudi. Kada se izvrši analiza slučajeva brze vožnje, zaključuje se da su to uglavnom mlađi muškarci, koji obično nisu pod uticajem ni alkohola ni narkotika. Tada dolazimo do zaključka koji sam i ranije naveo, a to je da su to osobe koje na pogrešan način žele da dokažu svoju hrabrost i svoje sposobnosti, a to potvrđuje i činjenica da se takve vožnje snimaju i objavljuju na društvenim mrežama. Smatram da nadležni organi moraju posvetiti veću pažnju i naći način da se utiče na poboljšanje saobraćajne kulture u Crnoj Gori.

Kao instruktor sa višedecenijskim iskustvom, Dragaš se susretao sa različitim situacijama, a neke od njih su mu se posebno urezale u pamćenje, pa ih i dan-danas rado prepričava.

Foto: Kolektiv.me

Tako je jednu anegdotu podijelio i sa čitaocima portala Kolektiv.

Kako je na poligonu po zakonu obavezno prebaciti iz prve u drugu brzinu tokom radnje kretanja naprijed-nazad često pitanje kandidata bude: ‘Instruktore, a kako ćemo sad u rikverc drugom?’

Dakle, može se zaključiti da i muškarci i žene mogu biti dobri vozači, ali da li će to i postati zavisi isključivo od njih samih. Muškarci imaju problem sa prevelikom opuštenošću i agresijom u vožnji, dok su žene možda i previše obazrive, do nivoa kada to muškarcima smeta na putu.

Kakvo je vaše mišljenje?

ANKETA: Ko su bolji vozači – muškarci ili žene?

Marija RADINOVIĆ

KOMENTARI (7)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
formula
16.08.2018 16:58

Žene su naravno bolji vozači, svaki trkač koji vozi od 200 pa na više je muškarac

5 1
vesko
16.08.2018 16:59

Žene su od straha obazrivije ali nekad i ta pretjerana obazrivost može da dovede do nekog incidenta u saobraćaju

8 2
endži
16.08.2018 17:01

ŽENE naravno! a ovi što trkaju neka nadju drugo mjesto da se izivljavaju nad volanom!

5 1
bibi
16.08.2018 17:01

Kako se danas bjesni na putevima i oni koji poštuju pravila u saobraćaju su ugruženi..

6 1
kaća
16.08.2018 17:03

Samo vidite statistiku kada su teški saobraćajni prekršaji u pitanju, muškarci prednjače, pa bolje biti obazriv i poštovati pravila nego ugrožavati sve ostale!

4 1
aleksandar
16.08.2018 22:15

ne lazi

0 3
zena
17.08.2018 15:55

jedan broj zena vozaca kad sjedne za volan vidi sam put kojim se upute. ni lijevo, ni desno... semafor ne vide, pjesake ne vide...

1 0

OSTALE VIJESTI

RADI SE NA OTKLANJANJU KVARA: Aparat za zračenje i dalje u kvaru

Utorak, 25.09.2018 | 10:32

Aparat za spoljašnje zračenje na Klinici za onkologiju u Kliničkom centru Crne Gore i dalje ne radi, ali kvar će ubrzo otkloniti. Iz te zdravstvene ustanove  su saopštili da su nabavili još jedan aparat, čija instalacija je u toku.

ČUVAO U TOALETU: Pacijentu u "Brezoviku" ukradeno osam hiljada eura

Utorak, 25.09.2018 | 10:09

Budvanin B.D. prijavio je da mu je ukradena veća suma novca u Specijalnoj bolnici "Brezovik" u Nikšiću.

ČUVAJTE SE: Sa lažnih profila sve više nude vaučere Volija od 150 eura

Utorak, 25.09.2018 | 08:40

Sve je teže ući u trag lažnim profilima koji na internetu nude primamljive nagrade, a zauzvrat traže lične podatke građanima. Redakciji Dnevnih novina obratila se sugrađanka koja je preko Fejsbuk profila obaviještena da je od kompanije Voli osvojila vaučer u vrijednosti od 150 eura. Traženi su joj lični podaci kako bi mogla da preuzme nagradu.

VELIKA JE POTRAŽNJA: Kubik drva u Podgorici i do pedeset eura

Utorak, 25.09.2018 | 08:19

Albanija je uvela zabranu sječe na deset godina, zbog čega je preprošle godine “cvjetala” trgovina prema toj zemlji iz naše države, a za kubik su u toj državi plaćali čaki i 120 eura. Dosta trupaca transportovano je i za Kosovo, gdje su, takođe, za kubik izdvajali dosta novca.

ZBOG NEPRAVILNOSTI U RADU: Bolnice i apoteke kažnjene sa 57.000 eura

Utorak, 25.09.2018 | 07:59

Inspekcija je u zdravstvenim ustanovama u prvih osam mjeseci ove godine utvrdila 259 slučajeva kršenja zakona i podnijela 147 prekršajnih naloga zbog nepravilnosti u radu ljekara, farmaceuta i medicinskog osoblja, kaznivši ih sa 57.000 eura.

Planirate da UVEZETE vozilo u CG? Ova nova pravila MORATE ZNATI!

Ponedjeljak, 24.09.2018 | 11:40

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je izradilo izmjene i dopune Pravilnika o tehničkim zahtjevima za vozila koja se uvoze ili prvi put stavljaju na tržište u Crnoj Gori, u dijelu bezbjednosno - tehničkih zahtjeva i uslova za vozila tj., definisanja minimalne granične vrijednosti u pogledu izduvne emisije i nivoa buke za nova i upotrebljivana motorna vozila.

Crnogorski LAS VEGAS: Mladenci iz cijelog svijeta dolaze baš u ovaj GRAD da se VJENČAJU

Ponedjeljak, 24.09.2018 | 12:13

Od početka godine zaključno sa 20. septembrom u Budvi je sklopljena 175 brakova, više od trećine ove brojke bili su inostrani parovi, a Budva godinama unazad nosi epitet crnogorskog Las Vegasa, prenosi RTV Budva.

TRAGEDIJA: Beranac PREMINUO nakon što mu je mješalica za tijesto ZAHVATILA RUKU

Ponedjeljak, 24.09.2018 | 13:28

Vlasnik pekare u pripremi Beranac, Ljubiša Premović (38) preminuo je nakon teške povrede koju je zadobio na poslu.

VIDEO: Tuča NAVIJAČA na "vječitom derbiju" zbog DRESA: Crnogorski reprezentativac smirivao situaciju

Ponedjeljak, 24.09.2018 | 11:32

Beogradski 158. "vječiti derbi" između Partizana i Crvene Zviezde (1:1), donio je polemike i kontroverze i na terenu, ali i na tribinama kada je došlo do tuče ispred sjeverne tribinie odmah po završetku meča.

BOMBA u centru Bara bila namijenjena Đuroviću: Evo koliko osoba je UHAPŠENO, a za koliko se TRAGA

Ponedjeljak, 24.09.2018 | 11:50

Eksplozivna naprava koja je krajem avgusta deaktivirana na glavnoj saobraćajnici u Baru, bila je namijenjena Jovanu Đuroviću, saopštio je na današnjoj konferenciji pomoćnik direktora Uprave policije MUP-a za Sektor kriminalističke policije Enis Baković.

Zvijezde Sea Dance festivala oduševila publika i “scenografija od milion dolara”!

Utorak, 25.09.2018 | 11:15

Peti, jubilarni Sea Dance festival ispunio je sva očekivanja, a po reakcijama posjetilaca i izvođača ovo je bilo najbolje festivalsko izdanje do sada.

Otvoreno 43. izdanje festivala “Mojkovačka filmska jesen”

Utorak, 25.09.2018 | 11:10

U Mojkovcu je svečano otvoreno 43. izdanje festivala Mojkovačka filmska jesen, u organizaciji JU Centar za kulturu "Nenad Rakočević" Mojkovac.

VIDEO: KRETALA SE UNAZAD U ŠTIKLAMA: Dženifer Lopez pala na bini na zadnjicu!

Utorak, 25.09.2018 | 11:08

Američka pjevačica i glumica Dženifer Lopez (49) je u subotu na koncertu u Zapos teatru u Las Vegasu pala na bini na zadnjicu dok je izvodila pretposljednju pjesmu "Dance again".

Kirsi iz Finske UŽIVA u CG: Odlučila da OSTANE i razvija seoski turizam u ŠAVNIKU

Utorak, 25.09.2018 | 11:02

Pošćenje kod Šavnika je malo selo nadomak kanjona Nevidio. Već pet godina dom je finskoj državljanki Kirsi Hjuverinen koja je u Crnu Goru došla još 2006. kao ekspert za turizam pri Nacionalnoj turističkoj organizaciji.

PORODIČNA TRAGEDIJA poznate teniserke: Bivši muž UBIO njihovo dvoje djece, pa PRESUDIO sebi?

Utorak, 25.09.2018 | 10:55

Prije četiri dana Stefani Ris, bivša američka profesionalna teniserka primila je poziv od kog strahuje svaki roditelj. Njeno dvoje djece, Harison (15) i Šelbi (13) nisu se pojavili u školi.

LJUBAVNI HOROSKOP OTKRIVA: Jedan znak čeka savršen susret sa strancem

Utorak, 25.09.2018 | 10:51

Dnevni horoskop - opozicija Sunca i Meseca - ukazuje na pojačane tenzije, povišenu temperautru ali i radikalne promjene, piše Lovesensa. Da li je vrijeme za sudbinski susret ili za brzo razočarenje?

RADI SE NA OTKLANJANJU KVARA: Aparat za zračenje i dalje u kvaru

Utorak, 25.09.2018 | 10:32

Aparat za spoljašnje zračenje na Klinici za onkologiju u Kliničkom centru Crne Gore i dalje ne radi, ali kvar će ubrzo otkloniti. Iz te zdravstvene ustanove  su saopštili da su nabavili još jedan aparat, čija instalacija je u toku.

Operisan Bogdan Bogdanović, propušta start sezone

Utorak, 25.09.2018 | 10:00

Košarkaš Sakramento Kingsa Bogdan Bogdanović operisan je jutros u Njujorku, a prve prognoze kažu da će oporavak trajati ne duže od šest nedjelja.

TUMBAKOVIĆ I JOVETIĆ NISU IMALI DILEMU: Najbolji je Modrić

Utorak, 25.09.2018 | 09:39

Selektor i kapiten fudbalske reprezentacije Crne Gore, Ljubiša Tumbaković i Stevan Jovetić, u glasanju za nagradu FIFA za najboljeg igrača maksimalnih pet bodova dali su Luki Modriću.

VIDEO: SRAMAN POTEZ MMA BORCA: Nokautirao rivala, pa onda skočio na njega dok je onesviješćen ležao na podu!

Utorak, 25.09.2018 | 09:28

Amaterski MMA borac Austin Batra zaradio je diskvalifikaciju zbog sramnog poteza u oktagonu.