Četvrtak, 13.09.2018 | 15:15
IZVOR: Kolektiv.me

Prosječna zarada NAJVIŠA, a minimalna NAJNIŽA u regionu: Kako PREŽIVJETI mjesec u Crnoj Gori?

Nedavno je MONSTAT objavio mjesečni statistički pregled, pa smo se pozabavili analizom visine prosječne neto zarade u Crnoj Gori u odnosu na prošlu godinu.

Foto - ilustracija: Shutterstock.com

Tako se može vidjeti da je u prvih sedam mjeseci ove godine prosječna neto zarada na jednakom nivou kao i u istom periodu prošle godine. 

Kada su u pitanju konkretni sektori djelatnosti mogu se uočiti razlike u primanjima.

Tako, poređenjem sa podacima iz prošle godine zaključuje se da je do rasta zarada došlo u sektorima: Vađenje ruda i kamena, Snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija; Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa uklanjanja otpada i sl; Građevinarstvo; Trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala; Saobraćaj i skladištenje; Usluge smještaja i ishrane; Informisanje i komunikacije; Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja; Stručne, naučne i tehničke djelatnosti; Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, te Umjetnost, zabava i rekreacija.

S druge strane, pad neto zarada zabilježen je u oblastima: Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo; Prerađivačka industrija; Poslovanje s nekretninama; Državna uprava i odbrana; Obavezno socijalno osiguranje; Obrazovanje; Zdravstvena i socijalna zaštita i Ostale uslužne djelatnosti.

Najveći pad zarada zabilježen je u prerađivačkoj industiji (5,1%), dok je najveći rast ostvaren u sektoru vađenja ruda i kamena (14,9%).

PROSJEČNA ZARADA NIŽA ČAK I U PODGORICI

Prosječna bruto zarada u julu 2018. godine u Crnoj Gori iznosila je 761 eura, dok je prosječna neto zarada (bez poreza i doprinosa) iznosila 508 eura.

"Prosječna (neto) zarada u julu 2018. godine u odnosu na jun 2018. godine zabiježila je pad od 0,6%, dok je prosječna (neto) zarada u julu 2018. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježile rast od 0,6%. Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u julu 2018. godine u odnosu na jun 2018. godine zabilježile rast od 0,2% proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile pad od 0,8%", saopšteno je nedavno iz Monstata.

Foto: European CEO

Po sektorima djelatnosti prosječne neto zarade bez poreza i doprinosa u julu 2018. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: poslovanje sa nekretninama (11,7%), ostale uslužne djelatnosti (7,0%), saobraćaj i skladištenje (3,4%), informisanje i komunikacije (2,2%), usluge smještaja i ishrane (1,9%), finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (1,7%), zdravstena i soc. zaštita (1,6%), stručne, naučne i tehničke djelatnosti (1,2%).

"Pad je zabilježen u sljedećim sektorima: umjetnost zabava i rekreacija (7,0%), snabdijevanje električnom energijom (3,9%), vađenje ruda i kamena (3,7%), građevinarstvo (2,3%), prerađivačka industrija (2,2%), poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (1,8%), državna uprava i odbrana (1,2%), trgovina na veliko i malo (1,1%) i obrazovanje (1,0%)", istakli su iz Monstata.

Što se tiče opština, pad prosječnih neto zarada zabilježen je u njih jedanaest, i to u: Andrijevici, Baru, Beranama, Cetinju, Kolašinu, Kotoru, Mojkovcu, Plužinama, Podgorici, Rožajama i Žabljaku.

Za razliku od stanovnika pomenutih gradova, veće prosječne zarade primali su stanovnici: Bijelog Polja, Budve, Herceg Novog, Danilovgrada, Nikšića, Petnjice, Plava, Šavnika, Tivta i Ulcinja.

U jednoj opštini prosječna neto zarada ostala je na istom nivou, i to u Pljevljima.

POSTOJI LI PROSTOR ZA POVEĆANJE MINIMALNE ZARADE?

Često se u crnogorskoj javnosti potencira činjenica da imamo najvišu prosječnu zaradu u regionu.

Međutim, već godinama se ukazuje i na to da minimalna zarada u Crnoj Gori, utvrđena još 2013. godine, iznosi 193 eura i da je najniža u regionu.

Minimalac je viši u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji i na Kosovu, iako su kod njih manje zvanične prosječne plate.

Brojke su neumoljive, a hiljade radnika u Crnoj Gori i dalje čekaju povećanje minimalca.

Foto: Stock.adobe.com

Socijaldemokratska partija je nekoliko puta predlagala povećanje minimalne zarade na 250 eura, kao mjeru koja ima za cilj poboljšanje standarda radnika sa najmanjim primanjima u Crnoj Gori.

Za ovo rješenje zalažu se i brojni aktivisti NVO sektora, kao i sindikati u našoj državi.

Ministar finansija Darko Radunović nedavno je istakao da će do kraja godine donijeti prijedlog povećanja minimalca. Tada je saopšteno da se još ne zna koliko će iznositi povećanje i rečeno da će paralelno s tom odlukom biti predloženo i smanjenje opterećenja na zarade.

Pišite nam u komentarima:

Da li treba da se POVEĆA minimalna zarada u Crnoj Gori?

Marija RADINOVIĆ

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Krplja
13.09.2018 18:14

O zlu ručku o goroj večeri

3 0

OSTALE VIJESTI

Izmjene zakona: Plate i penzije NEĆE biti smanjivane, a hoće li biti POVEĆANJA?

Srijeda, 26.09.2018 | 07:51

Zarade zaposlenih u javnom sektoru neće biti smanjivane, a penzije će i dalje biti usklađivane, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva finansija, u kojem su počele pripreme za koncipiranje državnog budžeta za narednu godinu.

CEDIS: U avgustu u nove objekte uloženo preko milion eura

Utorak, 25.09.2018 | 14:23

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u avgustu preuzeli ukupno 261.828.698 kWh električne energije, što je oko 10 odsto više u odnosu na jul, saopšteno je iz CEDIS-a.

ZAINTERESOVAN ZA TURIZAM: Erdogan želi da ulaže u Crnu Goru

Ponedjeljak, 24.09.2018 | 18:50

Tokom današnjeg susreta guvernera Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić, ambasadora Turske u Crnoj Gori Serhata Galipa i turskog biznismenoma Veysija Erdoğana saopšteno je da su turske kompanije zainteresovane za ulaganja u Crnu Goru.

UDAR na kućni budžet: Gorivo u Crnoj Gori među NAJSKUPLJIMA u regionu

Subota, 22.09.2018 | 08:55

Ministarstvo ekonomije objavilo je juče prvi sedmični bilten o cijenama naftnih derivata, prema kojem su cijene eurodizela i eurosupera 95 u Crnoj Gori među prosječnim u Evropi.

Diretktor poreske uprave UPOZORIO opštine: Izmirujte dugove ili krećemo sa BLOKADAMA

Subota, 22.09.2018 | 08:24

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša upozorio je juče opštine da će Poreska uprava, ukoliko ne budu napravile plan reorganizacije lokalnih preduzeća i izmirivali dugove od 3. januara krenuti sa blokadama, a od 18. februara i prijedloge za stečajeve.

PET nepogrješivih horoskopskih kombinacija: Ovi parovi su IDEALNI ZA BRAK

Srijeda, 26.09.2018 | 08:56

Prema jednom švajcarskom istraživanju u kojem je učestvovalo preko 700.000 bračnih parova, otkriveno je da neki horoskopski znakovi bolje funkcionišu zajedno, u odnosu na druge.

Novljanin Đorđe Mihaljević UBIJEN u Johanesburgu: Stradao zbog posla sa DIJAMANTIMA?

Srijeda, 26.09.2018 | 08:27

Novljanin Đorđe Mihaljević (43) ubijen je prekjuče u Johanesburgu, u Južnoj Africi.

U domovima zdravlja od avgusta NEMA penicilina: Da li su pacijenti UGROŽENI?

Srijeda, 26.09.2018 | 07:57

U svim domovima zdravlja od avgusta nema penicilina jer je povučen po nalogu Montefarma, nezvanično saznaje Pobjeda.

Inspektori REAGOVALI: ZABRANILI uvoz skoro DEVET TONA ananasa

Srijeda, 26.09.2018 | 07:09

Inspekcija je u avgustu zabranila uvoz 8.924 kilograma ananasa, jer je sadržao nedozvoljenu količinu pesticida, piše u izvještaju koji je uradila Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, objavila je Pobjeda.

HLADNO septembarsko jutro u cijeloj CG: U sedam sati na Žabljaku izmjerena temperatura ISPOD NULE

Srijeda, 26.09.2018 | 06:54

Vremenska prognoza i stanje na putevima za srijedu 26. septembar.

Naučnici tvrde: Tri porcije dnevno MLIJEČNIH proizvoda štite SRCE i MOZAK!

Utorak, 25.09.2018 | 21:33

Tri manje porcije mliječnih proizvoda dnevno mogu da zaštite od srčanih bolesti i moždanog udara.

SRELI SE U NJUJORKU: Tramp SRDAČNO pozdravio Markovića

Utorak, 25.09.2018 | 21:14

Premijer Duško Marković kratko je danas razgovorao sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom na zasijedanju Generalne skupštine UN-a.

Traga se za počiniocem: Ni nakon dvije godine se ne zna ko je ubio Đurića

Utorak, 25.09.2018 | 21:00

Zbog likvidacije člana škaljarskog kriminalnog klana odgovaraju samo navodni pomagači egzekutora - Kotorani Dejan Pavićević i Miloš Trbo.

Spava vam se i umorni ste? Evo kako možete to da RIJEŠITE!

Utorak, 25.09.2018 | 20:47

Činjenica da ukoliko ne pijete vodu nećete preživjeti, trebalo bi da je dovoljna sama po sebi da mislite o tome da li unosite dovoljno tečnosti. Ali, to često ne radimo. Voda je najvažniji dio našeg tijela (60 %) i da organizam ne bi patio taj procent moramo održavati konstantnim.

Ubistvo Nemanje Medina: Pavlović tvrdi da mu Ulama prijeti, tražio zaštitu u zatvoru

Utorak, 25.09.2018 | 20:26

Viši državni tužilac Željko Tomković predloži je danas da se u nastavku suđenja optuženima za ubistvo Nemanje Medina 8. jula 2016, Vladimiru Ulami i Darku Mijoviću, u svojstvu svjedoka sasluša Ilija Pavlović, njegova sestra i njegova majka.