Četvrtak, 13.09.2018 | 15:15
IZVOR: Kolektiv.me

Prosječna zarada NAJVIŠA, a minimalna NAJNIŽA u regionu: Kako PREŽIVJETI mjesec u Crnoj Gori?

Nedavno je MONSTAT objavio mjesečni statistički pregled, pa smo se pozabavili analizom visine prosječne neto zarade u Crnoj Gori u odnosu na prošlu godinu.

Foto - ilustracija: Shutterstock.com

Tako se može vidjeti da je u prvih sedam mjeseci ove godine prosječna neto zarada na jednakom nivou kao i u istom periodu prošle godine. 

Kada su u pitanju konkretni sektori djelatnosti mogu se uočiti razlike u primanjima.

Tako, poređenjem sa podacima iz prošle godine zaključuje se da je do rasta zarada došlo u sektorima: Vađenje ruda i kamena, Snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija; Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa uklanjanja otpada i sl; Građevinarstvo; Trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala; Saobraćaj i skladištenje; Usluge smještaja i ishrane; Informisanje i komunikacije; Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja; Stručne, naučne i tehničke djelatnosti; Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, te Umjetnost, zabava i rekreacija.

S druge strane, pad neto zarada zabilježen je u oblastima: Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo; Prerađivačka industrija; Poslovanje s nekretninama; Državna uprava i odbrana; Obavezno socijalno osiguranje; Obrazovanje; Zdravstvena i socijalna zaštita i Ostale uslužne djelatnosti.

Najveći pad zarada zabilježen je u prerađivačkoj industiji (5,1%), dok je najveći rast ostvaren u sektoru vađenja ruda i kamena (14,9%).

PROSJEČNA ZARADA NIŽA ČAK I U PODGORICI

Prosječna bruto zarada u julu 2018. godine u Crnoj Gori iznosila je 761 eura, dok je prosječna neto zarada (bez poreza i doprinosa) iznosila 508 eura.

"Prosječna (neto) zarada u julu 2018. godine u odnosu na jun 2018. godine zabiježila je pad od 0,6%, dok je prosječna (neto) zarada u julu 2018. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježile rast od 0,6%. Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u julu 2018. godine u odnosu na jun 2018. godine zabilježile rast od 0,2% proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile pad od 0,8%", saopšteno je nedavno iz Monstata.

Foto: European CEO

Po sektorima djelatnosti prosječne neto zarade bez poreza i doprinosa u julu 2018. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: poslovanje sa nekretninama (11,7%), ostale uslužne djelatnosti (7,0%), saobraćaj i skladištenje (3,4%), informisanje i komunikacije (2,2%), usluge smještaja i ishrane (1,9%), finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (1,7%), zdravstena i soc. zaštita (1,6%), stručne, naučne i tehničke djelatnosti (1,2%).

"Pad je zabilježen u sljedećim sektorima: umjetnost zabava i rekreacija (7,0%), snabdijevanje električnom energijom (3,9%), vađenje ruda i kamena (3,7%), građevinarstvo (2,3%), prerađivačka industrija (2,2%), poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (1,8%), državna uprava i odbrana (1,2%), trgovina na veliko i malo (1,1%) i obrazovanje (1,0%)", istakli su iz Monstata.

Što se tiče opština, pad prosječnih neto zarada zabilježen je u njih jedanaest, i to u: Andrijevici, Baru, Beranama, Cetinju, Kolašinu, Kotoru, Mojkovcu, Plužinama, Podgorici, Rožajama i Žabljaku.

Za razliku od stanovnika pomenutih gradova, veće prosječne zarade primali su stanovnici: Bijelog Polja, Budve, Herceg Novog, Danilovgrada, Nikšića, Petnjice, Plava, Šavnika, Tivta i Ulcinja.

U jednoj opštini prosječna neto zarada ostala je na istom nivou, i to u Pljevljima.

POSTOJI LI PROSTOR ZA POVEĆANJE MINIMALNE ZARADE?

Često se u crnogorskoj javnosti potencira činjenica da imamo najvišu prosječnu zaradu u regionu.

Međutim, već godinama se ukazuje i na to da minimalna zarada u Crnoj Gori, utvrđena još 2013. godine, iznosi 193 eura i da je najniža u regionu.

Minimalac je viši u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji i na Kosovu, iako su kod njih manje zvanične prosječne plate.

Brojke su neumoljive, a hiljade radnika u Crnoj Gori i dalje čekaju povećanje minimalca.

Foto: Stock.adobe.com

Socijaldemokratska partija je nekoliko puta predlagala povećanje minimalne zarade na 250 eura, kao mjeru koja ima za cilj poboljšanje standarda radnika sa najmanjim primanjima u Crnoj Gori.

Za ovo rješenje zalažu se i brojni aktivisti NVO sektora, kao i sindikati u našoj državi.

Ministar finansija Darko Radunović nedavno je istakao da će do kraja godine donijeti prijedlog povećanja minimalca. Tada je saopšteno da se još ne zna koliko će iznositi povećanje i rečeno da će paralelno s tom odlukom biti predloženo i smanjenje opterećenja na zarade.

Pišite nam u komentarima:

Da li treba da se POVEĆA minimalna zarada u Crnoj Gori?

Marija RADINOVIĆ

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Krplja
13.09.2018 18:14

O zlu ručku o goroj večeri

3 0

OSTALE VIJESTI

Počelo 3D seizmičko istraživanje: Da li u crnogorskom podmorju ima NAFTE?

Ponedjeljak, 19.11.2018 | 15:05

Najavljeno 3D seizmičko istraživanje crnogorskog podmorja na blokovima 4, 5, 9 i 10 počelo je danas, 19. novembra u ranim jutarnjim časovima i trajaće, ako sve bude po planu i vremenski uslovi to dozvole 34 dana, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

MARKOVIĆ: Crna Gora je spremna da prihvati SMANJENJE CIJENA rominga

Ponedjeljak, 19.11.2018 | 14:23

Crna Gora jedna je od najprestižnijih investicionih destinacija u Evropi, poručio je premijer Duško Marković na Bečkom ekonomskom forumu.

Najveća plata u zdravstvu u oktobru iznosila oko 2.500 EURA: Evo kome je isplaćena NAJMANJA ZARADA

Ponedjeljak, 19.11.2018 | 07:16

Najveća zarada u zdravstvu isplaćena tokom prošlog mjeseca sa svim dodacima iznosi oko 2.500 eura, dok je prosječna plata u oktobru iznosila 930, kazao je u intervjuu Dnevnim novinama prvi čovjek Fonda za zdravstveno osiguranje (FZZO) Sead Čirgić.

DUŠKO MARKOVIĆ NA BRODU POLAR EMPRESS: Biti na brodu ovog kapaciteta za mene je novo iskustvo

Petak, 16.11.2018 | 16:32

Premijer Duško Marković, ministarka ekonomije Dragica Sekulić i ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović danas su obišli istraživački brod “Polar Empress” koji obavlja prikupljanje 3D seizmičkih podataka iz crnogorskig podmorja.

Cijene u novogradnji PORASLE: Evo koliko košta kvadrat stana u PODGORICI, a koliko na PRIMORJU

Petak, 16.11.2018 | 13:02

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u trećem kvartalu ove godine iznosila je 1.150 eura i veća je za 0,7 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, dok je za 6,4 odsto veća u odnosu na drugi kvartal 2018. godine, saopštio je MONSTAT.

VIDEO: Već su ga prozvali "SRPSKI TAJSON": Objavljen trejler FILMA o životu VELJKA RAŽNATOVIĆA

Nedjelja, 18.11.2018 | 22:16

Pogledajte snimak koji je objavio Veljko Ražnatović koji je izazvao gomilu komentara i pregleda, koji najavljuje film o njegovom životu.

Novi SUKOB u ZIKS-u: Zatvorenici METALNIM ŠIPKAMA i TIGANJIMA napali komandire

Ponedjeljak, 19.11.2018 | 08:01

Zatvorenici iz spuškog zatvora napali su četvoricu službenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS). Do sukoba je došlo prekjuče u zatvoru za kratke kazne, takozvanom prekršaju. Tada je jedan od komandira je zadobio povrede, nakon čega su njegove kolege morale da primijene sredstva prinude, pa su povrijeđeni i neki zatvoreniK, piše Dan.

IZNAJMLJENIM automobilom u CG krijumčario RATNO ORUŽJE? UHAPŠEN mladić u luci BARI na REDOVNOJ KONTROLI

Ponedjeljak, 19.11.2018 | 08:16

Automobil sa većom količinom naoružanja zaplijenjen je prekjuče na trajektu u luci Bari u Italiji. Istražitelji su utvrdili da je vozilo na trajekt ukrcano u Crnoj Gori, te da je bilo iznajmljeno.

Najveća plata u zdravstvu u oktobru iznosila oko 2.500 EURA: Evo kome je isplaćena NAJMANJA ZARADA

Ponedjeljak, 19.11.2018 | 07:16

Najveća zarada u zdravstvu isplaćena tokom prošlog mjeseca sa svim dodacima iznosi oko 2.500 eura, dok je prosječna plata u oktobru iznosila 930, kazao je u intervjuu Dnevnim novinama prvi čovjek Fonda za zdravstveno osiguranje (FZZO) Sead Čirgić.

"Mučili su me svaki dan, vrijeđali..." Nakon godina maltretiranja djevojka PLASTIČNIM OPERACIJAMA izmijenila LIČNI OPIS

Nedjelja, 18.11.2018 | 21:31

Selin Sentino (24) iz Švajcarske potrošila je više od 38.000 funti na plastične operacije, potuno promijenivši lični opis... Ova mlada dama se na ovaj potez odlučila nakon višegodišnjeg maltretiranja u tinejdžerskom periodu, kada su joj se vršnjaci rugali na svakom koraku.

VIDEO: ONI IMAJU RJEŠENJE: Evo kako nemirnog klinca nagovoriti na šišanje

Ponedjeljak, 19.11.2018 | 21:18

Zaposleni u jednom frizerskom salonu u italijanskom Pezaru, smislili su način. Oni su ovom djetetu otpjevali poznatu italijansku dječju pjesmicu „Postoje dva krokodila…“ (Ci son due coccodrilli..).

NEKADA NE MOŽE DA SE PREPOZNA: Konačno otkriveno zbog čega je umro Astori

Ponedjeljak, 19.11.2018 | 21:01

Kapiten Fiorentine zaspao je pred meč protiv Udinezea 4. marta i nikada se više nije probudio.

VIDEO: UŽASAN SNIMAK: Izvukli policajca iz auta i pretukli ga, prolaznik sve snimio

Ponedjeljak, 19.11.2018 | 20:35

Na internetu je objavljen užasan snimak nastao na londonskim ulicama, a koji prikazuje kako su još uvijek nepoznati huligani brutalno pretukli dva policajca.

UBICE VAŠE STRASTI: Ovih pet grešaka uništavaju vaš seksualni život

Ponedjeljak, 19.11.2018 | 19:25

Nedostatak želje za seksom nije ništa neuobičajeno kod parova koji su u dugogodišnjim vezama. Situaciju dodatno komplikuju svakodnevne obaveze i stres. Na žalost, to su samo neki od \"ubica\" strasti...

FOTO: PRAVO UMJETNIČKO DJELO: Ovo je najšarenije mjesto na planeti

Ponedjeljak, 19.11.2018 | 18:52

U kvartu La boca u Buenos Ajresu treba da pratite put do šarenog trga La Bombonera i da prošetate najljepšom ulicom koju ste u životu vidjeli, El Caminito.

OTKRIVEN IDENTITET: U Podgorici ubijen Kalezić

Ponedjeljak, 19.11.2018 | 18:35

Policija intenzivno traga za počiniocima.

PODGORICA: Na Starom aerodromu ubijen muškarac!

Ponedjeljak, 19.11.2018 | 18:10

Policija intenzivno traga za počiniocima.

NIKO NE MOŽE DA VJERUJE: Probne kamere zabilježile 58.000 prekoračenja brzine za DVIJE NEDJELJE!

Ponedjeljak, 19.11.2018 | 17:54

Kada su vlasti malog italijanskog gradića postavile probnu kameru za mjerenje brzine, nisu ni slutili da će postaviti rekord – 58.568 zabilježenih prekoračenja brzine za samo dvije nedjelje.

POTPUNO BESPLATNO: YouTube omogućio gledanje HOLIVUDSKIH blokbastera

Ponedjeljak, 19.11.2018 | 17:24

Iako izbor filmova, tokom čijeg prikazivanja se emituju i reklame, nije veliki, među njima se mogu naći nešto vremešniji holivudski blokbasteri, kao što su "Roki" i "Terminator", ali poznate komedije poput "Pravne plavuše".

LOŠE VIJESTI ZA KATALONCE: Barselona bez Rakitića tri nedjelje!

Ponedjeljak, 19.11.2018 | 17:02

Fudbaler Barselone Ivan Rakitić pauziraće tri nedjelje zbog povrede tetive.