Srijeda, 13.12.2023 | 15:02
IZVOR: ženski magazin

Riješite problem suvih i ispucalih peta uz ova prirodna rješenja

Do pucanja peta dolazi zbog nedovoljno njege, ali i zbog načina hodanja i odabira obuće.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Pošto su pete tokom ljetnjih dana najviše vidljive u obući poput otvorenih sandala i japanki, vrlo je bitno da izgledaju njegovano, a ovih nekoliko domaćih recepata će vam sigurno pomoći u rešavanju ovog problema.

1. Limun

Limun je odlično sredstvo za uklanjanje grube kože sa peta zbog njegove jake kiseline.

Iscijedite jedan ili dva limuna (u zavisnosti od veličine zadebljanja) i pomiješajte sok s vodom - dovoljno da potopite cijela stopala. Držite ih potopljenima oko 15 minuta. Noge isperite mlakom vodom i tapkajući, uz pomoć peškira ih osušite.

2. Banane

Pored limuna, i banane su voće koje uspješno liječi suvu i ispucalu kožu na petama.

Jednu bananu ispasirajte i tako glatku smjesu namažite na pete. Pustite da odstoji 15 minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Nakon ispiranja, potopite stopala u hladnu vodu na dva mminuta. Ovu masku na pete nanosite svakodnevno, nekoliko nedjelja i vrlo brzo ćete vidjeti rezultate.

3. Pirinčano brašno

Vjerovatno niste znali do sada da se pirinčano brašno takođe koristi za tretmane na stopalima, kada je u pitanju gruba koža. S posebnim sastojcima, dobićete odličan piling i hranljivu masku koja će skinuti mrtve ćelije i dati vašim stopalima mekoću i sjaj.

Pomiješajte jabukovo sirće, med i pirinčano brašno i miješajte dok se sve ne sjedini i dok ne dobijete neku vrstu paste. Prije nanošenja smjese, potopite stopala u toplu vodu na 10 minuta, a zatim u debelom sloju nanesite dobijenu smjesu i nježno (ali dobro) ih utrljajte u pete. Isperite toplom vodom.

4. Med

Med se pored svojih višestrukih funkcija koristi i kao odličan preparat za njegu stopala.

Jednostavno pomiješajte 3 kašike meda sa toplom vodom i u to potopite stopala na 20 minuta. Dobar rezultat i mekane pete su zagarantovane.

5. Glicerin i ružina vodica

Glicerin, kao što i same znate, ima velika pozitivna dejstva na kožu, a u kombinaciji s ružinom vodicom je prava bomba za pete. Ružina vodica je bogata vitaminima A, C, D i E koji obnavljaju kožu, dok glicerin omekšava kožu. Ova mešavina ima antibakterijska svojstva, pa je odlična i ako imate neprijatan miris nogu ili problem s gljivicama.

Ovaj miks stavite na stopala prije odlaska na spavanje i preko navucite čarape. Ujutru će stopala biti potpuno oporavljena. Ružinu vodicu možete kupiti u apotekama, ali ako više volite da je sami napravite, donosimo recept i za to:

Sastojci:

2 ruže, odnosno njihove latice
2 šolje ključale vode
1 cjediljka
1 velika čista staklena posuda sa poklopcem

Priprema:

Sa ruža skinite latice i operite ih, a zatim ih stavite u manju šerpu. Preko njih sipajte dvije šolje prokuvale vode i ostavite da odstoji dok se voda ne ohladi do sobne temperature. Procijedite vodu sa cjediljkom u staklenu posudu koju ste pripremili i to je to.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Trener Budućnosti: NISAM vidio šta se DESILO, rješavaćemo sve unutar ekipe

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:00

Trener fudbalera Budućnosti Ivan Brnović je nakon remija sa Sutjeskom (2:2) kratko prokomentarisao incident koji je obilježio završetak utakmice kada je golman “plavih” Đorđije Pavličić udario saigrača Igora Ivanovića.

Problem RIJEŠEN - Evo kada će ŽIČARA Kotor – Lovćen biti PUŠTENA u komercijalnu upotrebu

Nedjelja, 28.04.2024 | 08:30

Žičara Kotor - Lovćen u komercijalnu upotrebu će biti puštena 1. maja jer su riješeni svi problemi koji su prijetili da se to ne desi.

MINUS u kasi Željezare iz mjeseca u mjesec SVE VEĆI

Nedjelja, 28.04.2024 | 08:03

Kriza u Željezari ne jenjava. Dok se traži investitor za zakup pogona u toj fabrici, radnici negoduju zbog kašnjenja zarada, a menadžment sa Elektroprivredom i resornim ministarstvom traži model opstanka.

AKCIJA SPAŠAVANJA: Kotorski vatrogasci pet sati TRAŽILI STRANU DRŽAVLJANKU na brdu Vrmac (FOTO/VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:23

Služba zaštite i spašavanja je, u 16:20 sati, dobila poziv od policijske ispostave Kotor, da se u reonu brda Vrmac izgubila jedna osoba i da je potrebna akcija spašavanja.

Supruga priredila nevjerovatno IZNENAĐENJE Nikoli Rokviću na putu ka Grčkoj (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:41

Proslavljeni pjevač Nikola Rokvić, krenuo je prije par dana pješke na put do Grčke, gdje će se pokloniti Svetom Nektariju Eginskom u istoimenom manastiru, a razlog njegove odluke je human.

Opština Bar opredijeljena za koncept NULTOG OTPADA

Nedjelja, 28.04.2024 | 15:01

U okviru projekta "Osnaživanje kapaciteta i procesa za dobro upravljanje u Crnoj Gori", koji sprovodi Međunarodni republikanski institut (IRI), u Budvi je održana dvodnevna tematska sesija o zaštiti životne sredine na lokalnom nivou. Učesnici sesije bili su predstavnici četiri crnogorske opštine: Bara, Cetinja, Plava i Žabljaka.

RECEPT za tiramisu s jagodama koji se BRZO priprema i još BRŽE NESTANE sa TANJIRA

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:54

Obožavate tiramisu?

Andrija Milošević donio ODLUKU, fanovi ODUŠEVLJENI - "Vrijeme je za NOVE STVARI" (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:37

Andrija Milošević već više od 25 godina glumi, smišlja, piše, kreira i producira značajne umjetničke i komercijalne sadržaje.

Znate li šta je VITANIN N?

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:25

Vitamin N neophodan je za fizičko i mentalno blagostanje, oslobađa nas stresa, puni energijom kada smo loše raspoloženi i jača imunitet. O čemu se zapravo radi?

Nenezić: PONOSAN sam što sam sa svojim sugrađanima spriječio kupovinu feribota "AF Francesca"

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:19

Predsjednik barskog parlamenta i poslanik Socijaldemokrata (SD) Branislav Nenezić kazao je danas da je ponosan što je sa građanima Bara upio da spriječi kupovinu feribota “AF Francesca”.

Kontrola optužnice: Slavko Stojanović sjutra PRED SUDOM

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:13

Bivši direktor Uprave policije Slavko Stojanović naćiće se sjutra pred podgoričkim Viši sudom, za kada je zakazana kontrola optužnice u predmetu koji Spcijalno državno tužilaštvo vodi protiv njega.

TRIK kako da vam mlijeko NE ISKIPI, voda NE PRELIJE...

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:59

Kuvanje može biti zadovoljstvo, ali čišćenje ploče za kuvanje nakon svakog obroka može biti prilično naporan posao.

Liberalna partija sjutra organizuje PROTEST ispred Ustavnog suda

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:47

Liberalna partija LP organizovaće sjutra protest ispred zgrade Ustavnog suda u Podgorici sjutra u 12 sati.

Kućni lijek za MAMURLUK - Ako ste popili malo više, razbistrite glavu uz ovaj PRIRODNI NAPITAK

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:29

Mnogi vikendom umiju da pretjeraju s alkoholom kada izađu u provod. Evo kako da ga brzo izbacite iz tijela.

U toku ISTRAGA zbog NAPADA golmana Pavličića na saigrača Ivanovića

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:08

Saopšteno je iz Uprave policije.