Srijeda, 17.04.2024 | 10:07
IZVOR: kolektiv.me

Ramona Horvath Trio 20. aprila u KIC-u

Džez trio rumunske pijanistkinje Ramone Horvat nastupiće premijerno u Crnoj Gori u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza - JAM 2024” u subotu, 20. aprila u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.




Foto: KIC "Budo Tomović"

U triju sa francuskim muzičarima, kontrabasistom Nikolasom Ragoom i bubnjarem Antoanom Paganotijem, premijerno će predstaviti svoj novi album “Carmen’s Karma”, koji je nedavno objavljen u Francuskoj i koji je osvojio brojne pozitivne kritike. Pokrovitelj gostovanja Ramone Horvat je Ambasada Rumunije u Crnoj Gori.

Više o umjetnicima

Rođena u Bukureštu u porodici umjetnika, od majke Rumunke i oca Mađara, Ramona Horvat od djetinjstva njeguje strast prema standardima s Brodveja i muzici Djuka Elingtona, koju rano otkriva zahvaljujući emisijama Vilisa Konovera, posebno "Jazz Hour", na talasima "Glasa Amerike", koje je porodica u tajnosti slušala.

Počela je da svira klavir po sluhu već sa tri godine, a zatim, sa šest godina, upisala muzičku školu. Bila je okružena različitim muzičkim stilovima poput američke pjesme, džeza, tradicionalne i romske muzike, kubanski bolero, kao i klasične muzike, koju je kasnije intenzivno studirala. Sa 23 godine stekla je diplomu soliste-pijaniste na Nacionalnom muzičkom konzervatorijumu u Bukureštu.

Na kraju studija, upoznaje američkog pijanistu mađarskog porijekla Jansija Korošija, ikonu međunarodnog džeza 50-ih i 60-ih godina. Ispostavilo se da je taj sudbinski susret Ramonu potpuno uveo u svijet džeza. Preselila se u Pariz 2010. godine i formirala svoj prvi trio u saradnji sa Gijomom Duvinjoom (kontrabas) i Frederikom Sikarom (bubnjevi), da bi dvije godine kasnije razvila saradnju s kontrabasistom Nikolasom Ragoom, sa kojim je razvila nekoliko projekata.

U triju sa Ragoom i Sikarom snimila je svoj prvi album "XS Bird" (2015, izdavač Black&Blue), koji je posvetila uspomeni na Jansija Korošija. Za ovo ostvarenje osvojila je nagradu za najbolji džez album u Rumuniji. Isti izdavač objavio je njen drugi album “Le Sucrier Velours" 2019. godine, koji je izvela u duu sa kontrabasistom Raguom, i taj je album dobio lijep prijem u Francuskoj i internacionalnoj štampi. Njen novi album “Carmen’s Karma”, objavljen prošle godine, dobio je odlične kritike u međunarodnoj javnosti. Kroz ovaj album ona se vraća svojim klasičnim korijenima, nudeći adaptaciju djela francuskih kompozitora Kloda Debisija, Gabrijela Forea, Morisa Ravela i Žorža Bize, kao i Franca Šuberta, Žorža Eneskua, Antonina Dvoržaka i Ludviga van Betovena, spajajući klasiku i džez na neobičan način.

Ramona je virtuoz na klaviru, eklektična, inspirisana velikim džez pijanistima, sa prilično raznolikim muzičkim univerzumom. Teži da razvije lični stil, čvrsto utemeljen u tradiciji svinga i be-bapa, ali i moderan. Veoma je aktivna na pariškim scenama, redovno svira i na koncertima, u klubovima i na festivalima šrom Evrope.

Pariški kontrabasista Nikolas Rago je aktivan od 90-ih godina. Sarađivao je i snimao sa mnogim uglednim francuskim i stranim muzičarima poput Benija Golsona, Džonija Grifina, Kenija Vilera, Pitera Bernsteina, Valerija Ponomareva, Alena Žan-Marija, Andrea Viležera, Stefana Belmondoa, Paola Frezua, Manua Kačea, i drugih.

Od 1994. do 2000. godine živio je u Njujorku. Godinama je bio dio stalnog orkestra Duc des Lombards. Takođe je nastupao na brojnim džez festivalima u Francuskoj i inostranstvu (Marsijak, La Vilet u Parizu, džez festival u Rimu, Bukureštu, Santa Lusiji, Toledu i dr), kao i na džez scenama mnogih evropskih gradova. Snimio je tri albuma kao vođa i ko-vođa: "Made in France" (Elabeth 2005) sa Ivom Brukijem; "La complainte de la Tour Eiffel" (Albore Jazz 2012) i "Le sucrier velours" (Black&Blue 2019) sa Ramonom Horvat. Kao prateći instrumentalista je prisutan na dvanaest albuma.

Bubnjar i pjevač Antoan Paganoti je sin basiste Bernara Paganotija. Počeo je da uči klavir sa devet godina na Konzervatorijumu u Montroju, da bi naposljetku, samouk ozbiljno počeo da svira bubnjeve u četrnaestoj godini. Sa devetnaest godina svira i snima u prvom bendu sa kompozitorom i klavijaturistom Patrikom Gotjeom, a 1999. godine, pridružuje se francuskom bendu Magma kao pjevač i tamo ostaje do 2008. godine. Snimao je i svirao sa brojnim muzičarima poput: Gaela Horelua, Baptista Trotinjona, Davida Preza, Kenija Vilera, Benija Golsona, Abrahama Bartona, Vincenta Peiranija, i dr. Ostvario je turneje po Japanu, Kanadi, SAD, Meksiku i u više zemalja Evrope.

Ulaz slobodan.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

SAJAM KNJIGA u Podgorici: Ambasadorka Francuske An-Mari Maske najavila BOGAT i RAZNOVRSTAN umjetnički program

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:56

Međunarodni podgorički sajam knjiga počinje 10. maja i trajaće osam dana u Sajamskom prostoru – Big fashion, najavili su organizatori na Press konferenciji na kojoj su govorili Predrag Uljarević osnivač Sajma knjiga i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i An-Mari Maske ambasadorka Francuske u Crnoj Gori.

MKM: Objavljen Javni poziv za uključivanje u program obilježavanja 18. maja, Međunarodnog dana muzeja

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 12:43

Ministarstvo kulture i medija poziva sve nacionalne i lokalne ustanove iz oblasti kulture i kulturne baštine da se 18. maja 2023. kroz organizovanje aktivnosti i programskih sadržaja uključe u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja.

Premijerno u CNP-u: „Ibzen mašina“ priča o našoj sadašnjosti

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:41

Predstava „Ibzen mašina“ sinoć je premijerno izvedena u Crnogorskom narodnom pozorištu. Riječ je o šestoj premijeri CNP-a u jubilarnoj 70. sezoni. Režiju potpisuje crnogorska rediteljka Ana Vukotić koja je, sa dramaturškinjom Željkom Udovičić-Pleština, u „Ibzen Mašinu“ objedinila četiri djela čuvenog norveškog dramskom pisca Henrika Ibzena.

Raznovrstan kulturni program i tokom maja mjeseca u KIC-u

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:05

Kontinuitet promocije raznovrsnog umjetničkog stvaralaštva biće nastavljen i tokom maja u Kulturno - informativnom centru “Budo Tomović”.

KONCERT džez ansambla Lorana Kulondra 30. aprila u KIC-u

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:31

Jedan od najboljih francuskih pijanista i kompozitora mlađe generacije Loran Kulondr, prirediće sa svojim džez ansamblom koncert u čast obilježavanja Međunarodnog dana džeza u Podgorici u utorak, 30. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

VIDEO: Jokić nakon MEČA - "To je TRADICIJA"

Utorak, 30.04.2024 | 08:51

Košarkaši Denvera pobijedili su Los Anđeles Lejkerse 108:106 u petoj utakmici prve runde plej-ofa Zapadne konfenecije.

Niste ljubitelj ni KAFE, ni ČAJA? Probajte ovaj NAPITAK za jutarnju energiju

Utorak, 30.04.2024 | 08:45

Ako ne volite kavu ili čaj, možda je krajnje vrijeme da si napravite salep, topli napitak idealan za ljude željne novih stvari. 

Bjelopoljac OSUMNJIČEN za prijetnje majci, određeno mu zadržavanje

Utorak, 30.04.2024 | 08:38

Uprava policije – OB Bijelo Polje dostavila je juče Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju krivičnu prijavu protiv (S.K.) iz koje proizilazi osnovana sumnja da je izvršio krivično djelo nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici.

Strip junak ponovo na velikom platnu - Snimaće se ŠESTI igrani film o Asteriksu

Utorak, 30.04.2024 | 08:31

Produkcijska kuća StudioCanal i izdavačka kuća Editions Albert René potpisale su ugovor za šesti igrani film u serijalu Asterix, inspirisan istoimenim stripovskim junakom, potvrdio je Variety.

Ovo su NAJSKUPLJE zemlje za ŽIVOT u Evropi - A evo da li je među njima i Crna Gora

Utorak, 30.04.2024 | 08:27

Vorld Population Reviev objavio je listu evropskih zemalja prema troškovima života, rangiranih od najskupljih do najjeftinijih. Na listi koju je sačinila ova američka organizacija za prikupljanje podataka o globalnoj populaciji i demografiji nalazi se 41 evropska država.

Džamal Marej tri sekunde prije kraja "SRUŠIO" Lejkerse

Utorak, 30.04.2024 | 08:18

Košarkaši Denver Nagetsa savladali su Los Anđeles Lejkers sa 108:106 u petoj utakmici četvrtfinala Zapadne konferencije

Prava PRAZNIČNA POSLASTICA - Napraviti ČOKOLADNI kolač BEZ pečenja

Utorak, 30.04.2024 | 08:05

Brzinski desert osvojiće vas na prvi zalogaj. 

Nadal - Prije tri nedjelje sam gubio od svakog klinca u mojoj akademiji

Utorak, 30.04.2024 | 07:07

Veliki povratak je sačuvao Rafael Nadal za Madrid u kom mu za sada solidno ide.

"Daj mi bilo šta TVOJE": O ovom GESTU će se pričati - Nadal ODUŠEVIO protivnika i publiku (VIDEO)

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:41

Zanimljiva situacija po završetku meča između Rafe i Pedra Kaćina. 

PAO Instagram - Hiljade korisnika ŠIROM SVIJETA prijavljuju dva problema

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:20

Instagram se suočava sa prekidima širom svijeta, ostavljajući hiljade korisnika nemogućim da koriste aplikaciju.