Petak, 10.01.2020 | 07:17
IZVOR: Dnevne novine

ANALIZA Vlade i priroteti: DVA auto-puta, pomoć željeznici, zakup aerodroma...

Saobraćaj u Crnoj Gori do 2035. razvijaće se u skladu sa strategijom koja je usvojena prošlog juna, navodi se u analizi mikroekonomskih kretanja i strukturnih reformi koju je Vlada usvojila krajem prošle godine.
Foto: Kolektiv.me

Njene ključne smjenice treba da trasiraju razvoj sektora u skladu s potrebama države i u saglasnosti sa smjernicama Transevropske transportne mreže TEN-T i EU.

Cilj je, dodaje se, unapređenje ekonomske efikasnosti, sigurnosti, povezanosti i ekološke održivosti saobraćajnog sistema zemlje, kao i usaglašavanje sa nacionalnim i politikama EU.

Kako bi oni bili adekvatno realizovani, Evropska komisija pomaže razvoj transportne mreže.

S druge strane, Vlada je još krajem 2015. godine napravila prvu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata, na kojoj su se našla dva ključna projekta Jadransko-jonski auto-put duž crnogorskog primorja koji predstavlja dio Mediteranskog koridora, te autoput Bar Boljare kao dio proširenja koridora Bliski istok Istočni Mediteran.

U okviru Jadransko-jonskog auto-puta, odnosno brze saobraćajnice duž Crnogorskog primorja, prioritet je izgradnja obilaznice oko Budve.

Investicioni okvir za Zapadni Balkan IFWB dao je 4,6 miliona eura za idejni projekat cjelokupne obilaznice duge 30 kilometara, te glavnog projekta i tenderske dokumentacije za prioritetnu komponentu od oko 13 kilometara.

Iz Vlade podsjećaju da je do sada obezbijeđeno i 42,1 miliona eura namijenjenih kofinansiranju izgradnje prioritetne komponente.

AUTO-PUT BAR BOLJARE

“Nastavljaju se aktivnosti na izgradnji prioritetne dionice Smokovac Uvač Mateševo auto-puta Bar Boljare. Vlada je sa izvođačem radova, kompanijom China Road and Bridge Corporation CRBC, zaključila tri priloga ugovora za izvođenje naknadnih radova. Definisan je i novi rok za završetak radova 30. septembar 2020. godine. U tom periodu će se izgraditi svi objekti neophodni za punu funkcionalnost ove dionice”, navodi se u Vladinom dokumentu.

Takođe se precizira da su potpisani posebni dodaci ugovora koji se odnose na izgradnju prve faze petlje Smokovac vrijedne 30,5 miliona eura, sistema za vodosnabdijevanje od 14,2 miliona, te trajnog napajanja električnom energijom na otvorenoj trasi i mostu Moračica od 4,8 miliona.

Ovih 49,5 miliona eura, dodaje se, dio je okvirne sume od deset odsto ugovorene cijene namijenjene naknadnim i nepredvidivim radovima.

“Zaključno sa radovima izvedenim u oktobru 2019, od ugovorene vrijednosti za glavne radove plaćeno je 161.915.471 eura na ime avansa i 476.634.928 eura za stvarno izvedene radove. Za naknadne radove isplaćeno je 11.318.343 eura na ime avansa i 5.769.708 eura za stvarno izvedene radove. U toku je izrada idejnih projekata sa elaboratima za dionice Mateševo Andrijevica i Smokovac Tološi Farmaci, za šta su od IFWB 2017. obezbijeđena bespovratna sredstva od 5,49 miliona eura i 1,3 miliona eura za pripremu nove sveobuhvatne Studije opravdanosti za čitav autoput Bar Boljare, uključujući kost-benefit analizu”, dodaje se u izvještaju.

To znači da su ukupna sredstva namijenjena radovima i novim elaboratima za auto-put do sada iznosila 662,43 miliona eura.

Podsjeća se i da je namjera države da ostale dionice auto-puta Bar Boljare i Jadransko-jonski auto-put duž Crnogorskog primorja realizuje kroz privatno-javno partnerstvo.

Kako bi se uspjelo u tome, javno su pozvani svi zainteresovani da predlože uslove i modele njihove gradnje na osnovu najbolje međunarodne prakse i poštovanje slobodne konkurencije.

ŽELJEZNICA I VAZDUŠNI SAOBRAĆAJ

Za izgradnju, održavanje, rekonstrukciju i modernizaciju željezničke infrastrukture prošle godine je predviđeno 22.546.644 eura.

Ovaj segment transporta dobio je iz budžeta i subvencije vrijedne 9,35 miliona eura.

Nakon plaćanja rata za kredite Željezničke infrastrukture i Željezničkog prevoza, Željezničkom prevozu je za plaćanje zaostalih obaveza i održavanje uplaćeno još 578.676 eura.

Kad je u pitanju revitalizacija željezničke mreže, najviše su korišćena bespovratna sredstva podrške EU, za prošlu godinu procijenjena na 14 miliona eura.

Od tog iznosa, oko deset miliona odnosi se na generalni remont gornjeg stroja na dionici Kos Trebješica, sanaciju šest kosina na barskoj pruzi, pet prenapregnutih betonskih mostova, 24 prioritetna betonska mosta, tunela, više kosina na nikšićkoj pruzi i početak 19 prioritetnih betonskih mostova.

Preostala četiri miliona eura namij enjena su izradi projektne dokumentacije. Za investicije je, kao i prethodnih godina, i 2019. određeno 13 miliona eura, a koja su već obezbijeđena kao dio četvorogodišnjeg paketa.

Već je poznato da je počela procedura davanja u zakup Aerodroma Crne Gore, a iz Vlade ističu da će ovim ovom koncesijom „biti unaprijeđeni tehnički, prostorni i bezbjednosni kapaciteti na aerodromima i stvoreni uslovi za podizanje nivoa usluga”, s akcentom na potrebama turističke privrede.

“Po javnom pozivu za podnošenje prijava za pretkvalifikaciju za dodjelu koncesije, pristiglo je sedam prijava potencijalnih ponuđača: konzorcijuma Cengiz & Copenhagen Airports Turska i Danska, Incheon International Airport Corporation Južna Koreja, GMR Indija, konzorcijum Groupe ADP TAV, Francuska Turska, Corporacion America Airports Luksemburg, Limak Holding – Turska i konzorcijum DAA International-Bouygues Batiment International-Marguerite-TIIC Irska, Francuska i Luksemburg”, navodi se u dokumentu.

Kao posebno značajne navode se predložene izmjene i dopune Zakona o vazdušnom saobraćaju, koj im su preciznije definišu pravila za operatore aerodroma i vazduhoplova kad je u pitanju slobodno formiranje cijene prevoza.

Konačno, tu je i Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju Montenegro Airlines A.D. Podgorica, usvojen na sjednici Skupštine održanoj 27. decembra. Njime se osigurava likvidnost, održivost i stabilnost nacionalnog avio-prevoznika, kao preduzeća od posebnog značaj a za državu” sa, navodno, dalekosežnim i širokim posljedicama po mnoge privredne grane.

“Zakonom se predviđa dokapitalizacija kompanije ulaganjem 155 miliona eura u narednih šest godina. Sredstva su namij enjena za pokrivanje dospjelih obaveza Montenegro Airlinesa prema povjeriocima i investicije u razvoj . U ovu sumu je uračunato i izdvajanje do 50 miliona eura za kupovinu novih vazduhoplova”, pojašnjeno je u dokumentu koji tretira godišnje stanje i planove razvoja transporta u Crnoj Gori.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Holivudski par zajedno u novom FILMU: Džulija Roberts i Džordž Kluni kupuju "ulaznicu za raj"

Subota, 27.02.2021 | 21:53

Poznati holivudski par Džulija Roberts i Džordž Kluni, glumiće zajedno u novom filmu „Ulaznica za raj“.

Vuković: Smrtna opasnost PRIJETI Crnoj Gori

Subota, 27.02.2021 | 21:50

Smrtna opasnost prijeti Crnoj Gori, kazao je za FACE TV potpredsjednik Demokratske partije socijalista i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

STROGE mjere: Zbog JEDNOG slučaja korone, najveći grad u ovoj državi se "ZAKLJUČAVA"

Subota, 27.02.2021 | 21:36

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern navodi da će u najvećem gradu ove države, Oklandu, od sjutra biti uvedena sedmodnevna blokada jer je otkriven novi lokalni slučaj koronavirusa nepoznatog porijekla.

Domaći NAPITAK pun vitamina i minerala: Ova kombinacija sastojaka jača cijeli organizam!

Subota, 27.02.2021 | 20:43

Okrijepite cijelo tijelo.

Mačak koji je impresionirao preko 600 hiljada ljudi: Upoznajte PISCA - novu internet SENZACIJU

Subota, 27.02.2021 | 18:44

Pisco je preslatki, razmaženi žuti mačak koji živi u Njujorku lagodnim životom baš poput popularnog Garfilda. Ali je postao poznat zato što podsjeća na jednog drugog lika iz crtaća, Šrekovog prijatelja - Mačka u čizmama.  

MOĆNIJE od šoljice KAFE: PET namirnica koje će vam očas posla podići ENERGIJU

Subota, 27.02.2021 | 18:22

Kad vam ponestane energije, posegnite za ovim namirnicama prije nego za kafom!

SIMBOL sudbine: Vjeruje se da MLADEŽI mogu da otkriju mnogo toga o našoj ličnosti!

Subota, 27.02.2021 | 17:58

Pojedinci sa izraženim mladežom na licu su veoma posebni.

Večeras je pun Mjesec: Mnogim znakovima će donijeti SREĆU, uspjeh,... - Evo šta vas čeka

Subota, 27.02.2021 | 17:25

Mnoge želje se mogu ispuniti dok je ovaj pun Mjesec 26, 27. i 28. februara. Kako se pun Mjesec dešava na osmom, škorpionskom stepenu, prošlost treba zaboraviti i otpustiti rane iz duše i srca i krenuti dalje. U nastavku dešava se jedan vrlo moćan zemaljski trigon Mjesec iz Djevice pravi trigon sa Plutonom iz Jarca i Marsom iz Bika što mnogim osobama donose sreću, uspjeh i spas iz nekih kriznih situacija.

KORONAVIRUS u Evropi: Stanje se pogoršava, niz zemalja ide u LOKDAUN - evo PREGLEDA

Subota, 27.02.2021 | 16:45

Većina evropskih zemalja ponovno uvodi zatvaranja ili djelimična zatvaranja na početku 2021. godine kako bi se izborila protiv porasta broja novozaraženih i umrlih.

Od kuća do znamenitosti - "Obojili" grad u LJUBIČASTO kako bi privukli turiste

Subota, 27.02.2021 | 16:12

Stanovnici Banwola u Južnoj Koreji željeli su da se istaknu u odnosu na ostale turističke destinacije kako bi privukli više gostiju te su smislili neobično rješenje.