Utorak, 14.01.2020 | 20:42
IZVOR: rtcg.me

Radulović o izvještavanju srpskih medija: Medijski rat protiv Crne Gore nije od juče

Mediji u Srbiji ne prestaju sa hajkom protiv Crne Gore.




Foto: Ilustracija, pixabay

Posljednjih par dana, na tapetu im se našao i crnogorski rerpezentativac Vuk Lazović, koga su iz samo sebi razumljivih razloga stavili na stub srama. I to je samo jedna u nizu tema koje se objavljuju uz zapaljivu retoriku. Iz Matice crnogorske ocjenjuju da su se slične stvari dešavale i uoči referenduma, dok hrvatski komentator Vlado Vurušić poručuje da vladajuću elitu u Srbiji u političkom životu održavaju sukobi sa susjedima.

Zvanična Srbija nastavlja sa oštrom retorikom prema Crnoj Gori.

“Đukanović radi protiv Srba jer je svjestan da mu neće dati glasove! Crnogorci u Srbiji protežiraju svoje ljude. To su agenture crnogorskog režima u Srbiji. Srbiju smatraju kravu muzaru. Oni su izveli velikocrnogorsku agresiju na Dedinje”, poručio je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić u sinoćnoj “Ćirilici” .

Dačićeve, ali i izjave ostalih zvaničnika Srbije, za predsjednika Matice crnogorske Dragana Radulovića su,kako kaže, blago rečeno pretjerane.

Osvrnuo se prvi čovjek Matice i na nedavnu izjavu šefa srpske diplomatije o oduzimanju državljanstva Crnogorcima koji žive u Srbiji.

“U prvom redu one huškačke izjave koje su upućene njihovim, građanima Srbije, koji su porijeklom Crnogorci i prijetnje da će im se oduzimati državljanstvo. Nije u pitanju da oni ne znaju da im po Ustavu ne može biti oduzeto, nego je u pitanju dodatno potpirivanje vatre i podgrijavanje histerije koja vlada”, kaže Radulović.

Tako je i medijski rat koji Srbija protiv Crne Gori vodi u službi politike, i to nije od juče, napominje Radulović. Zajedničko djelovanje zvaničnih i nezvaničih struktura moći u Beogradu redovno je ponašanje u posljednih 30 godina. I sada su u igri, tvrdi, različiti interesi.

“Jedan dio crnogorske opozicije ima interes da vlast prinudi na ponovno oprobavanje u tehničkoj vladi, a SPC se zakonu suprostavlja iz malo drugačijih razloga. Oni su naučili da posluju i obavljaju svoje velike biznise bez ikakve kontrole i poreza, a kapital ima nezgodnu osobinu, a to je da teži da sačuva okolnosti u kojima je nastao. Dakle, ništa iznenađujuće. Medijski timovi posebno zaduženi za rad protiv Crne Gore postojali su i za vrijeme drugih vlasti. Radili su i tokom referenduma vrlo uspješno, ali na njihovu žalost bez efekata koje su priželjkivali”, navodi Radulović.

A nije iznenadjujuće ni to što Srbija voli atmosferu ugroženosti i ciklični sukob sa susjedima, smatra komentator hrvatskog Jutarnjeg lista Vlado Vurušić.

“Sa Hrvatskom, BiH , S.Makedonijom sada, i konstatnom problemu sa Kosovom. I to je našto što Vučića održava u političkom životu. Ne treba zaboraviti da je on i cijela trenutna srpska politička vladajuća elita trenutna izašla je iz šinjela Slobodana Miloševića. Ljudi koji su bili ratni dio mašinerije 90-ih”, ističe Vurušić.

Crnogorska nezavisnost Srbiju najviše boli, a ulazak u NATO , Rusiju. Zato im je Crna Gora zajednička meta, smatra Vurušić.

“Tu vidimo iz onih da je Crna Gora srpska Sparta, da je Njegoš bio Srbin i da je crnogorsku naciju izmislio Tito, upravo Tito da naudi Srbima i razbije srpski nacionalni korpus. Politika “Velike Srbije” je zapravo potpuno mrtva i potpuno postaje irelevantna, a time i Srbija gubi na značaju”, kaže Vurušić.

On smatra da je u Crnoj Gori konačno pokopana ideja o “Velikoj Srbiji”, te da je donesen najznačajniji državotnorni akt od proglašenja nezavisnosti 2006. godine.

Zakonom se ispravlja, kako zaključuje, velika istorijska nepravda nanesena Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.