Četvrtak, 16.01.2020 | 16:31
IZVOR: klix.ba

Put od 40.000 km par završio PROSIDBOM: "Željeli smo da uradimo nešto ZANIMLJIVO"

Mnogima teško pada i obična selidba, a dvoje britanskih avanturista učinilo je pravi podvig.




Foto: Screenshot, instagram, globoverland

Računovođa, koji je porijeklom iz Velike Britanije, vratio se u domovinu poslije nekoliko godina provedenih na Novom Zelandu. Odlučio je da na put krene svojim omiljenim automobilom.

Tako su Joss Quilty i Romy Romagnoli krenuli u avanturu dugu mjesec dana i prešli 40.000 kilometara. Putovali su preko tri kontinenta: preko Okeanije, Azije i Evrope, a avanture su podijelili s pratiteljima na društvenim mrežama.

"Tokom boravka na Novom Zelandu kupio sam staru Toyotu. Htio sam ju zadržati po svaku cijenu. Pokazala se kao zaista dobar automobil i zadivljen sam koliko je izdržljiva", kaže Quilty i objašnjava kako je došao na nesvakidašnju ideju:

"Svi naši prijatelji su avanturisti. Sjedili smo u pabu i poželjeli učiniti nešto uzbudljivo. Brzo smo donijeli odluku", navodi Britanac.

Toyota Land Cruiser datira s početka milenijuma i već je iza sebe imala dosta kilometara. Vozilo je pouzdano, lako se održava i pokazalo se kao savršeno za ekstremno dugo putovanje. Quilty ima gume za sve moguće podloge, pomoćnu rasvjetu koja je potrebna u ekstremnim uslovima.

Poslije relativno kratke vožnje brodom, automobil je sišao na tlo Malezije. Tamo je avantura počela. Krenuli su putem koji je preko Tajlanda, Kambodže, Laosa, Mianmara, Indije, Nepala, Pakistana i Irana vodio u Europu. Zatim su vozili kroz Azerbajdžan, Gruziju, Tursku, Bugarsku, Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, Italiju, Austriju, Njemačku, Luksemburg, Belgiju, Francusku da bi stigli do La Manchea. Zatim su se ukrcali na trajekt, koji ih je odveo do mjesta Thornburyja u blizini Bristola.

"Zbog ograničenog novca, nismo uživali u ugodnostima, pa smo spavali na dušecima u vozilu", rekao je Quilty i dodao da je putovanje bilo rizično, ali ne zbog stanja u kojem se nalaze pojedine ceste.

"Imali smo oružanu pratnju dok smo prolazili pojedine dionice. To je bilo nužno prilikom prelaska granice između Pakistana i Avganistana. Prošli smo blizu talibanskih djelova, a sve vrijeme nam je društvo pravio momak s kalašnjikovim. U jednom trenutku rekao je da nagazim papučicu gasa, jer nas posmatra žena bombaš samoubica. Nije bilo ugodno, s obzirom na činjenicu da smo se kretali maksimalnom brzinom od 50 km/h", kaže Quilty.

Par je imao problem s dobijanjem vize prilikom ulaska u Iran. Quilty je vizu platio 1.000 dolara. Romagnoli je ipak bila pošteđena maltretiranja. Uprkos izazovima, Quilty kaže da su ljudi koje su sreli na putu bili srdačni i spremni da pomognu.

"Željeli su pomoći čak i kada su bili potpuno nemoćni. Mjesta kroz koja prolazite čine njihovi stanovnici. Jedna žena je čak izvela bebu da nas vidi, jer nikada ranije nisu vidjeli bijelce", kaže Quilty.

Velika avantura je završena prosidbom, a par se nada da će ponovo biti na jednom ovakvom putovanju. Prije nego što se presele u Škotsku, žele svojom Toyotom putovati od Aljaske do Argentine.

Foto: Screenshot, instagram

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Jokić: Pobjeđivanje je naš stil života

Petak, 26.04.2024 | 09:05

Košarkaš Denver Nagetsa Nikola Jokić je iznio utiske poslije pobjede nad Lejkersima u trćem meču plej-ofa NBA lige.

Radnici Instituta Igalo danas očekuju tri zarade

Petak, 26.04.2024 | 08:54

Radnicima Instituta "Dr Simo Milošević" danas bi trebalo da bude isplaćen novac za zarade koje im se duguju. U Sindikatu Instituta smatraju da će pomoć zaposlenima značiti mnogo ali da problemi te zdravstvene ustanove ostaju. Vjeruju da će tokom narednih dvadesetak dana ipak naći rješenje. 

„Sedam dana smo se zabavljali i zaprosio sam je nakon maturske večeri“: Ovako je počela ljubavna priča Aca Pejovića i supruge Biljane – „Imala je jedan uslov za brak“

Petak, 26.04.2024 | 08:49

Aco Pejović već 27 godina uživa u braku sa suprugom Biljanom.

Seka Sablić: Strašno je što smo posvađani sa svim susedima;

Petak, 26.04.2024 | 08:37

Zamračili su sve zvijezde koje su u kulturi postojale, oni su zamračili Čkalju, Miću Orlovića, Milenu Dravić. Milena je mislila da je na crnim listima. Kao rez je bio kada su počeli da forsiraju turbo folk. Kultura ne postoji, ona je na koljenima, ali pozorišta su, ipak, puna i mi sa zadovoljstvom igramo te predstave, opisala je današnje stanje u kulturi i društvu u Srbiji u emisiji “360 stepeni” čuvena glumica Jelisaveta Seka Sablić, piše N1.

"Izgradnja mostova sa njemačkom privredom velika šansa za razvoj"

Petak, 26.04.2024 | 08:32

Vlada Crne Gore želi da privuče kredibilne investitore iz partnerskih zemalja, a otvaranje predstavništva Saveznog udruženja za ekonomski razvoj i vanjsku trgovinu (BWA) iz Njemačke, pomoći će u izgradnji mostova sa njemačkom privredom, saopšteno je iz kabineta Spajića.

Od muža trpjela nasilje 13 godina: Porodica i prijatelji okrenuli leđa

Petak, 26.04.2024 | 08:26

"Trpjela sam nasilje 13 godina dok nisam shvatila da gubim volju za životom", tako opisuje svoju svakodnevnicu sagovornica emisije "Mreža" koja je sada pod okrivljem Sigurne ženske kuće, nakon što je pobjegla od supruga nasilnika. 

"Plan rasta treba da ubrza sprovođenje dogovorenih reformi"

Petak, 26.04.2024 | 07:04

Usvajanje Plana rasta za Zapadni Balkan ujedno je i posljednji korak ka uspostavljanju instrumenta vrijednog šest milijardi eura, koje će do 2027. biti na raspolaganju našem regionu. Koizvjestilac Karlo Resler za TVCG ističe da bi taj mehanizam trebalo da ubrza sprovođenje dogovorenih reformi po jasno definisanim kriterijumima.

Milović: Bićemo ponovo grad razvoja i pravih vrijednosti, pobijedićemo u Budvi

Četvrtak, 25.04.2024 | 22:06

Večeras je u Budvi predstavljena pobjednička izborna listu ,,Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 26. maja.

Vrijeme sjutra: Promjenljivo oblačno uz ove temperature

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:56

Promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a od sredine dana ponegdje slaba kiša, najavljuju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

Radonjić: Proces protiv Lazovića i Katnića nije osveta, odluka suda u vezi Mijajlovića ukazuje na nejednako postupanje

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:31

Specijalni državni tužilac i portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vukas Radonjić kazao je da se u procesu tog tužilaštva protiv bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića i nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića nema govora o osveti i revanšizmu.