Petak, 17.01.2020 | 20:30
IZVOR: cdm.me

Beograd: Protest zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Predstavnici studentskog kluba Pravnog fakulteta u Beogradu organizovali su na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu „skup podrške vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori“, piše RSE.




Foto: Printscreen AS Twitter

Ovo je nastavak protesta u Beogradu, koji se organizuju još od kraja prošle godine, kada su demonstranti zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, pokušali da zapale crnogorsku zastavu na zgradi Ambasade Crne Gore u sprskoj prijestonici.

Okupljenima na platou večeras su se obratili su se profesori Filozofskog fakulteta, Pravnog fakulteta i Fakluteta političkih nauka – Čedomir Antić, Branko Rakić i Časlav Koprivica.

Protest je organizovan zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovesti u Crnoj gori kojem se oštro protivi Srpska pravoslavna crkva, ali i zvaničnici i dio opozicije u Srbiji.

Blic piše da se u masi se mogu vidjeti i transparenti “Ne damo svetinje” i “Pravoslavna armija”.

Kako su najavili organizatori, a prenosi Blic, posle kulturno-umjetničkog programa sa guslarima i sastavom “Kosovski božuri”, kao i obraćanja poznatih ličnosti, uslijediće šetnja Ulicom kralja Milana, preko Terazija i Trga republike, ka Sabornoj crkvi gdje će biti služen moleban.

RSE piše da je za SPC sporna prije svega formulacija zakona po kojoj će “svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i upisani kao kulturno blago”.

Organizatori protesta prethodno su 13. januara predali zahtjeve predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, tražeći pored ostalog, da Srbija inicira sjednicu Savjeta bezbjednosti UN i Savjeta Evrope o položaju srpskog naroda, te da se ambasador Crne Gore u Beogradu proglasi personom non grata, a da se odnosi Srbije i Crne Gore svedu na konzularni nivo.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
pajo
18.01.2020 00:19

ovi nasi sto su posli tamo daleko,i ovi nasi sto su njihovi a odje su ostali jer im tamo nije bilo puta, neka malo prestanu sa pricom o bilo kakvom otimanju.sve sto je u crnoj gori ono tu i ostaje niko to nidje ne moze ponijet,samo sto ce se znat sto je cije.previse je tu vrijednosti u pitanju da ce se bilo koja strana lako odreci toga.

1 1

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.