Srijeda, 22.01.2020 | 14:50
IZVOR: PR Centar

Ugovorom predviđena izrada i isporuka pet transformatora HE Perućica

Predstavnici Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i konzorcijuma ''KONČAR DST I ELECTRO TEAM'' potpisali su ugovor vrijedan 2,25 miliona eura, kojim je u Hidroelektrani (HE) „Perućica“ predviđena izrada i isporuka pet transformatora, kao i nabavka i isporuka rezervnih djelova i specijalnih alata.
Foto: PR Centar

Ugovor su danas potpisali izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, i predstavnik  prvorangiranog konzorcijuma, Ivan Klapan.

Direktor HE „Perućica“, Dragan Čizmović, kazao je da je aktuelna kapitalna rekonstrukcija svih sedam generatora u HE „Perućica“, od kojih su, kako je podsjetio, tokom protekle dvije godine revitalizovane: četvrta, peta i sedma mašina.

On je rekao da su na javni tender za zamjenu blok transformatora na prvih pet mašina, krajem 2019. godine, pristigle tri ponude, a da je kao najbolja izabrana zajednička ponuda konzorcijuma ''KONČAR DST I ELECTRO TEAM''.

„Ugovorom je predviđena izrada i isporuka pet trofaznih, dvonamotajnih, uljnih blok (generatorskih) transformatora 121/10,5 kV, 40.000 kVA, fabrička ispitivanja, nabavka i isporuka rezervnih djelova i specijalnih alata, demontaža postojećih blok transformatora i montaža novih, ispitivanja i puštanje u pogon“, rekao je Čizmović.

Prema njegovim riječima, ugovor će biti realizovan do 2022. godine, navodeći da je predviđeno da ove godine „KONČAR“ isporuči i ugradi dva transformatora, sljedeće godine dva, i 2022. jedan transformator.

„Ne sumnjam da će ovo „končar“ uspješno završiti, imajući u vidu prethodna iskustva sa tom firmom u poslednjih 50tak godina. Postojeći transformatori u HE „Perućica“ rade 60 godina bez ikakvih problema i smetnji. To znači da nam je u EPCG drago da smo dobili ovakvog izvođača radova i isporučioca opreme“, naveo je Čizmović.

On je kazao da je siguran da će sa ugovorom koji je danas potpisan, i ugovorom koji je ranije potpisan sa ATB-om i „KONČAROM“, HE „Perućica“ moći da radi narednih 20, 30 godina u normalnom pogonu i da će sve funkcionisati kako treba.

Predstavnik Konzorcijuma ''KONČAR DST I ELECTRO TEAM“, Igor Klapan, kazao je da to što su napravili „Končarevci“ prije 60 godina je doprinijelo njihovoj želi da se prijave na tender „da ova generacija nastavi posao započet prije 60 godina“.

„Proizvodnja primarne opreme, proizvodnja transformatora - to je naš posao. Mi to ozbiljno radimo. Naši inženjerski i proizvodni kapaciteti su na tom nivou da nema sumnje da će sve biti onako kako je u ugovoru“, istakao je Klapan.  

Foto: PR Centar

Izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, podsjetio je da HE „Perućica“ ove godine obilježava 60 godina postojanja.

„Zadovoljan samo što smo dobili „KONČAR“ da realizuje ovaj projekat, imajući u vidu prethodno iskustvo koje smo imali sa tom firmom. Zamolio bih vas da budete na visini svoje reputacije, da ispoštujemo rokove iz ugovora, da obezbijedimo nesmetanu proizvodnju“, kazao je Noveljić.

Investicije u najstariju veliku elektranu u sistemu EPCG, HE „Perućica“, planirane su na nivou od oko 60 miliona eura. Tu se podrazumijevaju i dodatni kapaciteti, ugradnja osmog agregata, kojim će se dobiti novih oko 60 megavata instalisane snage, bez štetnog uticaja na životnu sredinu.

EPCG je krajem prošle godine potpisala kreditni aranžman sa KfW bankom, vrijedan 33 miliona eura, neophodnih za realizaciju druge faze modernizacije i revitaliazcije naše najstarije velike elektrane. Tokom 2020. godine očekuju se i pregovori sa Njemačkom razvojnom bankom o novom aranžmanu, vrijednom 23 miliona eura, koji će biti iskorišćeni za ugradnju osmog agregata u HE “Perućica”.

Ugovorom koji je danas potpisan planirano je da se u vrijeme redovnog godišnjeg remonta zamijene prva dva blok transformatora, a preostala tri u skladu sa predviđenom dinamikom, zaključno sa 2022. godinom.

Ovaj dio projekta podrazumijeva i zamjenu  uljne kade na transformatorima i izradu centralne jame. U toku je revizija Idejnog projekta za taj dio posla, nakon čega će se krenuti u obezbjeđivanje građevinske dozvole za izgradnju centralne jame, dok će se uljne kade mijenjati uporedo sa blok transformatorima. Ideja je da se jame koje trenutno služe za odvod rashladne vode pretvore u sabirne jame za uljnu kanalizaciju.

Istovremeno sa zamjenom blok transformatora biće odrađena prenamjena postojećih kada u uljne kade i biće izgrađena centralna uljna jama. Na osnovu redovnog projekta, objavljen je javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova, kao i eksterni nadzor nad radovima. Otvaranje ponuda planirano je za 30. januar, a izvođenje radova uporedo sa radovima na zamjeni transformatora.

Foto: PR Centar

U vrijeme redovnog godišnjeg remonta hidroelektrane, ove godine, predstoji  revitalizacija treće i šeste mašine, a 2021. biće izveden i kapitalni remont prvog i drugog agregata kako bi se ti poslovi  sinhronizovali sa radovima u okviru druge faze modernizacije „Perućice“ i izbjegli nepotrebni zastoji u radu ovog energetskog objekta.

Jedan od važnijih poslova na revitalizaciji proizvodnih kapaciteta HE „Perućica“ odnosi se i na rekontrukciju pet malih hidroelektrana, koje posluju u njenom sastavu.

EPCG obilježiće 110. godišnjicu rada u jeku velikog investicionog zamaha.

Ulaganjem više od 170 miliona eura u okviru petogodišnjeg investicionog plana, čija realizacija je počela prošle godine, povećaće se instalisana snaga postojećih energetskih objekata, kao i izgraditi novi proizvodni kapaciteti.

Kada bude realizovan, proizvodni objekti EPCG raspolagaće najsavremenijom opremom za rad u 21. vijeku. Investicije će obezbijediti visoku pogonsku spremnost opreme i postrojenja i pouzdanost u radu energetskih objekata, ali i veću sigurnost u snabdijevanju kupaca u svim kategorijama potrošnje.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

NOVA PRAVILA za plaćanje obaveza za legalizaciju: Evo šta će biti DUPLO JEFTINIJE

Utorak, 29.09.2020 | 07:41

Svi građani koji imaju bespravne objekte osnovnog stanovanja komunalije će plaćati duplo jeftinije, predviđeno je odlukom o naknadi za urbanu sanaciju koja je u narednih 15 dana na javnoj raspravi. Ovom odlukom predviđeno je niz povlastica za građane.

Intenzivirana izgradnja mosta na rijeci Vruji u Gusinju

Ponedjeljak, 28.09.2020 | 14:45

Izgradnja mosta na rijeci Vruji na području opštine Gusinje nastavljena je betoniranjem stopa noseće konstrukcije. Iako radove otežava visoki vodostaj rijeke, proteklih dana su završeni radovi na drugoj stopi, čime su se stekli uslovi za dalje intenziviranje posla, saopšteno je iz Uprave javnih radova.

Nema poskupljenja: CIJENE goriva i naredne dvije sedmice NEPROMIJENJENE?

Ponedjeljak, 28.09.2020 | 08:28

Trenutne cijene goriva u Crnoj Gori i naredne dvije sedmice zadržaće se na istom nivou, saznaju "Vijesti" iz nekoliko izvora, a zvaničnu potvrdu za to do 13 časova danas trebalo bi da objavi Ministarstvo ekonomije.

“Bićemo strpljive, ali..." Savković - Očekujemo da majkama VRATE stečeno pravo

Ponedjeljak, 28.09.2020 | 07:45

Savković kaže da majke neće odustati od stečenog prava, ali da će novoj vladi dati prostora i vremena da vidi šta je zatekla i ima li novca u budžetu…

Sve više NEZAPOSLENIH: Evo koliko je građana ostalo BEZ POSLA zbog korone

Ponedjeljak, 28.09.2020 | 07:07

U Crnoj Gori je na kraju protekle sedmice bilo 43.362 nezaposlena lica, od čega je 25.764 žena ili 59,42 odsto, saopšteno je Danu iz Zavoda za zapošljavanje (333).

Prije šest mjeseci Mihailo je POBIJEDIO KORONAVIRUS, a za Kolektiv otkriva: I dalje sam uplašen, postoji STRAH

Utorak, 29.09.2020 | 08:47

„Molim vas, sjedite kući. Ja bih sve dao da sam posljednjih 20 dana mogao da budem kući“, ovo su riječi koje su tog 04. aprila 2020. godine odjeknule širom Crne Gore. 

Roditelji OGORČENI odlukom: NEODGOVORNO je i RIZIČNO slati djecu u školu

Utorak, 29.09.2020 | 07:02

Roditelji su ogorčeni odlukom Ministarstva prosvjete kojom ostaje da učenici prvih šest razreda osnovne škole i prvog razreda u srednjim školama počnu 1. oktobra sa praćanjem nastave u školskim klupama, kada se bilježi veliki broj zaraženih i širi epidemija, piše Dan.

NOVA PRAVILA za plaćanje obaveza za legalizaciju: Evo šta će biti DUPLO JEFTINIJE

Utorak, 29.09.2020 | 07:41

Svi građani koji imaju bespravne objekte osnovnog stanovanja komunalije će plaćati duplo jeftinije, predviđeno je odlukom o naknadi za urbanu sanaciju koja je u narednih 15 dana na javnoj raspravi. Ovom odlukom predviđeno je niz povlastica za građane.

Lokali u Nikšiću ZATVORENI, a ko ne bude poštovao mjere, može OVO DA OČEKUJE

Utorak, 29.09.2020 | 09:03

Ugostitelji, koji mimo zabrane NKT-a budu otvorili objekte, krivično će odgovarati, a lokali će biti zapečaćeni poručio je načelinik nikšićke Komunalne policije Novica Milović i dodao kako se nada da do toga neće doći.

Gradski odbor Sindikata prosvjete - Ima i nastavnika INFICIRANIH KORONAVIRUSOM

Utorak, 29.09.2020 | 10:52

Gradski odbor Sindikata prosvjete je dobio informaciju da je više kolega u nekoliko podgoričkih škola inficirano koronavirusom.

VIDEO: Od kuće do škole: Edukativni animacij za RODITELJE i ĐAKE

Utorak, 29.09.2020 | 17:48

Ministarstvo prosvjete Crne Gore objavio je edukativni spot povodom početka školske godine.

"Ja, mlada žena koja još nije dostigla ni 40. doživjela sam infarkt...": Pjevačica o svom zdravlju sada

Utorak, 29.09.2020 | 17:31

Pjevačica Ivana Peters je prije šest godina doživjela srčani udar i to usred snimanja emisije.

Kolač koji će OBOŽAVATI cijela porodica - Neodoljivo sočne ČOKO KOCKE

Utorak, 29.09.2020 | 17:24

Sočan čokoladni kolač koji će obožavati cijela porodica!

Premijer Marković čestitao Dan opštine: Rožaje je uvijek davalo oslonac putu napretka CG

Utorak, 29.09.2020 | 16:52

Predsjednik Vlade Duško Marković čestitao je u ime Vlade i u svoje ime predsjedniku opštine Rahmanu Husoviću, predsjedniku Skupštine opštine Almiru Avdiću, odbornicima u Skupštini opštine i građanima Rožaja Dan opštine.

Rusija najavila: MASOVNO vakcinisanje protiv koronavirusa krajem OKTOBRA

Utorak, 29.09.2020 | 16:07

Rusija je najavila da bi masovna vakcinacija protiv koronavirusa u ovoj zemlji mogla početi već krajem oktobra ove godine.

SIN Mihaela Šumahera stigao do Formule 1: "Više sam nego euforičan"

Utorak, 29.09.2020 | 15:57

Mik Šumaher mogao bi da debituje u trci Formule 1 za Alfa Romeo, već sljedećeg mjeseca u Nirburgringu!

Bečić: Rožaje zaslužuje punu PAŽNJU i PODRŠKU državnih organa

Utorak, 29.09.2020 | 15:56

Rožaje sa svojim vrijednim stanovništvom i složnom zajednicom, svome kraju odanom dijasporom i brojnim prirodnim potencijalima, zaslužuju punu pažnju i podršku državnih organa koji treba da stvore preduslove za povoljan investicioni ambijent, a time i ubrzani ekonomski napredak, poručio je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić povodom Dana opštine Rožaje koji se obilježava 30. septembra.

Jednostavna frizura Džej Lo koju svi žele: Svjetski trend latino dive koji će i vas oduševiti

Utorak, 29.09.2020 | 15:30

Pop pjevačica Dženifer Lopez je na svom Instagram profilu predstavila najnoviju frizuru koja je oduševila žene širom svijeta.

"U ljubavi, kao i u religiji, sve počiva na osjećanju...": Neprevaziđeni citati Jovana Dučića!

Utorak, 29.09.2020 | 15:30

Njegove riječi svako treba da pročita.

YouTube UKIDA opciju koju svi koriste - Bijesni korisnici pokrenuli PETICIJU

Utorak, 29.09.2020 | 15:18

I mi je koristimo!