Srijeda, 22.01.2020 | 14:50
IZVOR: PR Centar

Ugovorom predviđena izrada i isporuka pet transformatora HE Perućica

Predstavnici Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i konzorcijuma ''KONČAR DST I ELECTRO TEAM'' potpisali su ugovor vrijedan 2,25 miliona eura, kojim je u Hidroelektrani (HE) „Perućica“ predviđena izrada i isporuka pet transformatora, kao i nabavka i isporuka rezervnih djelova i specijalnih alata.
Foto: PR Centar

Ugovor su danas potpisali izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, i predstavnik  prvorangiranog konzorcijuma, Ivan Klapan.

Direktor HE „Perućica“, Dragan Čizmović, kazao je da je aktuelna kapitalna rekonstrukcija svih sedam generatora u HE „Perućica“, od kojih su, kako je podsjetio, tokom protekle dvije godine revitalizovane: četvrta, peta i sedma mašina.

On je rekao da su na javni tender za zamjenu blok transformatora na prvih pet mašina, krajem 2019. godine, pristigle tri ponude, a da je kao najbolja izabrana zajednička ponuda konzorcijuma ''KONČAR DST I ELECTRO TEAM''.

„Ugovorom je predviđena izrada i isporuka pet trofaznih, dvonamotajnih, uljnih blok (generatorskih) transformatora 121/10,5 kV, 40.000 kVA, fabrička ispitivanja, nabavka i isporuka rezervnih djelova i specijalnih alata, demontaža postojećih blok transformatora i montaža novih, ispitivanja i puštanje u pogon“, rekao je Čizmović.

Prema njegovim riječima, ugovor će biti realizovan do 2022. godine, navodeći da je predviđeno da ove godine „KONČAR“ isporuči i ugradi dva transformatora, sljedeće godine dva, i 2022. jedan transformator.

„Ne sumnjam da će ovo „končar“ uspješno završiti, imajući u vidu prethodna iskustva sa tom firmom u poslednjih 50tak godina. Postojeći transformatori u HE „Perućica“ rade 60 godina bez ikakvih problema i smetnji. To znači da nam je u EPCG drago da smo dobili ovakvog izvođača radova i isporučioca opreme“, naveo je Čizmović.

On je kazao da je siguran da će sa ugovorom koji je danas potpisan, i ugovorom koji je ranije potpisan sa ATB-om i „KONČAROM“, HE „Perućica“ moći da radi narednih 20, 30 godina u normalnom pogonu i da će sve funkcionisati kako treba.

Predstavnik Konzorcijuma ''KONČAR DST I ELECTRO TEAM“, Igor Klapan, kazao je da to što su napravili „Končarevci“ prije 60 godina je doprinijelo njihovoj želi da se prijave na tender „da ova generacija nastavi posao započet prije 60 godina“.

„Proizvodnja primarne opreme, proizvodnja transformatora - to je naš posao. Mi to ozbiljno radimo. Naši inženjerski i proizvodni kapaciteti su na tom nivou da nema sumnje da će sve biti onako kako je u ugovoru“, istakao je Klapan.  

Foto: PR Centar

Izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, podsjetio je da HE „Perućica“ ove godine obilježava 60 godina postojanja.

„Zadovoljan samo što smo dobili „KONČAR“ da realizuje ovaj projekat, imajući u vidu prethodno iskustvo koje smo imali sa tom firmom. Zamolio bih vas da budete na visini svoje reputacije, da ispoštujemo rokove iz ugovora, da obezbijedimo nesmetanu proizvodnju“, kazao je Noveljić.

Investicije u najstariju veliku elektranu u sistemu EPCG, HE „Perućica“, planirane su na nivou od oko 60 miliona eura. Tu se podrazumijevaju i dodatni kapaciteti, ugradnja osmog agregata, kojim će se dobiti novih oko 60 megavata instalisane snage, bez štetnog uticaja na životnu sredinu.

EPCG je krajem prošle godine potpisala kreditni aranžman sa KfW bankom, vrijedan 33 miliona eura, neophodnih za realizaciju druge faze modernizacije i revitaliazcije naše najstarije velike elektrane. Tokom 2020. godine očekuju se i pregovori sa Njemačkom razvojnom bankom o novom aranžmanu, vrijednom 23 miliona eura, koji će biti iskorišćeni za ugradnju osmog agregata u HE “Perućica”.

Ugovorom koji je danas potpisan planirano je da se u vrijeme redovnog godišnjeg remonta zamijene prva dva blok transformatora, a preostala tri u skladu sa predviđenom dinamikom, zaključno sa 2022. godinom.

Ovaj dio projekta podrazumijeva i zamjenu  uljne kade na transformatorima i izradu centralne jame. U toku je revizija Idejnog projekta za taj dio posla, nakon čega će se krenuti u obezbjeđivanje građevinske dozvole za izgradnju centralne jame, dok će se uljne kade mijenjati uporedo sa blok transformatorima. Ideja je da se jame koje trenutno služe za odvod rashladne vode pretvore u sabirne jame za uljnu kanalizaciju.

Istovremeno sa zamjenom blok transformatora biće odrađena prenamjena postojećih kada u uljne kade i biće izgrađena centralna uljna jama. Na osnovu redovnog projekta, objavljen je javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova, kao i eksterni nadzor nad radovima. Otvaranje ponuda planirano je za 30. januar, a izvođenje radova uporedo sa radovima na zamjeni transformatora.

Foto: PR Centar

U vrijeme redovnog godišnjeg remonta hidroelektrane, ove godine, predstoji  revitalizacija treće i šeste mašine, a 2021. biće izveden i kapitalni remont prvog i drugog agregata kako bi se ti poslovi  sinhronizovali sa radovima u okviru druge faze modernizacije „Perućice“ i izbjegli nepotrebni zastoji u radu ovog energetskog objekta.

Jedan od važnijih poslova na revitalizaciji proizvodnih kapaciteta HE „Perućica“ odnosi se i na rekontrukciju pet malih hidroelektrana, koje posluju u njenom sastavu.

EPCG obilježiće 110. godišnjicu rada u jeku velikog investicionog zamaha.

Ulaganjem više od 170 miliona eura u okviru petogodišnjeg investicionog plana, čija realizacija je počela prošle godine, povećaće se instalisana snaga postojećih energetskih objekata, kao i izgraditi novi proizvodni kapaciteti.

Kada bude realizovan, proizvodni objekti EPCG raspolagaće najsavremenijom opremom za rad u 21. vijeku. Investicije će obezbijediti visoku pogonsku spremnost opreme i postrojenja i pouzdanost u radu energetskih objekata, ali i veću sigurnost u snabdijevanju kupaca u svim kategorijama potrošnje.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Ministarstvo saobraćaja: Na izgradnju autoputa neće uticati odgođen dolazak kineskih radnika

Četvrtak, 20.02.2020 | 15:23

U Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Crne Gore kažu kako ne očekuju da bi na rokove izgradnje autoputa Bar-Boljare moglo uticati to što je za sada odgođen povratak u Crnu Goru kineskih ranika koji su otišli kući na godišnji odmor.

Nagradna igra EPCG: OPEL ASTRA domaćinstvu iz Podgorice

Četvrtak, 20.02.2020 | 14:32

U poslovnoj zgradi Elektroprivrede Crne Gore u Nikšiću, 20 februara,  sa početkom u 11h, u skladu sa Pravilima nagradne igre, organizovano je izvlačenje dobitnika nagradne igre ZLATNI TIM ENERGIJA KOJA POKREĆE. Nagradna igra ZLATNI TIM ENERGIJA KOJA POKREĆE  počela je 9. januara i trajala do 31. januara. Nagradna igra je organizovana za članove ZLATNOG TIMA, odnosno sva domaćinstva koja su 31. januara imala stanje duga 0 eura.

Strah od KAZNE promijenio odnos prema sitnini: Da li vam vraćaju CENT i DVA u trgovinama?

Četvrtak, 20.02.2020 | 07:11

Dok Evropska komisija razmišlja da ukine jedan i dva eurska centa zbog zaokruživanja cijena, crnogorske trgovce je novi zakon o zaštiti potrošača, zbog zapriječenih kazni, natjerao da trebuju ove kovanice, što je ranije bio rijedak slučaj, piše Pobjeda.

Rastu CIJENE kvadrata u novogradnji: NAJSKUPLJI na primorju, najjeftiniji u centralnom regionu

Srijeda, 19.02.2020 | 15:51

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 1135 eura, u Podgorici 1086 eura, na primorju 1451, u centralanom regionu 694, a na sjeveru 764 eura.    

LIJEPA VIJEST za vozače: Od ponoći JEFTINIJE sve vrste goriva

Ponedjeljak, 17.02.2020 | 13:14

U Crnoj Gori će od ponoći pojeftiniti sve vrste goriva, saopšteno je danas iz Ministarstva ekonomije.

Brojne studije bavile su se ovim pitanjem: Zašto neki roditelji imaju samo mušku djecu, a neki žensku?

Četvrtak, 20.02.2020 | 21:28

U nekim porodicama se događa da se rađaju samo dječaci, ne u jednoj, nego u nekoliko generacija, dok se u drugim rađaju isključivo djevojčice. Znači li to da su neke porodice "specijalizovane" samo za rađanje djece jednog pola?

Istraživanja pokazuju: Kako nam miris voljene osobe pomaže

Četvrtak, 20.02.2020 | 21:12

Ako spavate u majici svog partnera, zaspaćete brže i nećete se puno prevrtati u krevetu.

Nakon MOLEBANA u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog: Održana LITIJA ulicama Nikšića

Četvrtak, 20.02.2020 | 20:32

U znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, i večeras je u Nikšiću održana litija, kojoj je prethodio moleban u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog.

Bogdanović: "Dio društva uporno nalazi opravdanja za vandalizme"

Četvrtak, 20.02.2020 | 20:02

Država će imati nultu stopu tolerancije prema skrnavljenju kulturne baštine, kazao je za TVCG, ministar kulture Aleksandar Bogdanović. Svi počinioci, navodi Bogdanović, biće procesuirani i sankcionisani.

Litija u Podgorici: Sveštenstvo pozvalo građane da ne nose politička obilježja

Četvrtak, 20.02.2020 | 19:48

Ispred hrama Hristovog vaskrsenja krenula je večeras nova litija koju predvodi episkop zahumsko-hercegovacki Dimitrije.

POŽAR zahvatio STAN, a on nastavio da SPAVA: Budili ga VATROGASCI

Četvrtak, 20.02.2020 | 19:25

Ako ste mislili da ste vi ili nekog koga poznajete najveća spavalica, šokiraće vas slučaj iz ruskog grada Balašiha.

SVJETSKI DAN MAFINA: Recept od 5 sastojaka koji ćete obožavati

Četvrtak, 20.02.2020 | 19:09

Danas  je međunarodni dan mafina, a mi smo pronašli jednostavan recept za preukusne mafine s Nutellom koji su kao savršeni za danas.

I večeras okupljanje građana: LITIJE u gradovima širom Crne Gore

Četvrtak, 20.02.2020 | 18:31

Litije i molebani u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti organizovani su i danas u više crnogorskih gradova.

Zaludio Internet: "Ja sam Mjesec SELFI" ponovo aktuelan na društvenim mrežama

Četvrtak, 20.02.2020 | 18:14

Na društvenim mrežama ponovo postao aktuelan "Ja sam Mjesec selfi".

NIJE SLUČAJNOST: Evo zašto PSI liče na svoje GAZDE

Četvrtak, 20.02.2020 | 18:02

Nije slučajnost da psi liče na svoje gazde, a postoji i logično objašnjenje zašto se to događa.