Petak, 24.01.2020 | 11:41
IZVOR: Kolektiv.me

Petar Dobričanin otvorio muzički program ZIMSKE SCENE Barskog ljetopisa

U Dvorcu kralja Nikole u Baru u četvrtak 23. januara sa početkom u 20h, nastupom crnogorskog gitariste Petra Dobričanina, otpočeo je i muzički segment treće Zimske scene „Barskog ljetopisa“.
Foto: Studio Petović

Barska publika pokazala je proteklog četvrtka da ima sluha i interesovanja za klasičnu muziku i u, do posljednjeg mjesta ispunjenoj sali Dvorca kralja Nikole, gromoglasnim aplauzima je pozdravljala gitaristu, kao i njegove goste, nakon svake odsvirane kompozicije.

Otvoriti sezonu koncerata, te po prvi put nastupiti na ovom Festivalu, Dobričanin kaže da je velika čast:

„Zaista mi je bilo udobno sve vrijeme na sceni, i zaista mi je velika čast da otvorim koncertni dio jednog ovako velikog festivala. Prvi dio koncerta kadasam svirao solo, tu je bila neka malo ozbiljnija muzika, a drugi dio koncerta kada smo nastupili kao trio je prilagođen široj publici“, kazao je Dobričanin i dodao da Crna Gora ima puno kvalitetnih muzičara kojima fali više nastupa.

Ovaj profesor gitare, ro­đen je u Pod­go­ri­ci gdje je ste­kao osnov­no i sred­nje muzičko obra­zo­va­nje u kla­si Sr­đa­na Bu­la­to­vi­ća, kod ko­jeg je za­vr­šio i Mu­zič­ku aka­de­mi­ju na Ce­ti­nju. Kao je­da­na­e­sto­go­di­šnjak je odr­žao pr­vi so­li­stič­ki kon­cert i od ta­da ve­o­ma uspje­šno nastu­pa ka­ko u ze­mlji, ta­ko i u re­gi­o­nu. Kao pedagog ističe da su posvećenost i vježba siguran put do dobrih rezultata:

„Pedagog može da usadi ljubav prema instrumentu. Ono što ih tjera da nastave sa gitarom je vježbanje, rad na času, konstantno napredovanje i to se njima sviđa kad osjete da napreduju, to ih motiviše. Radim kao pedagog već 12 godina i taj rad u nekom periodu zaista može da bude inspirativan, kada dobijete odgovor od djeteta koje vježba, uprkos tome što mi oduzima više vremena. Želio bih da sam više posvećen instrumentu i da vježbam. Vježbe nikad dosta“, zaključio je Dobričanin.

Foto: Studio Petović

Njemu su se kao specijalni gosti na koncertu pridružili gitaristi Dražen Joković i Marko Prentić, i na oduševljenje publike odsvirali neke od najljepših kompozicija pisanih za gitaru autora Astora Pjacole, Rolanda Dajensa, Paka de Lusije. Publika je dva puta na bis pozvala ovaj trio, a prema riječima Prentića, to ukazuje na dobar početak ove saradnje:

„Drago mi je da je početak naše priče, ovog tria, počeo baš ovdje. Ovo je jedan od ozbiljnijih festivala. Večeras smo se odlučili za jednu energičniju varijantu, između ostalog i kompoziciju Paka de Lusije, jednog od najvećih gitarista svih vremena, uzorom svih nas. Ideja je da se repertoar sastoji od nekih popularnih kompozicija, da se ta ljubav širi i da dugo traje“, zaključio je Prentić.

Pod sloganom „Četvrtkom u Baru“, sljedeće nedjelje publici će se u Gradskoj knjižari predstaviti književnica Slavica Milošević.

Shodno ustaljenoj praksi, sve informacije o programima i aktuelnostima trećeg izdanja Zimske scene „Barskog ljetopisa“ publici su dostupne putem medija, na društvenim mrežama i posredstvom sajta www.barskiljetopis.me.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Brojne studije bavile su se ovim pitanjem: Zašto neki roditelji imaju samo mušku djecu, a neki žensku?

Četvrtak, 20.02.2020 | 21:28

U nekim porodicama se događa da se rađaju samo dječaci, ne u jednoj, nego u nekoliko generacija, dok se u drugim rađaju isključivo djevojčice. Znači li to da su neke porodice "specijalizovane" samo za rađanje djece jednog pola?

Istraživanja pokazuju: Kako nam miris voljene osobe pomaže

Četvrtak, 20.02.2020 | 21:12

Ako spavate u majici svog partnera, zaspaćete brže i nećete se puno prevrtati u krevetu.

Nakon MOLEBANA u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog: Održana LITIJA ulicama Nikšića

Četvrtak, 20.02.2020 | 20:32

U znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, i večeras je u Nikšiću održana litija, kojoj je prethodio moleban u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog.

Bogdanović: "Dio društva uporno nalazi opravdanja za vandalizme"

Četvrtak, 20.02.2020 | 20:02

Država će imati nultu stopu tolerancije prema skrnavljenju kulturne baštine, kazao je za TVCG, ministar kulture Aleksandar Bogdanović. Svi počinioci, navodi Bogdanović, biće procesuirani i sankcionisani.

Litija u Podgorici: Sveštenstvo pozvalo građane da ne nose politička obilježja

Četvrtak, 20.02.2020 | 19:48

Ispred hrama Hristovog vaskrsenja krenula je večeras nova litija koju predvodi episkop zahumsko-hercegovacki Dimitrije.

POŽAR zahvatio STAN, a on nastavio da SPAVA: Budili ga VATROGASCI

Četvrtak, 20.02.2020 | 19:25

Ako ste mislili da ste vi ili nekog koga poznajete najveća spavalica, šokiraće vas slučaj iz ruskog grada Balašiha.

SVJETSKI DAN MAFINA: Recept od 5 sastojaka koji ćete obožavati

Četvrtak, 20.02.2020 | 19:09

Danas  je međunarodni dan mafina, a mi smo pronašli jednostavan recept za preukusne mafine s Nutellom koji su kao savršeni za danas.

I večeras okupljanje građana: LITIJE u gradovima širom Crne Gore

Četvrtak, 20.02.2020 | 18:31

Litije i molebani u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti organizovani su i danas u više crnogorskih gradova.

Zaludio Internet: "Ja sam Mjesec SELFI" ponovo aktuelan na društvenim mrežama

Četvrtak, 20.02.2020 | 18:14

Na društvenim mrežama ponovo postao aktuelan "Ja sam Mjesec selfi".

NIJE SLUČAJNOST: Evo zašto PSI liče na svoje GAZDE

Četvrtak, 20.02.2020 | 18:02

Nije slučajnost da psi liče na svoje gazde, a postoji i logično objašnjenje zašto se to događa.