Petak, 14.02.2020 | 14:18
IZVOR: cdm.me

Zakonom predviđeno: Kazne do 20.000 EURA zbog upotrebe plastičnih kesa u prodavnicama

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je Predlogom zakona o upravljanju otpadom predvidjelo zabranu kesa, vreća i torbi za jednokratnu upotrebu izrađenih od plastičnih materijala koje se koriste u prodavnicama, saopštio je danas savjetnik u Direktoratu za upravljanje otpadom i komunalni razvoj Igor Jovanović, naglasivši da su za prekršioce te odredbe predviđene stroge kazne.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Kako je istakao, planirano je da se ta odredba Zakona počne primjenjivati šest mjeseci od dana njegovog stupanja na snagu.

“Predlogom zakona predviđene su novčane kazne za nepoštovanje te odredbe za pravna i fizička lica, kao i za preduzetnike. Novčane kazne kreću se u rasponu od 500 eura do 20.000 eura za pravno lice, od 500 eura do 6.000 eura za preduzetnike, od 30 eura do 2.000 eura za fizičko lice”, pojasnio je Jovanović.

Ukazuje da se Ministarstvo održivog razvoja i turizma odlučilo na taj korak u cilju postizanja permanentnog smanjenja zagađenja životne sredine plastičnim kesama.

“Osim negativnog uticaja na životnu sredinu, plastične kese imaju i negativan uticaj na rezultate u drugim oblastima, prije svega u turizmu. Slika kesa u koritima rijeka, pored puteva nedopustiva je za Crnu Goru kao ekološku državu i prestižnu turističku destinaciju koja ugosti četiri puta više gostiju nego što ima stanovnika, a od turizma prihoduje više od 1.1 milijardu eura na godišnjem nivou”, ističe Jovanović.

Podsjećamo da je Ministarstvo, kao institucija nadležna za oblast upravljanja otpadom, prije desetak godina kroz zakonodavni okvir, prateći odredbe Evropske unije i najbolje prakse njenih razvijenih zemalja, počelo da se bavi rješavanjem problema plastičnih kesa.

“Kao rezultat toga, danas supermaketi u Crnoj Gori uglavnom koriste plastične kese koje imaju kratak period razgradnje, dok je za manje trgovačke radnje primjetno da se njihova upotreba stalno povećava”, rekao je Jovanović.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma u narednom periodu planira aktivnosti sa ciljem promjene odnosa prema tom pitanju kako krajnjih korisnika, tako i trgovačkih radnika, a naročito putem kampanja u cilju podizanja svijesti građana i informisanja javnosti.

“Smatramo da će sve ove aktivnosti doprinijeti da se razmišlja o upotrebi torbi za kupovinu (takozvanih „cegera“), koji su se u nekom ranijem periodu znatno više upotrebljavali”, zaključio je Jovanović.

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Hajmdal
14.02.2020 15:53

Konačno 😁

5 0
Irena
14.02.2020 17:58

Jeste, kese su nam najveci problem u državi... da nije tužno bilo bi smijesno!

7 1
eeeee
15.02.2020 10:07

Koje glupiranje a jeftina obuća ,čarape ,ambalaža,pelene itd ,itd,Oni stari poslijeratni su bili izgleda budale kad su forsirali kvalitet a ne profit ali izgleda da nam je suđeno da se udavimo u sopstvenom smeću zbog pohlepe

4 0
Ceto
17.02.2020 13:36

Ajde odlicno to ce nam smanjiti broj ubistava u drzavu i ove ce nacerat da prestanu da setaju da se moze normalno do kuce doci od njih

2 0

I to se dešava - Muškarac vozio Teslu i zaspao, uspio da se probudi tek nakon 40 KILOMETARA

Subota, 04.05.2024 | 12:39

Scene o kojima se najčešće govori u Americi stigle su i na evropske puteve.

Mandić: Vaskrs nas uči da je molitva za mir i blagostanje najbolja odbrana koju kao vjerni ljudi imamo

Subota, 04.05.2024 | 12:14

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić čestitao je predstojeći Vaskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, episkopu budimljansko-nikšićkom Metodiju, episkopu zahumsko-hercegovačkom Dimitriju, episkopu mileševskom Atanasiju i svim pravoslavnim vjernicima uz želju da vaskršnje dane provedu u zdravlju, miru i sreći.

Abazović: Država od trajekta za godinu prihodovala više od OSAM MILIONA EURA

Subota, 04.05.2024 | 12:01

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović je kazao da je država od trajekta za godinu prihodovala više od osam miliona eura.

FOTO: Gudelj hitno operisan - Anastasija objavila fotografiju iz doma, pokazala kako se fudbaler oporavlja

Subota, 04.05.2024 | 11:44

Anastasija Ražnatović podijelila je fotografiju svog muža, Nemanje Gudelja iz porodičnog doma i pokazala kako se oporavlja, posle operacije.

SLABIJI ZEMLJOTRES registrovan u Crnoj Gori

Subota, 04.05.2024 | 11:06

Zemljotres jačine 2,7 stepena zabilježen je u Crnoj Gori.

Neobičan recept, a priprema se lako - PALAČINKE iz rerne su neodoljive

Subota, 04.05.2024 | 10:49

Svi znamo da se palačinke spremaju u tiganju i tako im i pristupamo. Ali postoje i malo drugačije palačinke koje se spremaju u rerni. Recept za palačinke iz rerne je za mnoge neobičan, a lako se sprema.

Imate Android? Prijeti vam OPASAN VIRUS, ovo je način da zaštitite svoj uređaj

Subota, 04.05.2024 | 10:15

Za korisnike koji su zabrinuti zbog ažuriranja svoje Chrome aplikacije, UniladTech izlistao je korisne korake kako biste osigurali bezbjednost svog uređaja.

Niske temperature i jaka vulkanska aktivnost: Kako vulkan na Antarktiku izbacuje 80 grama ZLATA dnevno?

Subota, 04.05.2024 | 10:02

Planina Erebus, krije jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu, koji svakoga dana izbaci oko 80 grama zlata u hladan vazduh Antarktika. Antarktik je ledeni kontinent sa izuzetno niskim temperaturama, ali ima i jaku vulkansku aktivnost.

VIDEO: INCIDENT u Istanbulu; Jasikevičijus: Izvinjavam se Evroligi i Monaku

Subota, 04.05.2024 | 09:25

Košarkaši Monaka savladali su sinoć Fenerbahče (65:62) i izborili majstoricu u četvrtfinalu Evrolige.

Motociklista podlegao povredama nakon udesa u Budvi

Petak, 03.05.2024 | 21:56

Budvani M.Š. (38) podlegao je povredama koje je zadobio u udesu koji se večeras dogodio na bulevaru u Budvi.