Petak, 14.02.2020 | 17:37
IZVOR: rtcg.me

Ministar Bogdanović: "Zakon će se sprovoditi u potpunosti i neće zakinuti nikoga"

Stav Vlade Crne Gore apsolutno je jasan - Zakon o slobodi vjeroispovijesti sprovodiće se u potpunosti, pri čemu ćemo voditi računa da nijedna strana koja je njime tretirana ne bude zakinuta na bilo koji način, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović u intervjuu za "Dojče vele", tokom zvanične posjete Berlinu.

 




Foto: Ministarstvo kulture

Komentarišući aktuelne proteste u zemlji, ministar Bogdanović je istakao da su oni samo dodatna potvrda demokratskih kapaciteta koje je dostigla Crna Gora.

"Jedna vjerska organizacija, više političkih stranaka i dio stanovništva imaju pravo da slobodno iskažu neslaganje i dok god ono bude mirnog karaktera, to je u potpunosti njihovo pravo koje niko, a posebno Vlada Crne Gore, neće suzbijati ni na koji način. No, naspram toga, na nama je da uradimo ono što su već učinile gotovo sve evropske države - da uvedemo crkvu u sistem i da regulišemo pitanja koja su tretirana Zakonom o slobodi vjeroispovijesti“, poručio je ministar Bogdanović.

Naglasio je i da će vjerske zajednice i vjernici koji su do sada bili u crkvama, njih nesmetano moći da koriste i ubuduće.

"Sekularna smo država i poštujemo pravo svih građana na slobodu vjeroispovijesti. No, ta sloboda i imovinsko pravo su dvije potpuno različite stvari. Na nama je da regulišemo upravo imovinska pitanja, uz utvrđivanje činjenica o tome da li je bilo nezakonitih upisa i na koji način“, napomenuo je Bogdanović.

Podsjećajući da Zakon o slobodi vjeroispovijesti ni u kom slučaju nije protiv SPC, niti protiv bilo koje druge vjerske organizacije, ministar Bogdanović smatra i da treba postaviti pitanje zašto SPC do danas odbija da se registruje kao pravno lice.

"Kao što znate, vlada jedne države ne može potpisati ugovor sa nekim ko je na papiru neformalna organizacija. Ukoliko se ne varam, ista crkva je uredno registrovana u Republici Srbiji, tako da ne znam šta ih sprječava da isto postupe i u Crnoj Gori“, kazao je Bogdanović.
U intervjuu za Dojče vele, govorio je i o aktuelnoj medijskoj situaciji u zemlji osvrnuvši se i na novu medijsku legislativu. Odgovarajući na pitanje da li hapšenje novinara u ovako napetoj situaciji u zemlji može doprinijeti smirivanju strasti, ministar Bogdanović izričit je u stavu da zakone svi moraju poštovati.

"I to svima mora biti jasno. Država mora reagovati tamo gdje postoje sumnje da je neko izvršio krivično djelo izazivanje panike i nereda, shodno Krivičnom zakonu Crne Gore, ako se ne varam, član 398“, kazao je ministar.

Čvrsto je uvjeren i da nova medijska legislativa, koja će uskoro biti usvojena u Parlamentu, donosi znatno bolje mehanizme, da su mnoga rješenja u skladu sa savremenom evropskom praksom i da daju državi još bolje instrumente da pruži podršku i sigurnost radu medija.

"Razumijem da postoje strane koje osporavaju nove mehanizme, no upravo ova godina i neke lažne objave dijela medija, koje su prijetile da izazovu tešku društvenu krizu, u trenutku velikih tenzija uvjerile su nas da je potrebno preduzeti određene korake na tom planu. Jer, ukoliko medij pod pouzdanim izvorom pokuša unijeti paniku i razdor, a sve zbog neistinite informacije koju im je, na primjer, proslijedio strani diplomata - to je sve osim odgovornog pristupa. Zbog toga država mora da reaguje ako bilo ko čini krivična djela“, kazao je Bogdanović.

Pročitajte još:

///Završen sastanak Markovića i Amfilohija: MCP traži da se Zakon PROMIJENI///

///Đukanović: Crnoj Gori je potrebno da ima sopstvenu pravoslavnu crkvu///

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Sajo
14.02.2020 18:00

E silan si ti ministar kulture.

3 0
Sveto(pismo)
15.02.2020 08:24

Lutka prava!

1 0

OSTALE VIJESTI

Nič: Spajić kazao da će Crna Gora PODRŽATI Rezoluciju UN o Srebrenici, ali je neće KOSPONZORISATI"

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:13

Njemački stručnjak za Zapadni Balkan i proširenje NATO Milan Nič kazao je da je, između ostalog, pitao premijera Milojka Spajića o potencijalnom crnogorskom sponzorisanju Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, na šta je Spajić odgovorio da Crna Gore neće sponzorisati Rezoluciju, ali će je podržati.

Predata lista DPS u Budvi: "Vrijeme je za PROMJENU VLASTI"

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:15

Predata pobjednička izborna lista Demokratske partije socijalista “Budva može bolje!” Opštinskoj izbornoj komisiji Budve. Nosilac liste sa 33 kandidata za odbornike u Skupštini Opštine Budva na izborima koji su zakazani za 27. maj je prof. dr Nikola Milović. 

URA predala listu za lokalne izbore u Budvi; Rađenović: Budva zaslužuje DRUGAČIJE

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:50

Građanski pokret URA večeras je predao listu za lokalne izbore u Budvi pod nazivom "URA - dr Dritan Abazović - Drugačije. 

Sekulović: Izvještaj o ULASKU Belivuka i Miljkovića u Crnu Goru POTPISAO Zoran Lazović

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:42

Pod oznakom povjerljivo, govoreći ovako po sjećanju, izvještaj o ulasku Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, potpisao je Zoran Lazović, kazao je bivši ministar unutrašnjih poslova u 42. Vladi Crne Gore Sergej Sekulović.

DPS: Glavni grad KRIJE DOKUMENTACIJU od Upravne inspekcije u namjeri da problematizuje rad ranijih uprava

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:29

Povodom navoda koji se su pojavili u pojedinim medijima, a kojima se tvrdi da je za vrijeme prethodne vlasti došlo do nezakonitih zapošljavanja, čime sadašnja vlast svakodnevno manipulišw, čak i onima koji ne prate sa pažnjom ovu temu, jasna je namjera aktuelne vlasti i onih koji im pokušavaju pomoći u tome, da se skrene pažnja sa brojnih problema koji opterećuju rad trenutne uprave Glavnog grada, saopšteno je iz DPS-a Podgorica.

Duška Kneževića danas IZRUČUJU Crnoj Gori?

Utorak, 30.04.2024 | 09:10

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević trebalo bi danas da bude izručen Crnoj Gori iz Velike Britanije, saznaje nezvanično Televizija Crne Gore.

MUP: Za PROMJENU PREBIVALIŠTA u Budvi podnijeto 50 prijava, a evo koliko u Andrijevici

Utorak, 30.04.2024 | 09:08

Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da je u periodu od dana donošenja Odluke Predsjednika Crne Gore o raspisivanju izbora u opštini Budva (26. mart-26. april) podnijeto 50 prijava promjene prebivališta u toj opštini.

PROČITAJTE - Ovo je RADNO VRIJEME pijaca u Podgorici tokom praznika

Utorak, 30.04.2024 | 09:01

Podgoričke Tržnice i pijace objavile su koje će pijace u Podgorici biti dežurne tokom praznika.

Krapović: Crna Gora NE ZABORAVLJA i odaje POČAST stradalima

Utorak, 30.04.2024 | 08:59

Nakon 25 godina stradanja civila u NATO bombardovanju, u malom Plavskom mjestu Murino, iz godine u godinu, odjekuje gorak trag nepravde. Nedužne žrtve Murina, među kojima su i djeca, trajna su opomena stravičnosti ratnih zbivanja ali i obaveza čuvanja kulture sjećanja i izgradnje dugoročnog mira, kazao je Dragan Krapović, ministar odbrane Crne Gore. 

VIDEO: Jokić nakon MEČA - "To je TRADICIJA"

Utorak, 30.04.2024 | 08:51

Košarkaši Denvera pobijedili su Los Anđeles Lejkerse 108:106 u petoj utakmici prve runde plej-ofa Zapadne konfenecije.

Niste ljubitelj ni KAFE, ni ČAJA? Probajte ovaj NAPITAK za jutarnju energiju

Utorak, 30.04.2024 | 08:45

Ako ne volite kavu ili čaj, možda je krajnje vrijeme da si napravite salep, topli napitak idealan za ljude željne novih stvari. 

Strip junak ponovo na velikom platnu - Snimaće se ŠESTI igrani film o Asteriksu

Utorak, 30.04.2024 | 08:31

Produkcijska kuća StudioCanal i izdavačka kuća Editions Albert René potpisale su ugovor za šesti igrani film u serijalu Asterix, inspirisan istoimenim stripovskim junakom, potvrdio je Variety.

Ovo su NAJSKUPLJE zemlje za ŽIVOT u Evropi - A evo da li je među njima i Crna Gora

Utorak, 30.04.2024 | 08:27

Vorld Population Reviev objavio je listu evropskih zemalja prema troškovima života, rangiranih od najskupljih do najjeftinijih. Na listi koju je sačinila ova američka organizacija za prikupljanje podataka o globalnoj populaciji i demografiji nalazi se 41 evropska država.

Džamal Marej tri sekunde prije kraja "SRUŠIO" Lejkerse

Utorak, 30.04.2024 | 08:18

Košarkaši Denver Nagetsa savladali su Los Anđeles Lejkers sa 108:106 u petoj utakmici četvrtfinala Zapadne konferencije

Prava PRAZNIČNA POSLASTICA - Napraviti ČOKOLADNI kolač BEZ pečenja

Utorak, 30.04.2024 | 08:05

Brzinski desert osvojiće vas na prvi zalogaj.