Ponedjeljak, 17.02.2020 | 15:53
IZVOR: vijesti.me

Nuhodžić: "Crnogorski birački spisak je kvalitetna, ažurna i tačna baza podataka"

Crnogorski birački spisak je kvalitetna, ažurna i tačna baza podataka po najvišim međunarodnim standardima.
Foto: Youtube, screenshot

"Sve radimo transparentno, jer želimo da stvorimo uslove na osnovu kojih će građani moći da izaberu svoje predstavnike na slobodnim izborima, u atmosferi demokratske tolerancije, mira i poštovanja vladavine zakona“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na sastanku sa rezidentnim ambasadorima u Crnoj Gori, šefom Delegacije Evropske unije i predstavnicima međunarodnih organizacija.

Tom prilikom, ministar je naglasio da značajan dio reformskih aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova doprinosi unapređenju izbornog procesa, što je, u dijelu političkih kriterijuma, jedan od uslova za pristupanje Evropskoj uniji. 

„Upravo odgovornost prema građanima, prema biračima, opredijelila nas je da intenzivno radimo na poboljšanju pravnog okvira, koji će omogućiti da građani imaju potpuno povjerenje u izborni proces u Crnoj Gori kao budućoj državi članici Evropske unije. Naš zadatak - i vlasti i opozicije i civilnog sektora i medija - jeste da dodatno ojačamo povjerenje građana u institucije i integritet izbornog sistema. I svi treba da budemo posvećeni tom cilju“, saopštio je Nuhodžić. 

On je dodao da je na nivou MUP-a, formiran Tim koji ima zadatak da prati, usmjerava i organizuje realizaciju obaveza koje proizilaze iz izbornih zakona.

„U kontekstu ispunjavanja preporuka posmatračkih misija OEBS/ODIHR, ministar je posebno ukazao da su, od početka rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, poslanici vladajuće koalicije, uz stručnu pomoć međunarodnih organizacija, civilnog sektora i akademske zajednice, pokazivali spremnost da se unaprijedi izborno zakonodavstvo. Rezultat rada Odbora su donešena zakonska rješenja: Zakon o izmjenama i dopunama zakona o biračkom spisku, Zakon o teritorijalnoj organizaciji, Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i Zakon o dopunama Krivičnog zakonika, a implementacija ovih zakona je ključna“, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova. 

Nuhodžić je iskazao posebnu zahvalnost Evropskoj komisiji, Misiji OEBS-a i ODIHR-a na pružanju ekspertske podrške tokom rada na reformi izbornog zakonodavstva, u duhu prijateljske i konstruktivne saradnje. 

Najavio je da će, prepoznajući doprinos civilnog sektora i medija kreiranju demokratskog ambijenta za održavanje izbora, Ministarstvo unutrašnjih poslova organizovati sastanke i sa nevladinim organizacijama i sa medijima, kako bi otvoreno razgovarali o svim pitanjima važnim za izborni proces iz nadležnosti ovog resora.

„Vjerujem da će mjeseci pred nama i dijalog na koji je Vlada Crne Gore pozvala sve relevantne političke i društvene subjekte, otvoriti prostor da dođemo do dogovora i oko izbornog zakonodavstva, čime ćemo potvrditi evropsku perspektivu Crne Gore i demokratski kapacitet crnogorskog društva“, zaključio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Marko
17.02.2020 17:19

Kakav birački spisak, više mrtvih ima u njemu nego u čituljama u Pobjedi...:)

2 1
Мирослав
18.02.2020 12:19

Мене би било срамота да изађем пред новинаре и јавно нешто овако изјавим! И врапци на грани знају шта је и како је!

0 0

OSTALE VIJESTI

"Pogažena prava pacijenata": Partije OSUDILE objavljivanje imena oboljelih

Petak, 03.04.2020 | 18:51

Političke partije osudile su objavljivanje spiskova osoba zaraženih novim virusom korona u Crnoj Gori. Navode da su tim činom pogažena ljudska prava i traže hitnu reakciju nadležnih.  

Darmanović: Jedinstvo i solidarnost NATO-a značajno za suočavanje sa koronavirusom

Četvrtak, 02.04.2020 | 19:25

Jedinstva i solidarnosti NATO saveznika, kao i zajednički napori značajni su u suočavanju s krizom COVID-19, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović na sastanku sa ministrima iz zemalja NATO članica, koji je organizovan putem video konferencije.

Đukanović: Na lokalnom nivou imamo odgovorne ljude koji doprinose efikasnosti i odgovornosti državnog sistema CG

Četvrtak, 02.04.2020 | 19:08

Pozvao sam predsjednike opština Berane Dragoslava Šćekića, Andrijevice Srđana Mašovića i Petnjice Samira Agovića da udružimo napore i da pojačamo senzibilnost prema posebno ugroženim kategorijama stanovništva, među kojima su i penzioneri.

Putin: Cijeli APRIL biće neradan, ali će zaposleni dobiti plate

Četvrtak, 02.04.2020 | 16:48

Cijeli april biće neradan u Rusiji, saopštio je u današnjem obraćanju naciji predsjednik te zemlje Vladimir Putin.

DF: Odmah uvesti vanredno stanje i smijeniti predsjednika NKT-a Milutina Simovića

Četvrtak, 02.04.2020 | 16:19

Demokratski front traži da se u cilju sprečavanja širenja koronavirusa u Crnoj Gori odmah uvede vanredno stanje i smijeni predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti Milutin Simović.

Mitropolija: "Sveštenici će naći način da molitve služe bez prisustva većine naroda"

Petak, 03.04.2020 | 19:40

Sveštenici će naći način, u dogovoru sa organima javnoga reda, da opštenarodne molitve služe u hramovima privremen bez prisustva većine naroda, saopšteno je danas iz Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija budimljansko-nikšićke i mileševske.    

PREPORUKE nutricionista: Kako spriječiti debljanje u izolaciji i ne tražiti utjehu u HRANI

Petak, 03.04.2020 | 19:19

Koronavirus je potresao svijet kao ništa do sada. Ali, osim smrtnih slučajeva, privredne devastacije i straha, virus će vjerojatno ostaviti još jedan trajni trag. Svi ćemo postati deblji.

"Pogažena prava pacijenata": Partije OSUDILE objavljivanje imena oboljelih

Petak, 03.04.2020 | 18:51

Političke partije osudile su objavljivanje spiskova osoba zaraženih novim virusom korona u Crnoj Gori. Navode da su tim činom pogažena ljudska prava i traže hitnu reakciju nadležnih.  

Sastanak Operativnog štaba: "Svi moraju bez preispitivanja slušati ljekare i POŠTOVATI MJERE"

Petak, 03.04.2020 | 18:40

Šefica Operativnog štaba za koordinaciju realizacije mjera za sprečavanje širenja korona virusa prof. dr Vesna Miranović pozvala je danas čelnike svih lokalnih samouprava da preduzmu sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi naša zemlja i u predstojećem periodu nastavila da se uspješno suočava sa pandemijom koronavirusa.

Carević predložio set EKONOMSKIH MJERA za prevazilaženje krize nastala epidemijom koronavirusa

Petak, 03.04.2020 | 18:27

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević predložio je danas set ekonomskih mjera kako bi se pomoglo građanima i privredi da prevaziđu krizu koja je nastala epidemijom koronavirusa.    

ZVANIČNO: Premijer liga suspendovana na neodređeno

Petak, 03.04.2020 | 17:52

Premijer liga je suspendovana na neodređeno, odlučeno je na video sastanku čelnika lige i predstavnika 20 klubova.  

Marković čestitao Dan opštine Ulcinj: "Država ima snagu da obezbjedi zaštitu svakom građaninu"

Petak, 03.04.2020 | 17:33

Država ima snagu i potencijal, finansijski i institucionalni, da obezbjedi zaštitu i sigurnost svakom građaninu i njegovoj porodici – ističe se u čestitci predsjednika Vlade Duška Markovića rukovodstvu, odbornicima i građanima Ulcinja povodom Dana opštine, koji se obilježava 6. aprila.

Radi smanjenja zaraze: MJERE blokade u Italiji mogle bi biti produžene i nakon 1. maja

Petak, 03.04.2020 | 17:20

Šef službe za civilnu zaštitu u Italiji Angelo Borrelli izjavio je da će mjere blokade i ograničenja javnog života najvjerovatnije biti produžene i nakon 1. maja kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda: "Efiskasnom istragom zadržati povjerenje u sistem zaštite podataka"

Petak, 03.04.2020 | 16:55

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore najoštrije osuđuje objavu spiska zaraženih i oboljelih od koronavirusa na društvenim mrežama, što predstavlja, kako je saopšteno, ne samo stigmatizaciju već i kršenje prava na privatnost ovih osoba.  

Ministarstvo vanjskih poslova uplatilo 109.000 eura za BORBU protiv koronavirusa

Petak, 03.04.2020 | 16:39

"Javni funkcioneri MVP, šefovi diplomatsko-konzularnih predstavništava, diplomate i službenici navedenu sumu izdvojili od svojih zarada"