Četvrtak, 20.02.2020 | 21:28
IZVOR: klix.ba

Brojne studije bavile su se ovim pitanjem: Zašto neki roditelji imaju samo mušku djecu, a neki žensku?

U nekim porodicama se događa da se rađaju samo dječaci, ne u jednoj, nego u nekoliko generacija, dok se u drugim rađaju isključivo djevojčice. Znači li to da su neke porodice "specijalizovane" samo za rađanje djece jednog pola?




Foto: Ilustracija, pixabay

Neki naučnici smatraju da to hoćemo li imati sina ili kćerku nasljeđujemo od oca, iako još niko nije ustanovio koji je gen odgovoran za to, dok drugi tvrde da su za to odgovorne nasljedne odlike koje mogu doprinijeti evolucijskoj prednosti jednog pola, piše CNN.

Brojne studije bavile su se istraživanjem dobijaju li visoki roditelji češće dječake, dok oni ljepši imaju kćeri, iako su ove teorije naišle na brojne kritike.

Još jedna od hipoteza u vezi ovoga je da su za to odgovorni hormoni roditelja u trenutku začeća. Međutim, rezultati nove studije, koja je obuhvatila cijelu populaciju Švedske od 1932. godine, ukazuju na to da je pol potomaka stvar puke sreće.

"Otkrili smo da ljudi nemaju urođenu tendenciju imati djecu jednog ili drugog pola – pol potomaka je zapravo nasumična stvar. Ako imate mnogo dječaka ili mnogo djevojčica u porodici, to je samo slučajnost", kaže Brendan Zietsch sa Sveučilišta u Queenslandu i vodeći autor studije.

Koristeći informacije iz matične knjige rođenih u Švedskoj, istraživači su upoređivali imaju li braća i sestre tendenciju dobijati djecu istog pola. Njihova statistička analiza isključila je mogućnost da određene karakteristike roditelja utiču na to hoće li oni dobiti dječaka ili djevojčicu.

"Kako braća ili sestre dijele 50 posto svog genetskog materijala, da postoji genetska predispozicija koja određuje pol potomaka, ona bi se potvrdila tako što bi i njihovi potomci bili istog pola. Međutim, braća i sestre nisu dobijali djecu istog pola – to što jedno od njih ima djevojčicu nije povećavalo vjerovatnost da će i drugo dobiti žensko dijete", objašnjava Zietsch.

On tvrdi da velika baza podataka – 4,7 miliona rođenih – govori u prilog preciznosti i tačnosti onoga što su utvrdili i objašnjava da su druga istraživanja ove vrste obuhvatala manji broj ljudi, pa su zaključci bili drugačiji i usmjeravali su u pogrešnom pravcu.

Na primjer, studija iz 2008. godine, koja je obuhvatila 927 porodičnih stabala (556.387 ljudi) vratila se do 1600. godine. Prema tvrdnjama ovih istraživača, ako je muškarac imao više sinova nego kćeri i njegovi sinovi su češće dobijali mušku djecu. Ista studija iznosi hipotezu da je za to odgovoran neotkriveni gen koji određuje hoće li u spermi muškarca biti više X ili Y hromozoma, što utiče na pol njegove djece. Dječaci imaju X i Y hromozom, dok djevojčice imaju dva Y hromozoma.

Drugi istraživači ustanovili su da klimatske promjene mogu uticati na to hoće li se rađati više dječaka ili djevojčica, tvrdeći da se više muškaraca rađa na mjestima gdje su temperature visoke, dok treći smatraju da velika glad, kao ona koja se dogodila u Kini tokom Velikog skoka naprijed, može dovesti do toga da žene češće rađaju djevojčice.

"Ne možemo isključiti mogućnost da ekstremni događaji u životnoj sredini, kao što su nedostatak hrane i klimatske promjene, mogu uticati na pojačano rađanje djece određenog pola, ali ono što možemo sa sigurnošću reći je da promjene u životnoj sredini nisu u tom smislu uticale na one koji su rođeni u Švedskoj od 1932. do danas", zaključuje Zietsch.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUTSIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.

Poznati glumac NEPREPOZNATLJIV - "Izgleda mnogo STARIJE" (FOTO)

Petak, 26.04.2024 | 20:25

Holivudski glumac Pirs Brosnan trenutno radi na novom filmu Giant, a fotografije sa seta su brzo obišle svijet.

Abazović o odluci USTAVNOG SUDA - To je SATISFAKCIJA, ne znam kako će se ponašati kad me vide sjutra oni koji su me OPTUŽIVALI

Petak, 26.04.2024 | 20:17

Lider Građanskog pokreta URA i bivši premijer Dritan Abazović doživljava kao ličnu satisfakciju odluku Ustavnog suda da odbije prijedloge za utvrđivanje ustavnosti Temeljnog ugovora i izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Bakingemska palata o ZDRAVSTVENOM STANJU Kralja Čarlsa - "VRAĆA se dužnostima"

Petak, 26.04.2024 | 20:07

Kralj Čarls će sljedeće nedjelje nastaviti sa javnim angažmanima nakon što je postigao ohrabrujući napredak u liječenju raka, saopštila je Bakingemska palata. Za kralja to još neće biti potpuni povratak zvaničnim angažmanima, ali palata šalje pozitivne signale, piše BBC.