Petak, 21.02.2020 | 11:51
IZVOR: PR Centar

Edukovani policijski službenici o pravima LGBTI zajednice mogu doprijeniti njihovom boljem položaju

Edukovani policijski službenici o pravima LGBTI zajednice i njihova dobra saradnja sa organizacijama civilnog sektora koje se bave zaštitom prava LGBTI osoba, mogu doprinijeti njihovom boljem položaju u društvu.
Foto: PR Centar

To je saopšteno tokom regionalne obuke za policijske službenike i organizacije civilnog društva sa Zapadnog Balkana "Policijsko postupanje u slučajevima krivičnih djela počinjenih iz mržnje nad LGBTI osobama", koji je organizovao Savjet Evrope.

Programska direktorica NVO Juventas, Jelena Čolaković je, tokom posjete učesnika regionalne obuke Drop in centru za LGBTI osobe, istakla je da je ista bila od velikog značaja, posebno jer je policijskim službenicima/cama i predstavnicima civilnog sektora iz regiona, kako je kazala, omogućila uvid u jedan od primjera dobre prakse i saradnje LGBTI zajednice sa Upravom policije u Crnoj Gori.

„Tokom saradnje koju smo formalno započeli još 2010. godine sa Upravom policije, nakon čega je organizovan veliki broj obuka, seminara, konferencija, ali i drugih javnih događaja od značaja za zajednicu, imali smo priliku da testiramo spremnost Uprave policije da se ovoj temi posveti na adekvatan način“, navela je Čolaković.

Ona je kazala da se saradnja uspostavljena na kvalitetnim osnovama između Uprave policije i LGBTI zajednice odražava i u činjenici da se Drop in centar nalazi na vidljivom mjestu u centru grada, te da se članovi LGBTI zajednice osjećaju bezbjednim i na toj i takvoj lokaciji.

„U više navrata je iz Uprave policije jasno stavljeno do znanja da će svi građani, bez obzira na svoju različitost, biti zaštićeni i bezbjedni u Podgorici, ali i u cijeloj Crnoj Gori. U Upravi policije imamo jednog od najvećih saveznika u nastojanjima da unaprijedimo sveopštu klimu kada govorimo o ljudskim pravima LGBTI osoba, a to se reflektuje i u činjenici da imamo i značajan broj edukovanih policijskih službenika i službenica koji su imali priliku da nas upoznaju, vide šta radimo, kao i da na neposredan način iskomuniciraju sa zajednicom sve potencijalne nedoumice“, rekla je Čolaković.

Govoreći o zajedničkim aktivnostima Uprave policije i LGBTI zajednice, Čolaković je pojasnila da se pored rada na politikama koje imaju za cilj unapređenje kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori, one prvenstveno odnose na obuke i izgradnju vještina i kapaciteta policijskih službenika i službenica.

„Moramo napomenuti da smo uspostavili sjajnu saradnju sa Policijskom akademijom, gdje smo pozvani da, kao saradnici, govorimo o temama koje su važne za LGBTI zajednicu, o zabrani diskriminacije, govoru mržnje i zločinima iz mržnje. To su teme koje su od izuzetnog značaja, kako bi policijski službenici/ce imali predstavu o realnosti koju žive LGBTI osobe“, zaključila je Čolaković.

Šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici, Angela Longo, rekla je da se obuka održava u okviru projekta koji SE implementira u oblasti ravnopravnosti, sa fokusom na antidiskriminaciju.

“Ovim započinjemo regionalne aktivnosti sa policijskim službenicima sa Zapadnog Balkana, kao i sa organizacijama civilnog sektora koje se zalažu za prava LGBT zajednice. Ideja ovog projekta je da podignemo svijest i unaprijedimo borbu protiv zločina prema toj populaciji u regionu, na nacionalnom, ali I na lokalnom nivou”, navela je Longo.

Ona je poručila da bolja saradnja nevladinih organizacija i državnih institucija može doprinijeti boljoj zaštiti garantovanih prava građana.

Aktivistkinja Udruženja „Da se zna“ iz Beograda, Dragoslava Barzut, pojasnila je da je obuka održana od 18. do 20. februara za policijske službenike i aktiviste iz Albanije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

„Učestvovalo je oko 35 policijskih službenika i službenica, kao i aktivista i aktivistkinja i zajedno smo pokušali da iznađemo načine kako možemo u budućnosti da sarađujemo. Upoznali smo kolege sa primjerima dobre prakse i saradnje, koju mi u Srbiji imamo sa policijom ili Crna Gora sa policijom ovdje. Pokušali smo da mapiramo zajedničke korake za budućnost“, kazala je Barzut.

Ona je rekla da je obuka bila jedinstvena mogućnost da policijski službenici i predstavnici civilnog društva razmijene iskustva i uče jedni od drugih.

„Mogli smo na licu mjesta da detektujemo dobre i loše strane i da radimo na daljoj prevenciji slučajeva nasilja nad LGBTI osobama. Ovakva saradnja je izuzetno značajna, kako bismo u budućnosti imali što manje slučajeva nasilja, ali i kako bismo mogli da preventiramo nasilje koje se dešava toj populaciji, a čije su matrice prilično slične za čitav region“, pojasnila je Barzut.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Macak Tom
21.02.2020 15:02

Ako ga ne pobedis a ti mu se pridruzi

0 0

UP: Mjeru zabrane izlaska najviše kršili u Nikšiću

Srijeda, 08.04.2020 | 09:46

Građani su mjeru zabrane izlaska iz objekta stanovanja od 19.00 do 05.00 časova najviše kršili u Nikšiću.

ŽIVOT im se polako vraća u normalu: Nakon 76 DANA, grad Vuhan više nije u IZOLACIJI

Srijeda, 08.04.2020 | 09:22

Stanovnici Vuhana, željno su iščekivali današnji dan!

Platio kauciju od 1,6 miliona dolara: Ronaldinjo PUŠTEN iz ZATVORA

Srijeda, 08.04.2020 | 08:41

Legendarni brazilski fudbaler Ronaldinjo pušten je iz paragvajskog zatvora i prebačen u kućni pritvor.

Iz Luksemburga danas stiže 90 državljana Crne Gore i donacija Hajriza Brčvaka

Srijeda, 08.04.2020 | 08:17

Specijalnim letom nacionalne aviokompanije Montenegro Airlines iz Luksemburga danas stiže oko 90 crnogorskih državljana.

50.000 medicinskih maski, 1000 zaštitnih odijela i 1000 testova: Danas stiže pomoć iz TURSKE

Srijeda, 08.04.2020 | 07:58

Nakon nedavnog telefonskog razgovora predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, danas će u Crnu Goru stići kontigent medicinske pomoći, donacija turskog Predsjednika.

ODT: Jedna osoba OSUMNJIČENA za objavljivanje spiska oboljelih od COVID-19

Utorak, 07.04.2020 | 21:50

Policija je uhapsila M.R. zbog sumnje da je izvršio krivično djelo neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka – spiska oboljelih od koronavirusa, saopšteno je večeras iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Postanite pravi PICA majstor: Tijesto za picu gotovo za 10 minuta

Utorak, 07.04.2020 | 21:43

Uz ovaj recept pripremićete picu za 10 minuta.

UP: Računarske prevare koštale crnogorske građane DVA MILIONA eura

Utorak, 07.04.2020 | 21:16

Računarskim prevarama građani Crne Gore do sada su oštećeni za više od dva miliona eura, saopšteno je iz Uprave policije.

Bijeg od korone: Viktorija i Dejvid Bekam u KARANTINU vrijednom 6,7 MILIONA eura

Utorak, 07.04.2020 | 21:11

Bivša fudbalska zvezda Dejvid Bekam (44) i njegova supruga i modna dizajnerka Viktorija Bekam (45) su zavučeni u svom luksuznom domu za vrijeme karantina zbog pandemije korona virusa.

Ukrajinski biznismen i političar DONIRAO crnogorskoj Vladi 50.000 eura

Utorak, 07.04.2020 | 20:57

Počasni predsjednik ukrajinske građevinske kompanije Liko-Holding Igor Lisov donirao je Vladi Crne Gore 50.000 eura za borbu protiv koronavirusa.