Subota, 22.02.2020 | 21:53
IZVOR: klix.ba

Rijetko ko bi mogao izdvojiti novac: Ovih 9 predmeta na svijetu koštaju MILIONE dolara

Kada je nešto rijetko, a cijenjeno, njegova početna vrijednost, ako je jedini primjerak ili jedan od nekolicine, vremenom raste. To je slučaj s umjetničkim slikama, skulpturama i drugim umjetničkim djelima, ali i s drugim ljudskim kreacijama.




Foto: Vikipedija

Rijetko ko bi mogao izdvojiti novac za ove stvari. Da li biste vi to učinili da ste milioner?

Ovih devet rijetkih i samim time i skupocjenih predmeta sebi bi mogli priuštiti samo multimilioneri, piše Brainberries.

1) Novčić od 20 dolara s dvostrukim orlom

Ovaj novčić od 20 dolara prava je legenda među kolekcionarima, jer je na svijetu preostao samo jedan ovakav "Double Eagle" novčić u privatnom vlasništvu. On košta 7,9 miliona dolara, dok se ostali ovakvi drže u državnom trezoru.

2) Dragi kamen painit

Painit je najrjeđi dragulj na svijetu. Može se naći samo u malom području Mianmara i drži cijenu od 60.000 dolara po karatu.

3) Spidermanov strip "Amazing Fantasy 15"

Djeca koja su 1962. godine kupila Marvelov strip "Amazing Fantasy 15" nisu mogla ni naslutiti da će on 60 godina kasnije dostići cijenu od 1,1 miliona dolara, budući da je jedan od rijetkih primjeraka koji su tako dobro očuvani.

4) Istočnjački kavijar

Gnijezdo određene vrste ptica u Aziji je prava poslastica. Ova gnijezda se peru, kuhaju i služe kao juha. Gnijezdo s farme može stajati 30 dolara, što je već visoka cijena, a gnijezdo nađeno u divljini može dostići cijenu i do 10.000 dolara po gramu.

5) Parking mjesto na Manhattanu

Ako ste rođeni Njujorčanin, onda znate koliko je teško naći mjesto za parkiranje u ovom gradu i da se mnogi parkiraju nekoliko ulica dalje od svog stana. Ipak, ako možete potrošiti milion dolara na parkiranje, onda ćete imati mjesto za svoje vozilo na Manhattanu.

6) Magnetski lebdeći krevet

Magnetski lebdeći krevet je samo jednom svojom stranom pričvršćen za zid, pa se čini kao da lebdi. On može izdržati težinu od 900 kilograma, a košta 1,6 miliona dolara.

7) Pero ptice huije

Ptica huija je izumrla prije više od jednog stoljeća, pa je njihovo perje veoma vrijedno. Za samo jedno pero treba izdvojiti čak 10.000 dolara.

8) Tekila "Pasión Azteca"

Ovu tekilu sigurno nećete naći u nekoj običnoj trgovini niti u podrumu pića, ne zato što je izrazito jaka, nego zato što je njena boca napravljena od platine i bijelog zlata. Osim toga, po njoj je posuto čak 6500 dijamanata, pa vas njena cijena od 3,5 miliona dolara ne treba iznenaditi.

9) Bejzbol karta Honusa Wagnera

Bejzbol karte su rekviziti za jednu od omiljenih američkih igara, a cijenjene su i jer postoji veliki broj njihovih kolekcionara, koji se ponose ako imaju kolekciju vrijednu 1000 dolara. Ipak, da biste imali kartu bejzbol igrača Honusa Wagnera, morali biste biti milioneri, budući da košta čak 3,12 miliona dolara, jer je najrjeđa karta.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Oglasio se bivši dečko Tejlor Svift kome je posvetila nove pjesme: "Nisam ni slušao"

Petak, 26.04.2024 | 09:22

U svom najnovijem muzičkom albumu "The Tortured Poets Department" obožavatelji tvrde da je Tejlor Svift opjevala svog bivšeg dečka Metija Hilija, pevača grupe The 1975.

Jokić: Pobjeđivanje je naš stil života

Petak, 26.04.2024 | 09:05

Košarkaš Denver Nagetsa Nikola Jokić je iznio utiske poslije pobjede nad Lejkersima u trćem meču plej-ofa NBA lige.

Radnici Instituta Igalo danas očekuju tri zarade

Petak, 26.04.2024 | 08:54

Radnicima Instituta "Dr Simo Milošević" danas bi trebalo da bude isplaćen novac za zarade koje im se duguju. U Sindikatu Instituta smatraju da će pomoć zaposlenima značiti mnogo ali da problemi te zdravstvene ustanove ostaju. Vjeruju da će tokom narednih dvadesetak dana ipak naći rješenje. 

„Sedam dana smo se zabavljali i zaprosio sam je nakon maturske večeri“: Ovako je počela ljubavna priča Aca Pejovića i supruge Biljane – „Imala je jedan uslov za brak“

Petak, 26.04.2024 | 08:49

Aco Pejović već 27 godina uživa u braku sa suprugom Biljanom.

Seka Sablić: Strašno je što smo posvađani sa svim susedima;

Petak, 26.04.2024 | 08:37

Zamračili su sve zvijezde koje su u kulturi postojale, oni su zamračili Čkalju, Miću Orlovića, Milenu Dravić. Milena je mislila da je na crnim listima. Kao rez je bio kada su počeli da forsiraju turbo folk. Kultura ne postoji, ona je na koljenima, ali pozorišta su, ipak, puna i mi sa zadovoljstvom igramo te predstave, opisala je današnje stanje u kulturi i društvu u Srbiji u emisiji “360 stepeni” čuvena glumica Jelisaveta Seka Sablić, piše N1.

"Izgradnja mostova sa njemačkom privredom velika šansa za razvoj"

Petak, 26.04.2024 | 08:32

Vlada Crne Gore želi da privuče kredibilne investitore iz partnerskih zemalja, a otvaranje predstavništva Saveznog udruženja za ekonomski razvoj i vanjsku trgovinu (BWA) iz Njemačke, pomoći će u izgradnji mostova sa njemačkom privredom, saopšteno je iz kabineta Spajića.

Od muža trpjela nasilje 13 godina: Porodica i prijatelji okrenuli leđa

Petak, 26.04.2024 | 08:26

"Trpjela sam nasilje 13 godina dok nisam shvatila da gubim volju za životom", tako opisuje svoju svakodnevnicu sagovornica emisije "Mreža" koja je sada pod okrivljem Sigurne ženske kuće, nakon što je pobjegla od supruga nasilnika. 

"Plan rasta treba da ubrza sprovođenje dogovorenih reformi"

Petak, 26.04.2024 | 07:04

Usvajanje Plana rasta za Zapadni Balkan ujedno je i posljednji korak ka uspostavljanju instrumenta vrijednog šest milijardi eura, koje će do 2027. biti na raspolaganju našem regionu. Koizvjestilac Karlo Resler za TVCG ističe da bi taj mehanizam trebalo da ubrza sprovođenje dogovorenih reformi po jasno definisanim kriterijumima.

Milović: Bićemo ponovo grad razvoja i pravih vrijednosti, pobijedićemo u Budvi

Četvrtak, 25.04.2024 | 22:06

Večeras je u Budvi predstavljena pobjednička izborna listu ,,Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 26. maja.

Vrijeme sjutra: Promjenljivo oblačno uz ove temperature

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:56

Promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a od sredine dana ponegdje slaba kiša, najavljuju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).