Petak, 28.02.2020 | 10:30
IZVOR: Telegraf.rs

Važno je odrediti SATNICU OBROKA: Kada je pravo VRIJEME za doručak, ručak i večeru?

Kad je vrijeme za doručak, ručak i večeru?




Foto: Ilustracija, Pixabay

Vrijeme vašeg obroka u toku dana može da utiče na gubitak kilograma, a nutricionisti tvrde da je veoma važno tačno odrediti satnicu jer osim što ćete hranu variti bolje, vaš metabolizam će se ubrzati.

Nedavna naučna studija Univerziteta Lubek u Nemačkoj pokazala je da obiman doručak može da pomogne vašem tijelu da sagori dva puta više kalorija u odnosu na isti obrok koji biste jeli u večernjim satima.

Takođe, osobe koje konzumiraju veći broj kalorija u jutarnjim satima imaju niži nivo šećera u krvi i imaju manje šanse da budu gojazne.

Poznata nutricionistkinja Rianon Lambert otkrila je da su tri obroka obavezna svakog dana i da je veoma važno u koje vreme ih jedete. Evo šta je njena preporuka:

Doručak u 7h

Osim što obiman doručak može da pomogne tijelu da sagori više kalorija, naučnici sa Univerziteta Lubek su pronašli da ukoliko jedete niskokaloričan doručak zapravo povećavate svoj apetit i kasnije ćete imati veću potrebu za slatkišima. Samim tim obiman i dobro izabalansiran doručak će vam pomoći da se tokom cijelog dana držite plana zdrave ishrane - bez potrebe za prejedanjem.

Najbolje bi bilo da kombinujete ugljene hidrate bogate vlaknima, proteine, povrće ili voća. Preporuka poznate nutricionistkinje je da obarite jaja, dodate beli, tvrdi sir, povrće ili da za doručak konzumirate bananu, badem i cimet.

Mnogi ljudi kada se probude osjećaju dehidrataciju, te je savjet da umjesto jutarnje kafe piju mlaku vodu sa limunom.

Kafa u 11h

Mnogi od nas ne mogu da zamisle početak dana bez kafe, međutim naučnici tvrde da ovaj napitak može da utiče na osjećaj umora tokom dana.

Zapravo, ključ je u kortizolu, hormonu stresa koji nas "pokreće" i pomaže da se probudimo,  a njegov najviši nivo je u 8 sati ujutru.

Ako pijete kofein u to vrijeme svakog dana, vaše tijelo će da prestane da proizvodi krotizol, što znači da ćete smanjiti njegovu prirodnu produkciju.

Zato naučnici tvrde da je najbolje vrijeme da popijete šolju kafe kada nivo kortizola opadne tokom dana, odnosno kada vam najviše treba energije, a to je između 10 sati ujutru i 12 u podne.

Ručak u 13h

- Ručak je savršeno vrijeme da jedete začinjenu hranu. Uživajte u hljebu i pasti - kaže nutricionistkinja Rianon Lambert.

Najbolje je da birate žitarice od cijelog zrna, koje polako oslobađaju energiju u krvotok, što znači da možete da ostanete budni tokom cijelog dana, a ujedno imate dovoljno energije.

Ukoliko imate potrebu za slatkišima bolje je da ih konzumirate uz jelo ili odmah nakon ručka, a ne kao poseban obrok, kako biste spriječili nagli skok šećera u krvi.

Voda u 15h

Konzumacija vode svakog dana pomaže da smanjite dnevni unos kalorija, jer vam daje osjećaj sitosti. Jedna studija je pronašla da ispijanje vode prije obroka smanjuje unos kalorija za čak 13 odsto. Obavezno hidrirajte svoj organizam tokom popodneva jer ćete tako smanjiti potrebu za slatkišima.

Večera u 19h

Večera par sati prije odlaska u krevet se preporučuje za dobar san tokom noći jer podstičete pravilan rad probavnog sistema. Ukoliko biste jeli prije samog spvanja varenje hrane bi bilo usporeno, a ujedno ne biste mogli da se odmorite.

Radije birajte manje porcije hrane za večeru, nikako se ne prejedajte. Preporuka je izabalansirate ključne namirnice poput povrća, malo ugljenih hidrata i proteina.

Izbjegavajte da jedete u 11 sati uveče. Pojedine studije su dokazale da se naš metabolizam usporava kada spavamao, tako da se kalorije koje smo uneli pre spavanja mogu pretvoriti, odnosno deponovati u masne naslage. U slučaju da imate potrebu za hranu, koju ne možete da obuzdate, savjet stručnjaka za ishranu je da izaberete jogurt, kašu ili orašaste plodove.

Izvor: Telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"NE BRINEM, više razmišljam kako da mu POMOGNEM" - Prvo OGLAŠAVANJE supruge Nikole Rokvića

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:19

Pjevača su obučavali veoma stručni ljudi. 

Haris Džinović OTKRIO da li je spreman za NOVU ŽENU - "Mora da bude NORMALNA"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:12

Nakon brojnih izjava koje je dao o razvodu i, sada bivšoj supruzi Melini, pjevač Haris Džinović je odgovorio na pitanje "da li je spreman za novu ljubav?"

Alkaras - Novak me iznenadio, prijatelji su mi rekli za to

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:26

Karlos Alkaras je pred start turnira u Madridu dao veliki intervju za Marku.

Zečević: Zbog usporivača i ograda Podgorica postala grad PREPREKA

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:35

Direktor JP “Putevi” Radoš Zečević kazao je da je zbog velikog broja usporivača i ograda Podgorica pretvorena u grad prepreka, ali da su primorani na to zbog nesavjesnih vozača.

Keković: Priča oko RADNE NEDJELJE prebačena na politički teren; Mulešković: Vlada bi morala dati mišljenje, POČINJE SEZONA

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:10

Nakon što je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj povukao sa dnevnog reda sjednice Socijalnog savjeta tačku koja se odnosi na uvođenje radne nedjelje zbog dodatnih konsultacija, ova inicijativa i dalje ostaje bez odgovora. Uprkos činjenici da turistička sezona uskoro počinje a da je odluka da se u toku ljeta dozvoli rad nedjeljom, usaglašena od strane socijalnih partnera, iz Ministarstva ekonomskog razvoja nema ni naznake kada bi se ovo pitanje moglo naći ponovo na sjednici Socijalnog savjeta, kao ni obrazloženje zašto rok za njeno održavanje nije ispoštovan, piše Gradski.me.

Milović: Bićemo ponovo grad razvoja i pravih vrijednosti, pobijedićemo u Budvi

Četvrtak, 25.04.2024 | 22:06

Večeras je u Budvi predstavljena pobjednička izborna listu ,,Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 26. maja.

Vrijeme sjutra: Promjenljivo oblačno uz ove temperature

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:56

Promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a od sredine dana ponegdje slaba kiša, najavljuju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

SMUTI SA BOROVNICAMA: Povećava energiju i ubrzava metabolizam (RECEPT)

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:13

- Isprobajte recept za antiejdžing smuti sa borovnicama. Ova kombinacija sastojaka sjajno djeluje na organizam i tako pomaže da se olakša rad digestivnog trakta, poveća energija i ubrza metabolizam, kaže Tatjana Popović, health coach i nutricionista.

Pusić: Prije 2020. izgledalo da će Crna Gora do 2022. završiti proces ili biti članica EU

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:58

Deklarativno, crnogorska vlast je apsolutno na evropskom putu, no gledajuću političku istoriju partnera koji čine koaliciju na vlasti, sigurno ima određenih pitanja, ocijenila je u razgovoru za Televiziju E nekadašnja šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić.

Trik za kojim internet luduje: Evo šta je prirodna i jeftina zamjena za botoks

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:10

Na društvenim mrežama kruži novi trend za njegu kože – tvrdi se da korica od banane može da transformiše vaše lice i da djeluje poput prirodnog botoksa, prenosi blic.rs.

Nova pravila na dodjeli Oskara: Proširuje se broj nominovanih u jednoj kategoriji

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:56

Američka filmska akademija od 2025. godine uvodi nova pravila. Već sada se zna da će 2025. godine dodjela biti organizovana 2. marta. Nominacije će biti poznate 17. januara 2025. godine.

Mljekarima ne odgovara prodaja mlijeka za 40 centi

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:34

Članovi Udruženja prerađivača mlijeka Crne Gore i Udruženja farmera Crne Gore odbili su ponudu mljekare “Franco” iz Bosne i Hercegovine koja se ponudila da otkupi višak mlijeka po 40 centi po litru. Oni su o tome informisali resornog ministra Vladimira Jokovića, sa kojim će se ujutru sastati.

Vujović: Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom IBAR-u u junu

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:23

Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom mišljenju za dobijanje IBAR-a, čime će Crna Gora dodatno potvrditi svoju posvećenost EU integracijama i napretku u medijskim reformama. To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović sa generalnim direktorom DG CONNECT, Robertom Violom, na kojem su razgovarali o reformi medijskih zakona u Crnoj Gori i napretku koji je postignut u tom procesu.

Nadal ekspresno "pregazio" tinejdžera i zakazao duel sa De Minorom

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:04

Španski teniser Rafael Nadal je uspio da savlada Darvina Blenča sa 2:0 u setovima i plasira se u drugo kolo Mastersa u Madridu.

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.