Petak, 03.04.2020 | 07:34
IZVOR: cdm.me

U vrijeme KORONAVIRUSA, u porodilištu KCCG rođena 121 BEBA

Trudnice po dosadašnjim podacima SZO, nisu pod povećanim rizikom za obolijevanje od COVID-19 u odnosu na ostale respiratorne viruse.




Foto: Kolektiv.me/Pixabay

U Porodilištu Kliničkog centra Crne Gore od pojave prvog pacijenta u Crnoj Gori kod koga je potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 (17. mart) do juče obavljen je 121 porođaj i rođeno isto toliko beba, kazao je za CdM Ivan Đukić, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

“Do sada nijesmo imali nijednu trudnicu niti bebu koja je inficirana virusom COVID-19. Takođe, nijesmo imali nijednu trudnicu pod nadzorom”, navodi Đukić.

U slučaju da do toga pak dođe, KCCG ima već spremnu taktiku.

“Po preporukama i dosadašnjim stavovima SZO sa kojima raspolažemo do ovog trenutka potrebna je izolacija i za majku i za bebu do dalje konsultacije sa nadležnim epidemiolozima iz KCCG i IJZ. Po odluci Kriznog medicinskog štaba sve pacijentkinje koje su COVID-19 pozitivne ili koje su visoko suspektne na infekciju ovim virusom, u slučaju porođaja, usmjeravaju se u privatnu bolnicu “Codra”. Prema tome, preduzete su sve mjere kako bi Porodilište KCCG, kao najveće u našoj zemlji u kojem se obavljaju porođaji iz cijele Crne Gore kod visokorizičnih trudnoća, ostalo maksimalno izolovano od infekcije”, naglašava Đukić.

On je za CdM kazao da se svi redovni pregledi trudnica bez ikakvog zastoja mogu sprovesti u matičnom Domu zdravlja.

“Za sve hitne slučajeve i konsultacije GAK je 24 sata na raspolaganju našim pacijentkinjama i trudnicama”, obavještava Đukić.

Takođe je na GAK-u, u slučaju potrebe, obezbijeđena izolaciona ambulanta za pregled eventualnih pacijentkinja sumnjivih na koronavirus koja je potpuno odvojena od ambulante koja redovno radi.

“Na svim odjeljenjima GAK-a obezbijeđene su sobe za izolaciju kao i adekvatna zaštitna oprema za osoblje”, kazao je Đukić.

Naglašava da GAK funkcioniše trenutno nesmetano poštujući sve preporuke Instituta za javno zdravlje i Svjetske zdravstvene organizacije.

“Takođe naglašavamo da GAK, kao i KCCG, posjeduje svu potrebnu zaštitnu opremu za osoblje u slučaju infekcije. Klinika za ginekologiju i akušerstvo organizovana je po svim preporukama i pruža usluge našim pacijentkinjama 24 sata”, naveo je Đukić.

Trudnice po dosadašnjim podacima SZO, nisu pod povećanim rizikom za obolijevanje od COVID-19 u odnosu na ostale respiratorne viruse.

“Trudnice su inače, po prirodi same trudnoće, izmijenjenog imunog odgovora, te stoga podložnije svim virusnim i ostalim infekcijama, naročito u poslednjem trimestru i pred sam porođaj, kao i u periodu babinja – četiri do šest nedjelja nakon porođaja”, objasnio je Đukić.

On savjetuje svim trudnicama da bez prethodne konsultacije izabranog doktora (najpoželjnije telefonskim putem) ne dolaze na preglede u KCCG – Kliniku za ginekologiju i akušerstvo.

“U slučaju respiratornih tegoba, radi adekvatne trijaže, neophodno je prvo se javiti u Call centar Instituta za javno zdravlje Crne Gore, na broj telefona 1616. U slučaju pojave materičnih kontrakcija ili oticanja plodove vode, poželjno je prvo telefonskim putem konsultovati dežurnog ginekologa Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCCG, na broj telefona 020/412-589“, savjetuje Đukić.

Izvor: www.cdm.me

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Pred nama sunčani dan - UŽIVAJTE u početku VIKENDA uz ove TEMPERATURE

Petak, 26.04.2024 | 22:04

U subotu nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopštili su iz  Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

REFORME penzionog sistema POTREBNE , ali bez jednostranih poteza

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.