Četvrtak, 09.04.2020 | 15:30
IZVOR: Kolektiv.me

Marković predstavio SET MJERA: Subvencije za ugrožene djelatnosti, jednokratna pomoć od 50 EURA za nezaposlene,...

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković obratio se građanima u vezi sa aktuelnom situacijom povodom suzbijanja epidemije korona virusa i sa posebnim osvrtom na novi paket ekomskih mjera Vlade.




Foto: gov.me

„Crna Gora nastavlja uspješno da se nosi sa epidemijom koja je ugrozila i paralisala čitav svijet. To pokazuju informacije i analize svih domaćih i međunarodnih institucija i ja želim da se, još jednom, zahvalim svim građanima Crne Gore koji su pokazali visok nivo svijesti i odgovornosti u ovom teškom vremenu. Nažalost, svjedočimo i neodgovornosti manjeg broja ljudi koja može da ugrozi ciljeve koje je država postavila; i da poništi žrtvu, odgovornost i patriotizam ogromne većine građana. Žrtvu i odricanje, pored ostalih, stanovnika Tuzi, mještana sela Biokovac u opštini Bijelo Polje, žitelja romskog naselja na Koniku. Sada svako bez izuzetka mora biti svjestan da se nalazimo u najvažnijem periodu za očuvanje zdravlja svih nas" – kazao je predsjednik Vlade.

Premijer Duško Marković je ukazao da je značaj doprinosa svakog građanina i svake građanke u suzbijanju epidemije danas presudan, jer on znači priliku za svakoga od nas da izbjegne virus, i obratno - opasnost da svako bude zaražen ako ne poštujemo pravila i lično ne doprinesemo kolektivnoj zaštiti.

„Zbog toga, disciplina mora biti nametnuta svima koji se nijesu povinovali naredbama i uputstvima. Radi nas samih, naše djece, naših porodica. Zato institucije za sprovođenje zakona moraju u narednim danima biti odlučne i dosljedne kao nikada do sada. Pored svega ovoga, teret građana se umnožava kad naš čovjek, pored brige o zdravlju, mora da razmišlja kako da prehrani porodicu, a poslodavac kako da obezbijedi plate za svoje zaposlene. Obaveza Vlade je da, u redovnim okolnostima, obezbijedi ambijent za razvoj ekonomije i bolji standard svojih građana. Međutim, pravo na pristojan život svakoga od vas, i u situaciji u kojoj smo se našli, takođe je posao države. Iz tog razloga, zatražio sam od ekspertskog tima da pripremi predlog ekonomskih mjera koje će biti prilagođene ovom trenutku i usmjerene ka onima kojima su najpotrebnije" – kazao je Premijer.

Predsjednik Vlade je rekao da je ekonomski tim koji je formirao, predložio paket mjera u cilju pružanja podrške privredi, zaposlenima i socijalno ugroženim građanima i da će o tom paketu već sjutra će biti započet dijalog sa socijalnim partnerima, predstavnicima poslaničkih klubova u Parlamentu, i jednim brojem ekonomskih eksperata i analitičara.

„Želim da okupimo i ujedinimo i snage i znanje! Da napravimo Savez za Crnu Goru, jer jedino zajedno, i jedino složno možemo pobijediti sve izazove koje je nametnulo širenje ovog virusa. Država će, i u izmijenjenim i teškim okolnostima, nastaviti da redovno i bez umanjivanja, izmiruje svoje obaveze prema građanima i privredi" – rekao je premijer Duško Marković.

Predložene mjere koje je predstavio predsjednik Vlade su:

- Subvencije za zatvorene djelatnosti za april i maj 2020. godine u iznosu od 70% minimalne zarade i 100% poreza i doprinosa na minimalnu zaradu za svakog registrovanog zaposlenog u sektorima koji su usljed mjera za suzbijanje epidemije morali biti zatvoreni;

- Subvencije za ugrožene djelatnosti za april i maj u iznosu od 50% bruto iznosa minimalne zarade za svakog registrovanog zaposlenog u sektorima čiji je rad ugrožen usljed mjera za suzbijanje epidemije;

- Subvenciju za zarade zaposlenih na plaćenom ODSUSTVU za april i maj u iznosu od 70% bruto minimalne zarade za svakog zaposlenog koji je morao ostati kući zbog čuvanja djeteta mlađeg od 11 godina;

- Subvencije za zarade zaposlenih u karantinu ili izolaciji takođe za april i maj 2020. godine u iznosu od 70% bruto minimalne zarade za svakog zaposlenog koji je morao biti u karantinu ili samoizolaciji;

- Subvencije za novo zapošljavanje u iznosu od 70% bruto minimalne zarade u trajanju od 6 mjeseci za preduzetnike, mikro, mala i srednja privredna društva koja evidentiraju nove zaposlene u mjesecu aprilu, a koji su istovremeno bili evidentirani kao nezaposlena lica na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore.

Paralelno, Elektroprivreda će duplirati iznos za subvencije računa za struju socijalno ugroženim domaćinstvima za vrijeme trajanja mjera.

Svaki zatraženi povraćaj PDV-a će se realizovati u roku od najvise 45 dana a Uprava carina će limit izloženosti carinske garancije za odloženo plaćanje carinskog duga produžiti sa 30 na 60 dana za mjesece april i maj za privredne subjekte u djelatnostima čiji je rad zabranjen nardbom Ministarstva zdravlja u cilju suzbijanja epidemije.

"Ovaj paket mjera uključuje i podršku za sektor poljoprivrede i ribarstva, o kojima smo vodili računa i prilikom donošenja preporuka za suzbijanje epidemije, sa ciljem omogućavanja poljoprivrednih radova u realno mogućim rokovima. Od sektora poljoprivrede očekujemo snažan doprinos oživljavanju ekonomskih aktivnosti, i zbog toga je Vladino opredjeljenje da se pored više nego izdašnog Agrobudžeta, poljoprivreda dodatno podrži kroz: Jednokratnu pomoć privrednim ribarima; Plaćanje doprinosa osiguranicima po osnovu poljoprivrede; Jednokratnu podršku korisnicima staračkih naknada; Podršku kupovini domaćih proizvoda; Podršku plaćanju proizvoda domaćim proizvođačima u roku od 15 dana; Povoljne kredite za nabavku obrtnih sredstava I plaćanje kamate korisnicima tih kredita u grejs periodu; Avansnu uplatu 80% pojedinih premija".

Dodatna podrška poljoprivredi označiće i nastavak politike ravnomjernog regionalnog razvoja, sa posebnim fokusom na Sjever Crne Gore.

Na kraju, Vlada će obezbijediti i jednokratnu pomoć u iznosu od 50 eura svim nezaposlenim licima na evidenciji Zavoda za zapošljavanje koja ne ostvaruju novčanu naknadu ili materijalno obezbjeđenje.

Premijer je rekao da je suština svake od ovih mjera da podrži zaposlenog koji radi i želi da stvara; i privrednika koji poštuje državu i njene ekonomske napore, čuvajući pritom svoje zaposlene.

„Svaki euro koji uložimo kroz ovaj paket mjera mora da doprinese očuvanju onoga što imamo, i stvori pretpostavke za brži oporavak ekonomije i životnog standarda svakog građanina i njegove porodice. Crna Gora je u posljednjih nekoliko godina krupnim koracima koračala uzlazno, potvrđujući svoju sposobnost da se održivo razvija i da upravlja procesima sveukupnog prosperiteta. Naša dužnost je da učinimo sve kako bismo osigurali izlazak iz krize koja je zadesila cio svijet pa i Crnu Goru i njene građane. Zbog toga, ovaj paket mjera drugi je i siguran sam još veći i snažniji korak Vlade ka tom cilju. Zato vjerujem da će naš predlog, koji obuhvata brigu za preko 100 hiljada zaposlenih i više hiljada preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, zadobiti pozitivan odgovor dobronamjernih, onih koji prepoznaju značaj i obuhvat ovih mjera, dakle svih koji razumiju trenutak u kojem se nalazimo. Ovo je početak sveobuhvatnih ekonomskih mjera koje ćemo postepeno preduzimati kako bi naša ekonomija nastavila putem kojim je do sada išla. A to je put napretka i boljeg života. Put oporavka neće biti lak, ali vas uvjeravam, i iz ovoga ćemo izaći jači! ZAJEDNO ZA CRNU GORU, UJEDINJENI ZA SVE NJENE GRAĐANE!" – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković.

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
A
09.04.2020 17:54

Na studente niko nije mislio, koji moraju da plate skolarinu i pored toga sto se nastava ne odrzava, nijesu na evidenciji zavoda za zaposaljvanje, roditelji su im ostali bez posla..?

40 0
Raka
09.04.2020 20:54

Ove ce pare staviti gazde u dzepove jer su radnici dobili pune plate tj minimalac od 222 eura

4 0
M.M
10.04.2020 00:19

Mene zanima sta se desava sa ljudima koji su radili u neku firmu a nisu bili prijavljeni niti su na zavodu niti u radnom odnosu a takvih je mnogo

6 0
Aleksandra
10.04.2020 11:54

Ovo je sprdnja teska,svi su trenutno ugrozeni novcano,ja i suprug smo ostali bez posla od 800e prmimanja spali smo na minimalac,poslodavcima davaju subvencije i davaju im vjetar u ledja da daju zaposljenima 70% od minimalca koje ce im drzava nadoknaditi,makar ih nacerajte da daju puni minimalac,nijedan privatnik nece propanuti, ne brinite se, napunili su se oni para...

2 0

OSTALE VIJESTI

Od muža trpjela nasilje 13 godina: Porodica i prijatelji okrenuli leđa

Petak, 26.04.2024 | 08:26

"Trpjela sam nasilje 13 godina dok nisam shvatila da gubim volju za životom", tako opisuje svoju svakodnevnicu sagovornica emisije "Mreža" koja je sada pod okrivljem Sigurne ženske kuće, nakon što je pobjegla od supruga nasilnika. 

Osnovni sud - Šestorici službenika Uprave policije određena mjera nadzora - zabrana napuštanja stana

Petak, 26.04.2024 | 08:24

Službenicima Uprave policije J.N, Ž.I, M.D, B.I, D.E, R.V određena je mjera nadzora zabrana napuštanja stana, saopšteno je iz podgoričkog Osnovnog suda.

Radonjić: Proces protiv Lazovića i Katnića nije osveta, odluka suda u vezi Mijajlovića ukazuje na nejednako postupanje

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:31

Specijalni državni tužilac i portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vukas Radonjić kazao je da se u procesu tog tužilaštva protiv bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića i nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića nema govora o osveti i revanšizmu.

Ovo su neradni dani za Praznik rada i pravoslavni Vaskrs

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:36

Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima Praznik rada se praznuje 1. i 2. maja, te su povodom ovog praznika neradna dva dana, i to: srijeda 1. maj i četvrtak 2. maj, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.

Nadal: Neću da igram na Rolan Garosu, ako…

Petak, 26.04.2024 | 09:40

Španski teniser Rafael Nadal će odluku o nastupu na Rolan Garosu doneti poslije Mastersa u Rimu.

Oglasio se bivši dečko Tejlor Svift kome je posvetila nove pjesme: "Nisam ni slušao"

Petak, 26.04.2024 | 09:22

U svom najnovijem muzičkom albumu "The Tortured Poets Department" obožavatelji tvrde da je Tejlor Svift opjevala svog bivšeg dečka Metija Hilija, pevača grupe The 1975.

Jokić: Pobjeđivanje je naš stil života

Petak, 26.04.2024 | 09:05

Košarkaš Denver Nagetsa Nikola Jokić je iznio utiske poslije pobjede nad Lejkersima u trćem meču plej-ofa NBA lige.

Radnici Instituta Igalo danas očekuju tri zarade

Petak, 26.04.2024 | 08:54

Radnicima Instituta "Dr Simo Milošević" danas bi trebalo da bude isplaćen novac za zarade koje im se duguju. U Sindikatu Instituta smatraju da će pomoć zaposlenima značiti mnogo ali da problemi te zdravstvene ustanove ostaju. Vjeruju da će tokom narednih dvadesetak dana ipak naći rješenje. 

„Sedam dana smo se zabavljali i zaprosio sam je nakon maturske večeri“: Ovako je počela ljubavna priča Aca Pejovića i supruge Biljane – „Imala je jedan uslov za brak“

Petak, 26.04.2024 | 08:49

Aco Pejović već 27 godina uživa u braku sa suprugom Biljanom.

Seka Sablić: Strašno je što smo posvađani sa svim susedima;

Petak, 26.04.2024 | 08:37

Zamračili su sve zvijezde koje su u kulturi postojale, oni su zamračili Čkalju, Miću Orlovića, Milenu Dravić. Milena je mislila da je na crnim listima. Kao rez je bio kada su počeli da forsiraju turbo folk. Kultura ne postoji, ona je na koljenima, ali pozorišta su, ipak, puna i mi sa zadovoljstvom igramo te predstave, opisala je današnje stanje u kulturi i društvu u Srbiji u emisiji “360 stepeni” čuvena glumica Jelisaveta Seka Sablić, piše N1.

"Izgradnja mostova sa njemačkom privredom velika šansa za razvoj"

Petak, 26.04.2024 | 08:32

Vlada Crne Gore želi da privuče kredibilne investitore iz partnerskih zemalja, a otvaranje predstavništva Saveznog udruženja za ekonomski razvoj i vanjsku trgovinu (BWA) iz Njemačke, pomoći će u izgradnji mostova sa njemačkom privredom, saopšteno je iz kabineta Spajića.

Od muža trpjela nasilje 13 godina: Porodica i prijatelji okrenuli leđa

Petak, 26.04.2024 | 08:26

"Trpjela sam nasilje 13 godina dok nisam shvatila da gubim volju za životom", tako opisuje svoju svakodnevnicu sagovornica emisije "Mreža" koja je sada pod okrivljem Sigurne ženske kuće, nakon što je pobjegla od supruga nasilnika. 

"Plan rasta treba da ubrza sprovođenje dogovorenih reformi"

Petak, 26.04.2024 | 07:04

Usvajanje Plana rasta za Zapadni Balkan ujedno je i posljednji korak ka uspostavljanju instrumenta vrijednog šest milijardi eura, koje će do 2027. biti na raspolaganju našem regionu. Koizvjestilac Karlo Resler za TVCG ističe da bi taj mehanizam trebalo da ubrza sprovođenje dogovorenih reformi po jasno definisanim kriterijumima.

Milović: Bićemo ponovo grad razvoja i pravih vrijednosti, pobijedićemo u Budvi

Četvrtak, 25.04.2024 | 22:06

Večeras je u Budvi predstavljena pobjednička izborna listu ,,Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 26. maja.