Srijeda, 27.05.2020 | 12:56
IZVOR: Kolektiv.me

Marković: Svi pokušaji ugrožavanja mira i stabilnosti CG – uzaludni su

Svi pokušaji ugrožavanja mira, stabilnosti, a posebno nezavisnosti i građanskog društva Crne Gore – uzaludni su i svaki pokušaj destrukcije i destabilizacije biće sankcionisan u skladu sa Ustavom i zakonom, odlučno i efikasno – saopštio je predsjednik Vlade Duško Marković.




Foto: gov.me, B.Ćupić

Odgovarajući na Premijerskom satu na pitanje Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista kakav je odgovor Vlade na sve češće pokušaje vanjskih i unutrašnjih političkih činilaca da ugroze mir, stabilnost, nezavisnost, demokratiju i građansko društvo Crne Gore Premijer je kazao da pokušaji nijesu ništa češći već su sada samo vidljiviji jer su odraz panike od novog neminovnog poraza, i svijesti o neuspjehu destrukcije, destabilizacije i nervoze jer uspjeh naše politike leži u razvoju i evropskim demokratskim standardima, čemu su oni odavno okrenuli leđa.

„Svi pokušaji ugrožavanja mira, stabilnosti, a posebno nezavisnosti i građanskog društva Crne Gore – uzaludni. Uzaludniji nego nasrtaji (Namjerno kažem nasrtaji, a ne pokušaji, jer su pokušaji blaga riječ za sve sa čime smo se suočavali) 1997/98, i oni 1999/2000, i oni 2006. i oni 2016. A reći ću Vam i zašto. Zato što je u tim godinama, posebno prošlog vijeka, Crna Gora bila najmanje razvijena zemlja bivše Jugoslavije. Zemlja nedostatne saobraćajne i ukupne infrastrukture, administrativno neizgrađena, sa centrima upravljanja koji su uvijek bili van naše teritorije. Zemlja ekonomski zapostavljena, sa stalnim nastojanjima njene kulturne i državne marginalizacije. Ali sa voljom i odlučnošću da svoju sudbinu uzme u svoje ruke, i ispravi istorijsku nepravdu na način što će povratiti svoju nezavisnost. Još davne 1997. godine, odlučili smo da naš put neće biti put sukoba, konfrontacije i borbe za tuđe ideale. Već put razvoja i prosperiteta za dobro svih naših građana. To opredjeljenje se u deceniji koja je uslijedila dograđivalo do one tačke koja je presudila da sudbonosno DA svojoj državi odjekne toliko snažno i odlučno, da ga je pozdravio cijeli demokratski i civilizovani svijet. I nije to bio prkos nikome, niti pobjeda bilo koga. U današnjim vremenima, u savremenoj Crnoj Gori – ne može i ne smije biti pobjednika i pobijeđenih" – kazao je predsjednik Vlade.

Premijer je rekao da je naša zemlja, uz sva protivljenja postala članicom NATO-a i da to nije samo stvar političkog i vojnog savezništva, već suštinska zaštita naše teritorije i granica, koju garantuju najmoćnije država svijeta i potvrda izgrađenosti naših unutrašnjih kapaciteta i zrelosti institucija.

„Svaki pokušaj destrukcije i destabilizacije biće sankcionisan u skladu sa Ustavom i zakonom. Odlučno i efikasno. Jer Crna Gora nije ono što je bila prije deset ili dvadeset godina. Jer Crna Gora na globalnoj sceni nije više ni sama ni sebi prepuštena" – kazao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Premijer je kazao da o Crnoj Gori na koju su se ustremili, govore naši rezultati.

„Govori turistički sektor kroz povećanje broja hotela visoke kategorije sa 31-og u 2006. godini na 141 hotelski objekat u 2016., tj. na 208 hotela najviše kategorije koliko imamo sada. Dakle, skoro sedam puta više. Govori, od dominantno uvoznog – današnji izvozno orijentisan sektor energetike u kome su, samo u ovom mandatu za oko 12% povećani proizvodni kapaciteti, kao i podmorski kabal prema Italiji - najveća energetska infrastruktura na Mediteranu, vrijedna preko milijardu eura. Govori saobraćajna infrastruktura u koju je uloženo preko 620 miliona eura, od čega trećina od tog novca u mandate ove Vlade. Ne računajući autoput, kao ne samo graditeljski, nego i vrijednosni i simbolički amblem i ponos sadašnje Crne Gore. Govori infrastuktura u svakoj opštini u koju je zajedno sa sredstvima za izgradnju saobraćajnica uloženo preko milijardu i dvjesta miliona eura državnog novca. I da ne nabrajam, jer se razvoj osjeća u svakom damaru. Jer ga građani vide, i jer ga podržavaju, na koju god stranu svijeta da se okrenemo. Sa svim što je usmjereno protiv Crne Gore borimo se napretkom i razvojem. Zbog toga sam govorio o ovim činjenicama. Gledajući u budućnost. Da našim građanima bude bolje" – kazao je premijer Duško Marković ponavljajući da će svi pokušaji da se nasilno uruši stabilnost, građanski sklad i dostignuti razvoj, biti osujećeni na način koji priliči sposobnim institucijama i demokratskim i uređenim sistemima čiji smo dio.

Više od 8 miliona eura donirano je za borbu protiv koronavirusa, doprinos nije bio samo materijalni

Predsjednik Vlade Duško Marković je saopštio na Premijerskom satu da je u protekla dva i po mjeseca više od pet hiljada pojedinaca i kompanija doniralo novac za borbu protiv koronavirusa te da je na računu Nacionalnog koordinacionog tijela od 19. marta, kada je račun otvoren, do jutros u 09:00 sati uplaćeno više od osam miliona eura.

Odgovarajući na pitanje Poslaničkog kluba Demokratskog fronta o tome koliko novca je donirao predsjednik Crne Gore Premijer je rekao da mnogim donatorima ne znamo imena i adrese te da doprinos našoj zajedničkoj borbi nije bio samo materijalni.

„Građani Crne Gore odgovorili su trenutku i izazovu i na mnoge druge načine. Niko od njih nije uslovljavao taj doprinos ličnom promocijom ili pojedinačnom zahvalnošću, pa su imena nekih ostala bez medijske afirmacije. Ali nijesu ostala bez naše zahvalnosti i pamćenja. Dakle, veliki broj građana odlučio se za anonimnu podršku. Primjera radi, preko 50% donatora koji su pomoć uputili preko portala www.coronainfocg.me, nije željelo da svoje ime stavi u prvi plan. Jer im je u prvom planu Crna Gora i njeno dobro! Riječju: pomogli su svi, poslaniče Kneževiću, koliko su mogli ili koliko su smatrali da treba. Naše je bilo da u ime onih koji su pomoć uplatili, i u ime građana koje predstavljamo, pomoć iskoristimo namjenski. To smo i učinili, i pomoć će biti usmjerena zdravstvenom sektoru i dugoročnim potrebama jačanja medicinskih kapaciteta, prvenstveno radi izgradnje neophodnih klinika. Dakle – usmjerena građaninu i očuvanju njegovog zdravlja. I konačno, poslaniče Kneževiću, vjerujem da Vi kao osvjedočeni humanista prije svega, a i vrstan poznavalac jezika – znate smisao riječi donacija. To je nadasve lični čin! Stoga meni ne pada napamet da Vas pitam recimo koliko ste Vi novca donirali za borbu naše države protiv Koronavirusa. Koliko je donirala Vaša porodica ili rođaci? Ili bilo kojeg poslanika u ovoj sali, ili bilo koga drugog u Crnoj Gori i van nje – zaista mi ne pada na pamet da pitam da li je i koliko novca donirao. To bi zaista izlazilo iz okvira učtivosti i vaspitanja" – kazao je predsjednik Vlade.

Dodao je da svi donatori „imaju isto ime i prezime: humani ljudi, i ljudi velikog srca".

„Humanost je u nama i ličnom činu, bez udaranja u talambase i samoreklamiranja. Tako to barem ja doživljavam" – kazao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Izvještaj Freedom Housea se dominatno oslanja na interpretacije lokalnih analitičara

Predsjednik Vlade Duško Marković saopštio je danas na Premijerskom satu da Vlada pažljivo analizira sve ocjene sa međunarodnih adresa, pa je na taj način postupila i sa nedavnim Izvještajem Freedom Housea premda je riječ o dominantno interpretacijama lokalnih analitičara.

„U konkretnom slučaju, ne možemo se saglasiti sa datim ocjenama, niti smatramo da su odraz konsenzusa međunarodnih adresa. Kod izvještaja koji se dominantno oslanjaju na ocjene i interpretacije lokalnih analitičara, uvijek postoji mogućnost neprecizno utvrđenog ili uopšte neutvrđenog činjeničnog stanja, pa samim tim i pogrešnog zaključivanja. Takođe, u ovakvim izvještajima primjenjuju se numerički modeli koji za 1/10 poena neku zemlju spuste ili podignu na skali za cijelih nekoliko mjesta. Pa i pored svega toga, u Vladi ne potcjenjujemo nijednu ocjenu ili izvještaj, niti ignorišemo probleme na koje je ukazano. I baš kroz analizu tog izvještaja, a onda i Vaših stavova i obrazloženja, ubijeđen sam da jezik istine, objektivnosti i zakona mora ostati jedini relevantan. Kako na tlu naše države, tako i u komunikaciji s našim međunarodnim partnerima. Ono što je nesporna činjenica jeste da je ova Vlada u potpunosti posvećena nastavku reformi i napretku na putu evropske integracije, te očuvanju stabilnosti i ekonomskog prosperiteta, o čemu svjedoče ostvareni rezultati tokom cijelog mandata" – kazao je predsjednik Vlade odgovarajući na pitanje Poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije.

Premijer je rekao da nije manir njegove Vlade da okreće leđa problemima i izazovima već a u otvorenom razgovoru pokuša da pronađe najbolje rješenje, kao što je to radila i do sada.

„Upravo iz opredjeljenja da slušamo savjete i usvajamo smjernice, bivajući svjesni mogućih zloupotreba i konstantnog politikanstva, odlučili smo da budemo prva država koja će sve vrste izvještaja Evropske komisije učiniti javno dostupim. Nijesmo to radili zbog toga što nas je strah, nego zbog toga što smo procijenili da je to pametno.Naše društvo treba da bude svjesno sistemskih nedostatnosti, i da zajednički pristupa rješavanju aktuelnih problema. Vladavina prava nije obaveza koju jednokratno treba ispuniti, ili forsirati kada to nalažu kratkoročni interesi. Ona je sistem vrijednosti koji se neprekidno demonstrira i neprekidno razvija, da bi se na njegovim temeljima razvijalo i cijelo društvo. A mi vladavinu prava i demokratski potencijal pokazujemo i u svim drugim pitanjima, bez obzira da li se radi o slobodi vjeroispovijesti, evropskoj agendi ili pripremi izbora. Polazeći od suštinskih ciljeva i interesa građana i države, pokrenuli smo i dijalog u okviru Inicijative Savez za Evropu, kako bismo doprinijeli društvenoj koheziji i jačanju demokratije" – kazao je predsjednik Vlade.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Lulle
27.05.2020 16:06

Idemo dalje ,Dule .

2 1
Soko
27.05.2020 22:21

SAMO JAKO .

1 1

OSTALE VIJESTI

PES: POŠTUJEMO rezoluciju Skupštine, genocide PRAVE POJEDINCI, a ne narodi

Petak, 26.04.2024 | 19:09

Podsjećamo da je Parlament Crne Gore 2009. godine usvojio Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, a 2021. godine usvojena je Rezolucija o genocidu u Srebrenici, navode iz poslaničkog kluba PES.

DPS Budva: Predstavljanje pobjedničke liste „Budva može bolje!“ pokazalo da građani ŽELE PROMJENE

Petak, 26.04.2024 | 18:46

Sjajna atmosfera i prisustvo velikog broja naših Budvanki i Budvana na predstavljenu pobjedničke odborničke liste “Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, pokazalo je da građani žele promjene i da je Budva spremna za bolje dane koji dolaze nakon 27. maja, saopšteno je iz DPS Budva.

Nikolić: 35 poslanika UPUTILO inicijativu Spajiću da donese ODLUKU o KOSPONZORSTVU prijedloga Rezolucije o Srebrenici

Petak, 26.04.2024 | 16:52

Poslanik DPS-a, Andrija Nikolić saopštio je da su 35 poslanika Skupštine uputilo je pismo premijeru Milojku Spajiću, pozivajući vladu na čijem je čelu, da bez daljeg odgadjanja, donese odluku o kosponzorstvu prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici koja će se uskoro naći pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Injac: FOKUS na stvaranju podsticajnog poslovnog ambijenta, Podgorica da bude POKRETAČKI UZOR

Petak, 26.04.2024 | 16:45

Održana I sjednica novog saziva Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta na teritoriji Glavnog grada Podgorica, na kojoj se razgovaralo o značajnim temama za razvoj i poboljšanje biznis ambijenta na teritoriji grada.

URA FORMIRALA Bokešku inicijativu: Boka da se pita

Petak, 26.04.2024 | 15:56

Opštinski odbori Građanskog pokreta URA iz Kotora, Herceg Novog i Tivta sinoć su na osnivačkoj sjednici formirali Bokešku inicijativu, kao prvo regionalno tijelo jedne partije u Crnoj Gori.

PES: POŠTUJEMO rezoluciju Skupštine, genocide PRAVE POJEDINCI, a ne narodi

Petak, 26.04.2024 | 19:09

Podsjećamo da je Parlament Crne Gore 2009. godine usvojio Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, a 2021. godine usvojena je Rezolucija o genocidu u Srebrenici, navode iz poslaničkog kluba PES.

"Koliko sam se bavio njima, mogle su i u domu da ZAVRŠE ": Saša Matić progovorio o PORODICI

Petak, 26.04.2024 | 19:05

Pjevač je liberalniji roditelj.

Ferel: Želimo da SLAVIMO protiv PARTIZANA i finale ABA lige

Petak, 26.04.2024 | 18:54

Plej Budućnost Volija optimista pred duela sa Partizanom

DPS Budva: Predstavljanje pobjedničke liste „Budva može bolje!“ pokazalo da građani ŽELE PROMJENE

Petak, 26.04.2024 | 18:46

Sjajna atmosfera i prisustvo velikog broja naših Budvanki i Budvana na predstavljenu pobjedničke odborničke liste “Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, pokazalo je da građani žele promjene i da je Budva spremna za bolje dane koji dolaze nakon 27. maja, saopšteno je iz DPS Budva.

UDES na putu Pljevlja – Đurđevića Tara: Više osoba POVRIJEĐENO

Petak, 26.04.2024 | 18:43

Dvije osobe su povrijeđene u udesu koji se danas oko 16.23 časova dogodio na magistralnom putu Pljevlja – Đurđevića Tara u blizini sela Boščinovići, saopšteno je CdM-u iz OKC-a Uprave policije.

"Nemojte da se RADUJETE, ali...": Zendaja objavila vijest koja je ODUŠEVILA sve njene fanove

Petak, 26.04.2024 | 18:36

Zendaja, koja je objavila svoj debitantski singl „Replay“ i istoimeni album još 2013. godine, je posljednjih godina dala prioritet glumi...

Kućni posao koji će vam POMOĆI kad ste pod STRESOM

Petak, 26.04.2024 | 18:20

Kad se ne osjećate najbolje, posebno je važno da ste ljubazni prema sebi, a svim se projektima bavite malim koracima.

Radnici Željezare PREKINULI PROTEST, isplata u ponedjeljak

Petak, 26.04.2024 | 18:11

Radnici Željezare prekinuli su protest nakon obećanja direktorice fabrike Nevenke Janković da će martovsku platu primiti u ponedjeljak.

POGLEDAJTE - Ovo je BINA ovogodišnjeg Eurosonga (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 18:06

Na službenom profilu Eurosonga predstavljena je BINA na kojoj će za dvije sedmice  nastupati izvođači iz 37 zemalja.

Alkaraz LAKO sa Ševčenkom - Teniset RUTINSKI do trećeg kola

Petak, 26.04.2024 | 17:57

Španski teniser Karlos Alkaras opravdao je ulogu favorita protiv Rusa koji predstavlja Kazahstan Aleksandra Ševčenka 6:2, 6:1 i plasirao se u treće kolo mastersa u Madridu.