Utorak, 02.06.2020 | 09:01
IZVOR: Kolektiv.me

FOTO: Podgoričanka na drugom kraju svijeta ODUŠEVLJAVA: Ovako Danijela stvara pravu malu MAGIJU!

Svaki detalj koji ona oblikuje ima svoju priču, svaki je posebno važan jer predstavlja dio crte ličnosti osobe koju se trudi da vjerno prenese…




Foto: privatna arhiva

Podgoričanka Danijela Vulović baš ima tu “moć”, a strpljenje i ljubav prema onome što radi su njeni najveći saveznici.

Mini video-klipovi u kojima objašnjava kako izrađuje specijalne figure od gline, mnoge su oduševili, a “Danny dolls” polako korača stazama uspjeha.

Ova talentovana Podgoričanka koja već godinu dana boravi u Kini, od djetinjstva se bavi kreativnim radom, pa je eksperimentisanje sa glinom i izrada unikatnih figurica bio logičan slijed događaja.

“Odmalena sam voljela da se bavim kreativnim radom, a ovo je samo jedna u nizu stvari koje sam željela da probam. Dolazak u Kinu mi je značajno pojednostavio nabavku materijala i opreme, pa sam u protekloj godini imala priliku da se oprobam u radu sa epoksi smolom i keramikom. Početkom ove godine došao je red i na glinu”, otkriva Danijela na početku razgovora za Kolektiv.me.

Foto: privatna arhiva

Foto: privatna arhiva

Svaka ličnost koju pokušava da “prenese” na glinu je jedinstvena, pa je stoga i svaka nova figura poseban izazov: djeca, odrasli, životinje,…inspiracije ne fali.

Posebno izrađuje svaki dio figure, a na kraju ih spaja. Kako Danijela ističe za naš portal, proces pravljenja glave je najzahtjevniji, pa joj u tom slučaju najviše pomažu fotografije osobe iz različitih uglova.

Kada se figura završi, slijedi njeno pečenje.

“Za izradu figura koristim polimernu glinu. U pitanju je materijal na bazi polivinil hlorida. Nije toksičan, vrlo je pogodan za oblikovanje, a pečenjem na visokoj temperaturi postaje čvrst i otporan na vodu. Proces izrade započinjem odabirom fotografija osobe i pravljenjem skice koju mi pomaže u formiranju žičane konstrukcije za figuru. Zasebno pravim djelove tijela koje kasnije spajam. Proces pravljenja glave je najzahtjevniji i iziskuje najviše vremena. Ovdje mi mnogo pomažu fotografije osobe iz različitih uglova. Nakon što završim figuru, pečem je na visokoj temperaturi 45-90 minuta (zavisno od njene veličine). Poslije pečenja koristim brusni papir koji uklanja neravnine i čini figuru glatkom. Figuru zatim isperem vodom i sapunom kako bih uklonila ostatke brušenja, i time se proces završava”.

Foto: privatna arhiva

Foto: privatna arhiva

A koliko vremena joj je potrebno za izradu?

Kada nešto volite, onda nikakav dodatni trud ne pada teško, što nam potvrđuje i naša sagovornica. Dešava se kaže da figuru završi za dva – tri dana, nekada i za pet. Sve to zavisi koliko su figure zahtjevne – najbrže završi one projekte u čijoj izradi najviše uživa.

Reakciju oduševljenja rijetko ko može da sakrije kada vidi krajnji proizvod.

“Uglavnom čujem pozitivne komentare. Sem tog finalnog rezultata ljudima je zanimljivo da vide i kako nastaje figura, pa se često odlučim da napravim timelapse snimak koji prati cijeli proces. Naravno, ukoliko se radi o porudžbini, prvo tražim saglasnost osobe za pravljenje i eventualno objavljivanje snimka. Može se raditi o poklonu pa je bitno da objavljeni snimak ne pokvari nečije iznenađenje”, objašnjava nam Danijela.

Foto: privatna arhiva

Koronavirus je unio promjene u životima svih nas, a dok je trajao karantin i u dalekoj Kini, Podgoričanka se trudila da slobodno vrijeme iskoristi na pravi način.

Dani su joj prolazili u slikanju, učenju kineskog jezika, radu sa glinom i gledanju serija i filmova.

Evo koje su mjere kod njih sada na snazi.

“Karantin mi nije teško pao. Situacija u Kini je bila ozbiljna i mjere koje su Kinezi preduzimali da se spriječi širenje virusa su bile ekstremne. Srećom, te mjere su urodile plodom i danas se ovdje sasvim normalno funkcioniše. Još uvijek postoji praksa da se pri ulazu u zatvorene prostorije svima mjeri temperatura. U većim prodavnicama i marketima nam traže i da pokažemo zdravstveni kod na telefonu. Kod govori o tome da li smo u posljednje vrijeme bili u bolnici ili rizičnim područjima. Ako je zelen, ulaz je dozvoljen”, zaključuje Danijela za Kolektiv.me.

Marija BOJOVIĆ

Kad je neko sladak, slatko ti da ga pravis Absolutely enjoyed working on this one.

Posted by Danny Dolls on Понедељак, 04. мај 2020.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
ANUSKA
02.06.2020 11:55

prelijepo!

12 0
Mima
02.06.2020 17:45

Svaka čast ! Ovo je komplikovano napraviti, treba dosta truda oko detalja. Bravo !

8 0

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.