Ponedjeljak, 06.07.2020 | 08:32
IZVOR: Dan

Amfilohije: VLAST navikla na MONOLOG, CRKVA spremna za DIJALOG

Crkva je otvorena za dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, ali je ova vlast navikla na monolog, poput svojih učitelja staljinista, kazao je u sinoćnjoj Internet litiji Radija Svetigore mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Poručio je da poslije Petrovdana nemaju šta da očekuju od njih.




Foto: mitropolija.com

“Mi smo otvoreni za dijalog, Crkva je po svojoj prirodi crkva dijaloga. Oni su uveli monolog, a navikli su to od svojih učitelja”, rekao je Amfilohije, poručujući da se ipak nadaju da će Skupština, koja radi do 31. jula, ukinuti “, sporne odredbe zakona.”

Kazao je da vlast u isto vrijeme priprema izbore i koristi virus da ostane na vlasti. Amfulohije je istakao da se ne bi iznenadio da veliki broj onih, koji su dosad glasali za ovu vlast, nadajući se da će raditi pravedno i donositi dobre zakone, to prestanu da čine na predstojećim izborima. Onima koji vjeruju u Boga preporučio je da ne glasaju one koji se “tako odnose prema Crnoj Gori”.

“Predsjednik je rekao da će pobijediti Srpsku pravoslavnu crkvu. Kako da pobijedi Crkvu Božju? Crkva pobjeđuje, pobjeđuje pravda, ljubav”, poručio je on.

Prema Amfilohijevim riječima poistovjećivanje Crkve sa nacijom stvorilo je “sekte koje postoje”, navodeći da je i grupa srpskih nacionalista, koji poistovjećuju Crkvu sa nacijom, takođe odrasla u periodu marksizma, te da proizvodi “ovu drugu grupu nacionalista”, poručujući da ni jedni ni drugi ne znaju šta je crkva.

Mitropolit Amfilohije je naveo da su se u prethodnom periodu sastali s američkom ambasadorkom koja je, kako je rekao, “jedna trezvena žena”, te da se vidi da ima razumijevanja, kao i britanska ambasadorka, a da su sastanke imali i s francuskim i njemačkim diplomatama i da im slijedi susret s italijanskim diplomatskim predstavnikom u Crnoj Gori.

Govoreći o privremenoj obustavi litija i molebana, on je kazao da su im glavni razlog za to zdravstvene mjere.

“Mislim da narod shvata i da odlaganje litija nije ukidanje tog poleta koji se dogodio u narodnoj duši, već njegovo preusmjeravanje. Nastavićemo našu borbu protiv virusa. Kad bi se Crkva zaustavila, onda bi prestala da bude Crkva”, poručio je on.

Priznali sodomiju kao zakon ljudski

Komentarišući usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, Amfilohije je kazao da je time priznata “sodomija kao zakon ljudski”, ocijenivši da je takvo registrovanje „skrnavljenje jedne od najvećih svetinja, a to je svetinja braka”. Uvođenje takvog zakona i “ozakonjenje abortusa” ne smatra ništa boljim od „ovoga zakona protiv kojeg ratujemo”.

“Da su roditelji ovih što su potpisali zakon uradili ono što su oni propisali njime, bili bi ubijeni u majčinoj utropi ili bi stvorili to partnerstvo”, naveo je on.

Odlikovao Koprivicu

Mitropolija crnogorsko-primorska odlikovala je zlatnim likom Svetog Petra Cetinjskog Lovćenskog Tajnovitca Miroslava Koprivicu i supružnike Rada i Slobodanku Bulajić iz Nikšića. Odlikovanje im je dodijelio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je juče u nikšićkoj Sabornoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca s episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem i brojnim sveštenstvom i monaštvom služio svetu arhijerejsku liturgiju. Odlikovanje su zaslužili, rekao je mitropolit, zbog svoje požrtvovanosti i odanosti vjeri pravoslavnoj i svojoj Crkvi. Koprivica je nedavno kao radnik nikšićke firme “Vilusi kompani” odbio da ruši konak Manastira Svetog Vasilija Ostroškog na Briskoj gori kod Ulcinja.

Bulajići imaju jedanaestoro djece i 22 unučadi i time su, istakao je mitropolit, ispunili Božiju zapovijest „rađajte se i množite i napunite zemlju i vladajte njome”. Od onoga što Bulajići imaju nema ljepšeg blagoslova i većeg bogatstva.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Bajica
06.07.2020 09:53

Sjedi doma i miruj , Ristivoje . Batali se politike , jadan .

5 0
☠️
06.07.2020 13:23

Zsr jednocrkveno lice može da iznosi ovakve nebuloze i da prijeti državi CG .

1 0

Ferel: Želimo da SLAVIMO protiv PARTIZANA i finale ABA lige

Petak, 26.04.2024 | 18:54

Plej Budućnost Volija optimista pred duela sa Partizanom

DPS Budva: Predstavljanje pobjedničke liste „Budva može bolje!“ pokazalo da građani ŽELE PROMJENE

Petak, 26.04.2024 | 18:46

Sjajna atmosfera i prisustvo velikog broja naših Budvanki i Budvana na predstavljenu pobjedničke odborničke liste “Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, pokazalo je da građani žele promjene i da je Budva spremna za bolje dane koji dolaze nakon 27. maja, saopšteno je iz DPS Budva.

UDES na putu Pljevlja – Đurđevića Tara: Više osoba POVRIJEĐENO

Petak, 26.04.2024 | 18:43

Dvije osobe su povrijeđene u udesu koji se danas oko 16.23 časova dogodio na magistralnom putu Pljevlja – Đurđevića Tara u blizini sela Boščinovići, saopšteno je CdM-u iz OKC-a Uprave policije.

"Nemojte da se RADUJETE, ali...": Zendaja objavila vijest koja je ODUŠEVILA sve njene fanove

Petak, 26.04.2024 | 18:36

Zendaja, koja je objavila svoj debitantski singl „Replay“ i istoimeni album još 2013. godine, je posljednjih godina dala prioritet glumi...

Kućni posao koji će vam POMOĆI kad ste pod STRESOM

Petak, 26.04.2024 | 18:20

Kad se ne osjećate najbolje, posebno je važno da ste ljubazni prema sebi, a svim se projektima bavite malim koracima.

Radnici Željezare PREKINULI PROTEST, isplata u ponedjeljak

Petak, 26.04.2024 | 18:11

Radnici Željezare prekinuli su protest nakon obećanja direktorice fabrike Nevenke Janković da će martovsku platu primiti u ponedjeljak.

POGLEDAJTE - Ovo je BINA ovogodišnjeg Eurosonga (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 18:06

Na službenom profilu Eurosonga predstavljena je BINA na kojoj će za dvije sedmice  nastupati izvođači iz 37 zemalja.

Alkaraz LAKO sa Ševčenkom - Teniset RUTINSKI do trećeg kola

Petak, 26.04.2024 | 17:57

Španski teniser Karlos Alkaras opravdao je ulogu favorita protiv Rusa koji predstavlja Kazahstan Aleksandra Ševčenka 6:2, 6:1 i plasirao se u treće kolo mastersa u Madridu.

VJEROVALI ILI NE - TRČAO na maratonu i usput popio 25 ČAŠA VINA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 17:49

Društvenim mrežama širi se video snimak sa Londonskog maratona u kojoj se vidi kako jedan od učesnika pije vino, čašu za čašom.

Podgorica: Za Vaskrs NEMA gradskog prevoza, ovo su NOVE IZMJENE

Petak, 26.04.2024 | 17:45

Iz Gradskog prevoza obavijestili su građane da će tokom prazničnog perioda doći do izmjena u rasporedu rada linijskog prevoza.