Utorak, 14.07.2020 | 15:34
IZVOR: Kolektiv.me

Podrška Češkog Filmskog Fonda za novi filmski projekat "Živi i zdravi" Ivana Marinovića

Film Živi i zdravi, crnogorskog reditelja i scenariste Ivana Marinovića podržan je kao manjinska koprodukcija u okviru konkursa Češkog Filmskog Fonda (Státní fond kinematografije) u iznosu od 3.5 miliona kruna (oko 130.000 eura), što je ujedno i najveća dodijeljena suma na ovom konkursu.




Foto: Adriatic Western

U obrazloženju komisije stoji da se autor filma Ivan Marinović, koji je filmsku režiju diplomirao na FAMU - čuvenoj češkoj filmskoj akademiji, "nakon internacionalno uspješnog debitantskog filma "Igla ispod praga" sa scenariom "Živi i Zdravi" vraća u svoj zavičaj sa gorkom svadbenom komedijom." Kompanija Analog Vision, producentkinje Veronike Kuhrove je projekat prijavila za podršku. Ocijenivši scenario odličnim, i uz želju da se kvalitetnom komedijom obogati repertoar, komisija je ocijenila pozitivnim i vezu sa FAMU, kao i željenu zastupljenost čeških filmskih stvaralaca u projektu.  

Prema mišljenju reditelja i scenariste rezultat konkursa je mnogo iznad očekivanja i nadanja sa kojim je produkcija aplicirala.

"Trenutno je teška situacija u kinematografiji globalno, i sa velikim oprezom pristupamo svim nužnim konkursima za zatvaranje finansijske konstrukcije filma. Ovako snažna podrška Češkog fonda nas je ohrabrila, jer podrazumijeva prepoznavanje kvaliteta, pogotovo ako se pogledaju renomirana imena ostalih pobjednika konkursa. Mi smo ipak skromna kinematografija, i nismo navikli na ovu vrstu pobjeda. Za mene, kao praškog studenta, je ovo takođe značajno na mnogo nivoa. Osjećam neku vrstu ponosa i zahvalnosti jer će film kao manjinska koprodukcija postati i formalno dio velike češke kinematografije, čiji su mi stvaraoci oduvijek bili uzori."

Film "Živi i Zdravi" je planiran za snimanje za 2021 godinu. Do sada je prepoznat nagradama Krzystof Kieslowski na Script East programu za razvoj scenarija u Kanu 2019-te godine, kao i nagradom za izvrsnost na Cinelink koprodukcionom marketu u Sarajevu iste godine.

Marinovićev drugi dugometražni film Živi i Zdravi je podržan za produkciju od strane Filmskog Centra Crne Gore, a do sada je obezbijeđeno i koprodukciono učešće kompanije Sense Production Milana Stojanovića, koje je obezbijedilo sredstva preko konkruza za manjinske koprodukcije Filmskog Centra Srbije, kao i podršku za razvoj na konkursu evropske krovne institucije MEDIA. Takođe dobijena je i podrška za razvoj od strane evropske SEE Cinema Network organizacije. "Živi i Zdravi" je produkcija Adriatic Western kompanije, a glavni producent filma je Marija Stojanović, sa kojom je Marinović uspješno sarađivao i na svom debitantskom filmu.

Iako je pandemija Covid-19 donekle usporila pripreme produkcije, snimanje filma je planirano u Boki Kotorskoj i očekuje se da biti završeno tokom 2021. godine.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Nova pravila na dodjeli Oskara: Proširuje se broj nominovanih u jednoj kategoriji

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:56

Američka filmska akademija od 2025. godine uvodi nova pravila. Već sada se zna da će 2025. godine dodjela biti organizovana 2. marta. Nominacije će biti poznate 17. januara 2025. godine.

FANOVI RAZOČARNI - Netfliks OTKAZUJE jednu od najpopularnijih serija

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:38

Netfliks je odbacio predstojeći nastavak jedne od svojih najuspješnijih serija “Vještac” (The Witcher) kao dio novog niza programskih rezova.

VIDEO: “Maestralna..." Gledaoci hipnotisani novom serijom na Netfliksu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 10:49

U režiji dobitnika Oskara, Stivena Zejlijana, Ripli počinje kada sitnog kriminalca, Toma Riplija (Endrju Skot), dočeka bogati Herbert Grinlif.

"To je sve što nam TREBA"- Lažni trejler za nastavak Džejmsa Bonda prikupio MILIONE PREGLEDA (VIDEO)

Nedjelja, 31.03.2024 | 17:06

Prije nekoliko dana na Jutjubu je objavljen lažni trejler za nastavak filmova o Džejmsu Bondu, a kreiran je uz pomoć vještačke inteligencije. Fanovi tako u ulozi agenta 007 priželjkuju Henrija Kavila, a kao Bondovu devojku Margo Robi.

Revija “Svjetska književnost na filmu” XII od 22. - 24. aprila u sali DODEST

Petak, 19.04.2024 | 10:16

April u KIC-u „Budo Tomović“ tradicionalno je rezervisan za reviju “Svjetska književnost na filmu” u okviru koje će dvanaesti put zaredom prikazati neka od najboljih ekranizovanih književnih djela, a sve u čast Svjetskog dana knjige.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.