Četvrtak, 06.08.2020 | 21:31
IZVOR: rtcg.me

Preporuke za IZBORE: Obavezne MASKE, DEZINFEKCIJA i DISTANCA...

Na sjednici Državne izborne komisije usvojen je dokument pod nazivom "Tehničke preporuke za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača", koji već duže pripremaju Nacionalno koordinaciono tijelo, Institut za javno zdravlje i DIK. Cilj ovih preporuka, kako je saopšteno, je zaštita zdravlja građana, odnosno svih učesnika izbornog procesa.
Foto: Kolektiv.me/Pixabay

Opšte preporuke

Preporuke se izdaju u cilju zaštite zdravlja građana Crne Gore, odnosno svih učesnika izbornog procesa s obzirom na trenutnu situaciju u vezi sa epidemijom koronavirusne bolesti (COVID-19) u Crnoj Gori.

Preporuke se odnose kako na članove Državne izborne komisije, opštinskih izbornih komisija i biračkih odbora,tako i na birače, državne organe, organe lokalne samouprave, druge organe i organizacije kojisu dužne da pružaju stručnu i tehničku pomoć organima za sprovođenje izbora.

Preporuke se odnose i na predstavnike posmatračkih misija, kao i na sva druga lica koja učestvuju u izbornom procesu i koja se mogu naći na dan izbora na biračkom mjestu.

U cilju prevencije i suzbijanja daljeg obolijevanja izazvanog novim koronavirusom, poseban značaj imaju opšte

mjere i preporuke koje je bitno na vrijeme predočiti biračima, kao i članovima biračkih odbora.

Sve preporuke predstavljene u ovom dokumentu moraju biti jasno i vidno istaknute na svim biračkim mjestima, a prije svega:

1. Obavezna dezinfekcija ruku prije ulaska na biračko mjesto i tokom procesa glasanja u skladu sa ovim preporukama;
2. Obavezno nošenje maske na biračkom mjestu, osim prilikom utvrđivanja identiteta birača;
3. Držanje propisane fizičke distance prije, tokom i nakon boravka na biračkom mjestu u skladu sa opštom
preporukom NKT-a o držanju fizičke distance.

Epidemiološke preporuke za rad Državne izborne komisije i opštinskih izbornih komisija

S obzirom na ključnu ulogu komisija za izborni proces, epidemiološka bezbjednost njihova članova je od izuzetnog značaja.

Zasijedanja komisija organizuju se u prostorijama čiji kapacitet sjedećih mjesta zadovoljava održavanje neophodne minimalne fizičke distance među članovima od 2 metra.

Prostorije osim što su prostrane treba da budu dobro osvijetljena i da imaju mogućnost prirodne ventilacije.

Dezinfekcija radnih površina sala treba da bude prije i nakon svake sjednice.

Nošenje maski je obavezno bez obzira na držanje distance.

Dezinfekcija ruku prilikom ulaska na sjednicu i izlaska sa sjednice je obavezna.

S obzirom da je funkcionisanje izbornog procesa u velikoj mjeri zasnovano na nesmetanom radu komisija odposebnog je značaja da se svi članovi pridržavaju preporuka za sprječavanje infekcije uvijek i svuda. Na taj način oni će zaštititi ne samo sopstveno zdravlje, zdravlje svojih porodica, već i zdravlje kolega iz Komisije i osigurati njen nesmetan rad.

Tehničke preporuke za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača

Obuka biračkih odbora

Svi članovi biračkih odbora prilikom redovnih edukacija o svojim dužnostima prolaze i posebnu, epidemiološku obuku.

Obuka će se organizovati korišćenjem online platformi ili obezbjeđivanjem termina na televiziji. Obuci ne može prisustvovati više lica od broja lica koji je utvrđen važećom naredbom Ministarstva zdravlja Crne Gore, a koje su u toku trajanja obuke obavezne da nose maske i pridržavaju se mjera opšte prevencije.

Uređenje i epidemiološka zaštita biračkog mjesta

Biračko mjesto je neophodno organizovati i urediti na način kojim se rizik izlaganja virusu svodi na najmanju moguću mjeru.

Preporučuje se da biračka mjesta u epidemiološkom smislu budu spremna za glasanje najmanje jedan dan prije izbora, o čemu se lično, tokom obilaska biračkih mjesta, uvjeravaju članovi biračkog odbora.

Preporučuje se da biračka mjesta budu označena na način da pravac kretanja svakog birača i minimalna distanca od dva metra bude obezbijeđena:
- Ispred ulaska na biračko mjesto;
- Ispred stola na kojem se vrši identifikacija birača;

Preporučuje se držanje fizičke distance između članova biračkog odbora gdje god je to moguće.

Preporučuje se postavljanje alkoholnih gelova ili rastvora za dezinfekciju ruku na ulazu u biračko mjesto i na izlazu sa biračkog mjesta. Ova mjesta treba da budu jasno vidljiva i lako dostupna.

NAPOMENA: Dezinfekcija ruku vrši se prije i nakon glasanja.

Zaštitnu masku, lice koje je došlo da glasa kratkotrajno skida samo u cilju provjere identiteta, odnosno sprovođenja elektronske identifikacije birača (pri tome sva ostala lica u prostoriji nose maske) i zatim će je, nakon prethodne dezinfekcije ruku, ponovo vratiti na lice i obaviti glasanje sa maskom na licu. Svako biračko mjesto treba da posjeduje određenu količinu maski za slučaj da se pojavi građanin koji je došao da glasa, a koji nema masku.

Dezinfekcija ruku se vrši nakon što se maska vrati na lice. Ne smije se zaboraviti da važeće Naredbe Ministarstva zdravlja podrazumijevaju nošenje maski i na otvorenom prostoru čime se smanjuje mogućnost da birač dođe bez maske.

Red za ulazak na biračko mjesto poželjno je organizovati na način da postoji rastojanje od najmanje dva metra u skladu sa peporukama NKT.

Ukoliko birač prilikom ulaska na biračko mjesto odbije da dezinfikuje ruke, nakon njegovog glasanja obavlja se
dezinfekcija prostora (glasačke kabine) koje je onakoristio. Dezinfekciju obavlja član biračkog odbora
prebrisavanjem površina u kabini papirnim ubrusom natopljenim dezinficijensom.

Druge preporuke

Preporučuje se da biračko mjesto u kontinuitetu bude provjetravano, a da vrata i prozori ostaju što duže otvoreni.

Tehničke preporuke za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača

Glasanje van biračkog mjesta – glasanje putem pisma

Biračima kojima je izrečena mjera samoizolacije omogućiće se glasanje putem pisma u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika i Pravilima o glasanju putem pisma, uz poštovanje dodatnih mjera epidemiološke
zaštite.

Članovi biračkog odbora koji posjećuju birača koji ne može pristupiti biračkom mjestu obavezno nose maske,rukavice i zaštitnu pokrivku za garderobu.

Članovi biračkog odbora koji posjećuju birača nose sa sobom dezinficijens za ruke, te dezinfikuju rukavice (kao što bi dezinfikovali ruke da nemaju rukavice) prije i poslije svake posjete biraču. Dezinficijensom se dezinfikuju i ruke birača prije i poslije glasanja.

Biračima kojima je izrečena mjera samoizolacije tokom glasanja se preporučuje nošenje maski.

Nakon što su omogućili glasanje biračima koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu, članovi biračkog odbora po  dolasku na biračko mjesto ulaze sa maskom, dezinfikuju ruke/rukavice i potom kovertu sa glasačkim listićem kao i sav drugi izborni materijal predaju predsjedniku biračkog odbora, skidaju rukavice sa ruku, odlažu ih u kantu za otpatke i dezinfikuju ruke. Po povratku na biračko mjesto, kesa sa korišćenim rukavicama se odlaže u kantu za
otpatke.

Glasanje u karantinu

Lica koja su rješenjem zdravstveno sanitarne inspekcije stavljena u institucionalni karantin mogu da ostvare svoje biračko pravo ukoliko se objekat karantina nalazi na području opštine gdje birač ima prebivalište tj. gdje je upisan u birački spisak, a u skladu saZakonom o izboru odbornika i poslanika, Pravilima o glasanju putem pisma i primjenu epidemioloških preporuka.

Brojanje glasova

Preporučuje se da prije početka brojanja glasova površine na kojma se izvodi/vrši brojanje i biračka kutija budu detaljno očišćeni korišćenjem ubrusa natopljenim dezifiensom. Preporučuje se da prilikom svih aktivnosti vezanih za brojanje glasova svi učesnici procesa nose zaštitne maske i rukavice .

Komunikaciona kampanja

Preporučuje se da svi postupci i aktivnosti iz ovog dokumenta budu propraćeni adekvatnom audio-vizuelnom kampanjom uključujući i društvene mreže kao i druge kanale komunikacija – audio, video, postore, bilbordi i slično.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Marko
07.08.2020 06:24

Glasanje sa maskama. Pa niste mogli poželiti bolji scenario. Tek sada će biti krađa i malverzacija...

0 0

OSTALE VIJESTI

GO URE: Eksperta vlada i demonopolizacija institucija da budu ključni principi nove većine

Subota, 19.09.2020 | 11:49

Na sjednici Glavnog odbora Građanskog pokreta URA koja je održana sinoć konstatovano je da je na minulim parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta urađena velika i istorijska stvar zacrtana u programu ove partije a to je smjena vlasti na miran i demokratski način na izborima, stoji u saopštenju iz Građanskog pokreta URA.

Medojević: Đukanović i DPS su najveća PRIJETNJA miru i bezbjednosti

Subota, 19.09.2020 | 11:05

Predsjednik Crne Gore i njegova teroristička organizacija DPS-a su najveća prijetnja miru i bezbjednosti. Monstruozna organizacija zasnivana na švercu narkotika i cigareta i pranju novca mora biti zabranjena, njena imovina nacionalizovana a ključne vođe optužene i osuđenje pred sudovima Crne Gore, saopštio je danas predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Krivokapić: Duh slobode u CG je vrlo jasan i to se vidi na svakom koraku

Subota, 19.09.2020 | 09:35

Lider koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić kaže za RTS da je ubijeđen da će doći do mirne predaje vlasti, iako uvijek postoje pritisci, što je prirodno za Crnu Goru. Ističe da će doći do promjene svih odnosa Podgorice i najavljuje dobru saradnju prevashodno sa susjedima.

Brajović: Ne znam ko će me naslijediti, u poslaničkoj klupi neće mi biti NEOBIČNO

Petak, 18.09.2020 | 21:26

Nosilac liste Socijaldemokrata SD i predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović kazao je da nema informaciju ko će ga naslijediti na mjestu prvog čovjeka parlamenta, te da mu neće biti neobično da se nađe u poslaničkoj klupi.

Abazović: Srušili smo REŽIM koji je napravio PRIVATNU državu

Petak, 18.09.2020 | 20:50

"Od 1906. godine kada je nastao parlamentarni život u Crnoj Gori nikada na izborima vlast nije bila promijenjena...."

Nina Badrić objavila fotografiju sa NJIM: Mnogi oduševljeni njegovim novim IZGLEDOM

Subota, 19.09.2020 | 13:49

Nina Badrić uživala je u Jelsi, na Hvaru, u društvu proslavljenog glumca Žarka Lauševića i biznismena Moa Stojanovića.

OB Berane: OSAM kovid pacijenata u TEŠKOM stanju

Subota, 19.09.2020 | 13:39

U Opštoj bolnici Berane liječi se 49 kovid pozitivnih pacijenata, osam pacijenata ima tešku kliničku sliku, od čega je jedan pacijent na invazivnom respiratoru, a četiri na neinvazivnoj ventilaciji, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

"Mislim da je ovo najviše što..." - Ljekar otkrio ono što svijet čeka: U kakvom je stanju ŠUMAHER?

Subota, 19.09.2020 | 13:30

Doktor koji liječi legendarnog šampiona Formule 1 Mihaela Šumahera prvi put javno progovorio o njegovom stanju.

UP: Policija utvrdila da pokušaja otmice u Budvi NIJE BILO

Subota, 19.09.2020 | 13:10

Službenici Centra bezbjednosti Budva su, postupajući po prijavi da se u ovom gradu desio pokušaj otmice desetogodišnje djevojčice, preduzela niz mjera i radnji kojima je utvrđeno da se događaja nije desio, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Odlučeno: Evrovizija će se održati sljedeće godine bez obzira na koronu

Subota, 19.09.2020 | 13:06

Sljedeće godine 22. maja, u Ahoj areni u Roterdamu, dobićemo novog pobjednika Evrovizije, a kako će se takmičenje odvijati zavisiće od toga kakva će biti zdravstvena situacija u svijetu.

Mladunci rasnih pasa sada su DVOSTRUKO SKUPLJI - cijene SKOČILE, evo i zbog čega!

Subota, 19.09.2020 | 12:54

Mladunci popularnih skupih rasa pasa porasla je više nego dvostruko tokom pandemije koronavirusa i sada u prosjeku dostižu i 2.000 eura!

Romaneskna priča poznatog barskog muzičara predstavljena na „Ljetopisu“

Subota, 19.09.2020 | 12:04

Poznati barski pjevač, kompozitor, tekstopisac i vođa grupe „Katapult“ Goran Pejović Gula, promovisao je sinoć na „Barskom ljetopis“ svoj književni prvijenac. Roman „Let plavog safira“ opisuje istinite događaje koji su se desili u Baru početkom dvije hiljaditih godina.

GO URE: Eksperta vlada i demonopolizacija institucija da budu ključni principi nove većine

Subota, 19.09.2020 | 11:49

Na sjednici Glavnog odbora Građanskog pokreta URA koja je održana sinoć konstatovano je da je na minulim parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta urađena velika i istorijska stvar zacrtana u programu ove partije a to je smjena vlasti na miran i demokratski način na izborima, stoji u saopštenju iz Građanskog pokreta URA.

Mihajlović priznao: "Da tog 25. avgusta nijesam bio na utakmici protiv Verone, UMRO BIH"

Subota, 19.09.2020 | 11:23

Srpski trener Siniša Mihajlović priznao, tokom razgovora sa italijanskim medijima, da bi "umro" da mu nisu dozvolili izlazak iz bolnice i odlazak na utakmicu tokom liječenja od leukemije!

Medojević: Đukanović i DPS su najveća PRIJETNJA miru i bezbjednosti

Subota, 19.09.2020 | 11:05

Predsjednik Crne Gore i njegova teroristička organizacija DPS-a su najveća prijetnja miru i bezbjednosti. Monstruozna organizacija zasnivana na švercu narkotika i cigareta i pranju novca mora biti zabranjena, njena imovina nacionalizovana a ključne vođe optužene i osuđenje pred sudovima Crne Gore, saopštio je danas predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.