Petak, 25.09.2020 | 21:51
IZVOR: vijesti.me

Darmanović: Prioritet obezbjeđivanje globalnog pristupa vakcinama za virus, koji će biti JEDNAK za sve

"Pozdravljam aktivnosti Svjetske zdravstvene organizacije u pogledu COVAX inicijative, kojoj se pridružila i Crna Gora", istakao je Darmanović.




Foto: Gov.me, S.Matić

Jedino snažne međunarodne institucije predstavljaju garant globalne stabilnosti, mira i prosperiteta, saopštio je ministar vanjskih poslova Crne Gore, Srđan Darmanović.

On je kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) danas učestvovao na sastanku Alijanse za multilateralizam, koji je zbog globalne pandemije COVID-19 održan u online formatu.

U saopštenju se navodi da je u fokusu sastanka, čiji su domaćini bili ministri vanjskih poslova Njemačke i Francuske, bili odgovori međunarodne zajednice na globalne izazove u domenu zdravstva, klimatskih promjena, sajber prostora i rodne ravnopravnosti, naročito u kontekstu odgovora na posljedice pandemije COVID 19.

"Trenutno ključni prioritet je obezbjeđivanje globalnog pristupa vakcinama za COVID-19, koji će biti jednak za sve. Pozdravljam aktivnosti Svjetske zdravstvene organizacije u pogledu COVAX inicijative, kojoj se pridružila i Crna Gora", istakao je Darmanović.

On je istakavši da savremeni međunarodni odnosi prolaze kroz jedan od najturbulentnijih perioda u modernoj istoriji, ukazao na potrebu za konzistentnim odgovorom međunarodne zajednice na izazove kojima svjedočimo, kao i na neophodnost očuvanja međunarodnog poretka.

Govoreći o klimatskim promjenama, šef crnogorske diplomatije je naglasio da se moraju uložiti dodatni napori u cilju ispunjavanja obaveza iz Pariskog klimatskog ugovora i Agende 2030.

U saopštenju MVP se navodi i da je na sastanku Alijanse za multilateralizam bilo riječi i o sajber bezbjednosti.

"Naglašavam važnost adekvatne edukacije, kao i otvorenog i sigurnog sajber prostora koji u uslovima globalne pandemije predstavlja osnov za neometano funkcionisanje svih institucija. U izazovnim vremenima pred nama, jedina opcija je intenziviranje saradnje i jačanje solidarnosti i povjerenja koji predstavljaju osnove multilateralizma", kazao je Darmanović.

Alijansa za multilateralizam, koji su pokrenuli francuski i nemački ministri vanjskih poslova 2. aprila 2019. godine, neformalni je savez zemalja koje dijele uvjerenje da je multilateralizam zasnovan na poštovanju međunarodnog prava jedina pouzdana garancija za međunarodnu stabilnost i mir, te da se izazovi sa kojima se svijet suočava mogu riješiti samo bliskom saradnjom.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.