Četvrtak, 15.10.2020 | 09:50
IZVOR: Kolektiv.me

Počela izgradnja centra za posjetioce na obali Bistrice - evo kolika je VRIJEDNOST INVESTICIJE

Izgradnja centra za posjetioce na obali rijeke Bistrice u Bijelom Polju, u okviru projekta turističke valorizacije Đalovića pećine sa okolinom, počela je nedavno pripremom terena i betoniranjem temeljne osnove, saopšteno je iz Uprave javnih radova.




Foto: Uprava javnih radova

Realizacija projekta sprovodi se po principu “projektuj i izgradi”, na osnovu kojeg je izabrani ponuđač u postupku javne nabavke, podgoričko preduzeće “Permonte”, prethodno izradio glavni projekat.

"Vrijednost ove investicije, koju je Vlada Crne Gore predvidjela Zakonom o budžetu, iznosi 893 hiljade eura. Ugovorom je definisano da građevinski radovi budu završeni polovinom naredne godine, ukoliko dozvole vremenske prilike i ne dođe do otežavajućih okolnosti uzrokovanih koronavirusom. Centar za posjetioce sa pratećim sadržajima i parkingom dio je jednog od najvećih građevinskih poduhvata u oblasti turizma u Crnoj Gori, vrijednog oko 23 miliona eura. Planiran je na lokaciji površine 12 hiljada metara kvadratnih, a sam objekat će se prostirati na 500 kvadrata. Sadržaće restoran, info-pult sa suvenirnicom, muzejsko-izložbeni prostor, salu za prezentacije, ambulantu, servis za izdavanje opreme, kao i administrativni blok za zaposlene. Objekat će se nalaziti pored novoizgrađenog puta od naselja Bistrica prema manastiru Podvrh, a planiran je tako da bude usklađen sa prirodnim okruženjem".

Foto: Uprava javnih radova

Pored njega biće izgrađen parking sa 42 mjesta za automobile, posebnim mjestima za autobuse, motocikle, bicikle, kao i za potrebe lica smanjenje pokretljivosti.

"Predviđen je i prostor za avanturistički park i šetalište uz rijeku, koje će biti spojeno sa novim mostom na Bistrici. Izgradnja mosta na Bistrici takođe je u toku, a nedavno su postavljeni nosači betonske konstrukcije. Radovi na mostu, zajedno sa već započetom rekonstrukcijom puta Gubavač – Bistrica, vrijedni su pet miliona eura. Uprava javnih radova trenutno realizuje i ostale segmente turističke valorizacije bistričkog kraja, kao što su probijanje ulaza u pećinu, montaža žičare gondolskog tipa i izgradnja elektroenergetske infrastrukture. Proteklog ljeta završeno je asfaltiranje i postavljanje signalizacije na oko 5,7 kilometara dugom putu Bistrica – manastir Podvrh, a ranije i izgradnja trafostanice Bistrica, koja će napajati čitav kompleks. Predstoji izgradnja servisnog objekta i krajnje stanice žičare, postavljanje staze od servisnog objekta do ulaza u pećinu, kao i specijalnih montažnih staza i osvjetljenja u samoj pećini. Realizacija ovog kapitalnog projekta doprinijeće bogatijoj turističkoj ponudi Crne Gore, otvaranju novih radnih mjesta i stvaranju povoljnog ambijenta za privredni razvoj bjelopoljske opštine i kompletnog sjevernog regiona", zaključeno je u saopštenju Uprave javnih radova.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Radulović: Počelo ASFALTIRANJE PUTA Rožaje-Špiljani

Srijeda, 08.05.2024 | 15:46

Rekonstrukcija puta Rožaje-Špiljani teče planiranom dinamikom i biće završena do 15. juna, najavio je ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović.

Podaci ZZZ: Pala NEZAPOSLENOST u Crnoj Gori

Srijeda, 08.05.2024 | 15:17

U Crnoj Gori je na kraju aprila bilo 36,42 hiljade nezaposlenih, 1,9 odsto manje nego u martu, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

U kotorskoj luci dva kruzera sa blizu četiri hiljade putnika

Srijeda, 08.05.2024 | 12:32

U kotorskom zalivu danas su dva kruzera sa blizu četiri hiljade putnika, javlja Radio Kotor.

Air Montenegro OTKAZUJE LETOVE na liniji Podgorica - Minhen

Srijeda, 08.05.2024 | 11:40

Uslijed geopolitičkih prilika koje onemogućavaju obavljanje letova na liniji Podogorica - Tel Aviv, nacionalni avioprevoznik će tokom ljetnje sezone saobraćaj obavljati na četiri aviona. Uzimajući navedeno u obzir, Air Montenegro je pristupio optimizaciji reda letenja za ljetnju sezonu i donio odluku o otkazivanju letova na liniji Podgorica – Minhen, saopšteno je iz nacionalne aviokompanije.

Turski investitori u Crnoj Gori: Birokratija, radna snaga i infrastruktura najveći problemi

Srijeda, 08.05.2024 | 08:26

U Crnoj Gori posluje 6.000 kompanija čiji su vlasnici z Turske, a najviše ih je u sektoru turizma, građevine i energetike. Oni koji su se odlučili da svoj biznis razvijaju u našoj zemlji, kažu da ih je privukao dobar geografski položaj, ali i povoljni ekonomski uslovi. Uprkos izazovima, poput birokratskih procedura i nedostataka infrastrukture, poslovanje se, kažu, isplati, navodi se u prilogu TVCG.

Maslinovo ulje POMAŽE u BORBI protiv uporne bolesti

Srijeda, 08.05.2024 | 16:13

Maslinovo ulje, koje se smatra zdravijom alternativom uljima sjemenki, takođe je korisno u sprečavanju gubitka kognitivnih sposobnosti i smrti povezanih s mentalnim propadanjem, otkriva studija sprovedena tokom 28 godina na 92.000 ljudi.

Piperović: "Žalba će da ZABOLI, naoružao sam se kokicama"

Srijeda, 08.05.2024 | 15:56

Pravni zastupnik kompanije Bemaks Zoran Piperović saopštio je Pobjedi da će se žaliti na današnju odluku sutkinje Osnovnog suda u Ulcinju Hasire Bećović koja je odbila tužbeni zahtjev kojim je traženo im da bivši premijer i lider Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović isplati 21.000 eura zbog povrede prava ličnosti.

Đuričković: Sve ODLUKE po pitanju vanjske politike donose u Beogradu

Srijeda, 08.05.2024 | 15:52

Izjava Pokreta Evropa sad da amandmane predlažu uz posredovanje SAD-a, nije iznenađenje. Čvrsto sam uvjeren da je riječ o nekom bratu od tetke koji je na privremenom radu u SAD, koji je u pauzi između kuće i posla ponudio posredovanje. Današnji odgovori ambasada SAD-a i Njemačke najbolje opisuju na koje grane je spala naša diplomatija i kojom brzinom se urušava međunarodni ugled Crne Gore, napisao je na X mreži međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković.

Američka ambasada DONIRALA Vrhovnom sudu OPREMU za medijsku salu

Srijeda, 08.05.2024 | 15:36

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država je, kroz Biro za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i sprovođenje zakona (kancelarija INL), donirala opremu za medijsku salu Vrhovnom sudu Crne Gore.

Ova ZEMLJA je proglašena za NAJLJEPŠU na svijetu: Na listi i države iz komšiluka

Srijeda, 08.05.2024 | 15:30

Planeta je puna prelijepih mjesta – ali za koju zemlju može da se kaže da je najlepša na planeti?

Podaci ZZZ: Pala NEZAPOSLENOST u Crnoj Gori

Srijeda, 08.05.2024 | 15:17

U Crnoj Gori je na kraju aprila bilo 36,42 hiljade nezaposlenih, 1,9 odsto manje nego u martu, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

Šćekić – Neđeši: Demografija OZBILJAN IZAZOV sa kojim se suočava Crna Gora

Srijeda, 08.05.2024 | 15:10

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, sastao se danas sa ambasadorom Mađarske u Crnoj Gori, NJ.E. Jožefom Neđešijem.

Sjutra protest ispred SDT-a: Milivoje Katnić – presuda bez optužnice i suda

Srijeda, 08.05.2024 | 15:05

Protest!

Uprava carina: ODUZETO srebro i bižuterija u vrijednosti oko 3.400 EURA

Srijeda, 08.05.2024 | 15:02

Službenici Uprave carina, u saradnji sa službenicima granične policije na graničnom prelazu (GP) Kula i Dračenovac oduzeli su robu (srebro i bižuterija) vrijednosti oko 3.400 eura, saopšteno je iz Uprave carina.

Gorčević: Ne sumnjam u Milovićev rad, Zenovićeva kampanja neće remetiti fokus sa IBAR-a

Srijeda, 08.05.2024 | 15:02

Ministar pravde Andrej Milović jeste isključen iz Pokret Evropa sad, nije više član partije i predsjedništva, ali nastavio je da odgovorno obavlja funkciju ministra pravde za sada, kazala je u emisiji Klub A na A plus televiziji ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.