Subota, 28.11.2020 | 08:20
IZVOR: Dan

Mijušković: Dječiji dodatak bi doprinio POVEĆANJU NATALITETA

Zamjenica ombudsmana za prava djece, mladih i socijalna staranja Snežana Mijušković ocijenila je da bi uvođenje dječjeg dodatka moglo doprinijeti veće natalitetu u Crnoj Gori.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Ona za Dan ukazuje da to pravo ipak nije potrebno svima.

Navodi da je naš pravni sistem imao različita rješenja u pogledu ostvarivanja prava na dječji dodatak, od univerzalnog dodatka za svu djecu u Crnoj Gori, do rješenja koja su povezana sa materijalnim statusom porodice.

"Činjenica je da su sva socijalna davanja, pa i dječji dodatak u direktnoj zavisnosti od materijalnih mogućnosti države. Smatra da funkcija dječjeg dodatka treba da bude usmjerena ka smanjivanju evidentnih razlika u zavisnosti od sredine u kojoj djeca žive, i materijalnog statusa porodice", kazala je Mijušković.

Smatra da bi prije donošenja bilo kakvog zakonskog rješenja treba izraditi analizu, kako bi ponuđeno rješenje zaista doprinosilo boljem položaju djeteta.

"S obzirom na to da podaci pokazuju negativan prirodni priraštaj u velikom broju opština u Crnoj Gori, smatramo da bi dječji dodatak mogao biti u funkciji populacione politike, odnosno podsticaja porodicama da imaju više djece", rekla je Mijušković.

Podsjeća na podatke Monstata, prema kojima negativan prirodni priraštaj bilježi 15 crnogorskih opština, dok je svega šest opština u plusu.

Ističe i da su djeca grupa u najvećem riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
pogresno
28.11.2020 08:44

Zna se kod koje grupacije-kod odgovornih nije deciji dodatak presudan! Deca bi trebala da se radjaju zbog krunisanja porodice novim clanom,a oni koji stvore to dete daju sve od sebe da mu obezbede osnovno!

2 0
Mne
28.11.2020 22:03

Negi sta nego djecji dodatak ..i dalje se sjecam radosti cekajuci postara. Sjecam se i uplatnice djecjeg dodatka ... Obradujte djecu . ..dajte malo omladini motivacije

1 0

OSTALE VIJESTI

Naglo POGORŠANO zdravstveno stanje Milivoja Katnića

Srijeda, 08.05.2024 | 20:19

Zdravstveno stanje MIlivoja Katnića, koji tokom boravka u pritviru odbija i hranu i vodu, kako Dan portal nezvanično saznaje, naglo se pogoršalo.

Crna Gora - Na TRANSPLANTACIJU organa čeka i šestoro djece

Srijeda, 08.05.2024 | 20:08

U Crnoj Gori na transplantaciju organa čeka 95 osoba, od čega i šestoro djece, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja dostavljeni Televiziji Vijesti.

Jovanić nakon iskaza svjedoka: Stečajnog upravnika sam razriješio jer je radio NEZAKONITO

Srijeda, 08.05.2024 | 19:06

Bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić kazao je pred podgoričkim Višim sudom, nakon saslušanja svjedoka Milana Guberinića, da ga je razriješio sa funkcije stečajnog upravnika u postupklu "Jastreb" jer je radio nezakonito.

Šaranović: MUP posvećen BORBI protiv napada na novinare i njihovu imovinu

Srijeda, 08.05.2024 | 17:53

Ministarstvo unutrašnjih poslova je posvećeno borbi protiv napada na novinare i njihovu imovinu - poručio je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranvić na sastanku sa predstavnicom OEBS-a za slobodu medija (RfoM) Terezom Ribeiro.

Srpski mediji: Na autu osumnjičenih za ubistvo NIJE NAĐEN DNK Danke Ilić?

Srijeda, 08.05.2024 | 17:01

Kako tvrdi Nova.rs pozivajući se na izvore u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru nakon pristiglih novih vještačenja na automobilu kojeg su navodno vozili Dejan Dragojević i Srđan Janković nisu pronađeni tragovi DNK-a nestale dvogodišnje Danke Ilić.

Konatar: Crnu Goru čeka POVEĆANJE javnog duga na preko 100 odsto BDP

Srijeda, 08.05.2024 | 20:59

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar  kaže da ako Vlada Milojka Spajića nastavi kao do sada, onda Crnu Goru čeka povećanje javnog duga na preko 100 odsto BDP.

Djeca rođena u maju imaju POSEBNE karakteristike - Zbog ovoga su JEDINSTVENA

Srijeda, 08.05.2024 | 20:50

Istraživanje britanskog psihologa Ričarda Vajsmana otkriva da su osobe rođene u maju među najsrećnijim i najzdravijim ljudima.

Glumica dobila ČETVRTO DIJETE - Porodila se kod kuće, a bebi dala NEOBIČNO IME (FOTO)

Srijeda, 08.05.2024 | 20:39

Glumica objavila srećne vijesti. 

Nastup predstavnika Hrvatske NAJGLEDANIJI na JUTJUBU, a IZNENADIĆETE ko mu je "za petama"

Srijeda, 08.05.2024 | 19:54

Baby Lasagna, hrvatski predstavnik na Eurosongu, plasirao se u finale takmičenja. 

Šušić: "Konačno mišljenje za korišćenje SKY prepiske kao DOKAZA treba da da Vrhovni sud"

Srijeda, 08.05.2024 | 19:44

Vrhovno državno tužilaštvo tvrdi da je presuda Evropskog suda za korišćenje SKY prepiske kao dokaza obavezujuća samo za članice Evropske unije. Istovremeno, advokat, Mitar Šušić, smatra da konačno mišljenje treba da dâ Vrhovni sud, kako bi postojao jedinstveni stav.

NAJPLAĆENIJI jutjuber u istoriji za 26. rođendan POKLANJA 26 automobila: Ovo su USLOVI

Srijeda, 08.05.2024 | 19:34

MrBeast, najplaćeniji youtuber u istoriji, objavio je da pratiteljima povodom svog 26. rođendana poklanja 26 Tesla automobila.

SPEKTAKL u Kotoru: Golman Kralj dao GOL za peterce, Primorac na korak od TITULE

Srijeda, 08.05.2024 | 19:25

Primorac je sada stvarno blizu, sve miriše da će se u Kotoru slaviti titula prvi put još od 2008. godine.

Roditelji ovaj TRIK od PET SEKUNDI morate da znate - Može da SPASI život bebe u automobilu (VIDEO)

Srijeda, 08.05.2024 | 19:15

„To je brz i lak način da se utvrdi da li je pojas vašeg mališana previše labav ili ispravan.

Jovanić nakon iskaza svjedoka: Stečajnog upravnika sam razriješio jer je radio NEZAKONITO

Srijeda, 08.05.2024 | 19:06

Bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić kazao je pred podgoričkim Višim sudom, nakon saslušanja svjedoka Milana Guberinića, da ga je razriješio sa funkcije stečajnog upravnika u postupklu "Jastreb" jer je radio nezakonito.

LJUBAV CVJETA - Aleksandra Mladenović sa novim dečkom otputovala na EGZOTIČNU DESTINACIJU (FOTO)

Srijeda, 08.05.2024 | 18:57

Pjevačica više ne krije koliko je zaljubljena.