Utorak, 01.12.2020 | 16:04
IZVOR: kolektiv.me

Od Hrapovića zatraženo da građanima hitno obezbijedi pravo na javna PROTESTNA okupljanja

Nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA) i Institut alternativa (IA) zatražile su danas od aktuelnog ministra zdravlja Kenana Hrapovića, koji predsjedava Nacionalnim koordinacionim tijelom za zarazne bolesti, da hitno dopuni naredbu kojom je predviđena potpuna zabrana javnih okupljanja i građanima omogući pravo na protest na način koji ne remeti javno zdravlje.




Foto: PR Centar

"Poštovani gospodine Hrapoviću,

Obraćamo Vam se povodom Naredbe za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa (“Službeni list Crne Gore”, broj 110/20 od 14.11.2020, 112/20 od 24.11.2020) kojom je u stavu 1, tačka 10, uvedena apsolutna zabrana okupljanja stanovništva na javnim mjestima. Upozoravamo vas da je ova zabrana protivna Ustavu I međunarodnim ugovorima koji obavezuju Crnu Goru i da je i u vrijeme pandemije korona virusa neophodno obezbijediti građanima da ostvare pravo na mirno okupljanje, konkretno, na protest, koji nije opasan po zdravlje. Ustav Crne Gore , u članu 52, navodi da se sloboda okupljanja može privremeno samo “ograničiti” ali ne i ukinuti. Ovo pravo bi se možda i moglo sasvim ograničiti u mjeri potpunog ukidanja za vrijeme proglašenog ratnog ili vanrednog stanja, na osnovu člana 25 Ustava, ali takvo stanje u Crnoj Gori nije nikada proglašeno.

Pravo na mirno okupljanje Ustavom je zagarantovano svakom pojedincu u Crnoj Gori, pa tako I opšta mjera potpune zabrane ostvarenja ovog prava predstavlja jednu od najstrožijih mjera koje je NKT usvojilo. Evropski sud za ljudska prava je u više svojih presuda istakao da pravo na mirno okupljanje i pravo na slobodu izražavanja predstavljaju temelj demokratskog društva i da ograničenja koja države primjenjuju na ova prava moraju biti strogo proporcionalna legitimnom cilju koji se time želi postići (Ezelin protiv Francuske, 1991). Radi se o slobodi, pa se svi izuzeci od nje moraju usko tumačiti (Navalnyy protiv Rusije, predstavka br. 29580/12, 2018, str 98). Ista zabrana koja se odnosi na okupljanje za vrijeme pandemije korona virusa ukinuta je ranije u Hrvatskoj i Srbiji.

Za vrijeme pandemije korona virusa kovid-19, Ustavni sud Njemačke je u odluci 25. aprila 2020.1 zaključio da se pravo na slobodu mirnog, protestnog, okupljanja, mora obezbijediti i u vrijeme pandemije, uz primjenu ograničenja kao što su maske i održavanje distance. Sud je tom prilikom istakao da zabrinutost povodom zaštite zdravlja stanovništva ne može poslužiti kao opravdanje da se sasvim ukine pravo na mirno okupljanje. Nakon odluke suda, protest je dozvoljen (u Gisenu), za 15 umjesto najavljenih 30 učesnika, uz poštovanje fizičke distance od 2 m i nošenje maski, kako su organizatori i sami predložili. Protest je održan i protekao je mirno.

U skladu sa tim, u selima Rečine i Bare kraljske, posljednjih mjeseci su u toku protesti mještana I ekoloških aktivista koji pokušavaju da spriječe gradnju mini hidroelektrana na rijekama Skrbuša, Čestogaz, Ljubaštica i Crnja. Oni su nam se obratili jer su ih iz policije upozorili da tužilaštvo planira da preduzme korake u cilju procesuiranja učesnika protesta zbog kršenja mjere zabrane okupljanja. Napominjemo da je maksimalan broj učesnika na ovim protestima bio 15 osoba, da su svi držali distancu i nosili maske.

Imajući u vidu hitnost situacije, činjenicu da je potpuna zabrana prava na protestna okupljanja suprotna međunarodnim standardima i Ustavu Crne Gore, te da postoje ljudi u našoj državi koji bi zbog mirnih protesta, koji okupljaju do 15 osoba, mogli biti uhapšeni i procesuirani zbog kršenja mjera NKT-a, molimo vas da hitno precizirate mjere koje se odnose na zabranu okupljanja i da omogućite građanima da ostvare svoje pravo na protest na način kojim se ne narušava javno zdravlje i uz poštovanje odgovarajućih zaštitnih mjera poput držanja distance I nošenja maske. Ovo tim prije što nam je poznato da se u zatvorenim prostorima svakodnevno održavaju grupni sastanci, sjutra se, konkretno, održava sjednica Tužilačkog savjeta koja podrazumijeva učešće do 10 ljudi, predavanja na fakultetima se održavaju redovno, i sl.

Takođe smatramo da nema razloga da naša inicijativa čeka uspostavljanje novog NKT koje je najavljeno, već da odmah, u skladu sa međunarodnim propisima i najboljim praksama, treba da unaprijedite svoju Naredbu. Preciziranje naredbe će zaštiti slobodu okupljanja, uz puno poštovanje obaveze pridržavanja opštih mjera zdravstvene zaštite. Vjerujemo da ćete razumjeti i uvažiti značaj oba ova prava građana i građanki u demokratskom društvu i prihvatiti balans koji smo predložili.

Molimo Vas da nam hitno odgovorite da li ste raspoloženi da razmotrite preciziranje Naredbe, jer ćemo se, u protivnom, obratiti inicijativom za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu.

S poštovanjem."

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

REFORME penzionog sistema POTREBNE , ali bez jednostranih poteza

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUTSIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.

Poznati glumac NEPREPOZNATLJIV - "Izgleda mnogo STARIJE" (FOTO)

Petak, 26.04.2024 | 20:25

Holivudski glumac Pirs Brosnan trenutno radi na novom filmu Giant, a fotografije sa seta su brzo obišle svijet.

Abazović o odluci USTAVNOG SUDA - To je SATISFAKCIJA, ne znam kako će se ponašati kad me vide sjutra oni koji su me OPTUŽIVALI

Petak, 26.04.2024 | 20:17

Lider Građanskog pokreta URA i bivši premijer Dritan Abazović doživljava kao ličnu satisfakciju odluku Ustavnog suda da odbije prijedloge za utvrđivanje ustavnosti Temeljnog ugovora i izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti.