Petak, 15.01.2021 | 07:39
IZVOR: Vijesti.me

Nova državna avio - kompanija: „ToMontenegro” će startovati već u FEBRUARU?

Menadžment MA je obustavio letove 25. decembra prošle godine...




Foto: Ilustracija, unsplash.com

Proces osnivanja nove državne avio-kompanije, registrovane pod nazivom “ToMontenegro”, biće završen najkasnije za dvije do tri sedmice, a do tada će biti poznato i da li će i pod kojim uslovima “Montenegro erlajns” (MA) moći da obnovi letove makar do Beograda, koliko će radnika iz ove avio-kompanije preći u novu i kako će biti obeštećeni zaposleni koji ne pređu, saznaju “Vijesti” iz Vlade.

Do sada je usvojena odluka o osnivanju i statut nove kompanije, a predstoji izbor rukovodstva. Odbor direktora i izvršnog direktora “ToMontenegra” biraće direktno Vlada. Nakon toga predstoji preuzimanje dijela imovine od MA, kao i težak posao dobijanja licenci, slotova i brojnih dozvola. Prvi letovi se mogu očekivati u roku od šest do devet mjeseci, a nije isključen ni kraći rok.

Izvršni direktor MA Vlastimir Ristić juče je podnio ostavku i o tome obavijestio Odbor direktora kompanije koji treba da mu je konstatuje i izabere vršioca dužnosti direktora. Međutim, članovi odbora direktora su ranije podnijeli ostavke pa je pitanje ko mu je može konstatovati. Skupština akcionara na kojoj će biti izabran novi odbor direktora zakazana je za 8. februar.

Zadatak Odbora direktora MA će biti pokušaj održavanja imovine i pokretanje minimum letova kako licence ne bi bile izgubljene. Plan Vlade je da od MA preuzme jedan avion koji je kompanija kupila na kredit, obešteti kompaniju za do sada uplaćeni iznos i preuzme vraćanje preostalih rata od oko 6,8 miliona eura. Druga dva aviona MA ima u zakupu, pa postoje pregovori da nastavak zakupa preuzme država ili nova avio-kompanija.

Menadžment MA je obustavio letove 25. decembra prošle godine, nakon što je iz Vlade saopšteno da više nemaju zakonskih mogućnosti da pomažu ovoj avio-kompaniji. Agencija za zaštitu konkurencije je 3. septembra zabranila dalju državnu pomoć.

Otvoreno pismo ministrima finansija i kapitalnih investicija Milojku Spajiću i Mladenu Bojaniću juče je uputio Sindikat linijskih pilota “Montenegro erlajnsa”.

KOMENTARI (3)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Trica
15.01.2021 09:12

Svaka čast novoj Vladi

4 7
Top
15.01.2021 10:43

Srećno i neka ne bude vise besplatnih letova ( za šoping,za glasanje......)

3 3
Kirilo
15.01.2021 13:27

Aj , da Bog da, a daće Bog.

3 4

Jokić: Pobjeđivanje je naš stil života

Petak, 26.04.2024 | 09:05

Košarkaš Denver Nagetsa Nikola Jokić je iznio utiske poslije pobjede nad Lejkersima u trćem meču plej-ofa NBA lige.

Radnici Instituta Igalo danas očekuju tri zarade

Petak, 26.04.2024 | 08:54

Radnicima Instituta "Dr Simo Milošević" danas bi trebalo da bude isplaćen novac za zarade koje im se duguju. U Sindikatu Instituta smatraju da će pomoć zaposlenima značiti mnogo ali da problemi te zdravstvene ustanove ostaju. Vjeruju da će tokom narednih dvadesetak dana ipak naći rješenje. 

„Sedam dana smo se zabavljali i zaprosio sam je nakon maturske večeri“: Ovako je počela ljubavna priča Aca Pejovića i supruge Biljane – „Imala je jedan uslov za brak“

Petak, 26.04.2024 | 08:49

Aco Pejović već 27 godina uživa u braku sa suprugom Biljanom.

Seka Sablić: Strašno je što smo posvađani sa svim susedima;

Petak, 26.04.2024 | 08:37

Zamračili su sve zvijezde koje su u kulturi postojale, oni su zamračili Čkalju, Miću Orlovića, Milenu Dravić. Milena je mislila da je na crnim listima. Kao rez je bio kada su počeli da forsiraju turbo folk. Kultura ne postoji, ona je na koljenima, ali pozorišta su, ipak, puna i mi sa zadovoljstvom igramo te predstave, opisala je današnje stanje u kulturi i društvu u Srbiji u emisiji “360 stepeni” čuvena glumica Jelisaveta Seka Sablić, piše N1.

"Izgradnja mostova sa njemačkom privredom velika šansa za razvoj"

Petak, 26.04.2024 | 08:32

Vlada Crne Gore želi da privuče kredibilne investitore iz partnerskih zemalja, a otvaranje predstavništva Saveznog udruženja za ekonomski razvoj i vanjsku trgovinu (BWA) iz Njemačke, pomoći će u izgradnji mostova sa njemačkom privredom, saopšteno je iz kabineta Spajića.

Od muža trpjela nasilje 13 godina: Porodica i prijatelji okrenuli leđa

Petak, 26.04.2024 | 08:26

"Trpjela sam nasilje 13 godina dok nisam shvatila da gubim volju za životom", tako opisuje svoju svakodnevnicu sagovornica emisije "Mreža" koja je sada pod okrivljem Sigurne ženske kuće, nakon što je pobjegla od supruga nasilnika. 

"Plan rasta treba da ubrza sprovođenje dogovorenih reformi"

Petak, 26.04.2024 | 07:04

Usvajanje Plana rasta za Zapadni Balkan ujedno je i posljednji korak ka uspostavljanju instrumenta vrijednog šest milijardi eura, koje će do 2027. biti na raspolaganju našem regionu. Koizvjestilac Karlo Resler za TVCG ističe da bi taj mehanizam trebalo da ubrza sprovođenje dogovorenih reformi po jasno definisanim kriterijumima.

Milović: Bićemo ponovo grad razvoja i pravih vrijednosti, pobijedićemo u Budvi

Četvrtak, 25.04.2024 | 22:06

Večeras je u Budvi predstavljena pobjednička izborna listu ,,Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 26. maja.

Vrijeme sjutra: Promjenljivo oblačno uz ove temperature

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:56

Promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a od sredine dana ponegdje slaba kiša, najavljuju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

Radonjić: Proces protiv Lazovića i Katnića nije osveta, odluka suda u vezi Mijajlovića ukazuje na nejednako postupanje

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:31

Specijalni državni tužilac i portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vukas Radonjić kazao je da se u procesu tog tužilaštva protiv bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića i nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića nema govora o osveti i revanšizmu.