Ponedjeljak, 08.02.2021 | 13:13
IZVOR: cdm.me

Carević: Zaključati Budvu, zabraniti rad ugostiteljskih objekata, zatvoriti škole, vrtiće, igrališta…

Zbog alarmante epidemiološke situacije izazvane koronavirusom u Budvi predsjednik Opštine Marko Carević obratio se premijeru Zdravku Krivokapiću i ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović od kojih traži totalno zaključavanje Budve, koje bi podrazumjevalo zabranu rada ugostiteljskih objekata, obustavu nastave u školama (prelazak na on-line nastavu), zatvaranje svih predškolskih ustanova i vrtića.




Foto: Opština Budva

--- KORONAVIRUS - Ovaj grad prednjači po BROJU ZARAŽENIH u odnosu na broj stanovnika

“Opštinski Tim za zaštitu i spašavanje je dana 08.02.2021.godine održao sastanak povodom epidemiološke situacije u Budvi gdje je došlo do drastičnog povećanja broja oboljelih od virusa COVID-19, zbog čega je neophodno pod hitno preduzeti mjere na zaštiti stanovništva od ove zarazne bolesti”, saopštio je Carević.

U Budvi je prema podacima epidemiološke službe JZU Doma zdravlja Budva trenutno 696 aktivnih slučajeva oboljelih od korona virusa, sa tendencijom daljnjeg rasta oboljelih.

--- Teška situacija u Budvi: Vučićević nudi salu sportskog centra za Covid 19 centar

“Svi kapaciteti JZU Dom zdravlja Budva su stavljeni na raspolaganje stanovnicima Budve, ali u ovom trenutku to ne zadovoljava trenutne potrebe, obzirom na nagli porast oboljelih. Imajući na umu značajan porast broja zaraženih i činjenicu da je shodno stopi kumulativne incidencije, Budva već duže vrijeme u crvenoj zoni, kao i to da je broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika među najvećima u Evropi, upućujemo Vam dopis sa predlogom da preispitate važeće epidemiološke mjere u Budvi i predložite njihovo pooštravanje”, ističe se u dopisu Carevića.

Prema njegovim riječima ovog vikenda usljed povoljnih vremenskih prilika je evidentirano prisustvo velikog broja građana kako iz budvanske tako iz drugih opština koji šetaju i borave u ugostiteljskim objektima i na drugim javnim mjestima.

Imajući u vidu novonastalu situaciju Opštinski Tim za zaštitu i spašavanje Opštine Budva predlaže uvođenje sledećih mjera:

1. Mjeru totalnog zaključavanja (lockdown) Opštine Budva, koje bi podrazumjevalo:

– zabranu rada ugostiteljskih objekata,
-obustava nastave u školama (prelazak na on-line nastavu),
– zatvaranje svih predškolskih ustanova i vrtića,
– rad privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom prehrambenih proizvoda (marketi,supermarketi,hipermarketi) prilagoditi trenutnoj situaciji,
– rad privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga (tržni centar TQ Plaza, prodavnice obuće i odjeće, kozmetički, frizerski saloni, kladionice i sl.) prilagoditi novonastaloj situaciji,
– zabranu izlaska iz objekata stanovanja u vremenu od 17 do 05 časova narednog dana,
– zabranu kretanja, okupljanja i boravka na javnim površinama svakog dana u vremenu od 17 do 05 časova narednog dana,
– zabranu međugradskog putovanja,
– zatvaranje igrališta, teretana na otvorenom / zatvorenom prostoru i fitnes centara.

Navedene mjere u cilju suzbijanja pandemije COVID-19 važile bi narednih 15 dana od dana donošenja istih.

2. Rad JZU Dom zdravlja Budva organizovati u dvije smjene u pojačanom obimu, a Ministarstvo zdravlja da hitno uputi pomoć kako u materijalnom smislu tako i stručnom osoblju, radi što bržeg prevazilaženja novonastale situacije.

Takođe je neophodno pojačati rad patronažne službe koju treba stručno i kadrovski ojačati u ovom trenutku.

3. Opština Budva kao osnivač JP Mediteranski sportski centar kapacitete dvorane centra stavlja na raspolaganje Ministarstvu zdravlja Crne Gore i JZU Dom zdravlja Budva kako bi se u istoj formirao COVID centar radi boljeg, bržeg i efikasnijeg djelovanja.

U tom cilju JP Parking servis Budva će podizanjem rampe, besplatno na parkiralištu kod srednje škole omogućiti građanima nesmetano funkcionisanje i prilaz COVID centru.

4. Sve javne institucije i javne ustanove čiji je osnivač država i Opština Budva do daljeg obustavljaju rad sa strankama, a radno vrijeme se ograničava do 12 časova.

5. Služba zaštite i Komunalno preduzeće Budva, kao i do sada sprovodiće dezinfekciju javnih površina i unutrašnjosti objekata od značaja, u čemu će imati potrebnu saradnju”Vodovoda i kanalizacije” Budvau smislu obezbjeđivanja potrebnih količina vode.

6. Nadležne inspekcijske službe da pojačaju daljnu kontrolu svih privrednih društva i privrednika koji se bave trgovinom prehrambrenih / neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga.

7. Obzirom na alarmantno stanje od građana se posebno očekuje da budu društveno odgovorni i da maksimalno poštuju sve preporuke vezano za boravak u svojim stanovima/kućama, zabrane okupljanja, posjeta, putovanja i druge mjere u skladu sa naredbama i preporukama nadležnih subjekata.

8. Obavezuju se upravnici zgrada kao i vlasnici etažnih stambenih jedinica, da u slučaju postojanja obolijevanja od koronavirusa kod stanara zgrade, kontaktiraju Službu zaštite i spašavanja radi dezinfekcije ulaza i preporuka u smislu sprovođenja pojačane higijene zajedničkih prostorija.

9. Redovna i blagovremena saopštenja povodom trenutne epidemiološke situacije Opštinski Tim za zaštitu i spašavanje će vršiti posredstvom lokalnog javnog servisa RTV Budva.

KOMENTARI (24)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Monika
08.02.2021 13:21

Novinari, provjerite dolaznost djece u vrticima.... I kakva je situacija sa obolijevanjem djece!!!!!

12 0
Bd
08.02.2021 13:23

A cek vi ste se zalili sto su vas zakljucavali, sad se snalazite...

20 1
Bd
08.02.2021 13:27

Bravo 👏 posebno za dvoranu..jer je neophodan veci covid centar . Budva ima dosta stanovnika i turista koji se lijece u dz . Med tehnicari su iscrpljeni,ljekari u izolaciji,umorni.. vrlo ih je malo ..i ne mogu adekvatno da se posvete pacijentima, tek onda kad je zaista kriticno i bolest uzela maha a tad nema vajde.. Ugostitelji ce prezivjet, neka se sjete zemljotresa ..i neka krenu napred u nove pobjede. Godinama je budva imala odlicne prihode... Apartmani su dobro radili...stisnite se malo..

10 1
Miki
08.02.2021 13:29

Lako je zakljucati ko ce placati dadzbine Ili neka Carevic svima da 500 eura pa neka zakljucavaju

18 3
Bd
08.02.2021 14:10

I ja o tome mislim, ali zivi ce i nekako zaradit.. a "kami koga nema" I nama stizu racuni, nista privatno nemamo..zivimo od plate, i vrtic i sve ..pa evo prodje prvo zakljucavanje... Da smo dozvolili nkt - u d aradi svoj posao ne bi bilo ovako, i imali bismo vakcine. "Smjena vlasti je ipak bila bitnija od vakcina..sacekajmo malo.. sram da nas bude"

10 1
Ivo
08.02.2021 13:39

Sta lupa ovaj covjek, 6 zaposlenih sjedi u kancelariji Opstine od 10m2 kad sam bio prije 7 dana, a ovamo je on zabrinut...pogledaj od sebe prvo sta radis tim radnicima.

13 1
Anaa🇲🇪🇲🇪🇲🇪
08.02.2021 13:47

Taman tako j ubi se druže na sred trga..

6 0
Lord
08.02.2021 14:00

Ima Bato svojih bubica. Ali ovo mu je baš dobra odluka!

4 7
Miro
08.02.2021 14:38

Eto ti ga, dimno ,,,ce vas posmremiti...NEVALJA VI MILO stope ce te mu ljubiti...

8 4
Lord
08.02.2021 16:26

Aman bre, kakav Milo. Ko ga je odje pomenuo? Kad ga vec pomenu je li to onaj Milo što je naredio odboru DPS-a iz NK-a da zove građane Nikšića za glasove?

0 3
Miro
08.02.2021 14:34

Carevicu ...ti si stavio BUDVU U KAVEZ I TVOJ MOJSIJE,,,,STA TE CEKA ...ISTO MOZE I GORE ...ONO STO SI TI CINIO SVOME SEFU KUCE TVOJE...ODOSE MOJSIJE JEDAN DRUGI TRECI VINOVNICI SLIJEPE VJERE IZMISLJENE A TI JADAN...DJE SI KRENUO SRBINE DA KOPAS TEMELJ IMOVINU...SV.PETRA ..NJEGOSA VASILIJA IVANOVO BALSINO....KOJI SU SVIJETLI KAO SUNCE...UZESTE IZMISLJENU VJERU KRVI DO KOLJENA....SVE VLADARE KOJE SRBI POUBIJASE. A TI POSTO STE PROMIJENILI SVOJOM VOLJOM KRSTENICU PLACAJTE NJIGOVE ZLE DUGOVE...NAIVNI CRNOGORCI ...PREVARISE KUPISE ...I MISLITE DA UJEDINITE PRIMORJE U REGIJE PRISPOJITE..NO NISTA NIJE KAKO COVJEK ..MISLI VEC KAKO BOG HOCE...A TI CAREVICU VRATI SE SVOME DOMU...OVO JE CG..OVO SU CRNOGORCI...KAKO GOD SE KO LICNO IZJASNJAVA...SRBIN ALBANAC HRVAT ROM ILI CRNOGORAC...CG JE KUCA SVIH NASIH GRADJANA....BIRAJ... AKO MISLIS DA SI JACI OD BOGA ...KAO STO JE MISLIO MOJSIJE ...SLOBODNO UDRI..SVIM SRESTVIMA...NEKO TE USTALJATI NECE...TOLIKO ..HVALA..

9 5
BDV.
08.02.2021 14:41

Tako je Miro .

5 2
Pgd.
08.02.2021 14:39

Bravo Miro.

5 1
Bd...
08.02.2021 14:42

Hahha dje je budvi kandilo i tamjan? Sad ?

11 2
Filip
08.02.2021 14:47

A tebe treba zaključati za narednih 100 godina

9 4
Kuku -Lele
08.02.2021 14:57

Sada pod hitno u BD dovesti 20 šlepera , popova iz Pg da cijela Budva liže kašike i miriše svježi tamjan kao u KBC Podgorica , a to spašava živote.

12 3
Anaa
08.02.2021 18:37

😂😂😂😂😂🧟‍♀️🧟‍♀️🧟‍♀️🧟‍♀️🧟‍♂️🧟‍♂️🧟‍♂️🧟‍♂️🧟‍♂️

2 0
Bravo
08.02.2021 15:10

Zarazenim da brzo ozdrave. A to sto vec godinu dana ekonomski lose stojimo je samo posljedica svih vasih odluka.Hoce,prezivjece se,samo gospodine Carevicu obratite paznju na sve veci broj gradjana posebno starijih ljudi,na teritoriji Budve koji su poceli da prose po ulici za hleb.Lako je zatvoriti sve i nista ne raditi kad se na racun ima par miliona.Toliko.

7 0
teodo
08.02.2021 16:20

Ma ne Bato ako Boga znas nemoj to cinit otvori sve da radi 24 h .utakmice sa sto vise gledalaca borio si se za to smradu grbaljski

9 1
Ja
08.02.2021 17:02

Sta mu bi ? Ranije nije bio ovakav ?

3 0
Pg
08.02.2021 17:18

Kako nece bit toliki broj kad konobari ,kuvari ,sankeri niko ne nose maske.Ni u njegov restoran konobari masku za vrat a kuvari i ne nose.Ja znam da niko nece namjerno pljuvat u hranu i pice al dovoljno je da kaze izvolite i prijatno .Sramota ne postujete mjere taman vas treba zatvoriti

5 0
Kasika je kriva
08.02.2021 20:49

A litije? Da li zabraniti i popove u bolesnickim sobama, ili to moze, tu nema zaraze?

2 0
Soko
08.02.2021 21:41

Ovaj bahati je prije mjesec dana pucao iz topa i tada nije mislio na Budvu , nego na popove SPC.

2 0
Budvanin
09.02.2021 06:02

Od svzkog postenog politicara bi se prvo ocekiva da da ostavku posle svih izjava i protivljenja mjerama prethodnog NKT-a,! Sada idi lizi kasike,pucaj iz topa i dijeli pare ljudima da se prijave da imaju koronu!!!

3 0

Pred nama sunčani dan - UŽIVAJTE u početku VIKENDA uz ove TEMPERATURE

Petak, 26.04.2024 | 22:04

U subotu nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopštili su iz  Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

REFORME penzionog sistema POTREBNE , ali bez jednostranih poteza

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.