Četvrtak, 18.02.2021 | 13:03
IZVOR: Kolektiv.me

Kina odobrila Crnoj Gori donaciju od 30 000 doza VAKCINE protiv COVID-19

Narodna Republika Kina zvanično je odobrila Crnoj Gori donaciju od 30 000 doza Sinofarmove vakcine, koja uskoro treba da stigne u našu zemlju.




Foto: Ilustracija, Pexels

"Uprkos ograničenosti kapaciteta proizvodnje vakcina u NR Kini i globalno, i relativno malom obimu realizovane vakcinacije u ovoj zemlji u odnosu na brojnost njenog stanovništva, NR Kina odlučila je da, nakon direktnog kontakta od strane naše Vlade, odobri Crnoj Gori navedene količine vakcina. Imajući u vidu spomenutu proizvodnu ograničenost i činjenicu da je više od 40 zemalja zatražilo pristup kineskoj vakcini, sa posebnim zadovoljstvom i zahvalnošću dijelimo sa našom javnošću potvrdu da su kineske vlasti podržale svoje domaće proizvođače da pregovaraju sa našim nadležnim organima o nabavci i da nam odobre navedene količine vakcine, i to u formi donacije", saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

/// SPUTNJIK V se čuva u posebnim uslovima: Vakcina u zamrzivačima na MINUS 20 STEPENI

Dva ključna elementa uspjeha kineske države u borbi protiv koronavirusa su preduzimanje efikasnih mjera za prevenciju i kontrolu širenja virusa, kao i jačanje međunarodne saradnje, a posebno one u oblasti vakcina. Istraživanje i razvoj vakcina u Kini bilježe značajan napredak, a započeta je vakcinacija prioritetnih grupa koje su nosioci borbe protiv pandemije.

"Pošto svjedočimo veliku potrebu brojnih zemalja svijeta za vakcinom, naročito nas raduje što NR Kina podržava koncept Zajednice zajedničke budućnosti čovječanstva i uključuje se u međunarodnu saradnju na različite načine. Kineske kompanije sa partnerima iz više od 10 zemalja sprovode zajedničko istraživanje i razvoj vakcina. NR Kina uzela je učešće u COVAX inicijativi Svjetske zdravstvene organizacije i obezbijediće 10 miliona doza vakcina ovom mehanizmu. NR Kina, takođe, obezbjeđuje izvoz vakcina u zemlje koje se nalaze u stanju hitne potrebe i koje su odobrile hitnu upotrebu istih. Ovakva situacija potvrđuje najavu kineskog predsjednika Si Đinpinga da će kineska vakcina protiv COVID-19 postati globalni javni proizvod i kineski diprinos osiguranju pristupačnosti i dostupnosti vakcina zemljama u razvoju".

Kako su dodali iz Vlade, donacija NR Kine Crnoj Gori i naš međusobni odnos od početka aktuelne pandemije, još jedna je potvrda i znak dodatnog jačanja tradicionalnog prijateljstva naših dviju zemalja i naroda.

"Ovakav način dobijanja vakcine, takođe, potvrđuje i nepobitan stav crnogorskih vlasti da su direktni bilateralni pregovori države sa proizvođačem, odnosno državom jedini siguran put dobijanja vakcine koji ničim ne smije biti ugrožen. Vlada Crne Gore izražava veliku zahvalnost Vladi NR Kine i njenim državnim liderima i duboko vjeruje da su međunarodna saradnja i solidarnost koje Kina pokazuje jedini put ka uspješnom okončanju pandemije", zaključeno je u saopštenju.

/// ANKETA: Stižu vakcine u Crnu Goru - Da li ćete se VAKCINISATI?

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Majo
18.02.2021 13:11

Svaka cast! Ovo su trebali ovi prosli da traze i urgiraju. A sad su potrcali i nasli se da kritikuju! Sramnici! Naprijed nova Vladaa, uz vas smo!

17 10
Milan
18.02.2021 13:40

🍔🍔🍔

0 3
...
18.02.2021 13:21

Samo da nam ne doniraju one lazne 😂 Salim se, svaka cast i hvala !

7 1
K.
18.02.2021 13:30

Oce li i ovo odbiti?

7 7

Rakočević: Još jedan eksperiment Vlade kojim inspekcijske poslove želi da stavi pod političku kontrolu

Petak, 26.04.2024 | 13:24

Vlada je na jučerašnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, što predstavlja uvod u ukidanje Uprave za inspekcijske poslove i pokušaj stavljanja pod partijsku kontrolu poslova iz oblasti inspekcije, saopštio je poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

Bivši radnici “Košute” ponovo blokirali put Podgorica – Cetinje

Petak, 26.04.2024 | 13:20

Bivši radnici cetinjske “Košute”blokirali su danas put Podgorica-Cetinje. Blokada će trajati do 15 sati.

Evo koje posuđe koristiti da namirnice duže traju

Petak, 26.04.2024 | 13:09

Pomoći će i papirnate kuhinjske salvete

Posadite ove dvije biljke u dvorište i nikada više nećete vidjeti krpelje: Od njihovog mirisa bježaće kao ludi

Petak, 26.04.2024 | 13:00

Da biste se trajno riješili krpelja, morate nabaviti određene biljke

SNIMAK Jelene Đoković OBORIO INTERNET: Novakova supruga PODIGLA FANOVE NA NOGE (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 12:30

Pogledajte video!

Nikola Rokvić PJEŠKE u humanoj misiji - Do sada prikupio ČETIRI MILIONA DINARA

Petak, 26.04.2024 | 12:27

Pjevač Nikola Rokvić hrabro je krenuo u svoju humanu misiju.

Pročitajte zašto je plivanje jedna od najboljih vježbi koju možete odabrati

Petak, 26.04.2024 | 12:14

Dok većina ljudi cijeni zdravstvene prednosti koje dolaze od trčanja, vožnje bicikla ili dizanja tegova, mnogo manje njih razumije prednosti koje proizlaze iz plivanja, a koje uključuju toniranje i jačanje mišića, smanjenje upale i jačanje srca, pluća i mentalnog zdravlja.

Ofenbach, Alok i Oliver Tree donose hitove teške milijardama strimova na glavnu binu EXIT festivala

Petak, 26.04.2024 | 12:11

Tesla Universe glavna bina EXIT festivala upravo je dobila moćno pojačanje!

Konačno je kraj retrogradnog Merkura, evo kako će to uticati na vaš znak

Petak, 26.04.2024 | 11:55

Kraj retrogradnog Merkura! Konačno je stigao 26. april 2024. dan kada će se dosta stvari promijeniti. Planeta nastavlja svoj direktan hod, što znači da će znakovi morati da sumiraju dosadašnje lekcije. Iako će biti bolnih trenutaka, znaćete kako da počnete iznova. Važne odluke više neće morati da se odlažu, a greške iz prošlosti sada će dostići novu fazu.

FOTO: VELIČANSTVENIM KONCERTOM obilježeno 78 godina folklornog ansambla "Budo Tomović"

Petak, 26.04.2024 | 11:46

Da je Folklorni ansambl “Budo Tomović” vjerni čuvar i reprezent tradicije i kulturne baštine, pokazao je još jednim sjajnim koncertom, ovog puta u čast 78 godina trajanja i postojanja.