Petak, 02.04.2021 | 18:06
IZVOR: Radio Sarajevo

I to se DEŠAVA: Preuzeo pogrešnu aplikaciju i ostao bez 600 HILJADA dolara

Trgovine aplikacijama za pametne uređaje nude pregršt različitih aplikacija koje mogu uvelike olakšati naše živote. No među hiljadama legitimnih aplikacija nađu se i one koje nemaju baš čiste namjere.




Foto: Ilustracija, Pixabay

To je na svojoj koži osjetio Phillipe Christodoulou, koji je na svoj iPhone poželio instalirati aplikaciju za Trezor, mali USB uređaj koji služi kao novčanik za kripto valute. Otišao je u App Store, potražio Trezor i pronašao aplikaciju koja je imala logo te kompanije. Aplikacija je imala gotovo pet zvjezdica, pa je Christodoulou odabrao preuzimanje aplikacije i instalaciju na svom uređaju.

No kako bi vidio kolilko je stanje u njegovu virtuelnom novčaniku za kripto valute, morao je u aplikaciji upisati korisničke podatke.

Za manje od sekunde njegovih 17,1 bitcoina koji su u tom trenutku vrijedili oko 600 hiljada dolara nestalo je iz njegova novčanika.

Kako se to poslije pokazalo, aplikacija je bila lažna, a glavna joj je zadatak bila opljačkati ljude koji misle da su instalirali legitimnu aplikaciju.

Iako je ostao, kako sam kaže, bez životne ušteđevine, Christodoulou nije toliko ljut na kradljivce koliko na Apple. Kako je istakao u intervjuu, vjerovao je da je App Store sigurno mjesto na kojem su sve aplikacije dobro provjerene.

"Izdali su moje povjerenje. Apple ne zaslužuje da se izvuče", istakao je Christodoulou.

Posebno mu je zasmetalo što Apple svoj App Store reklamira kao "najsigurnije mjesto za aplikacije na svijetu" te dodaju kako je svaka aplikacija skenirana i pregledana kako bi korisnici bili sigurni da je "sigurna, korisna i jedinstvena".

No stručnjaci upozoravaju kako to baš i nije istina te je kibernetičkim kriminalcima i prevarantima zapravo veoma lako zaobići Appleova pravila. Dovoljno je da naizgled nevinu aplikaciju predaju na pregled u Apple, a kad se jednom pojavi u App Storeu, "nadograde ju" zlonamjernim kodovima ili ju u potpunosti promijene.

Upravo činjenica da se aplikacije mogu u potpunosti promijeniti nakon što dobiju Appleovo zeleno svjetlo, u pitanje dovodi cijeli proces odobravanja i revizije.

Apple često servira mit o privatnosti i sigurnosti korisnika kako bi zaštitio antikompetitivne prakse koje provodi u App Storeu. No istina je da se Appleovi sigurnosni standardi koriste samo onda kad to odgovara Appleu, upozorava izvršna direktorica Coalition for App Fairness Meghan DiMuzio.

Da bi cijela stvar bila još opasnija, kompanija Trezor uopšte nema aplikaciju za svoje kripto novčanike ni u App Storeu ni u Google Play trgovini i već godinama upozorava na prevarantske aplikacije.

Koliko je tačno prevarantskih aplikacija povezanih s Trezorom, teško je reći. Kompanije koje se bave kompjuterskom sigurnošću procjenjuju da je dosad detektovano više od 10 lažnih Trezorovih aplikacija na Google Playu i App Storeu.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Pred nama sunčani dan - UŽIVAJTE u početku VIKENDA uz ove TEMPERATURE

Petak, 26.04.2024 | 22:04

U subotu nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopštili su iz  Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

REFORME penzionog sistema POTREBNE , ali bez jednostranih poteza

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.