Utorak, 13.04.2021 | 14:19
IZVOR: cdm.me

MVP: Nijedan crnogorski državljanin NEĆE OSTATI bez državljanstva matične zemlje

Razumijevajući brigu udruženja koja okupljaju crnogorsku dijasporu u vezi sa nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta, Ministarstvo vanjskih poslova, kao organ koji vodi računa o poziciji dijaspore, želi da uvjeri, dodatno osvijetli i učini jasnom činjenicu da nijedan crnogorski državljanin neće ostati bez državljanstva matične zemlje, kao i nepobitnu suštinu da je dijaspora uvijek bila i biće neraskidiv dio ove zemlje, saopštili su danas iz tog resora.




Foto: Kolektiv.me/Arhiva

“Crna Gora ne zaboravlja nijednog svog državljanina gdje god i koliko dugo se on nalazio, živio i radio. Prema svojoj dijaspori naša zemlja se odnosi sa posebnim senzibilitetom, imajući u vidu da je ona sastavni dio crnogorskog bića, kao i da igra važnu i aktivnu ulogu u razvoju države”, navode u MVP.

Kako ističu, predloženim izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta crnogorskoj dijaspori ne osporava se državljanstvo, a biračko pravo će koristiti u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

“Vlada ni u ovom slučaju, kao ni do sada, svoje građane neće dijeliti po nacionalnoj, vjerskoj i političkoj osnovi. Crna Gora razumije značaj naše iseljeničke zajednice i u obavezi smo da njegujemo bliske veze sa dijasporom, pokazujući joj da nije zaboravljena. U zajedničkom razgovoru, potrebno je da identifikujemo sve izazove, kako bismo prevazišli prepreke i stvorili mogućnosti za unapređenje saradnje. Svjesni smo koliko je važno da crnogorski iseljenici i njihovi potomci širom svijeta, imaju osjećaj i čvrsto uvjerenje da u matici imaju oslonac i podršku”, zaključuju u Ministarstvu vanjskih poslova.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Sveto
18.04.2021 02:03

Ljudi uPAMET SE DOVEDITE ...PO BOZJEM ZAKONU SI ODGOVORAN ZA NAROD KOJI JE RODJEN U OVU ZEMLJU...KOJI POSTUJE SVOJU KRSETENICU...PA PRIDOSLICAMA ..ZAVISI AKO NE POSTUJE SVE ZAKONE OVE DRZAVE I UZORAN GRADJANIN ...DA NIJE CINIJO KASTIG ..DA SE DOBRO PROCESLJA OD POCETKA DO KRAJA KOLIKO JE NAPRAVIO STETE ILI DOBRA. I VRLO VAZNO KO POSTUJE BARJAK CRNOGORSKI....E KAKO DA SE DADE ONOME KO BI GA ZAZDIO ....BI MU RUKE OSEKA...NE SAMO CG VEC I SVE DRUGE ZEMLJE...IMA DA POSTUJE VAGAN IZ KOJEGA RUCA.KO NECE NEKA ..SE VRCE OKLE JE DOSAO...A VI NOVA VLADO NEMATE BLISTAV UM DA DUBOKO RAZMISLITE....KO JE TAKO KVALITETAN...DJELOM DOKAZAO ...TREBA MU DATI ...PA AKO BI POVAMPIRIO OPET ODUZETI...I PRATITI PONEKADA SVAKOGA...NO PUSTITI GA DA ROVARI I ZAVADJA LJUDE....ZALOSNO JE NAIVNO DATI NEKOME KO ISPUSTI SUZE....NO DOKAZ....TACKA ..NEMA VISE CILE MILE OSTAVITI NEKOME NA OBRAZ VEC DJELOM...SEKULA RAZMISLI GLAVOM ZASTO JE BOG DAO UM ..NEGO DA BUDE BLISTAV...I FALITE SE NARODU ..DA JE BILO NEPRAVDE ...ZAKON TAKO TREBA UREDITI...NEKA SE PRIDOSLICE PITAJU ZASTO ...?????? Dusko nije dava bez CISTINE. eto vi odgovor....!!!!!!! Cist...

0 0

Ne odustaje od humanog cilja - Nikola Rokvić stigao pješke NA POLA PUTA do Grčke

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 11:17

Pjevač Nikola Rokvić juče, 5. maja, je proslavio Uskrs sa porodicom u Štipu, a novo jutro, danas 6. maja, započeo je lijepim vestima sa puta, ali je napomenuo da mu je sada put znatno teži.

Ibrahimović pita Spajića: Hoće li Crna Gora podržati Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici?

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 10:43

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, pitao je premijera Crne Gore Milojka Spajića, hoće li Crna Gora na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) podržati Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici i time još jednom stati na istu stranu sa državama razvijene demokratije i poštovanja prava, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Toni Nadal - Đokovića motivisala želja da postane najbolji u istoriji, Rafa je živio sasvim normalnim životom

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 11:03

Toni Nadal, bivši trener Rafaela Nadala, podigao je dosta prašine izjavama o GOAT trci.

Obratite pažnju: Evo koliko dugo VASKRŠNJA JAJA smiju da stoje na stolu i da se jedu

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 14:46

Za Veliki petak se svi maksimalno fokusiramo na ukrašavanje jaje, njihovo bojenje i uljepšavanje. Toliko se ponekad unesemo da se zabrojimo pa ofarbamo i veći broj jaja nego što smo planirali. I onda se zapitate: šta da radim sa tolikim jajima?

Milivoje Katnić počeo i ŠTRAJK ŽEĐU

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 15:01

Na zahtjev SDT-a angažovana su protekle sedmice dva vještaka psihijatrihske struke da procijene da li je Katnić u stanju da prati istragu i učestvuje u saslušavanju svkjedoka, što je on tražio od prvog dana.

Dragaš: Nikolić BRANEĆI osumnjičene za kriminal pokazao kakve VRIJEDNOSTI PROMOVIŠE

Utorak, 07.05.2024 | 08:50

Imali smo prilike da shvatimo kakve vrijednosti promoviše i zastupa Miloš Nikolić kada je prethodnih dana morao javno da osuđuje akcije SDT-a i brani lica koja su osumnjičena za stvaranje organizovane kriminalne grupe, saopštio je član Predsjedništva Pokreta Evropa sad PES Tihomir Dragaš.

Novo istraživanje - Ovo su NAJDOSADNIJE turističke atrakcije na svijetu

Utorak, 07.05.2024 | 08:42

Jedna od najgorih stvari kada stignete na želejnu destinaciju jeste moguće razočarenje što nešto ne izgleda onako kako ste vi očekivali ili pak kako izgleda na fotografijama.

Jokić nemoćan - Minesota "SRUŠILA" Denver

Utorak, 07.05.2024 | 08:28

Minesota je još više bila ubjedljivija u drugom meču polufinala Zapada,

Ovo su PRAVILA o vježbanju koja bi svi trebali ZNATI

Utorak, 07.05.2024 | 08:19

Vježbanje je važno ne samo za fizičko, već i za mentalno i emocionalno zdravlje.

Ovo povrće je dobilo naziv "ZELENO ZLATO", a obožavao ga je i Nikola Tesla

Utorak, 07.05.2024 | 08:04

Ovo proljećno povrće bogato je vitaminima, mineralima i vlaknima, neophodnim za održavanje zdravlja.  

Stručnjaci savjetuju - Ako imate više od 40 godina, ovu hranu IZBJEGAVAJTE

Utorak, 07.05.2024 | 06:52

U potrazi za boljim zdravljem i blagostanjem važno je uzeti u obzir što se krije u našim kuhinjskim ormarićima.

OBLAČNO sa SUNČANIM INTERVALIMA - Pročitajte šta nam najavljuju meteorolozi za UTORAK

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 22:03

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju za utorak najavljuju pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima. 

Više NEĆETE kupovati đumbir: Evo kako da ga sami uzgajate (VIDEO)

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 21:57

Jedan đumbir i saksija sa zemljom biće dovoljni da dobijete još mnogo drugih đumbira.

Za neke niste ni znali: Koje namirnice OBAVEZNO morate da držite u frižideru

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 21:49

Da li ste znali da i ove namirnice morate da čuvate u frižideru?

Veting sprovesti u pravosuđu i bezbjednosnom sektoru, građani da NE TRPE

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 21:40

U Crnoj Gori je potrebno sprovesti veting, saglasni su član Sudskog savjeta iz reda sudija Rade Ćetković i advokati Branislav Lutovac i Damir Lekić. Napominju da je za to najprije neophodno izmijeniti Ustav ali i obezbijediti da u tom procesu ne trpe građani i distribucija pravde.